Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

V Radencih slovesnost ob odhodu zadnjega vojaka JLA

odhod zadnjega_jla_slo_radenci_lipicLetošnjo slovesnost ob 21. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije sta 26. 10. 2012 v Radencih pripravili Zveza veteranov vojne za Slovenijo  in Združenje Sever. Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije, Danilo Türk. Že pred slovesnostjo sta ob 14.30 uri predsednika PO ZVVS Pomurje Niko Brus in PVD Sever za Pomurje Ciril Magdič položila venec k spominskemu obeležju pri krožišču. Za tem sta predsednika ZVVS generalmajor Ladislav Lipič in ZPVD Sever Miha Molan posadila drevo spomina in miru v Senčnem parku. Druženje so nadaljevali v konferenčni dvorani hotela Radin, kjer je potekala skupna seja Predsedstva ZVVS in Upravnega odbora ZPVDS. Janez Konrad, podžupan občine Radenci, je v pozdravnih besedah nagovoril vse prisotne – predsednika Republike dr. Danila Türka, predsednika Odbora za obrambo Franca Jurša, namestnika načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadirja dr. Andreja Ostermana, direktorja Policijske uprave Draga, predsednike in predstavnike drugih veteranskih in domoljubnih društev, predstavnike ministrstva za lokalne zadeve in policije, predstavnike ministrstva za obrambo in slovenske vojske, župane sosednjih občin, veteranke in veterane. Vsem je zaželel dobrodošlico ter izrazil počaščenost ob izvajanju slovesnosti v njihovi občini. Slavnostni govornik dr. Danilo Türk je poudaril, da bi bila naša osamosvojitev bistveno težja in bistveno bolj tragična, če ne bi bilo vseh teh dejanj vse te pripravljenosti, volje. Ustvarjena je bila pravna podlaga in operativna sposobnost za vsa kasnejša dejanja. Zagotovljena je bila polna politična enotnost. Vse to je bil rezultat trdne volje, odločnosti, zgodovinsko enkratne volje. 25. oktobra 1991 natanko ob 23:45 uri se je zadnji vojak jugoslovanske armade vkrcal na malteški trajekt Venus, ladja pa je slovensko morje zapustila v prvih minutah 26. oktobra 1991. Čas dokončnega umika zadnjih vojakov JA iz vseh vojaških objektov na območju Republike Slovenije je bil za vse pripadnike TO in policiste poln negotovosti, napetosti, nevarnosti izbruha novih oboroženih spopadov. 
Na tokratni slovesnosti ob 21. obletnici, ki so jo organizirale Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS),  Zveza policijskih veteranskih društev SEVER (ZPVD Sever), in Občina Radenci, so se spomnili zapuščanja vojaških objektov na območju Pomurja. Celoten dogodek je z glasbo spremljal Policijski orkester Republike Slovenije, katerih člani nastopajo na protokolarnih obveznostih, slovesnostih v okviru Policije, državnih proslavah, dobrodelnih prireditvah, igrajo na mednarodnih športnih prireditvah, samostojnih koncertih doma in v tujini, sodelujejo z Glasbeno mladino ljubljansko in z Zvezo slovenskih godb. Na tiskovni konferenci sta predsednika ZVVS generalmajor  Ladislav Lipič in ZPVD Sever Miha Molan podala skupno izjavo za javnost, na kateri sta poudarila prizadetost in nestrinjanje vseh veterank in veteranov zaradi načina uveljavljanja ukrepov iz Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), saj jih je prekomeren poseg v pravice prizadel. Z odvzemom teh pravic je Zakon o vojnih veteranih izgubil svoj pomen.

Vir: www.pomurec.com  | Marina Vrbnjak | Radenci, 27.10.2012 
pdf akti  Izjava SEVER (ZPVD Sever) in  Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži