Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

OZVVS Šoštanj na drugem spominskem pohodu po obeležjih iz leta 90/91 na območju občine Šoštanj

 

Pretekli vikend so veterani območnega združenja vojne za Slovenijo Šoštanj organizirali 2. Tradicionalni Prislanov pohod po obeležjih iz vojne za Slovenijo leta 90/91. Pohod ima spominski, družabni in rekreativni pomen. Namen je obiskati domačije kjer se je v vojnem času hranilo in skrivalo orožje Teritorialne obrambe in kjer so se v tem obdobju dogodili pomembni dogodki tistega odločilnega in prelomnega časa za novonastalo državo. Pohod je poimenovan po takratnem, žal že pokojnem , poveljniku 89. Območnega štaba TO Jožetom Ervinom Prislanom.

Letos se je pohoda udeležilo lepo število veteranov in njihovih družinskih članov. Zborno mesto je bilo pri veteranskem obeležju v Kajuhovem parku v Šoštanju. Pravi pohod pa se je začel na izhodiščni točki na Spodnjem Brloškem. Od tu smo se podali do kmetije Rezoničnik, po domače pri Leskovšku. Tam nam je gospodar Roman Rezoničnik obnovil dogodke, ko je njegova družina sprejela prebegli helikopter, ki so ga teritorialci za nekaj dni zamaskirali in pozneje prestavili na drugo skrivno lokacijo. Pot je nadaljevala proti Mršnem vrhu, kjer so nas sprejeli vedno prijazni lovci LD Smrekovec. Pogostili so nas na svojem lovskem bivaku.

Kolona je krenila proti planinski koči na Smrekovcu. Vsi udeleženci so se odpravili še na vrh Smrekovca, ki je tudi najvišja točka občine Šoštanj. Po lovskih poteh je sledil še povratek na kočo. Tudi na koči na Smrekovcu nas spominska tabla spominja, da so pripadniki belovodske čete TO tu čuvali in skrivali helikopter s katerim sta prestopila na stran TO , pilot Jože Kalan in tehnik letalec Bogomir Šuštar. Prijazni oskrbnik koče Tomo Drolc nas je postregel še z vojaško planinskim pasuljem. Pohodniki so se dobre volje podali še na izhodiščno točko pri Spodnjem Brložniku, kjer se je pohod končal.

Zaradi dobre organizacije in zadovoljstva pohodnikov, bo OZVVS Šoštanj zagotovo pohod organizirala še v tretje, drugo leto . Razveseljivo je, da so se spominskemu pohodu priključili tudi družinski člani in mladi.

Zdenko Slatnar

 

IMG 4685 IMG 4704 IMG 4785

IMG 4688 IMG 4689 IMG 4750

IMG 4690 IMG 4696 IMG 4700

IMG 4713 IMG 4720 IMG 4724

IMG 4735 IMG 4739 IMG 4757

IMG 4760 IMG 4763 IMG 4769

IMG 4780 IMG 4782 IMG 4795

IMG 4797 IMG 4799

 

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži