Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

V občini Šoštanj so se pričele priprave na otvoritev osrednjega spominskega obeležja v okviru praznovanj 20. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo


Župan občine Šoštanj, strokovna služba· in predstavniki OZVVS Šoštanj so v Kajuhovem parku v Šoštanju izbrali mesto postavitve spominskega obeležja ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne.· Dogovori o postavitvi spominskega obeležja so bili uspešni. Določili so datum odkritja spomeniškega obeležja: 24. junij 2011 ob 16.00 uri.

V okviru praznovanj 20. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo,  bo v petek, 24.  junija 2011 v Kajuhovem parku v Šoštanju otvoritev osrednjega spominskega obeležja osamosvojitveni vojni za Slovenijo. Občina Šoštanj  bo družno z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  in Združenjem Sever za celjsko območje – odborom Velenje v okviru praznovanj 20. obletnice vojne za Slovenijo, odkrila  osrednji  občinski spomenik osamosvojitveni vojni za Slovenijo 1990–1991. Obujeno bo dogajanje med pripravami na osamosvojitev in vojno za ohranitev samostojnosti in neodvisnosti Slovenije – vse povzeto na simbolnem protitankovskem tetraedru, ki je eden od simbolov vojaške obrambe na poti v slovensko samostojnost,  v napisih pod grbom Občine Šoštanj, grbom ZVVS in grbom veteranov SEVER.  Pomnik  bo v spomin in opomin vsem generacijam, da svoboda in neodvisnost nista samo po sebi umevni in da ju je treba izboriti in ubraniti.

 

Januarja 2011 je OZ VVS Šoštanj zaprosilo  enoto EVOJ (enota vojašnice) iz Celja  za brezplačno dodelitev dveh protitankovskih(betnonskih) ovir-tetraedrov, ki jih ima vojašnica Celje skladiščene še iz leta 1991. Tetraedra, eden bo postavljen v spominskem parku Karla Destovnika Kajuha v centru Šoštanja, drugi pa pred Domom veteranov Šoštanj (nekdanja OŠ) v Belih Vodah nad Šoštanjem, so predstavniki OZ VVS Šoštanj 21. marca 2011 prejeli v skladišču  Bežigrad v Celju. En pomnik-tetraeder je bil prepeljan v Topolšico  Kamnoseštvu Dobnik s.p., kjer ga bodo obložili  z marmorjem, logotipi in napisnimi ploščami,  drugi pomnik-tetreder pa je bil prepeljan in odložen pred nekdanjo OŠ Bele Vode  oziroma pred  Dom Veteranov Šoštanj Bele Vode. Tudi ta simbol-tetraeder  bo obnovljen.

  OZVVS Šoštanj namerava pred Domom veteranov Šoštanj v Belih Vodah odkriti tudi  spominsko ploščo v spomin na fizično varovanje  1. generacije slovenskih vojakov iz takratnega 710. učnega centra iz Peker pri Mariboru, ki so med osamosvojitveno  vojno bili nastanjeni v bivši OŠ Karla Destovnika-Kajuh v Belih Vodah, vojake pa je varoval 133. vod TO KS Bele Vode, ki je bil nastanjen v Osnovni podružnični šoli Bele Vode.  Poleg varovanja 1. generacije slovenskih vojakov  je 133. vod KS Bele Vode varoval na Golteh in Smerkovcu tudi prebegli helikopter gazelo ter posadko, pilota Jožeta Kalana in tehnika Bogomirja Šustarja.

Oglejte si kratek film prevoza  dveh protitankovskih tetraedrov, simbolov vojaške obrambe na poti v slovensko samostojnost iz skladišča  Bežigrad Celje v občino Šoštanj in krajevno skupnost Bele Vode nad Šoštanjem. Prevoz protitankovskih tetraedrov je  opravilo avtoprevozništvo Fajdiga s.p. iz Šoštanja z avtodvigalom. Teža protitankovskega (betonskega) tetraedra je okoli 2 toni.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži