Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

ZUJF - zavrnjena sprememba 101. člena

novo 1Na pobudo veteranov (ZVVS, Združenje SEVER) je bil v parlamentarno proceduro vložen predlog sprememb Zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). S spremembo 101. člena bi bilo namreč preprečeno, da bi bila pravica do dodatnega zdravstvenega zavarovanja trajno odvzeta. Ta pravica naj bi veteranom zopet pripadala, ko bi bila rast bruto domačega proizvoda v Sloveniji nad 2.5%. Z uveljavitvijo teh sprememb bi pravica do dodatnega zdravstvenega zavarovanja pripadla tudi prejemnikom varstvenega dodatka ali veteranskega dodatka, ta pravica pa bi bila zagotovljena še ranjenim, ki jih je približno 100 in vzdrževanim članom padlih v vojni za Slovenijo, to so vdove, otoci in starši, takih pa je okoli 54 upravičencev.
Razprava na ZUJF - uvrstitev ukrepa dodatnega zavarovanja med začasne ukrepe ter glasovanje o omenjenem ukrepu je potekalo v Državnem zboru (DZ) DZ 31.1.2013. Sprememb ZUJF-a niso podprle koalicijske stranke in je bil jasno zavrnjen (Navzočih je bilo 86 poslank in poslancev, za je glasovalo 38, proti pa 47 poslank in poslancev. Sklep ni bil sprejet, zato je zakonodajni postopek o predlogu zakona končan). Ne gre toliko za vprašanje zavrnitve ali sprejema, kot za dvoličnost poslancev in poslank. Ko so bili predstavniki veteranskih organizacij na razgovoru pri posameznih poslanskih skupinah glede te spremembe, so obljubljali podporo, na glasovanju in ob izjasnjevanju o zakonu ZUJF-a, pa le tega niso podprli. Tu gre zlasti za SLS, DL (bivši predsednik DZ in predsednik DL je podpiral pobudo veteranov za spremembe, vendar so njegovi poslanci glasovali proti; podporo so izrazili tudi v SDS in spremmeb niso podprli; DeSUS že na razgovoru ni dal podpore, NSI pa z veterani ni želela imeti razgovora). V priponki sta magnetograma razprave, obrazložitve in rezultat glasovanja.
Vir: www.zvvs.si 
pdf akti Nenačelni poslanci Državnega zbora - Javno pismo predsednika ZVVS
pdf akti Magnetogram - 10. t. dnevnega reda, prva obravnava zakona ZUJF
pdf akti Magnetogram - nadaljevanje 10.t. dnevnega reda - obravnava ZUJF
pdf akti Galsovanje poslank in poslancev - končni rezultat

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži