Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Mineva 23 let od prvega postroja Slovenske vojske – PRIHODNOST PRIPADA POGUMNIM - Kočevska Reka 1990 - 2013


Pred obletnico postroja 1. specialne brigade iz leta 1990 v Kočevski Reki sta Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (ZVSO) in Zveza društev in klubov Moris v soboto, 14. decembra v Kočevski Reki slavnostno proslavili ta dan.
17. decembra pred 23 leti, le nekaj dni pred plebiscitom o slovenski ocepitvi od SFR Jugoslavije, se je v Kočevski Reki postrojila 1. specialna brigada, ki je postala znana pod imenom Moris. V spomin na ta dogodek, ko je po besedah takratnega predsednika vlade Lojzeta Peterleta "zadišalo po slovenski vojski",  je ponazoril prvi postroj.

Tisti ponedeljek, 17. decembra 1990, siv, malce meglen in hladen zimski dan,  bi lahko bil čisto običajen in se ga ne bi niti spominjali, če ne bi bila takrat prvič postrojena enota Teritorialne obrambe (TO), ki je imela sedež v bližini vasi Primoži. V postroju so bili večinoma pripadniki rezervne sestave zaščitne brigade TO.
Prvi javni postroj brigade, ki si je kasneje nadela ime Moris, 17. decembra ni bil slučajen. Bil je jasno sporočilo takratni JLA, da smo pripravljeni tudi z orožjem braniti začrtano prihodnost.  Nekaj dni kasneje je bil plebiscit, ki je dokončno začrtal odločitev o slovenski samostojnosti.
Tudi v zvezi Moris poudarjajo pomen omenjenega dne pred 23 leti, ko je takratni predsednik izvršnega sveta slovenske skupščine Lojze Peterle v svojem govoru med drugim dejal, da mu je "prvič zadišalo po slovenski vojski".
Ob tem so izpostavili, da so pripadniki 27. zaščitne brigade Teritorialne obrambe (TO), znotraj katere je delovala 30. razvojna skupina kot njeno profesionalno jedro, tisti dan postali "varuhi enemu najodločilnejših dejanj slovenske zgodovine - plebiscitu o samostojnosti Slovenije".
Zveza Moris, ki je ime prevzela od brigade Moris, s slovesnostjo obeležuje tudi pet let svojega delovanja, prvič pa so javno prikazali svoje svečane obleke.
Govorniki so bili kočevski župan Vladimir Prebilič, predsednik ZVSO-ja in nekdanji obrambni minister Aleš Hojs (NSi) ter Janez Janša in Lojze Peterle. Za izvedbo kulturnega programa so organizatorji pripeljali orkester Slovenske vojske in igralca Romana Končarja.

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži