Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Rezultati 7. veteranskega prvenstva v veleslalomu - Partizanske smučine Cerkno '45

V Cerknem in Smučarskem centru Cerkno se je v soboto, 29.01.2011, odvijala že 34. tradicionalna spominska smučarska prireditev Partizanske smučine Cerkno 45. To je  spominska prireditev, ki jo pripravljajo v spomin na prvo partizansko smučarsko tekmovanje v okupirani Evropi, ki se je v Cerknem in okolici zgodilo januarja leta 1945.
Prireditev se je pričela z dvigom zastav in praporov. Udeleženca sta nagovorila župan občine Cerkno Miran Ciglič in predstavnik 31. Divizije Ivo Miklavčič. Nato so se predstavili smučarji po starem: člani demonstracijske skupine Edmund Čibej, ki so prikazali telemark smučanje in člani domačega Turističnega društva Novaki z lok smučko.
Na veleslalomskih tekmovanjih se je zbralo okoli 400 tekmovalcev, ki so tekmovali na dveh progah. Med njimi so se po progi spustili tudi štirje borci NOB. Sledilo je prvenstvo Slovenske vojske in 7. prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo, na katerem so nastopili tudi člani policijskega veteranskega združenja Sever in člani zveze slovenskih častnikov. Že nekaj let se partizanskih smučin udeležujejo člani Svetovne federacije vojakov gornikov, poleg domačih so bili  tudi gorniki iz sosednje Italije.
Na 7. Državnem prvenstvu veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu je uspešno nastopilo  270 tekmovalcev, od tega
199 veteranov iz 24 območnih organizacij, 57 članov Policijskega združenja Sever iz 9 društev in 14 članov Zveze slovenskih častnikov iz petih organizacij. Člani vsake organizacije so se pomerili v eni ženski in treh moških kategorijah ter ekipno, za vsako združenje posebej. Pri častnikih so zmagali: Marša Lukančič – Koper, Darko Mavrič – Idrija Cerkno, Emil Velikonja – Ajdovščina Vipava in Janez Štrovs – Trbovlje. Ekipno je slavila ekipa Idrija – Cerkno, pred ekipo Ajdovščina Vipava in Nova Gorica. Pri gornikih iz Slovenije in Italije. je ekipno zmago osvojila ekipa Slovenija 1. V veleslalomu se je pomerilo  47 bork in borcev in članov Zveze borcev za ohranjanje tradicij NOB, v teku pa 9.
Tehnično so tekmovanje brezhibno izvedli   člani Trim kluba Cerkno in po slabih dveh urah, od otvoritve prireditve do pospravljenih prog, so se zadovoljni udeleženci preselili v Cerkno.
Druženje udeležencev se je nadaljevalo ob in po kosilu v Cerknem. V Hotelu Cerkno je najprej nastopil Pihalni orkester Eta Cerkno. Nadaljnji kulturni del podelitve priznanj, letošnjim najboljšim tekmovalcem, so s petjem in recitacijami popestrili učenci in učenke 9. razreda Osnovne šole Cerkno z mentorico Vanjo Lampič.
V Hotel Cerkno je prišel tudi eden od dveh še živečih udeležencev tekem leta 1945 .
Martin Urh. V njegovem imenu je pozdravni nagovor, s katerim je udeležence popeljal v zimo 1945, prebral predsednik organizacijskega odbora Miha Butara. Kot je zapisal Urh, so jih kmalu po tekmah zajeli Nemci, pri čemer je življenje izgubil njegov soborec, sam pa je bil ustreljen v nogo, zaradi česar so mu jo morali kasneje amputirati. Zbrane je nagovoril tudi načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Štajner, ki pa je izpostavil zlati pomen pravilnega, predvsem razumljivega podajanja teh spominov mladim, tako tistih dogodkov izpred 60-tih let kot tudi tistih ob slovenski osamosvojitvi pred 20-timi leti.
Tokratno tekmovanje se lahko pohvali z rekordno udeležbo, kjer so največji delež prispevali člani veteranskih organizacij iz osamosvojitvene vojne. Na zaključni slovesnosti v Hotelu Cerkno so podelili preko 50 kolajn in 15 pokalov.
Med člani
Policijskih veteranskih društev Sever so zmagali: Danica Urbanc – Celje, Igor Kos – Zasavje, Miloš Špoljar – Ljubljana in Matjaž Turk – Primorska in Notranjska. Ekipno je zmagala Ljubljana, pred Zasavjem in Mariborom.
Med člani
Zveze veteranov vojne za Slovenijo so zmagali: Marta Jordan – Idrija Cerkno, Franc Plesec – Mežiška dolina, Tine Mulej – Zgornja Gorenjska in Boštjan Brus – Idrija Cerkno. Ekipno je slavila Idrija Cerkno, pred Zgornjo Gorenjsko in Mežiško dolino.
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži