Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Dan državnosti proslavili tudi v Šoštanju

novo 1 Osrednjo proslavo ob Dnevu državnosti v občini Šoštanj so kot vsako leto, tudi tokrat pripravili v Skornem na predvečer tega za Slovenijo izjemno pomembnega praznika, saj je to dan, ko je naša država postala neodvisna. Zbrane na prireditvenem prostoru v Skornem je najprej pozdravil predstavnik organizatorjev, predsednik domačega Turističnega društva Skorno Matej Skornšek, ki je v svojem nagovoru izpostavil pomen domovine, da je biti sam svoj gospodar v svoji domovini vrednota, ki je nenadomestljiva.
Osrednji govornik na prireditvi je bil župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki je v svojem govoru poudaril: »Po 68. letih konca II. svetovne vojne in po 22 letih vojne za Slovenijo je pa vendarle že čas, da se nehamo prepirati, se deliti na vaše in naše, na dobre in slabe, na rdeče in črne. Živimo v demokratični državi in prav je, da imamo različna mnenja, vendar vsi smo slovenci in naša mlada država trenutno še kako potrebuje nezamerljive in poštene ljudi. Naša domovina si zasluži, da smo ponosni nanjo, ker je naša ena sama« in dal v razmislek sledečo misel: «Ne sprašuj kaj bo domovina naredila zate, vprašaj raje, kaj boš storil zanjo sam«. Nadalje je župan še poudaril, da je bila slovenska osamosvojitev pomemben politični in zgodovinski dogodek, da je bil to čas poln domovinskih čustev, slovenske enotnosti in pripravljenosti na žrtve, tako kot tudi v času druge svetovne vojne. "Na občini Šoštanj spoštujemo vrednote obeh vojn in zgledno skrbimo za spominska obeležja" je dejal župan, ki je še povedal, da v Kajuhovem parku od leta 2011 stoji tudi pomnik na slovensko osamosvojitev 1991.
V nadaljevanju je zbrane nagovoril Leon Stropnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, ki je spomnil, da so ravno v teh dneh pred 22 leti, leta 1991 v velikem številu prejemali pozive, da se zglasijo v svojih vojaških enotah takratne Teritorialne obrambe. Nekateri so z orožjem, ostali pa z odločno držo branili ustanovitev nove države Slovenije, za katero smo se Slovenci enotno odločili s plebiscitom pol leta prej. V nadaljevanju je poudaril: «Tudi zato nam ne more biti vseeno, kaj se danes dogaja z našo državo. Naš boj za Slovenijo se očitno še vedno mora dogajati tudi danes. K sreči ne več z orožjem ampak predvsem s kritičnim opozarjanjem na nepravilnosti in anomalije v naši družbi. Naša dolžnost je, da glasno opozorimo na korupcijo, krajo državnega premoženja, razpadanje mreže javnih storitev ter večanje revščine socialne pomoči potrebnega prebivalstva. Če se posameznik dostikrat noče izpostavljati pri opozarjanju na krivice v družbi, lahko to v njegovem imenu stori to organizacija. Takšna organizacija kot je naše območno združenje veteranov vojne za Slovenijo. Svojo vlogo in naloge pri svojem delovanju veterani ne vidimo le pri ohranjanju vrednot osamosvojitve Slovenije iz leta 1991 ter v prijetnem druženju.  Naša naloga je in bo, da bomo kritično spremljali vsa dogajanja v naši državi. Pred tremi leti se je naša organizacija, območno združenje VVS Šoštanj hotela osamosvojiti kot samostojno združenje, ki bo zastopalo veterane iz občine Šoštanj. To nam je letos na glavnem zboru ZVVS v Zagorju ob Savi, tudi uspelo. Postali smo 57. OVVS v Sloveniji. Zato bi se rad na tem mestu še posebej zahvalil našemu županu g. Darku Menihu, ki je vseskozi verjel v našo organizacijo in nam ves čas stal ob strani pri naših prizadevanjih za samostojno organizacijo«.

Zbrane sta pozdravila še Roman Oblak, predsednik domače Krajevne skupnosti Skrono Florjan ter Bojan Voh, predstavnik zveze borcev za vrednote NOB.
Pred spomenikom »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991«, katerega so ob 20. obletnici osamosvojitvene vojne za Slovenijo leta 2011, na dan državnosti v Kajuhovem parku v Šoštanju odkrili šoštanjski veterani, veterani policijskega veteranskega združenja Sever Šaleške doline ter občina Šoštanj, so župan Darko Menih, delegacija veteranov OZ VVS Šoštanj in predstavnik TD Skorno k spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991« položili venec, ter se z minuto molka poklonili vsem žrtvam osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.
V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Zarja Šoštanj, Mešani pevski zbor Skorno in šoštanjske mažoretke, program pa je povezovala Mateja Stropnik. Za zabavo je poskrbel ansambel Pogum.
Proslavi ob dnevu državnosti so v občini Šoštanj pripravili tudi v Zavodnju, kjer dan državnosti vsako leto simbolno obeležijo z zalivanjem lipe in v Ravnah, kjer ob lipi pripravijo slovesnost ob dnevu državnosti, ki jo povežejo tudi s krajevnim praznikom, ki ga praznujejo prav 25. junija. V obeh krajih je zbrane pozdravil in jim čestital ob prazniku župan Občine Šoštanj Darko Menih.
icon youtube_05 Položitev venca k spomeniku "Braniteljem slovenske samostojnosti 1991"
icon youtube_05 Župan Darko Menih osrednji govornik na prireditvi ob Dnevu državnosti
icon youtube_05 Praznovanje Dneva državnosti v občini Šoštanj

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži