Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Zveza veteranov vojne za Slovenijo sedaj!

 

Ne pred, med in po osamosvojitveni vojni za Slovenijo, nismo veterani te vojne nikoli ničesar zahtevali, sprejeli smo samo tisto, kar nam je za naš prispevek podarila naša država z Zakonom o vojnih veteranih. Tudi nismo nikoli zahtevali, koliko sredstev iz državnega proračuna moramo dobivati za delovanje, skrbeli smo le, da smo s svojimi programi in delom uporabo teh sredstev upravičili. Nikoli tudi nismo  kršili in ga tudi nikoli ne bomo, našega najvišjega dokumenta, Statuta ZVVS, v katerem smo se sami opredelili in zavezali, da smo in bomo ostali domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna organizacija. S političnimi opredelitvami naših članic in članov se prav tako nismo ukvarjali, saj smo v vojni zmagali prav zato, ker smo v njej sodelovali vsi, ne glede na posameznikovo politično, versko ali kako drugo pripadnost.
Ob težavah, v katerih se je znašla naša država in sprejetju Zakona o urejanju javnih financ, smo bili pripravljeni sodelovati pri izhodu iz krize tudi s sprejetjem ukrepa o brezplačnem dopolnilnem zdravstvenem zavarovanju, ki pa bi naj bi bil začasen, samo do izhoda iz največje krize. Razumeli smo se tudi ukrep, da se nam za 20 % znižajo sredstva, s katerimi država sofinancira našo dejavnost. S temi stališči smo seznanili vse poslanske skupine Državnega zbora, Vlado RS, pristojno ministrstvo in posamezne ministre in državne sekretarje in vse, s katerimi smo kakor koli povezani ali z njimi sodelujemo. Pri vseh naših predlogih, pobudah in prošnjah smo bili neuspešni, dobili smo sicer veliko obljub, bili deležni razumevanja in podpore, to pa je bilo tudi vse.
Z izjavami za javnost smo obveščali našo širšo javnost. Čeprav so v sredstvih javnega obveščanja vedeli za vsa naša prizadevanja in našo pripravljenost za sodelovanje pri odpravljanju krize, smo prav pri njih doživeli skoraj popolno medijsko blokado in med delom članstva so se kmalu začeli pojavljati dvomi, ali naše predsedstvo stori dovolj za reševanje teh problemov in ali ni morda preveč omahljivo. Ob tej blokadi o našem resničnem delu in naporih naše in večine drugih veteranskih organizacij, ki so jih ti ukrepi prav tako prizadeli, je bilo res tako videti in njihov odziv razumljiv.
S problemom kratenja večine naših pravic iz Zakona o vojnih veteranih, smo se obrnili tudi na Ustavno sodišče RS, toda tudi na ta odgovor še čakamo.
Ker že predolgo čakamo na ta in druge odgovore, smo se na zadnji, 4. seji predsedstva ZVVS v Mariboru odločili, da še v tem letu, skupaj z Veteranskim združenjem Sever, organiziramo IZREDNI ZBOR, kjer bomo še enkrat o vsem jasno spregovorili in se vprašali, kje so vrednote, za kar smo se borili v letih 1990 in 1991. Istočasno s pripravami, pa smo pospešeno začeli tudi z iskanji načinov organiziranosti naše ZVVS v prihodnosti, o bodočem delovanju in financiranju, saj še vedno ne vemo, ali bomo dobili še ostala, za letošnje leto obljubljena sredstva. Prav tako tudi nič ne vemo o financiranju naše organizacije v prihodnje, saj so vsi podatki, ki jih dobivamo samo obljube. Za leto 2013 še vedno ni meril in zahtevanih pogojev, pa tudi ni projektov, preko katerih bi lahko prišli do potrebnih sredstev. Pred nami bo očitno dolga in huda zima!

 


Vir: Jože Kuzman, podpredsednik ZVVS


Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži