Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Ustavno sodišče razveljavilo tri odstavke 143. člena Zujfa - nove odločbe Zpiza aprila

novo 1 Nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek – Travnik je julija 2012 na Ustavno sodišče RS vložila zahtevo za oceno ustavnosti 143. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF). Za vložitev zahteve se je varuhinja odločila na podlagi pobud, ki jih je prejela od, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS),Sindikata upokojencev KS 90 Slovenije, Združenja žrtev okupatorjev 1941-1945 Kranj, Klub upokojenih delavcev MNZ "Maksa Perca" Maribor, Društva izgnancev Slovenije 1941-1945 ter več kot 130 ogorčenih upokojencev, ki so se obrnili na Varuha, ker so menili, da je prišlo do globoko krivičnega in protiustavnega posega v njihovo pravico do pokojnine.
Ustavno sodišče je tako na zahtevo nekdanje varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek - Travnik 14.3.2013 presodilo, da so trije odstavki (2., 3. in 4.) 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf), ki ga je državni zbor sprejel junija 2012, v nasprotju z ustavo, zato jih je razveljavilo - z utemeljitvijo, da je zakonodajalec spregledal načelo enakosti. Varčevalni zakon je namreč lani znižal pokojnino nekaj več kot 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun. Ustavno sodišče je Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) naložilo naj vsem omenjenim prejemnikom pokojnin, ne glede na to, ali so se pritožili ali ne, brez odlašanja izda nove odločbe, ki bi povrnile stanje pred uveljavitvijo Zujfa. Odločitev je bila sprejeta soglasno. Zujf je, kot je znano, pokojnine, višje od 622 evrov, zmanjšal za od 100 do 350 evrov okoli 8000 upokojencem, ki so delali v drugih republikah nekdanje SFRJ, 7500 udeležencem NOB in španske vojne, 3900 internirancem in beguncem, 2700 bivšim vojaškim zavarovancem, 1500 delavcem organov za notranje zadeve in »zaporov«, 1300 osebam z aktivno službo v JLA in 1100 osebam na podlagi zakona o popravi krivic. Na Zpizu so ob tem poudarili, da bodo odločitev ustavnega sodišča spoštovali in izvršili.

pdf akti Tiskovno sporočilo Ustavnega sodišča
pdf akti  Odločba ustavnega sodišča

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži