Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Proslava ob dnevu državnosti ter 25 letnici prvega prebeglega helikopterja JA na stran TO Žohar 2016

Veterani OZVVS Šoštanj ter pripadniki 20 pehotnega polka na tretjem spominskem pohodu po obeležjih iz leta 90/91 na območju občine Šoštanj

V torek, 28.06.2016 so veterani območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj organizirali 3. Tradicionalni Prislanov pohod po obeležjih iz vojne za Slovenijo leta 90/91. Pohod ima spominski, družabni in rekreativni pomen. Namen je obiskati domačije, kjer se je v vojnem času hranilo in skrivalo orožje Teritorialne obrambe in kjer so se v tem obdobju dogodili pomembni dogodki tistega odločilnega in prelomnega časa za novo nastalo državo. Pohod je poimenovan po takratnem, žal že pokojnem, poveljniku 89. Območnega štaba TO Jožetom Ervinom Prislanom. Poleg veteranov in veterank OZVVS Šoštanj se je na 13,5 km dolgo pot podalo tudi 20 pripadnikov 20 pehotnega polka Slovenske vojske. Zborno mesto je bilo pri veteranskem obeležju v Kajuhovem parku v Šoštanju. Od tu nas je pot z avtomobili vodila do domačije Onat, od koder smo peš krenili proti najvišje ležeči kmetiji v Lomu, po domače pri Ravsu. Tam sta nas pričakala prijazna domačina in nas pogostila z jedačo in pijačo. Pot nas je vodila do domačije Žlebnik, kjer je padel naš pesnik Karel Destovnik - Kajuh, pa naprej po obrobju Zavodenj do Kavčnikove domačije, kjer smo si lahko ogledali znamenitosti same domačije. Po ogledu in počitku smo pot nadaljevali proti cilju našega pohoda, kmetiji Žohar v Zavodnjah, kjer je bila osrednja proslava ob 25-letnici osamosvojitve, ter dnevu državnosti.

28. junija 1991 sta pilot Jože Kalan in tehnik Bogomir Šuštar s helikopterjem Gazelle z oznako TO-001 Velenje prebegla iz Jugoslovanske armade na stran Teritorialne obrambe Republike Slovenije. Ta helikopter je sprva pristal na Golteh, nato so ga skrivali na Smrekovcu, na kmetiji Rezoničnik v Belih Vodah, od 16. julija do 13. novembra 1991 pa na kmetiji Žohar v Zavodnjah.

V počastitev tega dogodka, vsako leto pripravi šoštanjsko združenje Veteranov vojne za Slovenijo slovesnost, na kateri se zahvalijo domačinom in vsem ostalim, ki so pripomogli k temu pogumnemu dejanju.

Na včerajšnji slovesnosti je zbrane najprej nagovoril župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki je med drugim dejal, da moramo ceniti vse, ki so leta 1991 zmogli ta pogumna dejanja. Že leto poprej so vaščani skrivali orožje, v tistih časih so ljudje znali držati skupaj. Ti dogodki so dokaz, da Slovenci, kadar je to potrebno, znamo stopiti skupaj in se boriti za skupne cilje. To je še kako pomembno tudi v današnjih časih.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je dejala: »Počaščena sem, da sem danes z vami. Počaščena sem zaradi tega, ker sem ponosna Šalečanka, rojena v Šoštanju, sedaj živim v Velenju.« Na kratko je orisala potek dogodkov tistega časa, se spomnila nekaterih ključnih udeležencev in izrazila spoštovanje vsem, ki so kakorkoli pripomogli, da je Slovenija danes samostojna država, čeprav takrat v mednarodni skupnosti ni imela podpore za ta korak. Ministrica je ob koncu svojega nagovora še dodala, da je njena želja za prihodnje leto, da bi organizatorji našli skupni jezik in bi naslednje leto bila skupna proslava – letos sta namreč potekali ločeni proslavi na Golteh in v Zavodnjah.

Ob koncu slovesnosti je območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj podelilo vsem nosilcem znaka Golte 91 društveno zahvalo ob 25-letnici pogumnega dejanja pribega helikopterja JA na stran TO pilota Jožeta Kalana in tehnika letalca Bogomirja Šušterja. Za kulturni program so poskrbeli moški pevski zbor KUD Ravne, citrar Knez Ivan z domačimi ljudskimi pevkami Jesenski cvet iz Zavodenj in mlada pevka Ana Marija Mežnar ter veteran Brane Gradišnik. Program pa je povezovala Milojka Komprej, ki je v uvodu urisala dogodke z besedami iz leta 90/91 na območju občine Šoštanj.  

Leon Stropnik

IMG 6462 IMG 6504 IMG 6507

IMG 6545 IMG 6581 IMG 6587

DSC04087 DSC04099 DSC04124

 

doc smallGovor ministrice za obrambo RS Andreje Katič Zavodnje Golte 90/91 28.06.2016. Žohar docx


icon google_plus_sv Galerija slik

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži