Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Šoštanjski veterani proslavili Dan državnosti v Skornem in Šoštanju

 

Osrednjo proslavo ob Dnevu državnosti v občini Šoštanj so kot vsako leto, tudi tokrat pripravili v Skornem na predvečer tega za Slovenijo izjemno pomembnega praznika, saj je to dan, ko je naša država postala neodvisna. Zbrane na prireditvenem prostoru v Skornem je najprej pozdravil predstavnik organizatorjev, predsednik domačega Turističnega društva Skorno Matej Skornšek, ki je v svojem nagovoru izpostavil pomen domovine, da je biti sam svoj gospodar v svoji domovini vrednota, ki je nenadomestljiva. Osrednji govornik na prireditvi je bil župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki je svoj govor začel z mislijo: »Zelo se moti človek, ki misli, da lahko živi brez ljudi, še bolj pa tisti, ki misli, da ljudje ne morejo živeti brez njega.«

 

27. junija 1991 so se začeli oboroženi spopadi med jugoslovanskimi enotami, slovensko teritorialno obrambo in slovensko policijo. Mnogi jugoslovanski vojaki niso vedeli, za kaj se borijo in so se predajali slovenskim silam. Vojna je bila končana 3. julija. Pogajanja so tri mesece zamrznila osamosvojitev, vendar je oktobra v koprskem pristanišču zadnji jugoslovanski vojak zapustil Slovenijo. Občina je postala institucija, na katero vlada prelaga vedno več dolžnosti, istočasno pa zmanjšuje finančna sredstva. Ob elementarnih nesrečah vlada vsem prizadetim obljublja pomoč, na katero vedno pozabi in tako potem ostane vse na bremenu občinskega proračuna. Neprestano menjavanje ministrov in zaposlenih na ministrstvih zaradi političnih vzrokov povzroča pravi nered. Nenehno spreminjanje zakonov o prostorskem načrtovanju pomeni za vse občine veliko oviro za sprejemanje občinskih prostorskih načrtov, ki so osnova za razvoj občine. Nekdo je zapisal:«Človek ni na svetu zato, da bi bil srečen, in tudi ne zato, da bi bil zgolj pošten, temveč zato, da uresniči velike stvari za človeštvo, da postane plemenit in preseže nizkotnost.« Vsako leto znova na različnih prireditvah pravimo, da je že čas, da se nehamo prepirati, vse to bi se morali naučiti iz naše preteklosti. Letošnje leto je leto volitev in spet pred nami priložnost, da izvolimo naše prave predstavnike. Državljanska dolžnost je, da gremo na volitve in izvolimo ljudi, v katere zaupamo.

 

Zahvaljujem se organizatorju današnje prireditve Turističnemu društvo Skorno, nastopajočim in vsem, ki so kakorkoli pomagali, da bo današnja prireditev dosegla svoj namen.

 

V nadaljevanju je zbrane nagovoril Leon Stropnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, prazniki so čas in trenutki praznovanja. Je čas , ko se lahko za trenutek oddahnemo in poveselimo. Dan državnosti je dan našega ponosa, ko smo pred več kot dvajsetimi leti stopili na pot lastne slovenske države. Svoje države, na katero smo čakali vse od karantanskih knezov naprej. Šoštanjčani smo lahko ponosni. V času slovenske samostojnosti smo ustvarili mesto, ki bi moralo biti potopljeno pa je ponovno zraslo. Danes mesto Šoštanj spet živi in spet lahko rečemo, da je lepo živeti v Šoštanju. Šoštanjski veterani pa smo v letu 2014 zaokrožili našo zgodbo z ustanovitvijo območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo. S pomočjo naših članov, občine Šoštanj in podpornikov smo razvili prapor veteranskega društva. Ta prapor nas bo predstavljal na simbolni ravni in s ponosom ga bomo razvili na prireditvah kot je današnja. Vendar sedanja situacija v gospodarstvu in perspektivi mladih ni rožnata in ni takšna, da bi bili lahko zadovoljni. Če smo bili leta 1991 pogumni v svojih dejanji, moramo tudi sedaj pogumno zahtevati od politike in odgovornih ljudi v državi, da se zavejo svoje odgovornosti do te države in do državljanov.

 

Naša pravica in odgovornost je da zahtevamo državo v kateri nam bo lepo in v kateri bomo s ponosom živeli ter da bodo to občutili predvsem mladi.

 

To kar je Slovenija pridobila z osamosvojitvijo in z njeno obrambo v vojni za Slovenijo, ni samo nekaj, česar sadove uživa generacija, ki je pri tem sodelovala, ampak je to nekaj, katere sadove naj pobirajo vse sedanje in prihodnje generacije.

 

Zbrane pa je še nagovoril Anton Berložnik, predstavnik zveze borcev za vrednote NOB. Pred spomenikom »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991 v Kajuhovem parku«, so župan Darko Menih, delegacija veteranov OZ VVS Šoštanj in predsednik TD Skorno položili venec, ter se z minuto molka poklonili vsem žrtvam osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. V kulturnem programu so sodelovali Pihalni orkester Zarja Šoštanj, otroški pevski zbor Klementine Mežnar in mažoretke pod vodstvom Ksenije Urbanc Glinšek iz KS Skorno-Florjan, program pa je povezovala Mateja Stropnik. Za zabavo je poskrbel ansambel Smeh in pa Modrijani.

 

Leon Stropnik

 

IMG 3692 IMG 3696 IMG 3689

IMG 3690 IMG 3694 IMG 3701

IMG 3705 IMG 3707 IMG 3714

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži