Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Vodstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Radencih

 V Radencih je potekala prva seja predsedstva Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), ki jo po novem vodi upokojeni generalmajor Ladislav Lipič. Spomnimo, da je na Glavnem zboru veteranov ZVVS, konec marca, za predsednika ZVVS bil izvoljen Ladislav Lipič. Podporo je prejel 100 % od vseh 140 delegatov OZVVS iz vseh 13 Pokrajinskih odborov. Za predsednika je izvoljen za naslednja štiri leta, med 2012 in 2016. Hkrati je bil za generalnega sekretarja ZVVS izvoljen dosedanji sekretar Mitja Jankovič.

Na tokratni seji v Radencih je gostitelj, predsednik pomurskega odbora ZVVS, ki je Lipiča tudi predlagal za predsednika, Nikolaj Brus orisal delo in sestavo pokrajinskega odbora, ki ga sestavljajo delegati iz upravnih enot Lendava, Ljutomer, Murska Sobota in Gornja Radgona ter šteje skupno 1819 veteranov. Med drugim je omenil, da bo v maju v vojašnici v Murski Soboti usposabljanje praporščakov, ki ga bo izvajal Dominik Grmek. Na seji so sicer razrešili glavnega urednika glasila Veteran Marjana Toša, ki ga je nasledil brigadir Marjan Grabnar. Predsednika ZVVS generalmajorja Ladislava Lipiča je ob priložnosti pozdravil tudi radenski podžupan Janez Konrad, ki mu je podaril knjigi nekdanjih učiteljic kapelske osnovne šole, poezijo Ljudmile Nataše Poljanec in kuharsko knjigo Marije Fras.

Novi predsednik ZVVS Ladislav Lipič se je sicer rodil 30. novembra 1951 v Murski Soboti. Diplomiral je na FDV, smer obramboslovje. Končal je šolo za pehotne rezervne častnike, kasneje pa tudi tečaje za usposabljanje poveljnika voda, čete in bataljona. Leta 1977 se je zaposlil v Občinskem štabu TO Murska Sobota kot pomočnik za organizacijsko- mobilizacijske zadeve. Jeseni 1990 je prevzel dolžnost pomočnika poveljnika za zaledje v Pokrajinskem štabu TO Vzhodnoštajerske pokrajine v Mariboru. Lipič je bil eden od organizatorjev narodne zaščite v Pomurju in je nosilec spominskega znaka Manevrske strukture narodne zaščite. Bil je tudi aktivni udeleženec vojne za Slovenijo leta 1991. Leta 1994 je bil imenovan za poveljnika Pokrajinskega štaba TO Vzhodnoštajerske pokrajine. Poveljniško dolžnost je opravljal do novembra 1997, nato pa prevzel dolžnost načelnika oddelka za logistiko SV. prvega decembra 2000 je bil imenovan na mesto namestnika načelnika Generlaštaba SV, 1.3.2001 pa za načelnika Generalštaba SV.

Za svoje delo je bil večkrat pohvaljen in odlikovan. Predsednik RS, dr. Janez Drnovšek je 20. maja 2003 podpisal ukaz za povišanje brigadirja Ladislava Lipiča (brigadir je bil od 21.12.1998), načelnika Generalštaba SV v čin generalmajorja. Konec aprila 2006 je objavil namero, da bo zapustil mesto načelnika generalštaba, o čemer je že obvestil tako predsednika države in obrambnega ministra. Bil je imenovan za ambasadorja RS na Madžarskem; s tega položaja je bil odpoklican decembra 2008. Predsednik republike dr. Danilo Türk je Ladislava Lipiča 5. decembra 2008 imenoval za svetovalca za obrambne zadeve. Lipič je med drugimi prejemnik zlate medalje generala Maistra z meči, zlate medalje generala Maistra, zlate medalje Slovenske vojske, spominskega znaka Manevrske strukture Narodne zaščite..., prejel je tudi tuja priznanja, kot so: ZDA – legija za zasluge, Francija – vitez legije časti ipd.


Vir: http://www.mojkraj.info 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži