Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

OZVVS Šoštanj zbira dokumentarno gradivo za izdajo zbornika Šoštanj v letih 1990 - 1991

novo 1 Že 22 let se vojni veterani zbiramo in se spominjamo dogodkov, povezanih z osamosvojitvijo Slovenije. Čeprav spomin z leti bledi, je še vedno dovolj svež, da še znamo ločiti kaj je prav in kaj natolcevanje. Žal slovenska država ni poskrbela za sistematično zbiranje dokumentarnega gradiva o osamosvajanju Slovenije in o sami vojni za Slovenijo. To poslanstvo je bilo prepuščeno željam in interesom posameznikov. Nekaj so k temu prispevale tudi posamezne državne inštitucije in veteranske organizacije. So primeri, ko se dogodki osamosvajanja Slovenije zavestno prikazujejo v drugačni luči, s potvarjanjem zgodovinskih dejstev, s prisvajanjem zaslug in podobno. Najbolj boleče je takrat, ko to počnejo naši, se pravi sodelavci, soborci in ne nazadnje naši prijatelji. Da dogodki iz bližnje preteklosti ne bi ostali pozabljeni, se je OZ VVS Šoštanj že ob sami ustanovitvi leta 2010, odločilo za zbiranje in evidentiranje arhivskega in drugega dokumentarnega gradiva ter pričevanj o slovenski osamosvojitveni vojni na območju občine Šoštanj, kjer so med osamosvojitveno vojno 91 delovale enote 89. Območnega štaba TO Velenje in tudi vse ostale strukture kot je Civilna zaščita, Milica, Enota za zveze (Občinski center zvez), Služba za Opazovanje, obveščanje in alarmiranje (Občinski center za obveščanje), Vizualna opazovalna postaja (VOP), Maneverska struktura narodne zaščite, rezervna lokacija Izvršnega sveta, idr….
Dogajanja želimo predstaviti v Zborniku Šoštanj v letih 1990 – 1991, ki bo prinesel dragocene podatke in bo lahko dober pripomoček za pripravo celovitih in poglobljenih strokovnih obdelav tega časa. Zbornik Šoštanj v letih 1990 - 1991 želimo izdati in slovesno predstaviti leta 2015 v okviru 5. obletnice delovanja OZ VVS Šoštanj in 24. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. Seveda zbornik ne bo zaključeno delo in ga bomo morali postopoma dopolnjevati z novimi dokumenti, pričevanji in podatki. Tudi sezname vseh udeležencev osamosvojitvene vojne in priprav bomo še dopolnjevali, saj so evidence zelo razpršene in tudi pomanjkljive. K sodelovanju pri zbiranju novih dokumentov in gradiva ter k pisanju spominov pozivamo in vabimo vse člane Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, vse poveljnike, in namestnike poveljnikov enot 89. Območnega štaba TO Velenje, ki so delovali na območju občine Šoštanj, Civilne zaščite, Milice, Upravnih zvez in Službe Opazovanja, obveščanja in alarmiranja (OOA) ter tudi vse tiste, ki so kakorkoli sodelovali in prispevali svoj delež k osamosvojitvi Slovenije na območju občine Šoštanj. Zbrali smo že tudi veliko zapisov spominov o vojni, kot se takratnih dogodkov spominjajo posamezni aktivni udeleženci. Vse zbrane zapise spominov bomo objavili v Zborniku Šoštanj v letih 1990 – 1991, želimo pa spodbuditi še druge udeležence, da bodo zapisali svoje videnje takratnih dogodkov, kar naj bi spodbudilo morebitno razpravo in pripeljalo do skupne resnice (!), ki jo bomo objavili v Zgodovinskih listih – Zborniku in s tem trajno in celovito dokumentirali dogajanje v letih 1990-1991 na območju občine Šoštanj.
V ta namen je predsedstvo OZ VVS Šoštanj ustanovilo posebno zgodovinsko komisijo, ki ima nalogo zbrati vsa dokumentarna gradiva in pričevanja na dogodke pred, med in po osamosvojitveni vojni.
Zgodovinska komisija prosi vse veteranke, veterane, podjetja, druge organe in organizacije in posameznike na območju občine Šoštanj, da ji:
- Sporočijo, da razpolagajo z dokumentarnim ali drugim gradivom oz. so pripravljeni podati pričevnja o posameznih dogodkih iz osamosvojitvene vojne; 
- Omogočijo vpogled in kopiranje dokumentarnega gradiva s katerim razpolagajo;
- Prostovoljno odstopijo gradiva, opremo, obeležja in drugo, povezano z osamosvojitveno  vojno; 
- Podajo svoja pričevanja o pomemebnih dogodkih in dogajanjih iz tega obdobja (v pisni oblika ali na elektronskem zapisu).
Vsa gradiva bo prevzemala Zgodovinska komisija. O prevzemu bo izdan primopredajni zapisnik. Zgodovinska komisija ima sedež na OZVVS Šoštanj, Trg svobode 12, 3325 Šoštanj. Vse v zvezi zbiranja dokumentarnega gradiva se lahko obrnete na predsednika komisije za zgodovino Zdenkota Zajc, telefon 041-793 724, lahko pa Komisijo tudi kontaktirate na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
Vse tiste veteranke in veterane, ki še niso obiskali veteranskih prostorov OZVVS Šoštanj v Belih Vodah, pa ponovno obveščamo, da smo si v bivši OŠ Bele Vode uredili tudi svoj Dom veteranov, v katerem smo uredili sobo za druženje, arhiv in spominsko sobo, v kateri smo že razstavili številne eksponate in druge dokumente iz osamosvojitvene vojne 1991. Seveda nadaljujemo z urejanjem spominske sobe, v katero bomo namestili še vitrine in plakate, kjer bodo prikazani zanimivi dokumenti, fotografije in druge muzealije iz osamosvojitvene vojne 1990 – 1991 iz območja občine Šoštanj.
Predsedstvo OZ VVS Šoštanj z vodstvom občine Šoštanj že nekaj časa intenzivno išče rešitev, da bi se v doglednem času spominska soba iz Doma veteranov Bele Vode prestavila v središče Šoštanja, kjer bi bila stalna zbirka in spominska soba na čas osamosvajanja R Slovenije na območju Šoštanja vedno na ogled večjemu številu obiskovalcev (Vila Majer, sklop Muzeja usnjarstva Šoštanj, ki se bo širil idr……) 
Vljudno vabljeni k sodelovanju in pripravi Zbornika Šoštanj v letih 1990 – 1991.
icon foto Spominska soba v Domu veteranov Šoštanj v Belih Vodah
pdf akti Javni poziv za zbiranje dokumentarnega gradiva (OZVVS Šoštanj)
pdf akti Poziv za fizično in pravno zaščito vseh dokumentov in muzealij
pdf akti Kratka navodila za zbiranje gradiva (Mag. Tomaž Teropšič, etnolog)
pdf akti Zbiranje gradiva za lokalno zgodovino (mag. Tomaž Teropšič, etnolog)
pdf akti Terenska fot. topografija Slovenije (mag. Tomaž Teropšič, etnolog)

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži