Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

Šoštanjski veterani na osrednji slovesnosti ob dnevu Slovenske vojske v Mariboru

novo 1Veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj so se v sodelovanju z Vojašnico Celje 15. maja 2013 udeležili osrednje proslave ob dnevu Slovenske vojske, ki je potekala v vojašnici generala Maistra v Mariboru. Prevoz veteranov iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo  Šoštanj, Laško in Šmarje pri Jelšah, je omogočil Generalštab Slovenske vojske oz. 20. motorizirani bataljon 1. brigade SV. 
Ob 11. uri se je s prihodom slavnostnega govornika, predsednika RS in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja, začela osrednja slovesnost ob dnevu Slovenske vojske. Zbrane sta na slovesnosti ob 22-letnici delovanja vojske na ozemlju samostojne RS nagovorila tudi minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič.
Gostitelj slovesnosti, načelnik generalštaba brigadir Dobran Božič, je izpostavil, da morajo biti pripadnice in pripadniki Slovenske vojske v službi slovenskih državljank in državljanov ter s tem ohraniti zaupanje in izvrševati svoje poslanstvo, ko je to potrebno. Med drugim je poudaril, da je »danes pred nami nova struktura in od tukaj naprej začenjamo z dodajanjem nove vsebine. Ali bomo preoblikovani kos izzivom, pa je odvisno predvsem od vas, vaših idej, podpore in razumevanja.«
 

Prispeval Urednik 21 Maj 2013

 

14. tradicionalni vseslovenski pohod » Po poti generala Maistra - Sveta Trojica 2013

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Lenart V A B I bojne tovariše, veteranke in veterane, člane Maistrovih in drugih domoljubnih društev, na 14. tradicionalni, vseslovenski pohod » Po poti generala Maistra - Sveta Ana 2013, ki bo v soboto, 25. maja 2013, ob 9. 00 uri pri Sveti Trojici v Slovenskih Goricah. Pokroviteljica pohoda je Zveza veteranov vojne za Slovenijo, gostiteljica pa Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah. Po okrepčilu in krajšem kulturnem programu se ob 9.30. ure krene na 9 kilometerski pohod v smeri Sveta Trojica – Verjane – Sp.Porčič – Sveta Trojica. Pot bo vodila po slikoviti rahlo valoviti slovenjegoriški pokrajini med travniki, polji, sadovnjaki in vinogradi brez večjih ali težjih vzponov. Ob poti boste lahko občudovali tudi še nekaj ohranjene vaške arhitekture, naravne znamenitosti in idiličen razgled. Med potjo bodo poskrbeli za predstavitev posameznih znamenitosti in za osvežilne napitke. Vrnitev proti Sveti Trojici bo po nabrežju trojiškega jezera in zaključek po znamenitih stopnicah, ki vodijo proti romarski cerkvi Sv. Trojica. Zaključek je predviden ob 13.30 uri, kjer bo za udeležence pogostitev. Priporočamo, da se za pohod primerno oblečete in obujete ter upoštevate navodila organizatorjev. Vsak udeleženec krene na pot na lastno odgovornost. Pridite torej med nas in bodite naši gostje. Veseli bomo vašega obiska in udeležbe na pohodu.
Po končanem pohodu bodo na prizorišču potekale tudi razne prireditve, ki jih prireja Občina Sv.Trojica ob občinskem prazniku, na katere ste vljudno vabljeni . Več na www.sv-trojica.si. Pripravili so tudi vodene oglede ene najlepših kleti na Slovenskem Razstavno protokolarni center Sv. Martina, ki leži ob evropski istoimenski poti. Voden ogled bo z degustacijo stal 3 eure po osebi. Na pohod vabljene tudi veteranke in veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj).
Prijave sprejema sekretarka OZVVS Šoštanj ga. Vanda Zajc na tel. št. 041 – 793 543 ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

 

Prispeval Urednik 21 Maj 2013

 

Intervju: Ladislav Lipič, veteran

novo 1 Za Slovenijo, kakršna je danes, se nismo borili
Ladislav Lipič, 1951, upokojen generalmajor Slovenske vojske (SV), je pet let načeloval generalštabu SV. Dve leti po koncu vojaške kariere je služboval kot veleposlanik RS v Budimpešti. Od leta 2008 pa do konca mandata predsednika države Danila Türka je bil njegov svetovalec za obrambo. Enaintridesetega marca lani je postal predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), ki bo 20. obletnico ustanovitve praznovala jeseni. Že kmalu po izvolitvi je Lipič dobil polena pod noge in se srečal z ignoranco prejšnje oblasti. Najprej so nekatere veteranske organizacije spregledali na proslavi ob dnevu državnosti junija 2012, nato je prejšnja vlada s prstom pokazala na sogovornika kot na enega od glavnih organizatorjev vseslovenskega protestnega shoda 21. decembra v Ljubljani. »Nikoli nismo nikogar pozvali na ulice. Po pogovorih na odborih se je sicer omenjalo tudi skrajne možnosti. ZVVS ni bil organizator protestnega shoda, temveč je bila udeležba na shodu prostovoljna odločitev veteranov.« Policija je celo uvedla postopek, ki pa ga je pozneje ustavila. Ladislav Lipič o razmerah v državi, za katero so mnogi v osamosvojitveni vojni nosili glave na pladnju, pravi, da je Slovenija zdaj že zavila s poti, ki si jo je začrtala leta 1991, vendar vseeno ni izgubil upanja. Pravi, da bo država uspela in da bomo 25. obletnico samostojnosti države proslavili bistveno bolj tolerantni drug do drugega, kot je to bilo v preteklem letu.
Več >>>                             

 

Prispeval Urednik 09 Maj 2013

 

Zbiranje podpisov za spremembo 101. ČLENA ZUJF-A

novo 1 Zveza veteranov vojne za Slovenijo obvešča veteranke in veterane vojne za Slovenijo in vse volilne upravičence v Republiki Sloveniji, da se z 8. majem 2013 pričenja 60. dnevi rok za zbiranje 5000 podpisov volilk in volilcev, za spremembo 101. člena ZUJF-a. Sprememba zakona predvideva vračilo pravic vojnim veteranom, leto po tem, ko bo gospodarska rast presegla 2,5 %. Prvi korak do vračila pravic vsem vojnim veteranom se prične z zbiranjem podpisov pod določenimi pogoji, ki so navedeni v prilogi dopisa Navodila za zbiranje podpisov. Dosledno je potrebno spoštovati spodaj navedene pogoje:
Rok zbiranja podpisov: 8. maj – 6. julij 2013
Potrjevanje obrazcev: 58 Upravnih enot in 138 krajevnih uradov (vse delovne dni in ne samo ob uradnih urah)
Podpisniki podpore: vsi volilni upravičenci v RS
Podatki na obrazcu: uradna imena podpisnikov, celoten datum rojstva in stalno bivališče, šifra 580, Za spremembo 101. člena ZUJF
Podpis na obrazcu: obvezno pred pooblaščeno osebo na pristojnem uradu
Vračilo podpisanih in overjenih obrazcev: na naslov: ZVVS, Rojčeva 16, 1000 Ljubljana (s pripisom podpora volilcev)
Pošiljanje obrazcev: 2 x tedensko
Vsi, ki imajo digitalno potrdilo, lahko podporo izrečejo tudi naspletni strani e-uprave -povezava:
http://e-uprava.gov.si/storitve/isciVseObrazce.esju?order=datum.
Koordinatorji za posamezne pokrajine so pokrajinski predsedniki (PO VVS).
Vsa območna združenja naj omogočijo oddajo potrjenih obrazcev tudi na sedežih OZVVS. Pomembno je, da se potrjene obrazce čim prej pošlje na sedež ZVVS, kjer bo potekalo zbiranje in obdelava podatkov. V kolikor bo predčasno zbranih potrebnih 5.000 podpisov, vas bo Strokovna služba ZVVS o tem obvestila in zbiranje predčasno prekinila.

Z akcijo zbiranja podpisov so obveščene tudi vse sorodne domoljubne in veteranske organizacije, ki bodo obveščale svoje članstvo in jih vzpodbujale k oddaji podpisa. Še posebej želijo vzpodbuditi vse tiste, ki so z varčevalnimi ukrepi izgubili že pridobljene pravice, da tudi sami dajo svoj prispevek k ponovni uveljavitvi. Pred ZVVS in drugimi sorodnimi domoljubnimi veteranskimi organizacijami je zahtevna naloga, za katero so prepričani, da jo lahko izpeljejo do konca. 

"Skupaj v vojni, skupaj v miru".
Vir: ZVVS
pdf akti Zakonodajna pouda - dopolnitev
word icon_small Navodilo za izpolnjevanje in oddajo podpore
pdf akti Podpora volilca - predpisan obrazec

 

Prispeval Urednik 09 Maj 2013

 

Prireditve ob dnevu Slovenske vojske - »V koraku s časom - za izzive prihodnosti«

novo 1 Slovenska vojska praznuje 15. maja Dan Slovenske vojske. S praznovanjem ohranjajo pozitivne vrednote iz slovenske vojaške zgodovine, še posebej vrednote osamosvojitvenih prizadevanj ter spomin na prvo služenje vojaškega roka, ki se je za Slovence odvijalo izključno v Republiki Sloveniji. 15. maja 1991 so v takratni Teritorialni obrambi začeli z obveznim služenjem vojaškega roka slovenski naborniki v dveh učnih centrih – v 710. učnem centru v Pekrah pri Mariboru je bilo 120 nabornikov, v 510. učnem centru na Igu pri Ljubljani pa 180 nabornikov.
Osrednja slovesnost ob zaznamovanju 22. obletnice delovanja Slovenske vojske bo v sredo, 15. maja ob 11. uri, v Vojašnici generala Maistra v Mariboru. Prireditev bo odprta tudi za javnost.
Slovenska vojska  maja tradicionalno odpira tudi vrata svojih vojašnic, kamor vabi vse, ki želijo preživeti dan med slovenskimi vojakinjami in vojaki.

pdf akti Program vojašnice Celje – sobota 18. maj 2013 (PDF)
image jpeg Plakat - /izvirna velikost 8 Mb/

 

Prispeval Urednik 09 Maj 2013

 

Ponovitev 2. strelskega tekmovanja za prehodni pokal OZSČ Laško v streljanju z vojaško puško

novo 1Območno združenje zveze slovenskih častnikov Laško je 22. septembra 2012 organiziralo strelsko tekmovanje za II. pokal OZSČ Laško v streljanju s polavtomatsko vojaško puško CZ kalibra 7.62 mm. Zaradi neugodnih vremenskih pogojev je bilo II. strelsko tekmovanje septembra 2012 odpovedano. OZSČ Laško zato organizira ponovitev strelskega tekmovanja za II. pokal OZSČ Laško, ki ga bo izvedlo območno združenje Laško v soboto, 18. maja 2013.
Tekmovanje bo tokrat potekalo na strelišču v Hudi jami 1/A pri Laškem (dom Strelske družine Dušan Poženel Rečica pri Laškem). Vabimo vas, da se nam pridružite s svojo tričlansko ekipo.
Na tekmovanje so vabljena vsa združenja Zveze slovenskih častnikov (ZSČ), člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), člani Policijskega veteranskega združenja Sever ter drugi vabljeni. Pokrovitelj tekmovanja je Zveza slovenskih častnikov, pokale in medalje za tekmovalce pa bo prispevala občina Laško.
Prijava ekip je med 08.00 in 08.30 ure, tekmovanje pa se prične ob 09. uri in bo potekalo ekipno (trije člani) in posamično s polavtomatsko puško (PAP), kalibra 7,62 mm na razdaljo 200 metrov. Tekmovalci bodo streljali leže z roke brez naslona na v tarčo velikosti 50 x 50 cm. Na voljo bo pet poskusnih strelov v roku petih minut in deset strelov za oceno v roku desetih minut. Po zaključenem tekmovanju bo ob dobri kulinarični ponudbi druženje udeležencev.
Prijave:
Ekipe svojo udeležbo prijavijo najkasneje do 10. maja 2013 po pošti na naslov: OZSČ Laško, Trubarjeva 3, p.p. 103, 3270 Laško ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
Startnina za ekipo znaša 30,00 EUR in se plača ob prijavi na TRR pri Banki Celje:
0600-0000-7420-993 s sklicem 00 1805201302.
Nagrade:
Prve tri ekipe prejmejo pokale, tekmovalci medalje, prvi trije v posamični konkurenci (moški in ženske) prejmejo medalje. Prvo uvrščena ekipa prejme prehodni pokal, ki po treh zaporednih zmagah preide v trajno last.
Za hrano in pijačo bo poskrbljeno.
Za dodatne informacije pokličite na tel. št.: 041-405-113 ali 070-394-150.
Vljudno vabljeni!
OZSČ Laško

pdf akti Vabilo - ponovitev II. strelskega tekmovanja z vojaško puško

 

Prispeval Urednik 03 Maj 2013

 

Veterani Šoštanja na 6. Šarhovem pohodu po poteh Pohorskega bataljona in festivalu miru

novo 1 Festival miru in 6. Šarhov pohod po poteh Pohorskega bataljona, so 28. aprila 2013 pripravila veteranska združenja v sodelovanju z Radiem Maribor. Najbolj množične prireditve ob dnevu upora in prazniku dela v severovzhodni Sloveniji, se je udeležilo več kot 1.000 pohodnikov iz vse Slovenije, približno še enkrat toliko ljudi, pa se jim je nato pridružilo na popoldanski osrednji prireditvi Festivalu miru na Treh kraljih.
6. Šarhovega pohoda in Festivala miru se je udeležilo tudi šest veterank in veteranov iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj).
Pohodniki so se zbirali že v zgodnjih jutranjih urah in se podali na pot Od Treh kraljev na Pohorju, mimo Črnega jezera do Osankarice in naprej do zadnjega bojišča Pohorskega bataljona pri Treh žebljih. Zadnji boj Pohorskega bataljona se je končal tragično. Partizanska enota Pohorski bataljon je bila ustanovljena septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju in je sprva štela okoli 90 borcev. Na Osankarici si je uredila zimski tabor, ki pa so ga kmalu odkrile nemške sile. V zadnjem boju 8. januarja 1943 je umrlo vseh 69 borcev tega bataljona, med njimi tudi pohorski kmet Alfonz Šarh in njegovi trije sinovi, po njem so vsakoletni pohod tudi poimenovali.
Osrednja slovesnost je bila popoldne ob 15. uri, ko je bila pri Treh kraljih osrednja govornica srečanja, predsednica vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek, ki je poudarila pomen vrednot NOB-ja v sedanjosti in opozorila na odgovornost ravnanja zdajšnjih generacij. »Vrednote narodnoosvobodilnega boja so, četudi se sliši kot igra besed, dejansko vrednote miru.V vojni jih je bilo resda potrebno izboriti, ohranjati in negovati pa jih je potrebno v miru. Festival miru, katerega organizatorji se te povezave zelo dobro zavedajo in ki skupaj z januarsko komemoracijo na Osankarici tvorijo mozaik spomina na izjemen prispevek Štajerske k narodnoosvobodilnemu boju, je namenjen predvsem mladim, torej naši bodočnosti,« je dejala predsednica vlade.
Festivala miru so se udeležili številni gostje, med posebej izpostavljenimi gosti na prireditvi so bili potomci borca Pohorskega bataljona Alfonza Šarha, po katerem se imenuje pohod, partizanski poveljnik Franc Sever – Franta, veterani specialne enote policije iz Sarajeva ter vidni poveljniki slovenske vojske in policije, veteranskih organizacij Zveze veteranov vojne za Slovenijo in združenja veteranov Sever.
Organizatorji Šarhovega pohoda Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica, bistriški odbor policijskega veteranskega društva Sever in Zveza združenja borcev NOB Slovenska Bistrica so bili nad obiskom tokratnega pohoda navdušeni, veseli pa tudi, ker je njihova prizadevanja kot častni pokrovitelj podprl Roman Jakič, minister za obrambo.
        icon foto   Fotoreportaža - 6. Šarhov pohod in festival miru 2013
logo youtube Videozapis 6. Šarhovega pohoda in festivala miru

 

Prispeval Urednik 29 April 2013

 

Hotel Jakec*** na Tri kralje vabi veteranke in veterane na posebno veteransko ponudbo

Spoštovane veteranke, spoštovani veterani,
predsedniki območnih združenj
veteranov vojne za Slovenijo 91

Dovolite, da vas s prijaznim pisemcem povabim na ,,najlepšo stran Pohorja, v hotel Jakec*** na Tri kralje. Smo družinsko turistično in gostinsko podjetje s 13 zaposlenimi in smo ”pravi” Pohorci že 13 leto, medtem, ko se naša dejavnost približuje že 30 letnici delovanja. Nahajamo se v osrčju JV dela slovenjebistriškega Pohorja s čudovitim razgledom na Dravsko in Dravinjsko dolino ter mnogimi kulturnimi in skaralnimi spomeniki. Do nas vodi lepo urejena cesta, zagotovljena pa imamo tudi parkirišča za avtobuse. Smo le 16km oddaljeni od mesta Slovenska Bistrica in le 20km od Rogle oz. Areha.
V letu 2011 smo s ponosom odprli nov hotel Jakec *** v katerem lahko v povsem novi restavraciji sprejmemo več kot 300 oseb, hkrati pa ponudimo tudi 105 ležišč v sobah kategorije ***, štiri stezni bowling, za rekreacijo pa fitness center. 
Posebej Vas razvajamo v prekrasnem welnesu s štirimi savnami in jacuzijem. S svojo prepoznavno kulinariko in prijaznim osebjem razvajamo vsakega gosta posebej. Za to smo prejeli že mnogo priznanj in pohval na številnih področjih. 

Za Vas spoštovane veteranke in veterani pa smo pripravili prav posebno veteransko ponudbo s katero Vas želimo presenetiti in razvajati. Ta vsebuje ogled turističnih zanimivosti in pokušino kulinaričnih dobrot naše pohorske domače kuhinje. Zagotavljamo Vam brezhibno organizacijo veteranskega dne v naših krajih. Odločitev je torej preprosta! Pokličite nas in v trenutku bo vse urejeno.
Več o nas pa lahko preberete tudi na naši spletni strani www.jakec.si
Glede na to, da sem tudi sam veteran vojne za Slovenijo 91 in hkrati predsednik OZVVS
Slovenska Bistrica in PO Vzhodnoštajerske pokrajine ter član predsedstva Zveze veteranov vojne za slovenijo se še posebej veselim srečanja z Vami.
Prijazno vabljeni v naše kraje!
Osebje hotela Jakec in
Juhart Božo Jakec l.r.

Vabilo v  pdf akti PDF obliki

 

Prispeval Urednik 27 April 2013

 

Seja predsedstva združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj

novo 1 V sredo, 24. aprila 2013 je v prostorih Doma veteranov OZVVS Šoštanj v Belih Vodah, imelo redno sejo predsedstvo območne veteranske organizacije Šoštanj. Pred pričetkom seje je predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik uvodoma podal poročilo glavnega zbora Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), na katerem so delegati glavnega zbora ZVVS, z večino glasov potrdili vstop OZVVS Šoštanj v polnopravno članstvo Zveze veteranov. Glavnega zbora ZVVS v Zagorju ob Savi se je poleg predsednika, podpredsednika in sekretarke OZVVS Šoštanj, udeležila tudi večina članov predsedstva, NO in ČR.
Člani predsedstva so na svoji redni aprilski seji obravnavali uresničitev programa dela v letu 2012 in predlog aktivnosti za leto 2013 z osnutki finančnega programa, katere mora potrditi še občni zbor. V nadaljevanju je predsedstvo razpravljalo o organizacijskih pripravah izvedbe 3. programskega letnega zbora OZVVS Šoštanj, na katerem bodo sprejeli dopolnitve Pravil združenja, izvedli nadomestne volitve za člane predsedstva združenja, predstavili aktivnosti in delo v letu 2012 ter potrdili načrt dela in finančni načrt za leto 2013, novim članom območnega združenja Šoštanj, pa bodo podeljene članske izkaznice. Določili so tudi datum izvedbe letnega občnega zbora OZVVS Šoštanj, ki bo v petek, 24. maja 2013 ob 18.uri v Domu veteranov v Belih Vodah.
Obravnavali so še priprave za 1. strelsko tekmovanje za pokal OZVVS Šoštanj in občine Šoštanj v streljanju s polavtomatsko vojaško puško CZ, kalibra 7.62 mm v Doliču. Tekmovanje  bodo izvedli konec meseca maja 2013, za izvedbo strelskega tekmovanja pa so imenovali tričlanski organizacijski odbor.
Seja je potekala v pravem veteranskem vzdušju, z velikim povezovalnim občutkom vseh članov do ZVV Slovenije in zaskrbljenosti, zaradi obnašanja dnevne politike do veteranov.

 

Prispeval Urednik 25 April 2013

 

6. festival miru - Šarhov pohod po poteh Pohorskega bataljona

 novo 1 Pokrajinski odbor veteranov Vzhodnoštajerske pokrajine in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Slovenska Bistrica pripravljajo mirovniško akcijo, ki bo pri Treh Kraljih na Pohorju v nedeljo, 28. aprila 2013 – dan po slovenskim državnim praznikom –Dnevom upora slovenskega naroda. Prireditev nosi ime FESTIVAL MIRU in vključuje 6. Šarhov pohod po poteh Pohorskega bataljona.
Pohod bo potekal med 9. in 13. uro po trasi Trije Kralji - Črno jezero - Osankarica - poslednje bojišče bataljona in nazaj po cesti do Treh Kraljev. Zbiranje udeležencev pohoda bo med 09.00 in 09.15 uro pred hotelom Jakec Trije Kralji
Pri organizaciji bo sodelovala Zveza borcev NOB, veteranske organizacije, policijska združenja Sever, Pohorsko društvo general Maister, planinska in turistična društva, občine, ki se razprostirajo na najširšem teritoriju Pohorja, posamezne šole, vrtci in mediji. Ob 15. uri bo radijska delavnica znancev radia Maribor, posvečena festivalu miru.
Slavnostni govornik bo predsednica vlade Republike Slovenije Alenka Bratušek. Roman Jakič, minister za obrambo RS pa je častni pokrovitelj prireditve.
Program prireditve 6. festivala miru 28.4.2013 je v priponki.

Vabljeni!

image jpeg  Program prireditve 6. festivala miru
weblink Uradna spletna stran Festivala miru - Šarhov pohod

 

Prispeval Urednik 18 April 2013

 

Veterani OZVVS Šoštanj sprejeti v polnopravno članstvo ZVVS

  

22 let v samostojni Sloveniji
1991- 2013

Na glavnem zboru ZVVS, ki je potekal 13. aprila 2013 v Zagorju ob Savi, so delegati glavnega zbora Zveze veteranov sprejeli v polnopravno članstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo 57. območno združenje, to je Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj).
Pogodbo o pristopu v članstvo ZVVS, sta na glavnem zboru Zveze veteranov (ZVVS) v Kulturnem centru Delavski dom Zagorje, slovesno podpisala predsednik ZVVS Ladislav Lipič in predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik.
Vsem, ki ste nam na glavnem zboru izrekli svojo podporo pri sprejemu OZVVS Šoštanj v Zvezo veteranov, se najlepše zahvaljujemo. Šoštanjski veterani se bomo potrudili, da bomo dosegli skupne cilje in opravičili vaše zaupanje. Vsem, ki z nami že sodelujete, pa se zahvaljujemo za izkazano zaupanje in pomoč pri našem dosednjem skupnem delu, drugim, katere bo morda pritegnila naša ponudba za sodelovanje, pa se že v naprej zahvaljujemo za pozornost, ki nam jo boste izkazali z vašo pripravljenostjo, da se vam podrobneje predstavimo.

                                          Predsedstvo OZVVS Šoštanj
                                   Ohranjamo spomin na naš ponos!
logo youtube Glavni zbor ZVVS - Zagorje ob Savi, 13. april 2013
logo youtubePodpis pogodbe o sprejemu OZVVS Šoštanj v ZVVS
      icon foto
 Fotoreportaža sprejema OZVVS Šoštanj v članstvo ZVVS
      pdf akti Pogodba o pristopu OZVVS Šoštanj v članstvo ZVVS

  rtvslo 36_25 Veterani so se razveselili opravičila

  rtvslo 36_25 20. obletnica Zveze veteranov vojne za Slovenijo
mors ikona
 Minister Jakič se je udeležil zbora ZVVS

 

Prispeval Urednik 14 April 2013

 

Tudi šoštanjski veterani na obisku večnamenske patruljne ladje Triglav 11

novo 1 Območno združenje Zveze slovenskih častnikov Šmarje pri Jelšah (OZSČ Šmarje) je v soboto, 6. aprila 2013 organiziralo strokovno ekskurzijo v Slovensko Istro. Na povabilo predsedstva OZSČ Šmarje so se izleta udeležili tudi predstavniki Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj in veterani Območnega veteranskega združenja Štore. V zgodnjih jutranjih urah so se udeleženci strokovne ekskurzije, šmarski častniki in veterani OZVVS Šmarje, Štore in Šoštanj odpeljali proti osrčju Primorske, v Koper.
Dopoldanski del izleta so pričeli z ogledom ene najlepših vinskih kleti na Slovenskem in največje vinske kleti v Istri - kleti Vinakoper, kjer zorijo vrhunska vina, ki žanjejo priznanja na vinskih ocenjevanjih doma in po svetu. V ogromni kleti Vinakoper, ki velja tudi za eno najsodobnješih vinskih kleti v Sloveniji, ki ima kapaciteto kar 7 milijonov litrov, je refošk le ena od vrhunskih Primorskih sort vina. Zato imajo štiri različne vrste kleti, viteško dvorano in arhiv, kjer so shranjena vina od letnika 1966. Vodička Vinakoper je udeležencem predstavila proizvodnjo vrhunskih vin ter jih ob razlagi popeljala skozi vinske dvorane. Zagotovo jih je očaral sod, ki drži več kot 41.000 litrov in je dolgo veljal za največjega v Evropi. Na koncu vodenega ogleda tudi degustacija vrhunskih vin ni izostala.
Druga postaja je bil obisk nove večnamenske patruljne ladje VNL Triglav 11, ki je zasidrana v velikem logističnem centru Luke Koper. Vstop v Kopersko luko je bilo predhodno potrebno najaviti, saj gre za precej zaprto področje. Ladja Triglav 11 ima trenutno svoj privez v Koperski luki, ki je danes moderno pristanišče in slovensko pomorsko okno v svet in je najsodobneje opremljeno tako za pretovor blaga, kot tudi za skladiščenje. V sklopu Luke deluje kar 12 terminalov: za generalne tovore, za avtomobile, za sadje, za tekoče tovore, za les, potniški in drugi.
V Luki Koper je pred ladjo Slovenske vojske Triglav 11 udeležence strokovne ekskurzije pričakal dežurni poveljnik ladje, štabni vodnik Iztok Prosen, sicer poveljnik artilerijsko raketnega oddelka in jih pred samim ogledom ladje temeljito seznanil s taktično – tehničnimi lastnostmi VNL Triglav 11. V dveh skupinah so se nato udeleženci povzpeli na krov in si pod strokovnim vodenjem dežurnega osebja ladje, temeljito ogledali vsak kotiček ladje. VN ladja Triglav 11 je bila izdelana v Sanktpeterburški ladjedelnici Almaz, iz črnomorskega pristanišča Novorosijsk, pa jo je 11. novembra 2010 z dvigom zastave prevzela Slovenska vojska. Na 1700 navtičnih milj dolgo pot do Slovenije je odplula v noči z nedelje na ponedeljek, 15. novembra 2010, prečkala je pet morij, v Koper pa priplula 21. novembra 2010. Patruljna ladja Triglav 11 je 43. ladja v seriji, preizkušena v Tihem oceanu in v morju ob Kamčatki in Kurilskih otokih, ki je nekajkrat zahtevnejše kot Jadran. Zato je za posadko varno plovilo. Posebna je, ker je prirejena za naše potrebe, lahko podpira potapljače pri delu, na krmi je posebna ploščad, ki se spusti do morske gladine, lahko natovori baraže za preprečevanje onesnaženja morja. Osnovna naloga patruljne ladje je izvajanje nadzora priobalnega pasa in akvatorija teritorialnih vod Slovenije ter izvajanje nalog delovanja potapljačev. Sodeluje pri nalogah zaščite in reševanja ponesrečencev na morju, še posebej v primerih večjih pomorskih nesreč. Lahko sodelujejo tudi s pomorsko šolo in fakulteto za pomorstvo in promet. Ladja Triglav 11 je dolga 49 metrov, široka 9,2metra, ima 2,2 metra ugreza in je težka 375 ton. Poleg odličnih treh motorjev MTU s po 2880 kilovatov moči ima na premcu še premični bočni propeler, zato je zelo okretna. Motorji niso požrešni, ob ekonomski vožnji 13 vozlov porabijo 150 kilogramov goriva, ob največji hitrosti (50 km/uro) pa 1800 kilogramov na uro. Ladja ima sodobno oborožitev: na premcu šestcevni 300-milimetrski top, opremljena je s šestimi raketami, na bokih sta dva težka mitraljeza. V posadki so štirje častniki in 20 podčastnikov ter mornarjev. Slovenija je plovilo pridobila na podlagi odpisa klirinškega dolga Rusije Sloveniji. Osnovna vrednost ladje je znašala 35 milijonov dolarjev, oprema za upravljanje z ognjem, usposabljanje osebja in strelivo pa dodatnih 7,5 milijonov dolarjev, kar je bilo v celoti poplačano iz klirinškega dolga. Še kot zanimivost: obe ladji, ki sta doslej nosili ime Triglav, sta se potopili: prva še v času Avstro-Ogrske (Triglav I), Triglav II pa je potonil v barvah jugoslovanske armade. Ker je posadka zelo usposobljena za delo, se Triglavu 11 to verjetno ne bo zgodilo..
Zadnja postaja je bilo zasluženo pozno kosilo na Kmetiji odprtih vrat »Vlado« v vasi Kastelec pri Črnem Kalu, kjer je bilo za udeležence ekskurzije pripravljeno domače mediteransko kosilo s poudarkom na Istri.
Na potovanju sta častnike in veterane spremljala dobra volja in prijateljstvo, s kakršnim se lahko ponašajo le častniki in veterani. Vodstvo šmarske častniške organizacije je zadovoljno, da je izpolnilo pričakovanja članstva in da je strokovna ekskurzija potekala v dobrem in veselem vzdušju. Enotni so si, da bodo s tradicijo strokovnih potovanj nadaljevali tudi v prihodnje.

Zdenko Zajc

logo youtube Strokovna ekskurzija častnikov -veteranov Šmarja, Šoštanja in Štor 
      icon foto   Fotoreportaža s strokovne ekskurzije - obisk ladje Triglav 11

logo youtube Vojaška ladja VNL Triglav 11 doma
logo youtube Izjava poveljnika ladje poročnika fregate Andreja Pečarja 
logo youtube Skrivnosti vojaške ladje Triglav
logo youtube Večnamenska ladja VNL Triglav 11
logo youtube Triglav 11 in Ankaran v akciji skupaj na morju

 

Prispeval Urednik 07 April 2013

 

Jubilejno praznovanje ob Dnevu zastave 2013 - Dvig zastave v zemljepisnem središču Slovenije

novo 1 Heraldično, genealoško in veksilološko (zastavoslovno) društvo Heraldica Slovenica bo 7. aprila 2013 že osemnajstič priredilo proslavo ob Dnevu slovenske zastave v zemljepisnem središču Slovenije - GEOSS v Spodnji Slivni pri Vačah.
Čas v katerem živimo je vse bolj nenaklonjen našim vrednotam, državnim simbolom pa tudi simbolom ki predstavljajo našo kulturno identiteto. Na spominskem obeležju, kjer je bila 7. aprila 1848 prvič izobešena naša zastava so nam zlikovci že šestkrat poškodovali in oskrunili državno zastavo Republike Slovenije. To nam pove vse. Namen tradicionalnega prirejanja svečanosti v čast slovenske zastave je ohranjanje slovenske nacionalne identitete.
Svečanosti se bo udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki se bo ob tej priložnosti vpisal v zlato knjigo novo izvoljenih predsednikov, kar pomeni ustoličenje predsednika v GEOSS-u. Na povabilo se je prijazno odzval tudi kardinal dr. Franc Rode, ki bo imel ob 12.00 uri sveto mašo za domovino v ceskvi sv. Andreja v Vačah. Pri slavnostnem dvigu slovenske državne zastave bo tudi letos sodelovala gardna Enota za protokol Slovenske vojske.
HGV društvo Heraldica Slovenica vabi vse zastavonoše, praporščake Območnih združenj Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), kulturnih društev Občine Litija,Občine Šmartno in ostalih slovenskih občin, da se jim tudi letos pridružijo s svojimi prapori. Zbor praporščakov bo ob 13.30 uri pred gostiščem Vrabec. Prireditev se bo začela ob 14.00 uri.
Jožef Lajevec
Predsednik Heraldice Slovenice
Informacije na:+386 (0)31 539 230
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
www.heraldica-slovenica.si 
pdf akti Vabilo - Proslava ob dnevu zastave - GEOSS v Spodnji Slivni

Članki o zgodovini slovenske zastave:

 puscica red Kakšna je zastava Slovenije?
 

 puscica red Prepir o barvah
 

 puscica red 20 let državnega emblema in zastave
             

 puscica red Kratka zgodovina slovenske narodne zastave                                                                           

  

                           dan zastave_slo_zastava                                              
 

Prispeval Urednik 31 Marec 2013

 

Voščilo ob velikonočnih praznikih

novo 1 Spoštovani veteranke in veterani, občanke in občani, obiskovalke in obiskovalci spletne strani veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj!

Velikonočni prazniki nam sporočajo, da vsak konec prinaša tudi nov začetek. Prav to sporočilnost velikonočne skrivnosti nam vliva upanje in z njim tudi veselje novega dne.

Želimo vam lepe, vesele, doživete velikonočne praznike! Imejte se lepo v krogu vam dragih ljudi.

Predsedstvo OZVVS Šoštanj

 

Prispeval Urednik 29 Marec 2013

 

Šoštanjski veterani na 9. občinskem tekmovanju v streljanju z MK puško za prehodni pokal občine Kamnik

novo 1 V soboto, 23.3.2013 je na strelišču Lovske družine Špitalič v Špitaliču, potekalo za prehodni pokal ob prazniku občine Kamnik in v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda že 9. občinsko odprto tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško.
Tekmovanja se je udeležilo 15 ekip Območnih združenj veteranov, Strelskega društva Kamnik in Lovskih družin. Turnir so si prišli ogledat tudi gostje, med njimi predstavniki občine Kamnik, ki je tudi pokroviteljica tega že 9. odprtega tekmovanja v streljanju z MK puško. Na strelišču se je pomerilo 52 strelcev, tekmovalci pa so dosegli zelo dobre rezultate, kljub temu, da gre tudi za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovanje je potekalo posamično in ekipno po 3 člani z malokalibrsko puško serijske izdelave z odprtim merkom, in sicer leže brez jermena na tarčo 50 x 50 cm na razdaljo 50 metrov. Serija 3 strelov je bila poskusna in serija 10 strelov za oceno v času deset minut.
Najboljši rezultat v ekipni razvrstitvi je dosegla ekipa OZVVS Velenje (Viktor Slatinek, Milan Hrovat, Martin Hudales), ki je zasedla 1. mesto z 292 zadetimi krogi, druga je bila ekipa OZVVS Celje (Drago Guček, Slavko Frece, Marjan Zdovc) z 291 krogi, tretja pa ekipa SDV Kamnik – I. ekipa (Renato Urančič, Janez Volkar,Zdravko Vrankar) z 284 krogi. Nehvaležno četrto mesto je osvojila ekipa OZVVS Grosuplje. V posamični razvrstitvi je bil najboljši strelec iz OZVVS Velenje Milan Hrovat z 99 osvojenimi krogi, drugi z 99 krogi je bil Renato Urančič iz SDV Kamnik – I. ekipa, tretji pa Viktor Slatinek iz OZVVS Velenje.
Tekmovanja se je udeležila tudi ekipa iz OZVVS Šoštanj v sestavi Jože Čanč, Robert Borovnik, Damijan Turinek in Stanislav Lipičnik. Šoštanjska veteranska ekipa je zasedla osmo mesto z 280 osvojenimi krogi.
Tekmovalce je pozdravil in jim čestital podžupan občine Kamnik, ki je ekipam in najboljšim strelcem podelil bronasta, srebrna in zlata priznanja, najboljši ekipi iz OZVVS Velenje pa prehodni pokal OZVVS Kamnik - Komenda. Organizatorji iz OZVVS Kamnik – Komenda so potrdili, da so odlični organizatorji, prav tako vrhunske strelske ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in strelsko znanje na lepo urejenem strelišču Strelske družine Špitalič.
Turnir v Špitaliču je bil ponovno odlična priložnost za prijateljsko srečanje sosednjih veteranskih in drugih organizacij, ki so se udeležili 9. odprtega strelskega prvenstva. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci zadržali v prijateljskem druženju, navezali nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.
exlogo Rezultati 9. občinskega odprtega tekmovanja Kamnik 2013

 

Prispeval Urednik 25 Marec 2013

 

stran 15 od 24