Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

ZVVS NE ŽELI V SVOJIH VRSTAH ŠOŠTANJSKIH VETERANOV

Naša vloga za včlanitev v ZVVS je bila posredovana na vse organe zveze, ki o tem odločajo in dajejo svoje mnenje. Vlogo je obravnavala Komisija za finančna in statutarna vprašanja. Mnenje članov komisije je bilo, da se ne nasprotuje včlanitvi nove organizacije v ZVVS in da ni pravnih ovir.

Vlogo je obravnavalo tudi predsedstvo Pokrajinskega odbora VVS za Zahodnoštajersko na svoji seji 3. decembra 2010. Na sami seji smo predstavniki novoustanovljene organizacije predstavili svojo vizijo dela in izrazili željo po podpori pri sprejetju v ZVVS. Vsi prisotni na tej seji, manjkal je samo predstavnik velenjske organizacije, so izrazili popolno podporo novi organizaciji in našim prizadevanjem za včlanitev v ZVVS. Podpora je bila posredovana tudi predsedstvu ZVVS.

Predsedstvo ZVVS je na svoji 14. seji dne 17. decembra 2010 sprejelo sklep, da ne nasprotuje sprejemu OZVVS Šoštanj v članstvo ZVVS ter da naj končno odločitev sprejme glavni zbor.

Torej vzpodbudna podpora organov ZVVS, ki nas je navdala z optimizmom, da bo glavni zbor ZVVS sprejel medse 56. območno združenje.

 

Na glavnem zboru 2. aprila pa so se pri 7. točki dnevnega reda obrnile vse stvari na glavo. Bili smo priča nekaterim nerazumljivim argumentacijam ter očitnemu zavajanju, potvarjanju dejstev ter kršitvam predpisov ZVVS.

Predsednik ZVVS g. Pajer si je v svojem nastopu privoščil izumiti status quo. Ker niso bile predhodno sprejete spremembe statuta ZVVS, razglasi status quo pri sprejemu šoštanjske organizacije v svoje vrste. Kakšen termin in status je to, ve samo predsednik Pajer. S tem je dal jasno vedeti, da ZVVS proglaša za organizacijo, ki je postala okostenela in nesposobna odgovoriti na spremembe, ki se dogajajo na terenu.

Čeprav ne želimo polemizirati zakaj smo se Šoštanjčani odločili za lastno pot, pa je potrebno povedati, da je bila diskusija predsednika OO ZVVS Velenje g. Hriberška polna neresnic in popolno zavajanje prisotnih delegatov na glavnem zboru. Neresnica, da sta šoštanjsko organizacijo ustanovila dva soseda, ki nista zadovoljna z delom v velenjski organizaciji, globoko žali ostalih 151 članov šoštanjskega veteranskega združenja. So torej vsi ti člani, ki so izstopili iz velenjske organizacije ovce, ki ne znajo misliti s svojo glavo? Vprašanje je tudi, zakaj podpore Pokrajinskega odbora VVS Zahodnoštajerske pokrajine  za sprejetje nove članice ni izrazil tudi predsednik PO-ZŠ Celje  g. Trpin? Torej je bila pred časom izrečena podpora, bila izrečena s figo v žepu. Delovno predsedstvo bi lahko ponudilo besedo tudi predstavnikom šoštanjske zveze. Vsaj načela demokratičnega obnašanja bi lahko upoštevali, da se sliši tudi glas tistih, ki se vam hočejo pridružiti.

Glasovanje na glavnem zboru pa je bilo poglavje zase. Preštevanje glasov o tako pomembni zadevi, kot je sprejem novega člana v ZVVS, ne more biti amatersko in že na prvi pogled neveljavno. 89 glasov je bilo preštetih v parih sekundah in pri tem se delovno predsedstvo ni pretirano trudilo, da bi ugotovilo dejansko stanje glasovanja. Na glavnem zboru je bilo menda prisotnih 138 delegatov. Kje se je izgubilo 49 glasov? Po 16. členu poslovnika o delu glavnega zbora ZVVS, se sklep izglasuje z večino prisotnih delegatov. Pomagajte nam pri matematiki. 48 glasov proti sprejetju Šoštanja v ZVVS NI VEČINA PRISOTNIH DELEGATOV! Torej sklep ni zakonit in veljaven. O nepravilnostih je že na samem glavnem zboru opozoril  generalnega sekretarja ZVVS g. Jankoviča  g. Amič, delegat OZ VVS Šmarje pri Jelšah. Njegova opozorila so naletela na gluha ušesa.

 

Pri vodenju glavnega zbora pri tej točki so bile storjene proceduralne napake in ste oškodovali šoštanjsko združenje, da se pridruži ZVVS.

 

Kaj sedaj? Mi smo jezni in užaljeni. Vendar bomo delovali s svojim programom dela in po načelih veteranstva seveda naprej. Na svojem občnem zboru bomo članstvu zadevo temeljito predstavili ter jim povedali, da nekateri mislijo, da so bili zavedeni, ker so se pridružili šoštanjskemu združenju. Verjamemo, da bomo odločno in uspešno izpeljali svoj program dela, ki smo si ga zadali. Na žalost brez podpore in sodelovanja krovne organizacije ZVVS. K razmisleku nas bodo usmerila tudi vprašanja našega članstva. Ali še poskusimo z včlanitvijo v ZVVS ali imamo potrebo in željo, da se pridružimo kakšni izmed sorodnih veteranskih organizacij? Letos junija bomo v Šoštanju odkrili spominsko obeležje v obliki protitankovske ovire, ki bo simboliziral upor in sodelovanje pri osamosvojitveni vojni 1991. Se boste predstavniki ZVVS udeležili odkritja obeležja? Lahko na obeležju označimo znak ZVVS? Kakšen status bomo imeli tisti, ki smo formalno še vedno člani ZVVS, nočemo pa biti v velenjski organizaciji?
ZVVS bo v bodoče morala znati odgovarjati na spremembe in izzive, uvesti naprednejše  oblike funkcioniranja in delovanja, sicer se bo spremenila v organizacijo, podobno organizacijam iz naše polpretekle zgodovine.

 

                                                                                                                           OZVVS Šoštanj

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži