Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Veterani Šoštanja na prvem Prislanovem pohodu

V okviru praznovanja dneva državnosti, 23. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije ter v spomin na legendarnega komandanta območnega poveljstva Teritorialne obrambe Ervina Prislana, je bil v organizaciji OZVVS Šoštanj in občine Šoštanj izveden prvi Prislanov pohod. Pohod je bil organiziran zadnjo soboto v mesecu juniju po poteh spominskih obeležij, kjer so v letih 1990 in 1991 tajno čuvali orožje takratne TO in prebegli helikopter Gazela na območju občine Šoštanj.

Kakšnih štirideset udeležencev pohoda se je v lepem sončnem sobotnem jutru zbralo pred spomenikom v Kajuhovem parku, kjer so krenili na pot. Pot je udeležence vodila po domačijah, ki so pred več kot dvajsetimi leti hranili orožje ter skrbeli za vojaški helikopter, ki je s posadko prebegnil na našo stran.

Pohodniki so se ustavili v Šoštanju pri Jelenkotu Vidic, v Ravnah pri Toplišek Ivanu ter Sovič Francu, zaključili pa so v Zavodnjah pri Juvan Ivanu na Žoharjevi domačiji. Pri Žoharju je udeležence pohoda pozdravil župan občine Šoštanj Darko Menih. Veterani pa so skuhali odličen bograž za vse pohodnike.

Veterani območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj so pohod, poleg obujanja spominov ter počastitev spomina na Jožeta Ervina Prislana, izkoristili tudi za prijateljsko druženje ter rekreacijo v naravi. Ob zaključku pohoda so bili enotni, da je pohod dobro uspel ter, da se srečajo naslednje leto na drugem Prislanovem pohodu, ki jih bo vodil naprej od Zavodenj do Belih Vod po ostalih domačijah, ki so sodelovale pri osamosvajanju Slovenije.

Leon Stropnik


IMG 3727 IMG 3738IMG 3769 IMG 3797IMG 3871 IMG 3794


Slike iz prvega Prislanovega pohoda po obeležjih iz leta 90 in 91 na območju občine Šoštanj

 

 

 

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži