Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Šoštanjski veterani izvedli 5. spominski pohod Jožeta Ervina Prislana, ter proslavili Dan državnosti

Osrednjo proslavo ob Dnevu državnosti v občini Šoštanj so kot vsako leto, tudi tokrat pripravili v Skornem na predvečer tega za Slovenijo izjemno pomembnega praznika, saj je to dan, ko je naša država postala neodvisna. Zbrane na prireditvenem prostoru v Skornem V uvodnem nagovoru je v imenu organizatorja nagovoril Matej Skornšek, predsednik Turističnega društva Skorno, ki je med drugim dejal: »Krajani Skornega smo lahko ponosni, da proslavljamo državni praznik celotne občine Šoštanj v našem kraju. Današnja priložnost pa ni le proslava. 27 let je od tega, ko smo se osamosvojili. Praznujmo vsi skupaj ne glede na starost in bodimo ponosni na to, kar imamo. Skupaj proslavimo ta praznik.

Letos smo šoštanjski veterani, člani OZVVS Šoštanj izvedli že 5. spominski pohod Jožeta Ervina Prislana po obeležjih vojne za osamosvojitev Slovenije iz leta 1991.

Tokratni pohod se je letos datumsko pokril z nedeljo, ko je bila v Skornem proslava ob dnevu državnosti. Pri načrtovanju pohoda smo imeli tokrat za končni cilj igrišče v Skornem in proslavo ob dnevu državnosti.

Kot vedno smo se pohodniki zbrali v Kajuhovem parku v Šoštanju. Tam smo ob prisotnosti župana občine Šoštanj g. Darka Meniha in predsednika TD Skorno g. Mateja Skornška položili spominski venec pri obeležju za vse veterane in veteranke vojne za Slovenijo, ki jih ni več med nami.

Več kot dvajset pohodnikov se je odpeljalo na drugo točko pohoda, v Bele Vode k bivši osnovni šoli. Tam je drugi pomnik časov iz osamosvajanja, tetraeder in nov kozolec, katerega smo veterani postavili z lastnimi sredstvi. Izdelovalec kozolca pa je naš član Mirko Stane Glažar. Na kratko smo se spomnili, da je v tem objektu začasno bivala prva generacija 710 učnega centra nabornikov iz Peker ter enota Belovojskega voda TO.

Nato smo krenili na pohod. Pot nas je vodila od šole do Visočkega vrha in preko travnikov in gozda do prve kmetije pri Prešerju. Od tam smo se naprej spuščali proti Lepi njivi do Beričkega križa. Od tu dalje nas je pot vodila po Šaleški planinski poti navzgor proti vrhu Skornega. Zelo lepa in slikovita pot je vse pohodnike navdajala z dobro voljo. Na vrhu Skornega pri Močenku smo se še enkrat oddahnili z lepim razgledom na Mozirske planine in celotno Šaleško dolino.

Polni dobre volje in zadovoljni nad prehojenim delom pohoda smo opravili še zadnji kilometer in pol do igrišča v Skornem. Na prostor prireditve proslave smo v dvoredni koloni in s slovensko zastavo na čelu zakorakali ponosno.

Pohod je trajal tri ure in pol, prehodili pa smo 12 kilometrov po zelo razgibanem terenu. Vsi pohodniki smo na koncu sodelovali še na proslavi ob dnevu državnosti. Po proslavi pa seveda še na zabavnem delu prireditve.

Letošnji pohod je bil poleg častnega spomina na legendarnega poveljnika Območnega štaba TO Jožeta Ervina Prislana in pomnikom osamosvajanja, posvečen tudi 50 obletnici ustanovitve Teritorialne obrambe.

Veterani vojne za Slovenijo iz OZVVS Šoštanj bomo naslednje leto ponovno organizirali spominski pohod. Zato že zdaj vabimo vse, da se nam pridružijo.

Leon Stropnik

IMG 8528 IMG 8540 IMG 8547

IMG 8561 IMG 8570 IMG 8575

IMG 8580 IMG 8586 IMG 8591

IMG 8593 IMG 8595 IMG 8600

Dodaj komentar


Varnostna koda
Osveži