Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

V Cerkljah ob Krki so se veterani OZVVS Šoštanj udeležili slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA


Letošnjo slovesnost ob 22. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije sta 26. 10. 2013  v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki priredili Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever. Slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije se je udeležilo tudi osem veterank in veteranov iz OZVVS Šoštanj.
Ob obletnici odhoda zadnjih vojakov jugoslovanske vojske v noči iz 25. na 26 oktober 1991, se spominjamo zvoka siren, ki so teritorialcem, rezervistom, policistom in vsem Slovencem sporočile, da je Slovenija končno svobodna država.
Statistika spopadov je 44 mrtvih in 146 ranjenih pripadnikov JLA ter 19 mrtvih in 182 ranjenih na slovenski strani, ni pa podatka, koliko slovenskih vojakov je bilo ubitih še ob poizkusu bega iz JLA.  Ubitih je bilo še 12 tujih državljanov ter ujetih 4.693 pripadnikov JLA in 252 zveznih policistov. V vojnih dneh je bilo 72 večjih in manjših spopadov. Uničenih, poškodovanih ali zajetih je bilo 31 tankov, 22 oklepnih transporterjev in 6 helikopterjev JLA.
Dobre tri mesece pred tem so se v  nedeljo, 7. julija 1991 na Brionih sestali predstavniki Slovenije, SFRJ in Evropske skupnosti. Sprejeta je bila t.i. Brionska deklaracija, s katero je bil uveden trimesečni moratorij za slovensko osamosvajanje. V času moratorija sta slovenska vojska in policija ohranili popolno suverenost na slovenskem ozemlju, zato je Predsedstvo SFRJ 18. julija 1991 sprejelo odločitev, da se mora JLA po končanem moratoriju z orožjem in opremo umakniti iz Slovenije. Zadnji vojaki so Slovenijo zapustili s koprskega pristanišča v noči s 25. na 26. oktober 1991.
Dogodek številni štejejo za vrh procesa slovenske osamosvojitve, ki se je začel s prvimi večstrankarskimi volitvami aprila 1990. Slavnostni govornik na prireditvi je bil predsednik Državnega sveta Mitja Bervar, ki je med drugim poudaril,  da smo od leta 1991 sami odgovorni za stanje v naši državi in se ne moremo na nikogar izgovarjati. "Na svoji zemlji smo mi gospodar, državo smo si priborili, kako z njo upravljamo, ne glede na vse težave in krizo danes živimo v miru in to mora ostati naša največja vrednota."
Zbrane je nagovoril tudi načelnik Generalštaba Slovenske vojske, brigadir Dobran Božič. Rdeča nit letošnje slovesnosti je bil zgodovinski prikaz bojev v Posavju. Božič je v svojem govoru poudaril, da smo lahko "ponosni, da se ta proslava po 22-tih leti odvija ravno v vojašnici  v Cerkljah ob Krki, ki ponosno nosi ime po preminulem pripadniku teritorialne obrambe, Jerneju Molanu."
Odhod zadnjega agresorskega vojaka lahko razumemo  tudi kot sklepni  del  v procesu slovenskega osamosvajanja in simbolni odhod vseh armad, ki so bile na slovenskem ozemlju, skupaj z vso njihovo ikonografijo.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži