Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

2. srečanje družin MSNZ ter predsedstva OZVVS iz območja občine Šoštanj

 

V Gostišču Janez v Lajšah pri Šoštanju, so zadnji ponedeljek v decembru  oživeli spomini na čas slovenskega osamosvajanja. To je spomin na čas, ko so iz skladišč teritorialne obrambe, policije in manevrskih struktur odpeljali orožje na tajne lokacije, na domove 6 družin na območju občine Šoštanj,  ki so sodelovale v projektu »Tajna skladišča 1990 – 1991«, in so  varovale in skrivale poleg orožja in  streliva takratne Teritorialne obrambe tudi prebegli helikopter JLA Gazela.

Letos je minilo 24 let od odločitve takratnega Občinskega Štaba za TO Velenje, da se oborožitev in strelivo, ki je bilo skladiščeno v skladišču takratnega Občinskega štaba TO,  zaradi varnosti dispenzira tudi v tajna skladišča na območju Šoštanja. Posamezniki in posamezne družine  so tako na neuradnih tajnih lokacijah v času od 05.10.1990 do 18.7.1991 hranili in varovali večje količine orožja, streliva in MES. Pomembno in častno vlogo je  pri tem imelo šest družin  iz območja sedanje občine Šoštanj  in sicer družina  Mazej iz Belih Vod, družina Sovič (po domače Krištan) iz Raven pri Šoštanju,  družini Juvan (po domače Žohar) iz Zavodenj in Rezoničnik (po domače Leskovšek) iz Belih Vod, ki so poleg orožja in streliva čuvali tudi prebegli helikopter JLA Gazela na stran TO, ki je bil preimenovan v TO-001 Velenje.  Pri družini Vidic iz Šoštanja in družini Toplišek iz Raven pa je bilo v letih 1990 in 1991 tajno skladišče  orožja Postaje  milice Velenje. V spomin na te dogodke je občina Šoštanj in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  skupaj z družinami, ki so prejele častni naziv »Slovenska družina« organizirala 2. srečanje družin MSNZ, ki so sodelovali v projektu »Tajna skladišča 1990-1991«.

Družine, ki so prostovoljno  sprejele in varovale to orožje, so bile  vredne zaupanja, kot so  danes  vredne priznanja, izraza hvaležnosti in zahvale, za takratni pogum.  Vsi, ki so pripravljali projekt zbiranja in tajnega skladiščenja orožja so vedeli kakšne so lahko posledice tega dejanja. Ta dogodek je bil sestavni del dejavnosti priprav na prihajajočo vojno, ki se je začela po devetih mesecih 26. 06. 1991. Ni treba posebej poudarjati, da je bila sprejeta obveznost in skrb za čuvanje tako velikih količin streliva, orožja ter prebeglega helikopterja za družine izredno nevarno in tvegano dejanje,  kjer  so pokazali veliko hrabrost in pripadnost osamosvojitvenim težnjam slovenskega naroda,  pri tem dejanju pa  izpostavili  svoja življenja za samostojno Slovenijo. 

Na ponedeljkovem srečanju družin MSNZ je župan Darko Menih  prisotnim udeležencem MSNZ podelil  tudi knjižna dela in se jim v svojem nagovoru zahvalil za opravljeno zahtevno in herojsko nalogo.  

Po uradnem delu je sledilo prijetno družabno srečanje in obujanje spominov na čas osamosvajanja.  

Vanda Zajc
Sekretarka OZVVS Šoštanj


20141229 132459 20141229 132506 20141229 133024 20141229 133032 20141229 133036Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži