Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Uspešno izveden glavni zbor Zveze veteranov vojne za slovenijo v Mežici, dne 11.4.2015

Zveza veteranov vojne za Slovenijo vsako leto na svojem glavnem zboru opravi pregled opravljenega dela v preteklem letu in potrdi zastavljene naloge za tekoče leto. Tako je bilo tudi v soboto, 11. aprila 2015, ko smo se v velikem številu zbrali v Narodnem domu v Mežici.
Glavni zbor je bil tako kot je že utečeno razdeljen na dva dela in sicer na kulturni in delovni del.
Skozi kulturni del nas je prijazno popeljala napovedovalka Špela Šavc, program pa je s svojimi izjemnimi glasovi popestril moški pevski zbor Vres ter odlični Pihalni orkester Mežica.
Slavnostni govornik je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman,
V svečanem delu sta predsednik ZVVS Ladislav Lipič in generalni sekretar Mitja Jankovič najzaslužnejšim članom ZVVS podelila najvišja priznanja zlata plaketa, Red III. stopnje in Red I. stopnje. Zlato plaketo so za izjemno in prizadevno dolgoletno delo v ZVVS prejeli: Albin Gutman, Marjan Grabnar, Jože Ribič, Joško Erjavec, Jože Roškar, Jože Klofutar, Janko Blagšič, Jože Ladiha, Friderik Marič, Zdenko Hriberšek, Milan Ošep, Mira Gorenšek, Alojz Cajnko, Zvone Benko, Božidar Šober, Slavko Malešič, Jože Temnikar, Tomo Pančur, Radoslav Biličič in Anton Jelenič.
Red III. stopnje sta za uspešno večletno prizadevno delo, ki je pomembno vplivalo na razvoj, izgrajevanje, delovanje in uveljavljanje ZVVS, PO in OZVVS na državni, regijski in območni ravni prejela Marjan Platiša in Jože Velušček.
Najvišje priznanje Red I. stopnje pa so uspešno deset in več letno prizadevno in ustvarjalno delo v ZVVS ter za izjemne zasluge pri razvoju, izgrajevanju in uveljavljanju ZVVS na državni ravni in v tujini prejeli dr. Tomaž Teropšič, Valter Baldaš in Marko Milič.
Za odlično sodelovanje med ZVVS IN ZPVD Sever pa je priznanje zlati znak prejel nekdanji predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Miha Molan.
Glavni zbor so svojo pristnostjo počastili tudi naslednji vabljeni gostje: župan občine Mežica gospod Dušan Krebel, županja občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak, župan občine Prevalje dr. Matija Tasič,  podpredsednik Odbora za obrambo DZ RS Marjan Dolinšek, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas, častni predsednik ZVVS Srečko Lisjak, predstavnik Zveze društev vojnih invalidov Slovenije ter drugi pomembni gostje.
V drugem delu glavnega zbora so bila predstavljena in potrjena poročila o opravljenem delu v preteklem letu: Poročilo o delu ZVVS za leto 2014 in organov ZVVS, v katerem je predsednik ZVVS Ladislav Lipič opozoril na težaven socialni položaj nekaterih naših članov, katerim je potrebno nameniti več pozornosti, serijo posvetov o vlogi TO pri zavarovanju procesov osamosvojitve RS, ki so jih nekateri PO že izvedli, štirje pa so v fazi priprave in izvedbe. V nadaljevanju je glavni zbor obravnaval in soglasno potrdil Finančno poročilo za leto 2014, Poročilo Nadzornega odbora, poročilo Častnega razsodišča. Glavni zbor je obravnaval in soglasno potrdil tudi Načrt dela in Finančni načrt za leto 2015. Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je v uvodu k obema dokumentoma izpostavil, da mineva 25 let od oblikovanja tajne vojaške organizacije poimenovane MSNZ in prav toliko časa od imenovanja prvega slovenskega RŠTO, ki je bil neposredno podrejen takratnemu predsedstvu RS. Navedena dogodka bosta rdeča nit letošnjega praznovanja na vseh ravneh. V nadaljevanju je omenil nov praznik Dan suverenosti, ki ga bomo praznovali 25. oktobra 2015 in je prvi praznik, ki je priznanje vojakom in policistom, ki so sodelovali v oboroženi podpori pri plebiscitni odločitvi, da želimo živeti v lastni in samostojni državi ter serijo posvetov o vlogi TO pri zavarovanju procesov osamosvojitve RS. Prav tako je potrebno omeniti, da potekajo postopki za uveljavitev sprememb Zakona o vojnih veteranih, ki ob primerni gospodarski rasti vrača pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja.
V zaključnem delu glavnega zbora se je predsednik ZVVS Ladislav Lipič zahvalil organizatorjem letošnjega glavnega zbora OZVVS Mežiška dolina za odlično opravljeno delo, prav tako se je zahvalil vsem udeležencem zbora in delovnemu predsedstvu za uspešno in konstruktivno opravljeno delo ter vsem zaželel srečno vrnitev domov.

Vir: ZVVS

20150411 095053 20150411 121202 20150411 101654   20150411 101759 20150411 103303 20150411 105414 20150411 120946 20150411 122241 20150411 140647 

Leon Stropnik


Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži