Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Predstavljamo vam domoljuba Braneta Franca Gradišnika

novo 1 Brane Franc Gradišnik, vsestranski poklicni glasbenik je na glasbeni sceni že trideset let. Izhaja iz kmečke družine iz Vinske Gore pri Velenju. Tam je preživel lepa mladostna leta in se zaljubil v harmoniko. Na te kraje ima najlepše spomine. V Mestinje v občini Šmarje pri Jelšah, kjer sedaj živi, ga je pripeljala dobra prijateljica.
Že zelo zgodaj je spoznal, da mu je glasba, predvsem igranje na harmoniko, glavna usmeritev v življenju. Tako se je odločil, da bo postal poklicni glasbenik, kar traja že trideset let. V tem času se je pokazalo, da zna pisati pesmi, ki so spevne. Tako so nastajale pesmi z različnimi temami, za različne priložnosti, pa tudi po naročilu je že pisal. Napisal in posnel je preko 120 lastnih skladb. Veliko je potoval po Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji in Hrvaški, kjer je širil predvsem našo slovensko glasbo. Povsod je bil lepo sprejet, kar pričajo povabila na gostovanja.
Kot poklicni glasbenik je opremljen z vsemi potrebnimi glasbenimi in elektronskimi instrumenti. Tako igra in poje na večjih prireditvah, pripravi glasbeni nastop, poje svoje in druge pasmi, skratka rad zabava ljudi.
Brane Franc Gradišnik je član območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah in Območnega združenja veteranov Šoštanj ter član policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje - odbor Velenje. Pri osamosvajanju Slovenije ni deloval operativno na terenu, je pa zato, tako se je operativno vodstvo odločilo, igral na harmoniko in pel slovenske domoljubne pesmi na raznih lokacijah. Tudi na Rogli, kjer je bil lociran operativni štab. Domoljubnost, zavednost Sloveniji in bodrenje vsem, ki so se uprli okupaciji Slovenije, so bili prežeti v njegovi glasbi in pesmih.
Kot zavednemu Slovencu in članu  omenjenih veteranskih društev se mu je porodila ideja in napisal je melodijo in besedilo ter uglasbil več veteranskih  pesmi: Slovenski veterani, Slovenski policist in Specialec policist. Napisal in uglasbil pa je že četrto veteransko pesem z naslovom Šmarski veterani, ki jo bo Brane Gradišnik prvič predstavil in  zapel na občnem zboru OZVVS Šmajre pri Jelšah, ki bo potekal konec meseca januarja v Šmarju pri Jelšah. Vesel in ponosen je, da so se pesmi pri veteranih »prijele«, skladba z besedilom  Slovenski policist, pa je postala tudi himna društvu veteranov  Sever Velenje. Za požrtvovalno delo v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo mu je Zveza veteranov vojne za Slovenijo podelila bronasto plaketo, združenje policijskih veteranskih društev Sever pa za prispevek k pomembnim uspehom delovanja združenja Sever bronasti in srebrni znak združenja SEVER.
Brane nastopa po Sloveniji, kamor ga povabijo. Zelo rad pa se odzove, ko ga povabijo na razne prireditve in slovesnosti veteranske organizacije širom Slovenije, kjer jim zapoje pesem o Slovenskih veteranih in Slovenskem policistu. Pesmi je zapel ob predstavitvi knjige Prikrita modra mreža v Rogaški Slatini, pel  pa je tudi  na raznih  prireditvah pri veteranih iz OZVVS Zgornje Posočje, Šmarje pri Jelšah, Šoštanj, Celje, Štore, Velenje, Slovenska Bistrica in še bi lahko naštevali. Na  10. veteranskih ekipnih  igrah Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Slovenski Bistrici,  je  zapel pesem Slovenski veterani tudi udeležencem  iger.  
Začrtano poklicno pot želi  Brane nadaljevati, saj kot pravi, so vedno kakšna nova spoznanja in izivi. Ob tem želi še dalje spodbujati k zavednosti in pripadnosti Sloveniji.

Z. Zajc

icon avdio Veteranska pesem - Slovenski veterani
icon avdio Veteranska pesem - Slovenski policist
icon avdio Veteranska pesem - Specialec policist
icon avdio Veteranska pesem - Šmarski veterani


Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži