Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Odkritje spominske plošče na domačiji Rezoničnik v Belih Vodah

novo 1 28. junija je minilo 22 let, ko sta major Jože Kalan in tehnik-letalec Bogomir Šuštar na Golteh pristala z lahkim helikopterjem takratne Jugoslovanske ljudske armade SA 341 gazela in prebegnila na stran Teritorialne obrambe Slovenije. Helikopter je bil skrit in varovan od 28. junija naprej na štirih lokacijah, ko so ga po osamosvojitveni vojni 13. novembra 1991 na letališču Lajše pri Šoštanju naložili na tovornjak in odpeljali v Avstrijo na popravilo in servis.
V petek, 28. junija ob 22. obletnici sta Občina Šoštanj in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj za pogumna dejanja, povezana s prevzemom, maskiranjem in varovanjem helikopterja gazela, prvega helikopterja Slovenske vojske, svečano odkrila spominsko obeležje na domačiji Rezoničnik, po domače Leskovšek v Zaloki nad Belimi Vodami, ko je bil na tej lokaciji v času od 10. do 16. julija 1991 skrit helikopter gazela z oznako TO-001 Velenje.
Odkritje spominskega obeležja so s svojo prisotnostjo počastili župan občine Šoštanj Darko Menih, predstavniki občine Šoštanj, člani nekdanjega območnega štaba TO Velenje, dobitniki spominskega in bojnega znaka Golte 1991, ki so sodelovali pri varovanju posadke in helikopterja, člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, predstavniki Območnega združenja veteranov Mozirje in drugi gostje.
O dogodkih v teh letih sta spregovorila župan občine Šoštanj Darko Menih in predsednik Območnega združenja ZVVS Šoštanj Leon Stropnik, ki sta se družini Rezoničnik za to pogumno dejanje še posebno zahvalila.
V kulturnem programu je sodelovala manjša zasedba na trobilih godbe Zarja Šoštanj, spominsko ploščo pa so odkrili župan občine Šoštanj Darko Menih, predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik in domačina Marija in Roman Rezoničnik. Po svečanem odkritju so veterani in ostali gostje znova obudili spomine na dogodke iz leta 1991.
icon youtube_05 Nagovor župana občine Šoštanj ob otvoritvi obeležja
icon youtube_05 Videoreportaža slovesne otvoritve spominskega obeležja
 icon foto Fotoreportaža slovesne otvoritve spominskega obeležja
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži