Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Mati Domovina – 1. festival slovenske domoljubne pesmi

novo 1»Življenje brez praznikov je kakor dolga cesta brez gostilne!«, nas uči ljudska modrost. Bo držalo, zagotovo. Dve leti je že od dne, ko si je BgGen Tone Krkovič zamislil nekaj, kar je mejilo na praktično nemogoče, ali vsaj neizvedljivo. V počastitev dvajsetletnice samostojne slovenske države je spesnil pesem in jo poimenoval »Mati Domovina«. Tako je na simbolen način želel zapeti materi in domovini, obema hkrati. Zapeti na dvajset načinov, v dvajsetih različnih glasbenih žanrih, preko dvajsetih vrhunskih slovenskih glasbenih izvajalcev. In mu je podvig tudi uspel; nastal je izdelek, ki mu na slovenskem ni para. Dvajset različnih glasbenih priredb Tonetove osnovne skladbe tako tvori prav poseben šopek, namenjen tako Materi, kot Domovini. Nemirni ustvarjalni duh, ki je Tonetu še kako lasten, ga je gnal v nov podvig. Zamisel o 1. festivalu slovenske domoljubne pesmi se je ponujala kar nekako sama po sebi in Tone je z neverjetno energijo zasnoval nekaj, kar smo vsi skupaj nestrpno čakali. Nabor najboljšega od najboljšega kar je slovenski glasbeni ustvarjalni potencial »skup spravil« v preteklosti je bil slišan in viden v Kočevju. Prireditev je bila uvodni poklon Domovini, glasba je  združevala tudi na videz nezdružljivo, v časih, ki so vse prej kot mirni. Presegla je  najrazličnejše, praviloma umetne delitve. In je – omenjena festivalska prireditev – je postala tradicionalna stalnica, ki bo povezovala slovenski živelj doma in po svetu, hkrati pa simbolično spominjala in opominjala na svetle dneve enotnosti slovenskega naroda, ki je rezultirala v samostojni slovenski državi. Ker je to ne le smiselno, temveč celo nujno potrebno, da smo lahko »stali inu obstali«. Še kako je potrebno, da se ustvarja in poje Domovini. Da se jo ceni in spoštuje. Vedno in povsod. Ker je ena sama in edina. Kakor Mati. Ker je vrednota, ki si zasluži našo nenehno pozornost.

NASTOPAJOČI SO BILI: Veliki revijski orkester SNG Opera in balet Ljubljana, Orkester Slovenske vojske, Orkester Slovenske policije, Mešani pevski zbor KGBL Ljubljana, Slovenski oktet, Ansambel Franca Miheliča, Ansambel Spev, Faraoni, Nova legija, Eva Černe, Nuša Derenda, Ana Dežman, Nuška Drašček, Norina Radovan – sopran Branko Robinšak – tenor, Jože Vidic – bariton, Robert Vrčon – bariton, Neža Drobnič, Irena Vrčkovnik, Tomaž Domicelj, Aleksander Mežek ,Oto Pestner, Umetniški vodja: prof. Tomaž Habe, Povezovalca: Nataša Bolčina Žgavec in Roman Končar

1.festival slovenske domoljubne pesmi je bil v sredo, 19. decembra 2012,  ob 20.05 uri, na 1. programu TV Slovenija. Posnetek 1. festivala slovenske domoljubne pesmi Mati Domovina si lahko ogledate na tej povezavi:
kamerca 1. festival slovenske domoljubne pesmi Mati Domovina
Vir: RTVSLO

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži