Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Vseslovensko zborovanje za mir ob mednarodnem dnevu miru

novo 1 Na robu slovenske zahodne meje, na Cerju nad Mirnom, stoji monumentalen spomenik, ki bdi nad vso Vipavsko dolino. Zgrajen je bil v neposredni soseščini kote 393, znane iz prve svetovne vojne. Do tja so se z zahodne strani prebili takratni vojaški osvajalci našega ozemlja, naprej pa jim, kljub številnim ofenzivam, ni uspelo priti. Zato v teh krajih poudarjajo, da so Cerje simbol obrambe slovenskega nacionalnega ozemlja, pomink viharnih časov in tudi glasnik mirnega sožitja.  V počastitev svetovnega dneva miru organizirata Koordinacija domoljubnih in veteranskih organizacij Slovenije in občina Miren-Kostanjevica ob mednarodnem dnevu miru vseslovensko zborovanje za mir, ki bo pri Pomniku braniteljem slovenske zemlje na Cerju v soboto, 22. septembra 2012, ob 14.uri z odprtjem dostopne poti in razgledne točke na Cerju. Slavnostni govornik bo predsednik RS dr. Danilo Türk.  
V okviru prireditve bo potekal tudi pohod miru, ki ga organizira Območno združenje  Veteran Nova Gorica. Pohod bo potekal po trasi Nova vas-Cerje-Nova vas. Odhod je izpred karavle v Novi vasi ob 12.00 uri.

Vljudno vabljeni.

Vir:ZVVS

pdf akti Vabilo - vseslovensko zborovanje za mir na Cerju
pdf akti Plakat - vseslovensko zborovanje za mir na Cerju

09 September 2012Veterani Šoštanja sodelovali na 4. ribiškem tekmovanju v lovu rib s plovcem za memorial Janeza Helbla 2012

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornje Dravska dolina je pod pokroviteljstvom občine Radlje ob Dravi organiziralo 4. tekmovanje  v lovu rib s plovcem Radlje ob Dravi 2012 za memorial Janeza Helbla, prvega predsednika OZVVS Zgornje Dravske doline. Tekmovanje v lovu rib s plovcem za  prehodni pokal občine Radlje ob Dravi je potekalo drugo septembrsko soboto  ob ribniku Reš Ribiške družine Radlje ob Dravi. Na prvem tekmovanju leta 2009 je sodelovalo  9 ekip,  število sodelujočih ekip pa je iz  leta v leto raslo.  Letos se je tekmovanja udeležilo 13 ekip Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, Veteranskih društev SEVER in Zveze slovenskih častnikov. Tekmovanje se je začelo ob 09.30. uri in je potekalo v prijetnem vzdušju in napetem pričakovanju, tako tekmovalcev kakor gledalcev, kdaj bo »zagrizla« prva riba. Ob 13. uri je bilo konec tekmovanja. Tekmovalci, kateri so ujeli ribe  so le-te prinesli na tehtanje. Sreča je bila enim bolj, drugim manj naklonjena. Tehtnice so pokazale, da je bila najuspešnejša I.ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Zgornje Dravska dolina, ki je prejela tudi prehodni pokal, drugo mesto je osvojila II. ekipa OZVVS Zgornja Dravska dolina, tretje mesto pa je dosegla ekipa Območnega združenja zveze slovenskih častnikov Velenje. Ob otvoritvi tekmovanja so zbrane pozdravili predsednik OZVVS Zgornja Dravska dolina Bogdan Ladinik in vodja tekmovanja. Ob zaključku pa je tekmovalce nagovoril  župan občine Radlje ob Dravi Alan Bukovnik, ki je skupaj s predsednikom OZVVS Zgornja Dravska dolina nato podelil medalje in pokale najboljšim trem ekipam in najboljšim posameznikom. Tekmovanja se je udeležila tudi  ekipa iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  v sestavi Koželjnik Silvo, Bojan Apatič in Grazer Edo.  Šoštanjska  veteranska ekipa je med 13 ekipami  zasedla visoko 6. mesto.  Sodelujoči so pohvalili dobro organizacijo tekmovanja, ki so jo izvedli s pomočjo  Ribiške družine Radlje ob Dravi ter ekipe marljivih članov OZVVS Zgornja Dravska dolina, tekmovanje pa je v lepem sončnem vremenu potekalo brez zapletov.

pdf akti Rezultati-Ekipnopdf akti Rezultati-Posameznopdf akti Rezultati-Sektor A;  
pdf akti Rezultati-Sektor Bpdf akti Rezultati-Sektor C
icon foto Fotoreportaža 4. tekmovanja v lovu rib s plovcem Radlje ob Dravi 2012
kamkoder video Videoreportaža 4. tekmovanja v lovu rib s plovcem radlje ob dravi 2012

09 September 2012Šoštanjski veterani na vojaškem maratonu Celje–Logarska dolina

novo 1Minulo, prvo septembrsko soboto, sta v okviru 28. maratona Celje–Logarska dolina Poveljstvo za podporo in Enota vojašnice Celje v sodelovanju z Društvom maratoncev in pohodnikov Celje organizirala 18. vojaški maraton, na katerem je kljub močnemu dežju  nastopilo preko 250 pripadnikov GŠSV, poveljstev, zavodov in enot Slovenske vojske, zaposlenih v upravah, službah in drugih organih na Ministrstvu za obrambo, članov organizacij in društev Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih častnikov,  Združenje Sever in drugi, družinski člani zaposlenih na Ministrstvu za obrambo ter v Slovenski vojski ter upokojenci MO. Tekmovalci so bili razdeljeni po spolu v kategoriji stalna sestava SV in drugi. Tekmovanje je potekalo v disciplinah super maraton na 75 kilometrov, vojaški maraton na 42 kilometrov ter tek - pohod na 17 kilometrov. Tekmovanje v super maratonu in vojaškem maratonu za memorial Štefana Šemrova je bilo posamično in ekipno, pri čemer so ekipo sestavljali trije tekmovalci,  tekmovanje na 17 kilometrov pa je bilo posamično. Start super maratona na 75 kilometrov je bil ob  ob 6. uri na Trgu celjskih knezov na ploščadi pred zgradbo Mestne občine Celje, start vojaškega maratona na 42 kilometrov  ob 9. uri  v Mozirju v Savinjskem gaju ter start teka-pohoda na 17 kilometrov  ob 11.30 uri v Lučah. V kategoriji drugi,  se  je vedno bolj priljubljenega  17 kilometrov dolgega teka-pohoda  za posameznike od Luč do Logarske doline udeležilo tudi 11 članov Območnega   združenja zveze veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Maratonci so se lahko odžejali in obnovili energijske zaloge na okrepčevalnicah, ki so bile postavljene vsakih nekaj kilometrov, v cilju pa sta jih pričakala tudi pasulj in zelenjavna juha, ki sta ju skuhale kuharske ekipe Slovenske vojske. Tekmovalcem sta bili na voljo tudi ekipa maserjev in zdravniška ekipa, za red v prometu so skrbeli redarji ZŠAM-a, številni sponzorji pa so priskrbeli bogate nagrade, ki jih je ponujal srečelov. Slovenska vojska kot soorganizator prireditve od leta 1991 poskrbi za tabor na cilju v Logarski dolini, hrano in prhanje za udeležence maratona in teka. Razglasitev rezultatov je bila ob 15. uri  na cilju pri Penzionu na Razpotju v Logarski dolini. V teku na 17 kilometrov, kjer je bila konkurenca najhujša, je bil najhitrejši Matevž Schaubach iz 11. bataljona za zveze, ki je progo pretekel v času 1 ure, 4 minut in 8 sekund. Med predstavnicami nežnejšega spola je bila letos najboljša Mateja Mlinar iz 10. motoriziranega bataljona s časom 1 ura, 14 minut in 41 sekund. Vse sodelujoče je na podelitvi pozdravil vodja Organizacijskega odbora Vojaškega maratona 2012 major Franc Benedičič, ki je tudi podelil priznanja najboljšim tekmovalcem. Vsi udeleženci so prejeli majice, priznanje in spominske medalje organizatorja: Maraton Celje – Logarska dolina 2012.

pdf akti Rezultati vojaškega maratona tek-pohod za ženske na 17 km
pdf akti Rezultati vojaškega maratona tek-pohod za moške na 17 km
weblink Skupni rezultati 28. ultra maratona Celje - Logarska dolina 2012
icon foto Fotoreportaža 18. vojaškega maratona Celje - Logarska dolina
kamkoder video Videoreportaža 18. vojaškega maratona Celje - Logarska dolina

07 September 2012Veterani Šoštanja organizirali že 5. veteransko tekmovanje v lovu rib s plovcem Šoštanj 2012

5 rib_tekma_sostanj_2012_6novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj je pod pokroviteljstvom občine Šoštanj v počastitev občinskega praznika občine Šoštanj  organiziralo jubilejno 5. tekmovanje Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev SEVER v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2012«. Tekmovanje je potekalo prvo septembrsko soboto na  Družmirskem (Šoštanjskem) jezeru.  Na prvem tekmovanju leta 2008 je sodelovalo 19 ekip,  zaradi slabe vremenske napovedi, pa so  mnoge ekipe tekmovanje odpovedale in se ga niso udeležile, tako se je 5. tradicionalnega tekmovanja  letos  udeležilo osem ekip, s skupno 42 tekmovalci in spremljevalci. Tekmovanje je ob 9.00 uri odprl predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik,  šoštanjski župan Darko Menih pa jim je zaželel  dobro počutje in veliko ribiške sreče. Pred tekmovanjem je podrobna  pojasnila in propozicije tekmovanja podal še  predsednik organizacijskega odbora oz. predsednik RD Šoštanj Franc Ravnjak.  Ob prijetnem vzdušju in v  precej deževnem  vremenu,  je čas kar hitro  mineval, tekmovalci pa so pod budnim očesom sodnikov iz ribiške družine Šoštanj, ne najbolj uspešno  polnili svoje mreže s krapi, ploščiči, amurji in drugimi manjšimi ribami. Po treh urah  pričakovanj je ob 12. uri sledilo tehtanje in ocenjevanje ulova. Tehtnice so pokazale, da je bila najuspešnejša ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah,  drugo mesto je osvojila ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje,  tretje mesto pa je dosegla ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Med posamezniki  je prvo mesto osvojil Ervin Belak iz OZVVS Šmarje pri Jelšah, drugo mesto je  pripadlo Jožetu Detelbach iz OZVVS Velenje, tretje mesto pa je osvojil Janez Zidanšek iz OZVVS Šmarje pri Jelšah.  Prehodni pokal občine Šoštanj na 5. tekmovanju v lovu rib s plovcem za leto 2012 je od lanskoletnih zmagovalcev iz OZVVS Šoštanj tako prejela ekipa OZVVS Šmarje pri Jelšah.  Pokale in medalje najboljšim ekipam,  posameznikom in zmagovalni ekipi, ki je prejela  prehodni pokal, je podelil  župan občine Šoštanj g. Darko Menih.  Za izredno dobro organizacijo tekmovanja gre zahvala predsedniku RD Šoštanj in podpredsedniku predsedstva OZVVS Šoštanj  Ravnjak Francu. Sodelujoči so pohvalili dobro organizacijo tekmovanja, ki je ob deževnem vremenu potekalo brez zapletov. Tekmovanje so zaključili s prijetnim druženjem v prenovljeni ribiški koči RD Šoštanj ob dobri kulinariki in  z upanjem ter obljubami, da se naslednje leto ponovno srečajo na 6. tradicionalnem tekmovanju v lovu rib s plovcem Šoštanj 2013.


pdf akti 
Rezultati 5. ribiškega tekmovanja v lovu rib s plovcem Šoštanj 2012
icon foto Fotoreportaža 5. ribiškega tekmovanja v lovu rib s plovcem Šoštanj 2012

07 September 2012II. tekmovanje v pripravi in kuhanju vojaškega obroka za prehodni pokal Združenja slovenskih častnikov Laško

1 kuh_tekma_ozsc_lasko_2011novo 1 Območno združenje slovenskih častnikov Laško prireja v soboto, 22. septembra 2012tekmovanje v pripravi in kuhanju vojaškega obroka – »Štajerske kisle juhe« za II. pokal OZSČ Lašk. Na tekmovanje so  vabljena vsa združenja Zveze slovenskih častnikov (ZSČ), člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in člani Policijskega veteranskega združenja Sever.  Tekmovanje bo potekalo v Zgornji Rečici 44 pri Laškem na domačiji Jeran. Pokrovitelj tekmovanja je župan občine Laško gospod Franc Zdolšek. Ekipe svojo udeležbo prijavijo najkasneje do 12. septembra 2012 po pošti na naslov: OZSČ Laško, Trubarjeva 3, p.p. 103, 3270 Laško ali na e-naslov:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Startnina za ekipa znaša 15,00 €. Ekipa šteje tri člane in pripravi in skuha 20 obrokov jedi. Kurivo (drva), delovno površino in artikle za pripravo jedi priskrbi organizator, tekmovalci zagotovijo delovno orodje (kotliček z obeso in s podstavkom za kurišče, deska, nož, kuhalnica…), zaščitno obleko (kapa, predpasnik…) in dekoracijo delovnega prostora. Ocenjuje se urejenost tekmovalcev in delovnega prostora, kakovost pripravljene jedi in kratka predstavitev jedi pred komisijo.  Zmagovalna ekipa prejme prehodni pokal, prve tri ekipe prejmejo pokale, tekmovalci medalje, ostali udeleženci pa priznanje za sodelovanje. Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.Dodatne informacije so dostopne po tel.: 041-405-113 ali 041-885-237.

Vljudno vabljeni!                                                      OZSČ Laško
pdf akti Vabilo – II. tekmovanje v pripravi in kuhanju vojaškega obroka
word icon_small Ocenjevalni list

31 Avgust 20122. strelsko tekmovanje za prehodni pokal Združenja slovenskih častnikov Laško v streljanju z vojaško puško

1 tek_vojasko_pusko_ozsc_lasko_2011novo 1 Območno združenje slovenskih častnikov Laško bo v soboto, 22. septembra 2012 izvedlo 2. strelsko tekmovanje  v streljanju s polavtomatsko puško (PAP) CZ kalibra 7,62 mm na razdaljo 200 metrov. Na tekmovanje so  vabljena vsa združenja Zveze slovenskih častnikov (ZSČ), člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS) in člani Policijskega veteranskega združenja Sever. Tekmovanje bo potekalo v Zgornji Rečici pri Laškem na domačiji Jeran. Pokrovitelj tekmovanja je  Zveza slovenskih častnikov, pokale in medalje za tekmovalce pa bo prispevala občina Laško. Tekmovanje se prične ob 09. uri in bo  potekalo ekipno (trije  člani)  in posamično s polavtomatsko puško (PAP),  kalibra 7,62 mm na razdaljo 200 metrov. Tekmovalci bodo streljali leže z roke brez naslona na v tarčo velikosti 50 x 50 cm. Na voljo bo  pet poskusnih strelov v roku petih minut in deset strelov za oceno v roku desetih minut. Po zaključenem tekmovanju bo ob dobri kulinarični ponudbi druženje udeležencev.

Vljudno vabljeni!                                                               OZSČ Laško
pdf akti Vabilo - 2. tekmovanje z vojaško puško za prehodni pokal OZSČ Laško

29 Avgust 2012Pohod na Goteniški Snežnik 2012

pohod sneznik 2012V soboto, 15. septembra 2012 bo Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kočevje in Planinsko društvo Kočevje, organiziralo tradicionalni spominski pohod na Goteniški Snežnik. Pohod organizirajo v počastitev spomina na prvi javni postroj pripadnikov kasnejše 1. specialne brigade MORiS, decembra 1990 in začetke vojske nove Slovenske  države. Pohodniki se bodo zbrali v soboto 15. septembra 2012 do 09.00 uri v parku MSNZ v Kočevski Reki. Na pot bodo krenili po pozdravnem nagovoru udeležencem. Organizatorji pohoda bodo iskreno  veseli, če bodo med njimi lahko pozdravili tudi člane Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo. Ob številnih obveznostih, ki jih imajo veterani vojne za Slovenijo,  bo to zagotovo dobrodošla možnost za sprostitev, srečanje znancev, pa tudi obujanje spominov na čas, ki druži veterane vojne za Slovenijo. Za topel obrok in napitek bo poskrbljeno. Po oceni planincev je ne pretežke hoje za okoli 4 - 5 ur, pohod pa bo ob vsakem vremenu in je na lastno odgovornost. ŠTARTNINE NI. Zaradi lažjega planiranja dogodka prosi OZVVS Kočevje za  prijavo udeležencev pohoda najkasneje do vključno ponedeljka, 10. septembra 2012, zaradi lažjega planiranja. Število pohodnikov iz posameznega Območnega združenja sporočite v pismeni obliki na naslov OZVVS Kočevje, Reška cesta 005, 1330 Kočevje ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .  Za dodatna pojasnila lahko kontaktirate kontaktno  osebo na GSM: Anton Vovko 041-402-350, predsednik OZVVS Kočevje, ali elektronski naslkov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . V pričakovanju skorajšnjega snidenja pod vznožjem Goteniškega Snežnika OZVVS Kočejve pošilja lep veteranski pozdrav.

     Vljudno vabljeni!                                             OZVVS Kočevje
pdf akti Vabilo - Pohod na Goteniški Snežnik 2012

29 Avgust 2012Tekmovanje v lovu rib s plovcem za »Memorial Janeza Helbla« Radlje ob Dravi 2012

ribnik res_radlje_ob_dravinovo 1Območno združenje  VVS  Zgornja Dravska dolina  tudi letos pod častnim pokroviteljstvom župana Občine Radlje ob Dravi in  poslanca v DZ g. Alana Bukovnika organizira  v spomin na  preminulega prvega predsednika našega OZ VVS  v soboto, 08. septembra 2012 v okviru Radeljskih srečanj ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem za »Memorial Janeza Helbla«. Tekmovanje organizirajo v soglasju s svojci preminulega, ki se bodo tudi udeležili razglasitve rezultatov in podelitev priznanj. Za vse tekmovalce in spremljevalce je zagotovljena prehrana (pred in po tekmovanju), saj je startnina namenjena predvsem zagotovitvi potreb tekmovalcev. Vabljena Območna združenja veteranov vojne za Slovenijo, Policijska veteranska društva SEVER in organizacija Zveze slovenskih častnikov, da na tekmovanje prijavijo in pošljejo svoje tekmovalce.

Vljudno vabljeni!                                      
OZVVS Zgornja Dravska dolina 

pdf akti  Razpis – Tekmovanje v lovu rib s plovcem za »Memorial Janeza Helbla«
word icon_small  Prijavnica – Tekmovanje v lovu rib s plovcem za »Memorial Janeza Helbla«
pdf akti  Karta – Kako do ribnika Reš v Radljah ob Dravi

28 Avgust 20125. tekmovanje veteranov območnih združenj veteranov ZVVS, veteranov združenja SEVER in častnikov Zveze slovenskih častnikov v lovu rib s plovcem Šoštanj 2012

novo_1 Na podlagi LP dela Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, predsedstvo območnega združenjapokali medalje_ribisko_tekmovanje_sostanj_2012 Šoštanj R A Z P I S U J E  5. TEKMOVANJE V LOVU RIB  S  PLOVCEM   »ŠOŠTANJ 2012«   Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj pod pokroviteljstvom občine Šoštanj organizira 5. tekmovanje Veteranov vojne za Slovenijo v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2012«, ki bo  potekalo v soboto,  1. septembra 2012 v Šoštanju na Družmirskem (Šoštanjskem jezeru). Ekipno tekmovanje in tekmovanje posameznikov bo potekalo pod pokroviteljstvom  občine Šoštanj v počastitev občinskega praznika občine Šoštanj in 21. obletnice osamosvojitvene vojne. Najbolje uvrščene ekipe in posamezniki bodo nagrajeni s pokali in medaljami. Najbolje uvrščena ekipa pa bo prejela prehodni pokal. Vsak udeleženec dobi spominski znak tekmovanja. Prijave lahko pošljete do četrtka, 30.septembra 2012 na naslov: OZVVS Šoštanj, Trg svobode 12, 3325 Šoštanj ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali  na  GSM: 041-474 367 (predsednik RD PAKA Šoštanj Franc Ravnjak), GSM 041-776 300, kjer lahko dobite tudi dodatne informacije.

Vljudno vabljeni!                                  OZVVS Šoštanj

 
pdf_akti  RAZPIS - 5. ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2012     

  doc_small  PRIJAVNICA - 5. ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2012 

23 Avgust 2012Veterani območnega združenja Šoštanj sodelovali na 11. ribiškem tekmovanju v lovu rib s plovcem Ptuj 2012

11 rib_tekma_ptuj_2012Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ptuj je pod pokroviteljstvom Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Mestne občine Ptuj organiziralo  že  11. tradicionalno državno tekmovanje Zveze veteranov vojne  za  Slovenijo v lovu rib s plovcem Ptuj 2012. Tekmovanje v lovu rib s plovcem za  Pokal mestne občine Ptuj je potekalo prvo avgustovsko soboto ob ribnikih Ribiške družine Ptuj na Rogoznici in Ribiške družine Gorišnica v Moškanjcih na Ptuju. Na prvem tekmovanju leta 2001 je sodelovalo  13 ekip,  število sodelujočih ekip pa je iz  leta v leto raslo.  Letos se je tekmovanja udeležilo 40 ekip Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, Veteranskih društev SEVER in Zveze slovenskih častnikov. Tekmovanje je bilo mednarodno, saj  se ga je udeležila tudi ekipa veteranov iz Hrvaške. Tekmovanje se je začelo ob 10.30 uri in je potekalo v prijetnem vzdušju in napetem pričakovanju, tako tekmovalcev kakor gledalcev, kdaj bo »zagrizla« prva riba. Ob 13. uri je bilo konec tekmovanja. Tekmovalci, kateri so ujeli ribe  so le-te prinesli na tehtanje. Sreča je bila enim bolj, drugim manj naklonjena. Po 13.00 uri, ko se je tekmovanje zaključilo, pa so se veterani zadržali v prijetnem druženju in čakanju na uradne rezultate. Ob otvoritvi tekmovanja so zbrane pozdravili predstavnik MO Ptuj mag. Janez Merc, predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč in vodja tekmovanja. Ob zaključku pa sta tekmovalce pozdravila in podelila medalje ter pokale predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo  generalmajor Ladislav Lipič in predsednik komisije za šport pri zvezi veteranov Adi Vidmajer. Vse sodelujoče ekipe so prejele tudi Zahvalo za sodelovanje na 11. tekmovanju Veteranov vojne za Slovenijo v lovu rib s plovcem ob 21. obletnici osamosvojitve. Letos je prvo mesto v ekipni konkurenci osvojila ekipa OZVVS Krško, drugo mesto je osvojila ekipa SEVER Laško, Ptujska ekipa II pa je bila tretja. Med posamezniki je slavil Lamut Srečko iz OZVVS Dolenjska, drugi je bil Bojan Topolovec OZVVS Ptuj II, tretji pa Ivetič Vlado OZVVS Slovenska Bistrica. Tekmovanja se je udeležila tudi  ekipa iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  v sestavi Koželjnik Silvo, Bojan Apatič in Grazer Edo.  Šoštanjska  veteranska ekipa je med 40 ekipami  z 2000 g  ulova in doseženimi 89,0 točkami zasedla 33. mesto.  Sodelujoči so pohvalili dobro organizacijo tekmovanja, ki so jo izvedli s pomočjo  Ribiške družine Ptuj in Gorišnica ter ekipe marljivih članov OZVVS Ptuj, tekmovanje pa je v lepem sončnem vremenu potekalo brez zapletov.
exlogo Rezultati 11. državnega tekmovanja v lovu rib s plovcem Ptuj 2012

22 Avgust 2012Šoštanjski veterani na 27. Spominskem pohodu na Triglav

triglav 2012Veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  so se letos že drugič  udeležili 27. tradicionalnega spominskega pohoda na Triglav, ki je potekal 6. in 7. julija 2012.  Pohoda  se je v  lepem vremenu udeležilo  11 veterank in veteranov Območnega združenja veteranov Šoštanj. Pohod in vsa prireditev je bila v rokah organizacijskega  odbora, v katerem so vključeni predstavniki vseh veteranskih organizacij in je skupno dejanje  Zveze veteranov vojne za Slovenijo, policijskega veteranskega združenja Sever, Zveze častnikov Slovenije in Zveze združenj borcev NOV.  Pohod je bil posvečen 71. letnici ustanovitve OF in 21. letnici samostojne Slovenije. Pohodniki so se zbrali v petek 6. julija ob 06. uri na Rudnem polju v osrčju Pokljuških gozdov. Pot jih je vodila po obljudeni magistrali mimo Vodnikove koče do doma na Planiki pod Triglavom,  kjer so se po krajšem počitku odločili  osvojiti vrh Triglava. Za osvojitev vrha Triglava se je odločilo šest pohodnikov, ki so v zelo slabih vremenskih razmerah najvišji slovenski vrh osvojili brez večjih naporov, na vrhu pa poleg obveznega fotografiranja krstili še štiri  pohodnike, ki so stopili na vrh Triglava  prvič. Pot z vrha za stare pohodnike in novince do doma Planika pod Triglavom ni bila več skrivnost, zaradi močnega naliva in strel, pa so le s težavo sestopili in prispeli v varno zavetje planinske koče. Pred Triglavskim domom na Kredarici  so ob 17.30 uri  pohodniki obeležili pohod in njegovo zgodovinsko izročilo na krajši proslavi, katere se je udeležilo okoli 500 pohodnikov ter  veliko praporščakov. Kot prejšnja leta je  tudi letos v koči  Planika pod Triglavom, kjer je vseh 11 pohodnikov OZVVS Šoštanj prenočilo, bilo zvečer obilo zabave, kjer so se prepevale domoljubne in druge pesmi. Kljub utrujenosti so v soboto zgodaj zjutraj zapustili  planinsko kočo,  ter se mimo Vodnikove koče in preko  Velega polja spustili do Pokljuke. Povratek vseh pohodnikov  se je končal brez zapletov ali nezgod. Udeleženci 27. pohoda na Triglav, le teh je bilo  587,   so  v soboto 7. julija  prisostvovali veliki zaključni prireditvi na biatlonskem stadionu na Rudnem polju na Pokljuki, na kateri se je zbralo več kot 5000 veteranov vojn in 99 praporščakov.  Tudi naših 11 pohodnikov OZVVS Šoštanj se je udeležilo zaključne slovesnosti  na Rudnem polju, ki  je povezala veterane vojne za Slovenijo, slovenske častnike in združenje borcev za vrednote NOB-ja. S kulturnim programom, ki se je začel ob 13. uri, so  počastili partizanske patrulje, 71-letnico Osvobodilne fronte in 21-letnico vojne za Slovenijo. Na prireditvi je nastopili orkester Slovenske vojske, partizanski pevski zbor,  zbrane pa je nagovoril Slavnostni govornik, nekdanji predsednik republike Milan Kučan, ki je bil kritičen do zdajšnjih potez vladajoče politike. Po končani proslavi so se šoštanjski veterani z  udeleženci in drugimi gosti še nekaj časa družili ter se potem razšli z željo, da se drugo leto ponovno srečamo na 28. spominskem pohodu na Triglav.

22 Avgust 2012Odkritje spominske plošče na Smrekovcu – helikopter gazela TO-001 Velenje

smrekovec 2101_odkritje_plosceOb Dnevu državnosti  se tako rekoč na vsakem koraku in na najrazličnejših ravneh organiziranosti spominjamo številnih dogodkov, ki so kot kamenčki povezali v mozaik vso pot od začetkov osamosvajanja Slovenije do razglasitve njene samostojnosti. K podobi tega mozaika pa so svojevrstno barvitost seveda dodala pogumna dejanja nekaterih naših domoljubov med osamosvojitveno vojno. Čast in slavo sta si nedvomno zaslužila prav pilot Jože Kalan in tehnik-letalec Bogomir Šuštar, ki sta se odzvala klicu domovine in že drugi dan vojne   iz JLA prebegnila na stran naše Teritorialne obrambe s helikopterjem gazela SA 341.  Poveljstvo sil Slovenske vojske je leta 2004 sprejelo odločitev, da je  28. junij  dan 15. helikopterskega bataljona. Pilot Jože Kalan, župan občine Šoštanj Darko Menih, poveljnik 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske major Branko Rek in predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  Leon Stropnik so v soboto, 30. junija 2012 ob 21. obletnici za pogumna dejanja povezana s prevzemom, maskiranjem in varovanjem helikopterja gazela, prvega helikopterja Slovenske vojske,  svečano odkrili spominsko obeležje na Planinskem domu Smrekovec, ko je bil od 9. na 10. julij 1991 na tem mestu skrit  helikopter gazelle z oznako TO-001 Velenje,  s katerim sta 28.6.1991 iz JLA prebegnila  na stran Teritorialne obrambe Republike  Slovenije pilot Jože Kalan in tehnik letalec  Bogomir Šuštar. Helikopter s posadko na Planinskem domu Smrekovec je varoval 133. vod Teritorialne obrambe Krajevne skupnosti  Bele Vode. Svečane otvoritve se je udeležilo preko sto veterank in veteranov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  in drugih gostov.

22 Avgust 2012Šoštanjski veterani vojne za Slovenijo so se udeležili dneva 15. helikopterskega bataljona

Cerklje 15_heb_2012S slovesnim postrojem pripadnikov 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske so 28. junija 2012 v vojašnici Cerklje ob Krki obeležili dan 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske, ki ga 15. HEB  praznuje v spomin na prestop posadke helikopterja JLA, Jožeta Kalana in Bogomirja Šuštarja, ki sta  28. junija 1991 na Golteh nad Mozirjem, z lahkim helikopterjem takratne Jugoslovanske ljudske armade SA 341 gazelle prebegnila na stran takratne Teritorialne obrambe Slovenije. V spomin na obletnico, ki je povezana s prevzemom, maskiranjem in varovanjem helikopterja gazelle SA 341, prvega helikopterja Slovenske vojske, ki je  pred 21 leti skupaj s posadko prestopil na stran Teritorialne obrambe,  je poveljstvo sil Slovenske vojske leta 2004  sprejelo odločitev, da je 28. junij,  dan 15. helikopterskega bataljona Slovenske vojske.  Na slovesnosti je zbrane nagovoril poveljnik 15. helikopterskega bataljona major Branko Rek, ki je vojaškim letalcem ob prazniku čestital in poudaril pomen rodu letalstva, ter   izpostavil posameznike, ki so v tistem času  imeli pogum za zelo pomembna in pogumna dejanja na poti v slovensko samostojnost. Pri tem je še posebej izpostavil uspešno izvedene naloge v preteklem letu. Poudaril je tudi pomembnost usposabljanja s področja helikopterskega reševanja v gorah, saj je bilo prav zaradi visoke stopnje usposobljenosti letalcev rešeno marsikatero človeško življenje. Zbrane sta nagovorila še  Jože Kalan in Bogomir Šuštar, člana posadke, ki sta se pred 21 leti odločila za prebeg iz takratne JA na stran Teritorialne obrambe. Slovesnosti se je udeležilo preko 100 pripadnic in pripadnikov ter nekdanjih upokojenih pripadnic in pripadnikov 15.  helikopterskega bataljona iz Cerkelj ob Krki, prejemniki spominskega znaka Golte 1991 ter člani predsedstva Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Po uradnem delu in ogledu letališča Cerklje ob Krki so se veterani OZVVS Šoštanj, prejemniki spominskega znaka Golte 91 in pripadnice ter pripadniki 15. HEB  še dolgo časa sproščeno družili in obujali spomine na dogodke izpred enaindvajsetih let ob dobri hrani in pijači.


22 Avgust 2012stran 22 od 28