Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Šoštanjski veterani izvedli izlet na Primorsko

 novo 1 Veterani OZVVS Šoštanj so po letnem načrtu dela OZVVS Šoštanj za leto 2012, organizirali enodnevni izlet za svoje članstvo. Letos so se odločili, da to svojo aktivnost izpeljejo v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Veteran Nova Gorica. Po vstopnih postajah v Velenju in Šoštanju, kjer so veteranke in veterani napolnili avtobus, so se šoštanjski veterani predzadnjo novembrsko soboto odpeljali proti Ljubljani – Postojni do Nove Gorice, kjer sta jih prijazno sprejela Srečko Lisjak in Boris Jug iz Območnega združenja Veteran Nova Gorica. Novogoriški veterani so jim pripravili bogat program ekskurzije, ki se je pričel z ogledom spomenika Andreja barona Čehovina v Dolancih pri Novi Gorici, najpogumnejšega artiljerca Avsto ogrske vojske. Drugi postanek je bil pred spominskm obeležjem na bivšem mednarodnem mejnnem prehodu Rožna dolina, ki je bilo postavljeno v spomin na uspešno izvedeno bojno akcijo za osvoboditev mednarodnega prehoda Rožna dolina 28. junija 1991. Potek bojne akcije je slikovito opisal glavni protagonist te akcije, polkovnik Srečko Lisjak.
Na Trgu Evrope, kjer je bil leta 2004 vstop Slovenije v Evropsko unijo in je obeležen na prav poseben način, ne z običajnim obeležjem ali spomenikom, temveč z novim skupnim mestnim trgom pred železniško postajo v Novi gorici, jih je pričakala vodja Muzeja o meji, gospa Marinka Velikonja, ki je predstavila Trg Evrope z Mozaikom nove Evrope, ki je postal nov simbol somestja dveh Goric, pa tudi simbol odpravljanja razmejevanj in simbol evropskega združevanja. Z zanimanjem so si veterani ogledali še zelo obiskan Muzej o meji, ki je dobil prostore na Železniški postaji. Ob tej priliki je vodji Muzeja o meji Marinki Velikonja, predsednik OZVVS Veteran Nova Gorica Srečko Lisjak podelil priznanje: Bronasto Plaketo OZVVS Veteran Nova Gorica. Končna postaja je bil Sabotin, 609 m visok hrib, ki se dviga strmo nad Sočo in s svojo sosedo, Sveto goro, obvladuje Goriško ravnino kot kakšen varuh. Na Sabotinu, ki je poln naravoslovnih in kulturnozgodovinskih zanimivosti so bili s strani veterana OZVVS Veteran Nova Gorica Bogdana Potokarja predstavljeni boji iz 1. svetovne vojne na tem krvavem hribu. Veterani pa so si ogledali še ostaline iz tega obdobja, tudi obnovljene kaverne in barake.
Domačini, člani OZVVS Veteran Nova Gorica, so goste iz Šoštanja presenetili, ko je predsednik Srečko Lisjak za župana občine Šoštanj Darka Meniha predal predsedniku OZVVS Šoštanj Leonu Stropniku v spomin na to srečanje ročno bombo, priterjeno na derezi in podkvi iz I. svetovne vojne. Prav tako so šoštanjski veterani podelili predsedniku Lisjaku skromna darila, spomin na občino Šoštanj. Za vse udeležence ekskurzije so v okrepčevalnici na Sabotinu, ki jo vodi veteran Bogdan Potokar, pripravili za prijateljsko združenje iz Šoštanja domačo pojedino. Tam so ob dobri hrani in pijači strnili vtise tega dne in ob zvokih harmonikarja veselo zaplesali v noč. Na potovanju sta veteranke in veterane poleg zvedavosti in želje po obujanju skoraj pozabljenih spominov, spremljala dobra volja in prijateljstvo, s kakršnim se lahko ponašajo le veterani. Vodstvo veteranske organizacije je zadovoljno, da je izpolnilo pričakovanja članstva in da je izlet potekal v dobrem in veselem vzdušju. Enotni so si, da bodo s tradicijo strokovnih potovanj nadaljevali tudi v prihodnje. Tako že prav pridno snujejo načrte za leto 2013.

icon foto Fotoreportaža izleta šoštanjskih veteranov na Primorsko

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži