Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Slovenski veterani vojne za Slovenijo in slovenski častniki in podčastniki tekmovali v smučanju in streljanju na Golteh

logo_golte_8_dp_zvvs_17_dp_zscV soboto, 12. februarja 2011, je bilo  v okviru organizatorjev tekmovanja Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze slovenskih častnikov pod pokroviteljstvom Generalštaba Slovenske vojske v smučarskem središču na Golteh nad Mozirjem 8. državno prvenstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo in  17. državno prvenstvo Zveze  slovenskih častnikov in podčastnikov v smučanju in streljanju.  Prvo državno prvenstvo slovenskih častnikov je bilo na Golteh leta 1992, prvo državno veteransko prvenstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo  pa leta 2004. Kot vedno, so bili tudi tokrat izvajalci tekmovanja Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje in Območno združenje slovenskih častnikov Velenje ob logistični podpori 20. motoriziranega bataljona SV iz Celja in sodelovanju s predstavniki podjetja Golte d.o.o.Slovenija.

Zaradi slabih snežnih razmer na 1300 mdolgi progi Beli zajec, sta se organizatorja tekmovanja (ZVVS in ZSČ) odločila, da se  tekmovanje izvede na krajši progi  Blatnik. Zaradi proge, ki je bila občutno krajša, se je tokrat tekmovalo v veleslalomu in ne  smuku, kot vsa leta poprej. Tekmovanja se je udeležilo 27 ekip območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, 6 ekip veteranskih združenj Sever, 7 ekip območnih združenj zveze slovenskih častnikov in 14 ekip iz enot in poveljstev Slovenske vojske.  Skupaj je tekmovalo 53tričlanskih ekip območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih častnikov in  častnikov Slovenske vojske in 159 tekmovalci.  Tekmovalce so zaradi spremenjene proge morali izvajalci tekmovanja voziti iz ciljne arene na začasno strelišče Morava, ki je bilo od ciljne arene oddaljeno okoli 900 metrov. Tekmovalci so streljali z malokalibrsko puško na razdalji 30 metrov.

Na 8. državnem prvenstvu območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo  je bila najuspešnejša ekipa OZVVS Zgornja Gorenjska, drugo mesto je zasedla ekipa OZVVS Zasavje I. ekipa,  tretje pa ekipa Sever za celjsko območje II. ekipa.  Med ekipami območnih združenj slovenskih častnikov in častnikov Slovenske vojske je bila na 17. državnem prvenstvu najboljša trojica iz 17. B VP Ljubljana, druga je bila ekipa 670. POVLOG Slovenska Bistrica, tretja pa je bila ekipa iz ESD Ljubljana. Najboljša ekipa med območnimi združenji slovenskih častnikov je bila ekipa OZZSČ Šmarje pri Jelšah, ki je osvojila 4. mesto.

Vsaka tekma na Golteh je prinesla nove  ugotovitve za boljšo organizacijo. Tako sta se organizatorja tekem na Golteh  (ZVVS in ZSČ) odločila, da so  veterani ZVVS, veterani Sever  in  častniki ZSČ in SV leta 2009 in 2010 na 6. in 7. državnem prvenstvu ZVVS oz. 15. in 16. državnem prvenstvu slovenskih častnikov in podčastnikov tekmovali v različnih starostnih skupinah: do 40 let, 41 do 45 let in kategoriji nad 56 let. Tekmovanje v različnih starostnih skupinah so tekmovalci izjemno dobro sprejeli.  Vzrok, da  je organizator na letošnjem 8. državnem prvenstvu ZVVS  in 17. državnem prvenstvu ZSČ in SV v smučanju in streljanju na Golteh  ukinil starostne skupine,  pa nam žal ni uspelo izvedeti! Podobno tekmovanje po starostnih skupinah že vrsto let izvajajo na prvenstvu ZVVS in ZSČ  v veleslalomu v Cerknem in tekmovalci so to obliko tekmovanja po starostnih skupinah izredno dobro sprejeli. 


Tako med veterani kot častniki sta prvi ekipi prejeli poleg medalj in pokalov tudi prehodni pokal Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze slovenskih častnikov. Najstarejši in najmlajši ekipi veteranov in častnikov  pa medalje in pokale, ne glede na njihovo uvrstitev.

Tekmovanja na Golteh so se udeležili generalmajor mag. Alojz Šteiner, načelnik generalštaba Slovenske vojske, generalni sekretar  Zveze veteranov vojne za Slovenijo Mitja Jankovič, predsednik PO VVS Zahodnoštajerske pokrajine Zdenko Trpin, generalni sekretar Zveze slovenskih častnikov Janko Ljubič in ostali visoki gostje.

Za takšna tekmovanja je  treba poudariti, da poleg tekmovalnih uspehov velja nekaj tudi medsebojno druženje, poznavanje in obujanje spominov. Prevečkrat dajemo temu premalo pozornosti. Tekmovalke in tekmovalci so tudi tokrat dokazali, da jim to nekaj pomeni. Tekmovali so med seboj, hoteli premagati vsak vsakega, pa vendar na koncu v prijetnem klepetu in druženju podoživljali posamezen del tekmovanja in na koncu čestitali boljšim. To je vrlina, ki krasi prave tekmovalce,  v tem primeru pripadnike organizacij ZVVS, ZSČ in SV. Te vrline krasijo tudi dobre vojake, prijatelje in tovariše iz osamosvojitvene vojne.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži