Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Šoštanjski veterani na 32. spominskem pohodu borcev, veteranov in častnikov na Triglavu

Triglav, kot simbol slovenstva, je bil tudi z letošnjim 32. spominskim pohodom dobro obiskan. Gre za vsakoletni osrednji dogodek, ki se ga udeleži veliko številko pohodnikov borcev, veteranov in častnikov, posvečen partizanskim patruljam, ki so se v boju za svobodo povzpele na vrh v letu 1944. Zadnja patrulja pa je v oktobru 1944 tudi izobesila slovensko zastavo kot simbol slovenstva, ter skupini gornikov, ki so pred razglasitvijo samostojnosti Republike Slovenije leta 1991 na vrhu razvili slovensko trobojnico.
Letošnjega pohoda se je udeležilo preko 420 pohodnikov, posamezne skupine pohodnikov pa so na pot krenile že nekaj dni pred samim začetkom pohoda in sicer so se že 19. na pot podali pohodniki pohoda Ankara-Triglav, 14. pohodniki pohoda  Nanos-Triglav, 8. pohodniki pohoda Kum-Triglav, 3. pohodniki pohoda Cerje-Triglav in pohodniki pohoda Radovljica-Triglav. Za varnost pohodnikov so tudi tokrat vzorno poskrbeli pripadniki Gorske policijske enote in vojaški gorniki, logistično podporo pa je zagotavljala Slovenska vojska.
V petek 7. julija 2017, je bila osrednja slovesnost pri domu na Kredarici. Zbrane pohodnike so nagovorili koordinator slovesnosti na Triglavu Marjan Bohinc, predstavniki pohodniških skupin iz Ankarana, Kuma, Radovljice in Cerja, osrednji govornik pa je bil generalmajor dr. Alojz Šteiner, predsednik Zveze slovenskih častnikov, ki je v svojem nagovoru podaril pomembnost ljubezni do domovine, nacionalnih simbolov in slovenske zemlje, ter Triglava kot simbola slovenstva. Vse to pa povezal z zgodbami borcev iz leta 1944, ki so razvili slovensko zastavo na Triglavu z zgodbo iz razvitja zastave leta 1991 do zgodb, ki jih ustvarjajo današnji pohodniki pri ohranjanju domoljubnih in zgodovinskih tradicij. Posebej se je zahvalil praporščakom in organizatorjem ter Slovenski vojski za podporo pri izvedbi te tradicionalne prireditve.
Kulturni program na slovesnosti so oblikovali pohodniki pevci Partizanskega pevskega zbora in drugi udeleženci pohoda.
Zaključna slovesnost letošnjega 32. spominskega pohoda je potekala v soboto 8. julija 2017, na biatlonskem stadionu na Rudnem polju. Pričela se je s svečanim prihodom Gardne enote Slovenske vojske na prizorišče in slavnostno povorko praporščakov borčevskih, veteranskih in domoljubnih organizacij in društev ter  pohodnikov. V kulturnem delu programa, ki ga je oblikovala in povezovala Katja Stušek, so nastopili Orkester Slovenske policije, Partizanski pevski zbor, učenke in učenci  Osnovne šole dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica – podružnice Koprivnik in glasbenik, tekstopisec Drago Mislej – Mef,
Udeležence slovesnosti so nagovorili Danijela Mandeljc, predsednica organizacijskega odbora in podžupanja občine Gorje, Jože Sodja, podžupan občine Bohinj, osrednji govornik pa je bil Tone Partljič slovenski pisatelj, dramatik, predmetni učitelj, scenarist, komediograf in nekdanji politik.

Vir: ZVVS

20170707 074702 20170707 102322 20170707 121513

20170708 051401 20170708 055408 20170708 060248

 

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži