Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

V Kočevju podelitev priznanj zaslužnim osamosvojiteljem

moris brigadanovo 1 V Kočevju so v soboto, 16.2.2013 pripravili slovesnost s podelitvijo priznanj pripadnikom specialne brigade Moris in prvi generaciji nabornikov Teritorialne obrambe RS v letih 1990-1991. Zbrane je nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je izpostavil potrebo po novem intelektualnem zaletu in oblikovanju narodne enotnosti glede prihodnosti. "Gre za podelitev spominskih znakov za obdobje 1990/91 ljudem, ki so bili pozabljeni polnih dvajset let. To so bili pripadniki takratne specialne brigade Moris in prvi naborniki teritorialne obrambe," je za STA povedal generalni sekretar Zveze Moris Peter Vaš. Spominske in bojne znake ministrstva za obrambo je podelila zveza Moris skupaj z veteranskima društvoma Moris Kočevska Reka in Medvednjak 1991. Podelili so 810 spominskih odličij, med drugim tudi svojcem pokojnih. Med prejemniki so tudi premier Janez Janša, general Janez Slapar, Igor Bavčar, brigadir Tone Krkovič, Lojze Peterle in Jelko Kacin. Janša se je po Vaševih besedah opravičil.

Odločitev, da ukažejo prvo postrojitev nastajajoče slovenske vojske, po Pahorjevih besedah ni bila samo pogumna, temveč tudi politično modra. Postroj takratne 30. razvojne skupine teritorialne obrambe v Kočevski reki je označil za enega prelomnih trenutkov zgodovinskega loka osamosvojitvenega procesa.

Ob tem je Pahor poudaril, da narodna enotnost glede izhoda iz zdajšnje krize ne bo padla z neba. Tako kot je narodna enotnost v začetku 90. let nastajala postopoma, je prepričan, da je treba spodbuditi tudi neko intelektualno vrenje v organiziran dialog o prihodnosti naše države. Treba je razmišljati o obrisih naše države in družbe, kot bi jo želeli zapustiti našim otrokom, je dejal in svoji zamisli nadel delovni naslov "Slovenija 2030".

Ni mogoče, da bi uspešno reševali posamične probleme, ki jih dodatno poglablja kriza, ne da bi imeli neko osnovno vizijo glede našega razvoja, vključujoč njegovo etično razsežnost, je pojasnil Pahor.

Na vprašanje, zakaj se je toliko let čakalo na to podelitev, je Vaš za STA še pojasnil, da je Krkovič kot takratni poveljnik specialne brigade Moris leta 1994, ko so prve spominske in bojne znake začeli delati, dejal, da se to dela "za domovino in da teh znakov ne bodo delali".

"Čez čas pa so te bojne znake začeli na veliko delati. Ti ljudje pa so bili dejansko pozabljeni, ker se nihče ni upal z njimi operirati, ker so jih politično leta 1994 izigrali," je poudaril Vaš in spomnil na politično afero Depala vas.

Da je prišlo do podelitve spominskih in bojnih odličij, pa se lahko po Vaševih besedah zahvalijo bivši obrambni ministrici Ljubici Jelušič, ki je leta 2011 za to pokazala veliko razumevanje.
S podelitvijo spominskih in bojnih znakov se bo Zveza Moris tem ljudem zahvalila za korektno in pošteno delo, ki so ga opravili v času 1990 - 1991, je še dodal Vaš.

Letos praznujemo tudi 160. obletnico izida Koslerjevega "Zemljovida slovenske pokrajine in dežel" in 165. obletnico rojstva slovenske nacionalne zastave, ki sta jo na Dunaju zasnovala skupaj z Antonom Globočnikom. Ta je bila prvič izobešena 6. aprila 1848 v Ljubljani.

Prav zato so v zvezi Moris za dan podelitve spominskih in bojnih znakov veteranom izbrali 189. rojstni dan Petra Koslerja, ene osrednjih osebnosti slovenskega narodno-političnega gibanja v času prebujanja narodov v letu 1848, ki se je rodil v Kočah pri Kočevski Reki 16. februarja 1824.

Vir: STA, M. B.

Video RTV SLO: Podelitev priznanj MORISU..

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži