Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Otvoritev spominskega obeležja braniteljem slovenske samostojnosti v Belih Vodah

Slovesnost ob odkritju spomenika – tetraedra, braniteljem Slovenske samostojnosti v Belih Vodah, je potekala v soboto 22. oktobra 2016. Udeležili so se je Ladislav Lipič generalmajor, predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo major Zdenko Terpin, predsednik pokrajinskega odbora Zahodno štajerske pokrajine, polkovnik Andrej Kocbek, poveljnik prve generacije vojakov 710. učnega centa Pekre iz leta 1991, Dejan Potočnik predsednik policijskega veteranskega društva Sever, odbor Velenje, David Ozebek predsednik društva veteranov Pekre-Ig 1991, predstavniki zveze veteranov vojne za Slovenijo, praporščaki in predstavniki območnih združenj zahodno štajerske pokrajine, pripadniki gardne enote general štaba slovenske vojske, predstavnica 20. polka iz Celja, številni domačini ter nekdanji pripadniki 89. območnega štaba TO Velenje. Slovesnosti se je udeležil tudi župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki že šest let aktivno podpira območno združenje veteranov Šoštanj. V pozdravnem govoru je še posebej poudaril delo in voljo članov tega združenja in njihovega predsednika Leona Stropnika, kot nosilca dogodka.

Odkritje spomenika – tetraedra je sovpadalo s 25- letnico osamosvojitvene vojne in časom, ko je 25.oktobra zadnji vojak JLA zapustil Slovenijo.

V Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, so ponosni na aktivno vlogo, ki so jo člani veteranske organizacije odigrali na območju Šaleške, Zgornje savinjsko - Zadrečke in Koroške regije. Poleg tega, da takratna TO ni predala orožja JLA, je bilo med prednostnimi akcijami skrivanje prvega helikopterja Slovenske vojske, ki je dne 28.06.1991 prebegnil iz JLA.

Helikopter je na Smrekovcu varovala enota 133. voda TO KS Bele Vode. Čez štiri dni je bil helikopter prestavljen v Bele Vode nad Šoštanjem, ter nato do konca vojne v Zavodnje.

Glede na to, da je bilo med vojno za Slovenijo v Belih Vodah kar nekaj braniteljev samostojnosti in da je v podružnični šoli bila nameščena prva generacija vojakov takratne teritorialne obrambe RS iz Peker, se je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v soglasju z Občino Šoštanj odločilo postavili tetraeder v parku ob nekdanji podružnični osnovni šoli, ki jo člani združenja uporabljajo tudi kot dom veteranov. Tetraeder je posebnost med podobnimi obeležji.

Osrednji govornik na slovesnosti je bil generalmajor Ladislav Lipič, ki je na kratko obnovil dogodke izpred četrt stoletja in čestital članom združenja k drži in aktivnostim v spomin minule vojne. Zbrane je v imenu takratnega vodja 710 UC Pekre nagovoril polkovnik Andrej Kocbek, ki se še sedaj spominja dejanj in volje domačinov in pripadnikov TO na območju Belih Vod. Postavitev spomenika na tem območju je pozdravil kot opomin, da je domovina samo ena.

V kulturnem programu so sodelovali pevci moškega pevskega zbora iz Raven ter otroci iz domačih Belih vod. Z druženjem v prostorih bivše podružnične šole Bele Vode pa so zaokrožili grenke, a tudi srečne spomine na čas izpred 25. let, ko smo bili Slovenci enotni, kot nikoli prej.

Milojka B. Komprej

DIG 9337 DIG 9343 DIG 9348

DIG 9350 DIG 9386 DSC07843

DSC07858 IMG 6883 IMG 6892

 

icon google_plus_sv Galerija slik iz otvoritve spominskega obeležja v Belih Vodah

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži