Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Šoštanjski veterani proslavili Dan državnosti v Skornem pri Šoštanju

Osrednjo proslavo ob Dnevu državnosti v občini Šoštanj so kot vsako leto, tudi tokrat pripravili v Skornem na predvečer tega za Slovenijo izjemno pomembnega praznika, saj je to dan, ko je naša država postala neodvisna. Zbrane na prireditvenem prostoru v Skornem V uvodnem nagovoru je v imenu organizatorja nagovoril Matej Skornšek, predsednik Turističnega društva Skorno, ki je med drugim dejal: »Krajani Skornega smo lahko ponosni, da proslavljamo državni praznik celotne občine Šoštanj v našem kraju. Današnja priložnost pa ni le proslava. Je tudi priložnost, da se ozremo okrog sebe in vase in da se vprašamo, kaj si želimo, česa smo zmožni in kaj smo pripravljeni storiti, da bi se nam naše upanje uresničilo.«


Osrednji govornik na prireditvi je bil župan Občine Šoštanj Darko Menih. V svojem govoru je med drugim povedal: »Številni politiki izkoriščajo slavnostne prireditve za podpihovanje, delitev na črne in rdeče, desne in leve, naše in vaše. Enotni smo samo v tem, da se naša pričakovanja ob samostojnosti niso izpolnila, še več, vedno več je revežev, srednji razred izginja, odvisni smo od peščice bogatašev. Sistemske korupcije, ki povzroča našo vedno večjo revščino in zadolževanje, ne more premagati nobena vlada. Tako imamo kaj malo vzroka za slavje. Pravijo, da se gospodarstvo počasi pobira iz krize, število Slovencev, ki živijo na robu preživetja se povečuje, mladi intelektualci odhajajo v tujino, postajamo apatični za probleme, težave naših bližnjih sosedov, prijateljev ter znancev nas ne zanimajo. Postajamo vedno večji egoisti, kar pa ni dobro. Človek je v osnovi družabno bitje in se ne sme zapirati vase. Moramo si med seboj pomagati, verjeti drug v drugega, v boljši jutri.« Župan je v nadaljevanju vsem zaželel prijetno praznovanje, organizatorjem pa se je zahvalil za odlično prireditev.

 

V imenu veteranov vojne za Slovenije je zbrane nagovoril Leon Stropnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Ob našem gotovo največjem in najpomembnejšem državnem prazniku se spominjamo zgodovinsko pomembnih dogodkov in časa, ki je bi v marsičem drugačen čas, kot je današnji. Bil je to čas vznesenosti, novega upanja v lepšo prihodnost, bil je čas odločnosti, visoke samozavesti in bil je čas poguma.

Poguma slovenskega naroda, ki se je odločil za samostojno pot v prihodnost, ta pa je bila živeti v lastni, samostojni in suvereni državi, v družini evropskih narodov.

Vsi našteti cilji so se nam uresničili zahvaljujoč celotnemu slovenskemu narodu, ki je z oddajo svojega glasu na plebiscitu dal jasno nalogo takratnemu slovenskemu političnemu vodstvu, da želi imeti lastno državo. Tej jasno izraženi želji smo se pridružili tudi takratni pripadniki TO in slovenske milice ter z orožjem podprli to željo. Zato je prav, da se nekoliko natančneje spomnimo tistega časa, dogodkov in ljudi.

Posebno vlogo je v šaleški dolini odigralo 89. Območno poveljstvo Teritorialne obrambe s poveljnikom, ki se ga posebej častno spominjamo, majorjem Jožetom Ervinom Prislanom, ter z vsemi člani štaba, poveljniki enot ter vsemi pripadniki TO, ki so takrat na položajih izpostavili svoja življenja.

 

Vse se je začelo že s poskusom odvzema orožja TO, ki ga je poveljstvo TO uspešno preprečilo. Takrat so se izkazale družine, ki so tajno hranile to orožje za odločilni čas, ki je bil pred nami.

Zato ob Dnevu državnosti povejmo na glas, da bodo vrednote, ki naj krasijo našo državo poštenost, ponos, pravičnost, svobodoljubje, sožitje v sobivanju, spoštovanje pravic manjšin in skupno medgeneracijsko sporazumevanje.

 

To kar je Slovenija pridobila z osamosvojitvijo in z njeno obrambo v vojni za Slovenijo, ni samo nekaj, česar sadove uživa generacija, ki je pri tem sodelovala, ampak je to nekaj, katere sadove naj pobirajo vse sedanje in prihodnje generacije.


Iskrene čestitke ob Dnevu državnosti in

SREČNO SLOVENIJA!


Prisotne pa je nagovoril še Anton Berložnik, predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Skorno-Florjan in Bele Vode.

 

Darko Menih, Matej Skornšek, Leon Stropnik, delegacija OZVVS Šoštanj, Anton Berložnik, Franci Skornšek, podpredsednik TD Skorno, in Matic Mežnar, predsednik KS Skorno-Florjan so položili venca k spomeniku veteranov vojne za Slovenijo v Šoštanju in k spomeniku NOB v Skornem.

 

V kulturnem programu so poleg PO Zarja sodelovali domači umetniki: MePZ Skorno pod vodstvom Vesne Pirečnik, Miha Ovčar in Nejc Slemenšek iz Glasbene šole Gvido pod mentorstvom Marka Berzelaka in Folklorno društvo Oglarji iz Šoštanja.

Leon Stropnik

IMG 4629 IMG 4630 IMG 4633

IMG 4638 IMG 4640 IMG 4646

IMG 4663 IMG 4681 IMG 5476

IMG 5556 IMG 5762 IMG 6367

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži