Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Šoštanjski veterani na dvodnevnem obramboslovnem taboru »Šmohor 2013«

novo 1 Območna organizacija Združenja slovenskih častnikov občine Laško je 29. in 30. junija poleg številnih aktivnosti v minulem in letošnjem letu pripravila strokovno usposabljanje svojih članov. Že drugič je na Šmohorju pri planinskem domu izvedla obramboslovni tabor »Šmohor 2013«. Na tabor so bila povabljena tudi sosednja častniška združenja in veteranske organizacije. Dvodnevnega usposabljanja s področja obrambe so se udeležili tudi predstavniki šoštanjske veteranske organizacije.
Osrednji del strokovnega programa je prvi dan potekal v planinskem domu na Šmohorju, kjer jih je sprejel štabni vodnik Boštjan Janež iz 20. pehotnega polka Celje (20. PEHP), udeleženec štirih vojaških misij Slovenske vojske, ene v Bosno in Hercegovino in tri v Afganistan. Slikovito je podal predstavitev pomena Slovenske vojske na mednarodnih mirovnih misijah ter razmere in življenje v zahodnem območju Afganistana v pokrajinah Herat in Farah, kjer je Slovenska vojska v silah Isaf v Afganistanu prisotna že od marca 2004. Predstavil je tudi orožje in opremo slovenskega vojaka, ki jo nosi slovenski vojak na terenu na misiji v Afganistanu. Približna skupna teža opreme je impresivnih 60 kilogramov. V nadaljevanju je štabni vodnik Janež z udeleženci tabora obnovil znanja s področja orientacije in gibanja na terenu. V popoldanskem delu pa so udeleženci izvedli praktične primere orientacije na terenu, ko se znanje orientacije izkaže za nujno. Prvi dan strokovnega usposabljanja je zaključil višji vodnik Jožef Krajnc, ki je tudi predsednik gobarskega društva Sinji goban iz Laškega. Predstavil je možnost uporabe gliv iz našega okolja, nabirek le teh ter podal obrazložitev uporabe in pripravo jedi iz nabirka. Sledilo je družabno srečanje in počitek.
Drugi dan usposabljanja na Šmohorju je Marija Zupanc, strokovna sodelavka podjetja VPD Bled d.o.o, za udeležence usposabljanja izvedla preventivni zdravstveni pregled s podanimi izvidi za testiranja in meritve holesterola, sladkorja, trigliceridov in krvnega tlaka. V nadaljevanju je bilo predavanje dr. Ratej Markota iz ZD Laško o obolenjih prostate, znakih in preventivi. V popoldanskem zaključnem delu dvodnevnega usposabljanja pa je sledilo usposabljanje z rokovanjem z vojaško pištolo velikega kalibra ter strelsko tekmovanje z vojaško pištolo M – 57, kalibra 7,62 mm na 25 m. Streljanje so izvedli na strelišču LD Rečica pri Laškem, vodja streljanja je bil pripadnik 20. PEHP iz Celja Uroš Taškar, sodnik pa Slavko Šmerc. Po končanem streljanju je sledila razgalsitev rezultatov in podelitev medalj.
Prvo mesto na I. tekmovanju OZSČ Laško v kategoriji odprto - mešano v streljanju z vojaško pištolo velikega kalibra je osvojil Konrad Zemljič, drugi je bil Karel Deželak, oba iz OZSČ Laško, tretji pa Zdenko Zajc iz OZVVS Šoštanj. V kategoriji ženske posamično v streljanju z vojaško pištolo velikega kalibra je prvo mesto osvojila Vanda Zajc iz OZVVS Šoštanj, drugo mesto Minka Zupanc in tretje Branka Knapič iz OZSČ Laško.
Predsednik OZSČ Laško Zvonko Zorec in sekretar Konrad Zemljič sta na zaključku podala analizo usposabljanja ter se zahvalila udeležencem za udeležbo na drugem obramboslovnem taboru. Vse častnike in goste sta povabila, da se v enakem in še večjem številu udeležijo tretjega tabora, ki bo organiziran v letu 2014 na isti lokaciji.
icon youtube_05 Videoreportaža obramboslovnega tabora "Šmohor 2013"
  icon foto Fotoreportaža obramboslovnega tabora "Šmohor 2013"


Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži