Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Razpis plebiscita je bila najpomembnejša odločitev v zgodovini Slovenije

novo 1 Številni akterji iz časa osamosvajanja Slovenije so se 09. novembra 2012 zbrali v Poljčah, kjer so obeležili 22. obletnico odločitve za razpis plebiscita. Kot je poudaril premier Janez Janša, je bila takrat sprejeta najpomembnejša odločitev v zgodovini Slovenije. Enotnost, ki je bila dosežena takrat, pa bi bila potrebna tudi za ubranitev suverenosti danes. 9. in 10. novembra leta 1990 so se v Poljčah na Gorenjskem zbrali tedanji delegati vladne koalicije Demos, ministri in nekateri strokovni sodelavci. Sprejeli so odločitev za razpis referenduma, na katerem bi se ljudstvo odločilo o nadaljnjem bivanju v Jugoslaviji oziroma o odcepitvi in ustanovitvi samostojne države Slovenije. Slavko Kmetič, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki je pripravilo današnjo slovesnost, je izpostavil, da je bila odločitev v Poljčah predpogoj za osamosvojitev Slovenije. “Na tem sestanku sta bila prisotna razum in pogum, zato imamo danes samostojno Slovenijo,” je poudaril. Minister za obrambo Aleš Hojs pa je dodal, da so bile v Poljčah sprejete usodne in najbolj pomembne odločitve za slovenski narod. Janša je spomnil, da so se v Poljčah pred 22 leti usklajevali o ključnih korakih slovenske osamosvojitve. Demosov poslanski kljub je po tehtni in dolgi razpravi sprejel odločitev, ki je bila najpomembnejša za slovensko osamosvojitev, je poudaril Janša. Dodal je, da je bila odločitev tvegana, ampak se je pozneje izkazalo, da je bila to edina rešilna določitev, da smo Slovenci za razmeroma majhno ceno izšli iz krvavega vrtinca, ki se je vnel v Jugoslaviji. Vendar je bila Slovenija takrat politično razdeljena, zato je bil naslednji korak po Demosovi odločitvi pridobivanje širše politične podpore, medtem ko podpora med ljudmi ni bila vprašljiva. Stekla so pogajanja in Demosova koalicija je z opozicijo uskladila zakon o plebiscitu ter se politično poenotila. 
“Tudi danes je Slovenija na preizkušnji in to na zelo resni. Tudi danes gre za vprašanje suverenosti, in sicer za nevarnost, da postanemo preveč odvisni od tistih, pri katerih smo se v zadnjih letih pretirano zadolžili,” je izpostavil Janša. Dodal je, da se je sedanja vlada po zgledu povezovalnosti iz časa Demosa trudila, da ukrepe, ki so nujno potrebni za izhod iz krize in dolgoročno stabilizacijo razmer v Sloveniji, čim bolj uskladi s socialnimi partnerji in politično opozicijo. Spomnil je, da je bil predlog za skupno partnerstvo za izhod iz krize in razvoj zavrnjen. Ob tem pa upa, “da bodo naslednji dnevi in tedni prinesli enak razplet kot po srečanju Demosovega poslanskega kluba v Poljčah, ko je bila ta zgodovinska politična odločitev podprta tudi od ostalih političnih sil, in da slovenska suverenost ne bo ogrožena”. Tudi radovljiški župan Ciril Globočnik je prepričan, da vse pridobljeno s slovensko samostojnostjo lahko ohranimo in okrepimo le s sodelovanjem, razumnostjo, strpnostjo in solidarnostjo. “Strnimo vrste pri oblikovanju skupne vizije in ukrepov za premagovanje izzivov, pred katerimi se je znašla naša mlada država,” je pozval in dodal, da smo že v bolj kritični situaciji dokazali, da to znamo in zmoremo.

Vir:sta
Foto: Vasja Šabeder

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži