Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

5. prednovoletno srečanje družin MSNZ ter predsedstva OZVVS Šoštanj z županom občine Šoštanj

V gostišču Pirnat v Topolšici, so drugi ponedeljek v decembru  oživeli spomini na čas slovenskega osamosvajanja. To je spomin na čas, ko so iz skladišč teritorialne obrambe, policije in manevrskih struktur odpeljali orožje na tajne lokacije, na domove 6 družin na območju občine Šoštanj,  ki so sodelovale v projektu »Tajna skladišča 1990 – 1991«, in so varovale in skrivale poleg orožja in  streliva takratne Teritorialne obrambe tudi prebegli helikopter JLA Gazela.

Letos je minilo 26 let od osamosvojitvene vojne za Slovenijo ter 27 let od odločitve takratnega Občinskega Štaba TO Velenje, da se oborožitev in strelivo, ki je bilo skladiščeno v skladišču takratnega Občinskega štaba TO,  zaradi varnosti dispenzira tudi v tajna skladišča na območju Šoštanja. Posamezniki in posamezne družine  so tako na neuradnih tajnih lokacijah v času od 05.10.1990 do 18.7.1991 hranili in varovali večje količine orožja in streliva. Pomembno in častno vlogo je  pri tem imelo šest družin  iz območja sedanje občine Šoštanj  in sicer družina  Mazej iz Belih Vod (po domače Melh), družina Sovič (po domače Krištan) iz Raven pri Šoštanju in družina Juvan (po domače Žohar) iz Zavodenj kateri so skrivali orožje in streljivo takratne TO. Družini Rezoničnik (po domače Leskovšek) iz Belih Vod in družina Juvan (po domače Žohar iz Zavodenj, pa so čuvali tudi prebegli helikopter JLA Gazela na stran TO, ki je bil preimenovan v TO-001 Velenje.  Pri družini Vidic iz Šoštanja in družini Toplišek iz Raven pa je bilo v letih 1990 in 1991 tajno skladišče  orožja Postaje  milice Velenje. V spomin na te dogodke je občina Šoštanj in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  skupaj z družinami, ki so prejele častni naziv »Slovenska družina« organizirala

5. srečanje družin MSNZ, ki so sodelovali v projektu »Tajna skladišča 1990-1991«.

Družine, ki so prostovoljno  sprejele in varovale to orožje, so bile  vredne zaupanja, kot so  danes  vredne priznanja, izraza hvaležnosti in zahvale, za takratni pogum.  Vsi, ki so pripravljali projekt zbiranja in tajnega skladiščenja orožja so vedeli kakšne so lahko posledice tega dejanja. Ta dogodek je bil sestavni del dejavnosti priprav na prihajajočo vojno, ki se je začela po devetih mesecih 26. 06. 1991. Ni treba posebej poudarjati, da je bila sprejeta obveznost in skrb za čuvanje tako velikih količin streliva, orožja ter prebeglega helikopterja za družine izredno nevarno in tvegano dejanje,  kjer  so pokazali veliko hrabrost in pripadnost osamosvojitvenim težnjam slovenskega naroda,  pri tem dejanju pa izpostavili  svoja življenja za samostojno Slovenijo. 

Na ponedeljkovem srečanju družin MSNZ ter predsedstva OZVVS Šoštanj se je župan Darko Menih prisotnim v svojem nagovoru zahvalil za opravljeno zahtevno in herojsko nalogo in jim v spomin podaril knjigo letalstvo v Šaleški dolini do konca druge svetovne vojne avtorja našega občana Mirana Aplinca. Z predsednikom organizacije Leonom Stropnikom pa sta obljubila, da bodo ta srečanja tradicionalna vsako leto.

Po uradnem delu je sledilo prijetno družabno srečanje in obujanje spominov na čas osamosvajanja.

Leon Stropnik

20171211 173702 20171211 180739 20171211 181356

20171211 181603 20171211 181918 20171211 184130_Burst02

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži