Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič obiskala Dom veteranov OZVVS Šoštanj

novo 1 Prvo avgustovsko nedeljo 2013, je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič v Belih Vodah nad Šoštanjem organizirala s krajankami in krajani KS Bele Vode srečanje z naslovom »Kako živeti z boleznijo«. Nekdanja ministrica za zdravje svoja prizadevanja za boljše zdravstveno stanje Evropejcev zdaj nadaljuje v Evropskem parlamentu, kjer je članica odbora ENVI – Odbora za okolje, javno zdravje in varno hrano. Srečanja »Kako živeti z boleznijo« so se udeležile tudi veteranke in veterani OZVVS Šoštanj, ki so na srečanju delili tudi svojo zgodbo, kako je, ko se posamenik in družina srečata z boleznijo.
Po srečanju je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič ter krajanke in krajani Belih Vod, ki so se udeležili zanimivega predavanja, obiskali še Dom veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v Belih Vodah, ki so si ga šoštanjski veterani uredili v bivši Osnovi šoli.
Ob tej priložnosti je predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik evropsko poslanko Zofijo Mazej Kukovič in prisotne krajanke in krajane Belih Vod seznanil z dejavnostjo Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj z sedanjim delom in načrti za prihodnost.
Predsednik komisije za zgodovino pri OZVVS Šoštanj Zdenko Zajc, pa jih je ob tej priložnosti seznanil z dogodki v času osamosvojitvene vojne na območju občine Šoštanj in Belih Vod, ko so bili v prostorih bivše OŠ, kjer imajo šoštanjski veterani sedaj Dom veteranov, nastanjeni pripadniki 1. generacije Slovenske vojske 710. Učnega centra iz Peker. Seznanil jih je tudi z zbirko eksponatov iz obdobja osamosvojitvene vojne, ki so jo uredili v Domu veteranov, pripravljajo pa še kronološko razstavo fotografskega in drugega materiala v spomin na dogodke izpred 22 let na območju Šoštanja. Da dogodki iz bližnje preteklosti ne bi ostali pozabljeni, želi OZVVS Šoštanj dogajanja predstaviti v Zborniku Šoštanj v letih 1990 – 1991, ki bo prinesel dragocene podatke in bo lahko dober pripomoček za pripravo celovitih in poglobljenih strokovnih obdelav tega časa. Predsednik komisije za zgodovino je še dodal, da želijo Zbornik Šoštanj v letih 1990 - 1991 izdati in slovesno predstaviti leta 2015 v okviru 5. obletnice delovanja OZVVS Šoštanj in 24. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.
Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je predsedniku OZVVS Šoštanj Leonu Stropniku, sekretarki Vandi Zajc in predsedniku komisije za zgodovino Zdenkotu Zajc čestitala za izjemno dosedanje delo šoštanjskih veteranov in jih podprla pri njihovih načrtih, ki jih imajo z veteranskim domom.
Ob odhodu so ji veterani OZVVS Šoštanj podarili spominski knjigi iz osamosvojitvene vojne 1991 in kovanec ZVVS z logotipom Zveze veteranov. V spominsko knjigo pa je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič zapisala naslednji tekst:
"Spomin na leto 1991 je živ.
Tudi spomin na številno vojsko
v Belih Vodah in na pilote,
ki so se na tem območju skrivali.
Ohranjajte vrednote osamosvojitve
in jih položite v zibelko tudi zanancem.
                             Zofija Mazej Kukovič »

icon foto   Fotoreportaža obiska evropske poslanke Doma veteranov Šoštanj
icon youtube_05 Videoreportaža obiska evropske poslanke Doma veteranov Šoštanj
icon foto
  Spominska soba v Domu veteranov OZ VVS Šoštanj v Belih Vodah
 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži