Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Šoštanjski veterani proslavili Dan državnosti v Skornem pri Šoštanju

Osrednjo proslavo ob Dnevu državnosti v občini Šoštanj so kot vsako leto, tudi tokrat pripravili v Skornem na predvečer tega za Slovenijo izjemno pomembnega praznika, saj je to dan, ko je naša država postala neodvisna. Zbrane na prireditvenem prostoru v Skornem je v uvodnem nagovoru v imenu organizatorja nagovoril Matej Skornšek, predsednik Turističnega društva Skorno, ki je med drugim dejal: »Krajani Skornega smo lahko ponosni, da proslavljamo državni praznik celotne občine Šoštanj v našem kraju. Današnja priložnost pa ni le proslava. 25 let je od tega, ko smo se osamosvojili. Praznujmo vsi skupaj ne glede na starost in bodimo ponosni na to, kar imamo. Skupaj proslavimo ta praznik.

Osrednji govornik na prireditvi je bil župan Občine Šoštanj Darko Menih. V svojem govoru je med drugim povedal: Naša država je dopolnila 25 let in bodimo na to ponosni. V teh letih se je marsikaj zgodilo. Menjali so se politiki, menjale so se vlade. Nastale so občine, majhne in velike. Naša občina je ponosna na to, kaj smo naredili, država pa zmeraj bolj zapira svoj mošnjiček. Glede na to, da je zmeraj več naravnih katastrof, smo ponosni, da nekako poskušamo v najkrajšem roku le te sanirati. Zgodile so se poplave, plazovi, žledolom. Veliko ljudem smo priskrbeli pitno vodo in uredili kanalizacijo, mnogo cest smo asfaltirali, sanirali reke in plazove in še bi lahko naštevali. Bodimo ponosni na našo državo in izobesimo zastavo in praznujmo vsi skupaj. S čestitko Slovenkam in Slovencem, ter zahvalo organizatorju je sklenil svoj nagovor.

Predsednik KS Skorno-Florjan Matic Mežnar pa je v kratkem, a jedrnatem nagovoru povedal: sem še premlad, da bi se tega spomnil kaj in kako se je dogajalo takrat pred 25-imi leti, a toliko bolj zdaj spoštujem ljudi, ki so se tako odločili. S ponosom in dvignjeno glavo se borimo za boljši jutri.


V imenu veteranov vojne za Slovenijo je zbrane nagovoril Leon Stropnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Ob našem gotovo največjem in najpomembnejšem državnem prazniku se spominjamo zgodovinsko pomembnih dogodkov in časa, ki je bi v marsičem drugačen čas, kot je današnji. Bil je to čas vznesenosti, novega upanja v lepšo prihodnost, bil je čas odločnosti, visoke samozavesti in bil je čas poguma.

Poguma slovenskega naroda, ki se je odločil za samostojno pot v prihodnost, ta pa je bila živeti v lastni, samostojni in suvereni državi, v družini evropskih narodov.

Vsi našteti cilji so se nam uresničili zahvaljujoč celotnemu slovenskemu narodu, ki je z oddajo svojega glasu na plebiscitu dal jasno nalogo takratnemu slovenskemu političnemu vodstvu, da želi imeti lastno državo. Tej jasno izraženi želji smo se pridružili tudi takratni pripadniki TO in slovenske policije ter z orožjem podprli to željo. Zato je prav, da se nekoliko natančneje spomnimo tistega časa, dogodkov in ljudi.

Posebno vlogo je v šaleški dolini odigralo 89. Območno poveljstvo Teritorialne obrambe s poveljnikom, ki se ga posebej častno spominjamo, majorjem Jožetom Ervinom Prislanom, ter z vsemi člani štaba, poveljniki enot ter vsemi pripadniki TO, ki so takrat na položajih izpostavili svoja življenja.

 

Vse se je začelo že s poskusom odvzema orožja TO, ki ga je poveljstvo TO uspešno preprečilo. Takrat so se izkazale družine, ki so tajno hranile to orožje za odločilni čas, ki je bil pred nami.

Zato ob Dnevu državnosti ter 25 letnici osamosvojitve povejmo na glas, da bodo vrednote, ki naj krasijo našo državo poštenost, ponos, pravičnost, svobodoljubje, sožitje v sobivanju, spoštovanje pravic manjšin in skupno medgeneracijsko sporazumevanje.

 

To kar je Slovenija pridobila z osamosvojitvijo in z njeno obrambo v vojni za Slovenijo, ni samo nekaj, česar sadove uživa generacija, ki je pri tem sodelovala, ampak je to nekaj, katere sadove naj pobirajo vse sedanje in prihodnje generacije.

Iskrene čestitke ob Dnevu državnosti in

SREČNO SLOVENIJA!

Prisotne pa je nagovoril še Anton Berložnik, predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Skorno-Florjan in Bele Vode.

 

Darko Menih, Matej Skornšek, Leon Stropnik, ter delegacija OZVVS Šoštanj, so položili venec k spomeniku veteranov vojne za Slovenijo v Šoštanju.

 

V kulturnem programu so poleg PO Zarja sodelovali domači umetniki: MePZ Skorno pod vodstvom Vesne Pirečnik, Folklorno društvo Oglarji iz Šoštanja in pevka Lara Gregorc s spremljevalno skupino.

Leon Stropnik

IMG 6396 IMG 6397 IMG 6401

IMG 6402 IMG 6403 IMG 6411

IMG 6422 IMG 6428 IMG 6430


icon google_plus_sv Galerija slik

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži