Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Predsednik Vlade RS Janez Janša: »Ponosno proslavimo dan, ko je Slovenija svobodno zadihala /21. obletnica odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije/

vlada odhod_jla_slo_26_10_2012novo 1 Predsednik Vlade RS Janez Janša je ob  21. obletnici odhoda zadnjega vojaka JA iz Republike Slovenije  v četrtek, 25. oktobra 2012 gostil sprejem in nagovoril povabljene, ki so z njim utirali pot samostojni Sloveniji in postavili temelje za razvoj suverenega slovenskega naroda. V nagovoru je izpostavil, da je Slovenija takrat bila sposobna stopiti skupaj in da verjame, da bo znala to storiti tudi danes, ko je naša suverenost ogrožena ekonomsko in finančno. V zaključku je poudaril, da si dnevi, ki se jih spominjamo ob tokratni obletnici zaslužijo spomin in da moramo ponosno proslaviti dan, ko je Slovenija svobodno zadihala. V začetku nagovora se je predsednik vlade spomnil, kako so v tem času pred 21 leti, z velikim veseljem spremljali kolone enot JA, ki so se pomikale proti koprskem pristanišču in od tam za vedno odhajale iz Slovenije. »Zaključil se je proces, ki se je začel že leta prej in je svoj višek dosegel v času vojne za samostojno Slovenijo,« je opisal. V nadaljevanju pa izpostavil, da se je takrat v praksi odločalo o tem ali bomo Slovenci postali gospodar na svoji zemlji za večno ali pa nam bodo to preprečili. »Tukaj ste tisti, ki ste odigrali ključno vlogo,« je posebej pozdravil povabljene, ter povedal, da so bili pomembni dnevi po Brionski deklaraciji, ko je Slovenija stopila skupaj in s spretnimi pogajalskimi prijemi nadoknadila tisto, kar so ji nekateri v zadnjem koraku želeli vzeti. Predsednik vlade si je zapomnil, kako je v tem času osamosvajanja bilo v Sloveniji vsak dan več energije in veselja, ampak žal v soseščini tudi vse več spopadov »To je bil čas, ko smo se zavedali, da imamo v tej preizkušnji lastno državo, ki se je postavila na svoje noge, ki se je sposobna braniti pred močnejšim nasprotnikom,« je predsednik vlade opisal takratne razmere in poudaril, da je s tem država stopila na novo pot za mednarodno priznanje. »To so bili dnevi vrhunca slovenskega naroda in mislim, da se moramo spomniti na te čase in jih dostojno proslaviti,« je pozval. »Ko so iz Beograda načrtovali pohod na Slovenijo, so se norčevali iz nas češ da bo problem v Sloveniji, ko bodo šli v akcijo to, da bodo ceste polne beguncev, ki bežijo v Avstrijo in Italijo,« se je spominjal ter povedal, kako so namesto tega ljudje tudi goloroki postavljali pred tanke in kako sta slovenska obramba in policija odigrali zgodovinsko vlogo.
Nenazadnje je predsednik vlade Janez Janša primerjal zgodovino z današnjimi časi, ter poudaril, da če smo se takrat borili za lastno suverenost, se po 21 letih ponovno srečujemo z njeno ogroženostjo. »Ogroža jo gospodarska in finančna kriza in preveliko zadolževanje v zadnjih letih. Narod, ki ni sposoben odplačevati svojih dolgov tujim upnikom, ni popolnoma suveren,« je povedal in poudaril, da smo na tej točki danes ogroženi. »Suverenost je tisto za kar smo se Slovenci enotno postavili v bran pred 21 leti in čas je, da ponovno stopimo skupaj. Mislim, da smo to sposobni in da se bo to zgodilo,« so besede s katerim je zaključi in dodal, da lahko ponovno dokažemo, da uspešna borba za samostojnost ni bila slučaj, ampak da smo dosegli trajno stanje, ki ga lahko vzdržujemo, ter kot država zagotavljamo prebivalcem večjo blaginjo in večjo varnost. 

Vir: Vlada RS

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži