Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

OZVVS Šoštanj na osrednji proslavi ZŠ pokrajine ob dnevu Državnosti in 25 obletnici MSNZ.

OZVVS Žalec je 22.06.2015 na osrednjem prireditvenem prostoru Šlandrovega trga v Žalcu organiziralo osrednjo proslavo ZŠ pokrajine ob dnevu državnosti in 25 letnice MSNZ. Na začetku je vse prisotne prav lepo pozdravila prijazna napovedovalka in še posebej takratne poveljnike iz leta 90/91 Adija Vidmajerja ter majorja Zdenka Trpina. V uvodnih besedah nas je nagovoril župan občine Žalec Janko Kos, kateri je orisal pomen občine Žalec v letih 90 in 91. Slavnostni govornik na proslavi je bil general Ladislav Lipič predsednik zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki je povedal:

Ob našem gotovo največjem in najpomembnejšem državnem prazniku se spominjamo zgodovinsko pomembnih dogodkov in časa, ki je bi v marsičem drugačen čas, kot je današnji. Bil je to čas vznesenosti, novega upanja v lepšo prihodnost, bil je čas odločnosti, visoke samozavesti in bil je čas poguma.

Poguma slovenskega naroda, ki se je odločil za samostojno pot v prihodnost, ta pa je bila živeti v lastni, samostojni in suvereni državi, v družini evropskih narodov.

Vsi našteti cilji so se nam uresničili zahvaljujoč celotnemu slovenskemu narodu, ki je z oddajo svojega glasu na plebiscitu dal jasno nalogo takratnemu slovenskemu političnemu vodstvu, da želi imeti lastno državo. Tej jasno izraženi želji smo se pridružili tudi takratni pripadniki TO in slovenske milice ter z orožjem podprli to željo. Zato je prav, da se nekoliko natančneje spomnimo tistega časa, dogodkov in ljudi.

Vse se je začelo že s poskusom odvzema orožja TO, ki ga je poveljstvo TO uspešno preprečilo. Takrat so se izkazale družine, ki so tajno hranile to orožje za odločilni čas, ki je bil pred nami.

V samem času vojne pa je bilo izvedenih veliko pomembnih vojaških akcij, ki so bile vodene modro in učinkovito, da so se vse rešile brez bojev in nepotrebnih žrtev.

Ne smemo pa pozabiti tudi številne druge, ki so delovali v vseh organiziranih službah civilne obrambe, gasilcih, zaščiti in reševanju ter drugih javnih službah.

Zato se ob današnjem prazniku spomnimo vseh tistih, ki so nosili največje breme osamosvojitvenega dejanja-pripadnikov TO in milice ter številnih drugih udeležencev vojne za Slovenijo in ki so zavarovali našo državnost.

Za svojo udeležbo in svoj prispevek v celotnem procesu osamosvajanja želimo samo pošten odnos. Še naprej bomo zagovarjali in jasno izražali naše poslanstvo, to pa je negovanje spomina na uporništvo slovenskega naroda.

Zato ob Dnevu državnosti povejmo na glas, da bodo vrednote, ki naj krasijo našo državo poštenost, ponos, pravičnost, svobodoljubje, sožitje v sobivanju, spoštovanje pravic manjšin in skupno medgeneracijsko sporazumevanja.

In zato se je pomembno spominjati dogodkov naše pretekle in polpretekle zgodovine. Zato, da bodo mladi ljudje s ponosom govorili, da so potomci ljudi, ki so bili pripravljeni za domovino dati svoja življenja!

Iskrene čestitke ob Dnevu državnosti in

SREČNO SLOVENIJA!

Za kulturno umetniški program pa je poskrbela Glasbena Šola Risto Sovin Žalec.

Leon Stropnik

20150622 192159 20150622 192957 20150622 193319

20150622 194502 20150622 194801 20150622 203053


Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži