Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

Ustavno sodišče razveljavilo tri odstavke 143. člena Zujfa - nove odločbe Zpiza aprila

novo 1 Nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek – Travnik je julija 2012 na Ustavno sodišče RS vložila zahtevo za oceno ustavnosti 143. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF). Za vložitev zahteve se je varuhinja odločila na podlagi pobud, ki jih je prejela od, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS),Sindikata upokojencev KS 90 Slovenije, Združenja žrtev okupatorjev 1941-1945 Kranj, Klub upokojenih delavcev MNZ "Maksa Perca" Maribor, Društva izgnancev Slovenije 1941-1945 ter več kot 130 ogorčenih upokojencev, ki so se obrnili na Varuha, ker so menili, da je prišlo do globoko krivičnega in protiustavnega posega v njihovo pravico do pokojnine.
Ustavno sodišče je tako na zahtevo nekdanje varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek - Travnik 14.3.2013 presodilo, da so trije odstavki (2., 3. in 4.) 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf), ki ga je državni zbor sprejel junija 2012, v nasprotju z ustavo, zato jih je razveljavilo - z utemeljitvijo, da je zakonodajalec spregledal načelo enakosti. Varčevalni zakon je namreč lani znižal pokojnino nekaj več kot 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun. Ustavno sodišče je Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) naložilo naj vsem omenjenim prejemnikom pokojnin, ne glede na to, ali so se pritožili ali ne, brez odlašanja izda nove odločbe, ki bi povrnile stanje pred uveljavitvijo Zujfa. Odločitev je bila sprejeta soglasno. Zujf je, kot je znano, pokojnine, višje od 622 evrov, zmanjšal za od 100 do 350 evrov okoli 8000 upokojencem, ki so delali v drugih republikah nekdanje SFRJ, 7500 udeležencem NOB in španske vojne, 3900 internirancem in beguncem, 2700 bivšim vojaškim zavarovancem, 1500 delavcem organov za notranje zadeve in »zaporov«, 1300 osebam z aktivno službo v JLA in 1100 osebam na podlagi zakona o popravi krivic. Na Zpizu so ob tem poudarili, da bodo odločitev ustavnega sodišča spoštovali in izvršili.

pdf akti Tiskovno sporočilo Ustavnega sodišča
pdf akti  Odločba ustavnega sodišča

 

Prispeval Urednik 25 Marec 2013

 

Posvet s predsedniki in sekretarji območnih združenj veteranov vojne za Solovenijo v Pekrah

novo 1 V soboto, 09.03.2012 je v Izobraževalnem centru v Pekrah potekal tradicionalni posvet s predsedniki in sekretarji območnih združenj ZVVS. Udeležilo se ga je 90 članov, ki so zastopali skoraj vsa društva. Osnovni namen posveta je bil pogovor in uskladitev delovanja zveze tako na organizacijskem kot na finančnem področju.
Uvodoma je predsednik ZVVS Ladislav Lipič predstavil niz aktivnosti, ki jih je izvajala zveza in so bila v glavnem povezana z ukinjanjem pravic vojnim veteranom, kakor tudi z ustavitvijo financiranja v drugi polovici leta 2012 s strani pristojnega ministrstva.
Vsi razpravljavci so se strinjali, da so bili storjeni koraki pravilni in potrebni. Dejstvo, da so nas prepoznali kot organizatorje protestov in predvsem reakcija Policije s prekrškovno prijavo pa lahko smatramo kot pravno agresijo.
Predsednik ZVVS se bo v kratkem sestal tudi z župani, ki delujejo v Skupnosti slovenskih občin, ter jim predstavil delovanje veteranske organizacije in jih pozval, da tudi v bodoče skrbijo za primerno financiranje območnih združenj. Udeleženci so se tudi dogovorili, da v kolikor vsa prizadevanja za vrnitev veteranskih pravic ne bodo uspešna, bomo skupaj z Združenjem Sever in ostalimi veteranskimi organizacijami sprožili akcijo zbiranja 5000 podpisov volivcev in na ta način prisilili parlament k ponovni obravnavi našega predloga.
Prisotni so bili seznanjeni tudi z analizo porabe sredstev za leto 2012 ter podali nekaj konstruktivnih predlogov za nadaljnje delo. Kljub finančnim težavam pa je Zveza izvedla večino predvidenih naloge. Razpravo o porabi sredstev smo združili tudi z razpravo o pripravi programa dela za leto 2013, saj sta neločljivo povezani. Pričakovano je bilo, da bo podanih več predlogov, katere so tiste prioritetne naloge, za katera je potrebno zagotoviti denarna sredstva. Kljub temu tudi obstoječa razprava omogoča pripravo programa dela in finančnega vrednotenja programa za leto 2013.
Predstavniki območnih združenj so bili seznanjeni še s pripravo prvega posveta o Vlogi TO pri vzpostavljanju in varovanju slovenske osamosvojitve. Posvet, ki bo na republiški nivoja, bo v prostorih Državnega sveta v torek, 15. maja. Načrtovani so še vsaj trije pokrajinski posveti in sicer na za področje Dolenjske, Primorske in Gorenjske.
Predstavljen je bil tudi projekt ureditve Kataloga spominskih obeležij tajnih skladišč orožja iz leta 1990-1991. Projekt se izvaja skupaj z Združenjem Sever. Vsa območna združenja bodo v naslednjih dneh prejela obvestilo in obrazec, na katerem bodo sporočila podatke o tajnih skladiščih ter tudi zaprosilo za slikovno dokumentacijo.
Vir: www.zvvs.si  

 

Prispeval Urednik 13 Marec 2013

 

Brigadir GŠ SV Dobran Božič podpisal letne načrte sodelovanja za l. 2013

novo 1 Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič je 11.3.2013 v Vojašnici generala Maistra v Mariboru sprejel predstavnike 19 organizacij, zvez in društev, pomembnih za obrambni sistem, ter z njimi v imenu Slovenske vojske podpisal letne načrte sodelovanja za leto 2013.
V kratkem nagovoru je načelnik generalštaba brigadir Božič poudaril, da je dosedanje tovrstno sodelovanje potekalo dobro, hkrati pa je prepričan, da se bodo kljub manjšim finančnim sredstvom načrtovani projekti speljali tudi v prihodnje.
S Slovensko vojsko so letni načrt sodelovanja za leto 2013 podpisale Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Združenja Sever, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, Zveza slovenskih častnikov, Zveza društev generala Maistra, Gasilska zveza Slovenije, Zveza društev in klubov Moris, Društvo upokojenih pripadnikov Slovenske vojske in civilnega dela Ministrstva za obrambo, Letalska zveza Slovenije, Smučarska zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Javni zavod Triglavski narodni park, Strelska zveza Slovenije, Društvo MEPI – Mednarodno priznanje za mlade, Zveza radioamaterjev Slovenije, Zveza tabornikov Slovenije, Slovenska potapljaška zveza in Turistična zveza Slovenije.
Pri tovrstnem sodelovanju jim Slovenska vojska nudi logistično podporo pri izvedbi dogodkov s tehniko, moštvom in objekti Slovenske vojske. Sodelovanje med Slovensko vojsko ter organizacijami, zvezami in društvi, pomembnimi za obrambni sistem, temelji na vzajemni in obojestranski koristi, zaupanju in pomoči. Slovenska vojska si na ta način zagotavlja del svoje prepoznavnosti in promocije v civilnem okolju.
Vir: MORS

 

Prispeval Urednik 13 Marec 2013

 

9. občinsko odprto tekmovanje v streljanju z MK puško - Kamnik 2013

novo 1 OZVVS Kamnik – Komenda v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in sodelovanju z občino Kamnik, vabi veterane vojne za Slovenijo, da se udeležite 9. občinskega odprtega tekmovanja v streljanju, za prehodni pokal ob prazniku občine Kamnik z malokalibersko (MK) puško, ki bo v soboto, 23. marca 2013, ob 9.30. uri, pri Lovskem domu v Špitaliču (cesta Kamnik – Vransko). Tekmovanje bo potekalo posamično in ekipno po 3 člani z malokalibrsko puško serijske izdelave z odprtim merkom, in sicer leže brez jermena na tarčo 50 x 50 cm na razdaljo 50 metrov. Serija 3 poskusno in 10 za rezultat. Najboljšim strelcem bodo podeljena bronasta, srebrna in zlata priznanja, najboljši ekipi pa prehodni pokal OZVVS Kamnik. Prijavnina 5€ po tekmovalcu mora biti poravnana pol ure pred začetkom tekmovanja za tekmovalce, prijavljene na strelišču.
Prijave pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali na naslov OZVVS Kamnik, Glavni trg 24, 1241 Kamnik, št. TR 0231 0009 0203 317 pri NLB najkasneje do 19.3.2013.
Veteranski pozdrav.
OZVVS Kamnik – Komenda
mag. Zvonko Cvek, l.r.
Predsednik
pdf akti Vabilo na 9.občinsko odprto tekmovanje -Kamnik 2013
pdf akti Ekipni rezultati 8. tekmovanja z MK puško - Kamnik 2012
pdf akti Ekipni rezultati 7. tekmovanja z MK puško - Kamnik 2011

 

Prispeval Urednik 05 Marec 2013

 

V Kočevju podelitev priznanj zaslužnim osamosvojiteljem

moris brigadanovo 1 V Kočevju so v soboto, 16.2.2013 pripravili slovesnost s podelitvijo priznanj pripadnikom specialne brigade Moris in prvi generaciji nabornikov Teritorialne obrambe RS v letih 1990-1991. Zbrane je nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je izpostavil potrebo po novem intelektualnem zaletu in oblikovanju narodne enotnosti glede prihodnosti. "Gre za podelitev spominskih znakov za obdobje 1990/91 ljudem, ki so bili pozabljeni polnih dvajset let. To so bili pripadniki takratne specialne brigade Moris in prvi naborniki teritorialne obrambe," je za STA povedal generalni sekretar Zveze Moris Peter Vaš. Spominske in bojne znake ministrstva za obrambo je podelila zveza Moris skupaj z veteranskima društvoma Moris Kočevska Reka in Medvednjak 1991. Podelili so 810 spominskih odličij, med drugim tudi svojcem pokojnih. Med prejemniki so tudi premier Janez Janša, general Janez Slapar, Igor Bavčar, brigadir Tone Krkovič, Lojze Peterle in Jelko Kacin. Janša se je po Vaševih besedah opravičil.

Odločitev, da ukažejo prvo postrojitev nastajajoče slovenske vojske, po Pahorjevih besedah ni bila samo pogumna, temveč tudi politično modra. Postroj takratne 30. razvojne skupine teritorialne obrambe v Kočevski reki je označil za enega prelomnih trenutkov zgodovinskega loka osamosvojitvenega procesa.

Ob tem je Pahor poudaril, da narodna enotnost glede izhoda iz zdajšnje krize ne bo padla z neba. Tako kot je narodna enotnost v začetku 90. let nastajala postopoma, je prepričan, da je treba spodbuditi tudi neko intelektualno vrenje v organiziran dialog o prihodnosti naše države. Treba je razmišljati o obrisih naše države in družbe, kot bi jo želeli zapustiti našim otrokom, je dejal in svoji zamisli nadel delovni naslov "Slovenija 2030".

Ni mogoče, da bi uspešno reševali posamične probleme, ki jih dodatno poglablja kriza, ne da bi imeli neko osnovno vizijo glede našega razvoja, vključujoč njegovo etično razsežnost, je pojasnil Pahor.

Na vprašanje, zakaj se je toliko let čakalo na to podelitev, je Vaš za STA še pojasnil, da je Krkovič kot takratni poveljnik specialne brigade Moris leta 1994, ko so prve spominske in bojne znake začeli delati, dejal, da se to dela "za domovino in da teh znakov ne bodo delali".

"Čez čas pa so te bojne znake začeli na veliko delati. Ti ljudje pa so bili dejansko pozabljeni, ker se nihče ni upal z njimi operirati, ker so jih politično leta 1994 izigrali," je poudaril Vaš in spomnil na politično afero Depala vas.

Da je prišlo do podelitve spominskih in bojnih odličij, pa se lahko po Vaševih besedah zahvalijo bivši obrambni ministrici Ljubici Jelušič, ki je leta 2011 za to pokazala veliko razumevanje.
S podelitvijo spominskih in bojnih znakov se bo Zveza Moris tem ljudem zahvalila za korektno in pošteno delo, ki so ga opravili v času 1990 - 1991, je še dodal Vaš.

Letos praznujemo tudi 160. obletnico izida Koslerjevega "Zemljovida slovenske pokrajine in dežel" in 165. obletnico rojstva slovenske nacionalne zastave, ki sta jo na Dunaju zasnovala skupaj z Antonom Globočnikom. Ta je bila prvič izobešena 6. aprila 1848 v Ljubljani.

Prav zato so v zvezi Moris za dan podelitve spominskih in bojnih znakov veteranom izbrali 189. rojstni dan Petra Koslerja, ene osrednjih osebnosti slovenskega narodno-političnega gibanja v času prebujanja narodov v letu 1848, ki se je rodil v Kočah pri Kočevski Reki 16. februarja 1824.

Vir: STA, M. B.

Video RTV SLO: Podelitev priznanj MORISU..

 

Prispeval Urednik 17 Februar 2013

 

Javni poziv veterana Franca Pojbiča predsedniku ZVVS - (domnevno kršenje statuta, podrejanje članstva, zloraba položaja ....)

novo 1 Franc Pojbič, aktivni udeleženec vojne za Slovenijo in veteran vojne za Slovenijo, ki je  oktobra 1990 na poziv "skupine za pripravo obrambe republike Slovenije " brez razmišljanja, tvegal takratno službo v JLA, svoje imetje, življenja dveh majhnih otrok, žene in svojega, ter se odločil za sodelovanje v vojni za Slovenijo, je na ZVEZO VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO in njenega predsednika generalmajorja Ladislava Lipiča naslovil: JAVNI POZIV ZARADI DOMNEVNEGA KRŠENJA STATUTA, PODREJANJA ČLANSTVA, ZLORABE POLOŽAJA PREDSEDNIKA IN  ZAVAJANJE JAVNOSTI OB NEUPOŠTEVANJU TEMELJEV IN OSNOVNIH NAČEL DEMOKRACIJE V ZVVS.  Franc Pojbič  je postal član ZVVS 17. januara 2012 in pripada Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo Šentjur (OZVVS Šentjur pri Celju). Na osnovi 12. in 13. člena Statuta zveze veteranov vojne za Slovenije in v smislu ubranitve dobrega imena ZVVS, v povezavi s predsednikovim umeščanjem celotnega članstva ZVVS v  središče "upora proti Vladi RS", je poslal  predsedniku Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislavu Lipiču 27 vprašanj, ki so razvidna iz priloge javnega poziva Franca Pojbiča zaradi domnevenga kršenja statuta ZVVS, podrejanja članstva, zlorabe….
Vir: www.zvvs.si 

pdf akti  Javni poziv veterana Franca Pojbiča predsedniku ZVVS 
pdf akti Odgovor predsednika ZVVS na Javni poziv

 

Prispeval Urednik 09 Februar 2013

 

Članarina za leto 2013

24 julij spomenik sostanjnovo 1Spoštovane veteranke in veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo  Šoštanj! 

Za nami je leto intenzivnega dela, saj se je naše šoštanjsko veteransko združenje v letu 2012 pojavilo kar na  30 veteranskih prireditvah in aktivnostih širom Slovenije in tako častno zastopalo  Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj.  Bilo je polno velikih doživetij, sprememb, ki nam postavljajo vprašanja: ali se  zavedamo, da moramo to svojo domovino imeti radi,  jo spoštovati in se zanjo boriti, kot pred 22. leti? Kje  so tisti pravi, pošteni in  pristni medsebojni odnosi? Veterani se sprašujemo, kje so vrednote, merila, ki smo si jih zadali ob osamosvojitvi?  Čas je naredil svoje in ne  morem mimo teh vprašanj, ki skrbijo tudi nas veterane,  naša dolžnost pa je, da vse to, kar gre Sloveniji,  priznamo in s  ponosom zremo nazaj ter s programom naprej v lepši in realnejši jutri. Razmere, v katerih  Zveza veteranov vojne za Slovenijo sedaj deluje,  so težavne, predvsem na finančnem področju.  Vodstvo Zveze veteranov sedaj  z gotovostjo trdi,  da ni nobenih pogojev več, da bi Zveza veteranov  dobila takšen obseg finančnih  sredstev, kot je bila navajena  v minulih letih. Vse to pa zahteva razmislek, kako naprej. Izdelava realističnih programov dela, bolj usmerjenih v ohranjanje spomina na osamosvojitev in celotno slovensko zgodovino, domoljubje, sodelovanje s sorodnimi veteranskimi organizacijami in slovensko vojsko ter skrb za svoje članstvo bo ena od zahtevnih nalog, ki bo zahtevalo razumevanje vseh nas. Na vaš cenjeni naslov smo vam poslali pismo, s katerim vas pozivamo k nadaljnjemu uspešnemu sodelovanju. V osnutku  Letnega načrta dela za leto 2013, ki nam bo vodilo v tekočem letu in ga bomo sprejeli na 3. rednem občnem zboru v začetu aprila,  smo upoštevali  dosedanje izkušnje, aktivnosti ob obletnicah osamosvojitve, obveznosti organizacije ter vrsto nalog, ki jih dopolnjujejo Pravila  OZVVS  Šoštanj. Glavni cilji  so krepitev zveze veteranov, ohranjanje spomina na dogodke 1990/1991, krepitev domoljubja in bojevniških tradicij slovenskega naroda, skrb za članstvo,  obveščanje javnosti o našem delu, zbiranju arhivskega gradiva iz osamosvojitvene vojne idr.. V osnutku Terminskega koledarja aktivnosti  in osnutku Letnega načrta dela 2013 so vključene aktivnosti in naloge, ki smo jih objavili na spletni strani našega združenja.  Želimo, da bi se  v  čim večjem številu vključili  in udeležili  naših  aktivnosti, kot bodo  vsakoletna tradicionalna veteranska srečanja, pohodi, športne igre in ostali dogodki.… Veseli bomo, če  boste v  Terminskem koledarju aktivnosti OZVVS Šoštanj za leto 2013  našli  aktivnost, s katero se morda v prostem času ukvarjate tudi vi. Na osnovi  Terminskega koledarja aktivnosti  si lahko načrtujete svojo udeležbo in vključevanje v posamezne  aktivnosti, ki so skozi leto časovno  opredeljene. Poleg pisma in  Terminskega koledarja aktivnosti OZVVS Šoštanj za leto 2013, ste na vaš naslov prejeli tudi  položnico za plačilo članarine za leto 2013 v višini 14 evrov. Ker članarina v celoti pripada Območnemu združenju Šoštanj, ki  bo financiralo svojo dejavnost tako kot lansko leto, predvsem s sredstvi vplačane članarine,  Vas naprošamo, da znesek poravnate do 28.2.2013.
Spoštovane veteranke, veterani!
Zelo se veselimo sodelovanja  z vami in upamo, da bo  sodelovanje tudi v letu 2013 dobro steklo,  se širilo ter krepilo. V pričakovanju dobrega sodelovanja z vami, vas lepo pozdravljam.
Predsednik OZVVS Šoštanj 
Leon Stropnik
pdf akti  Poročilo o delu OZVVS Šoštanj za  2012
pdf akti Terminski koledar aktivnosti OZVVS Šoštanj za 2013 (osnutek)
pdf akti Letni načrt dela OZVVS Šoštanj za 2013 (osnutek)

 

Prispeval Urednik 04 Februar 2013

 

ZUJF - zavrnjena sprememba 101. člena

novo 1Na pobudo veteranov (ZVVS, Združenje SEVER) je bil v parlamentarno proceduro vložen predlog sprememb Zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). S spremembo 101. člena bi bilo namreč preprečeno, da bi bila pravica do dodatnega zdravstvenega zavarovanja trajno odvzeta. Ta pravica naj bi veteranom zopet pripadala, ko bi bila rast bruto domačega proizvoda v Sloveniji nad 2.5%. Z uveljavitvijo teh sprememb bi pravica do dodatnega zdravstvenega zavarovanja pripadla tudi prejemnikom varstvenega dodatka ali veteranskega dodatka, ta pravica pa bi bila zagotovljena še ranjenim, ki jih je približno 100 in vzdrževanim članom padlih v vojni za Slovenijo, to so vdove, otoci in starši, takih pa je okoli 54 upravičencev.
Razprava na ZUJF - uvrstitev ukrepa dodatnega zavarovanja med začasne ukrepe ter glasovanje o omenjenem ukrepu je potekalo v Državnem zboru (DZ) DZ 31.1.2013. Sprememb ZUJF-a niso podprle koalicijske stranke in je bil jasno zavrnjen (Navzočih je bilo 86 poslank in poslancev, za je glasovalo 38, proti pa 47 poslank in poslancev. Sklep ni bil sprejet, zato je zakonodajni postopek o predlogu zakona končan). Ne gre toliko za vprašanje zavrnitve ali sprejema, kot za dvoličnost poslancev in poslank. Ko so bili predstavniki veteranskih organizacij na razgovoru pri posameznih poslanskih skupinah glede te spremembe, so obljubljali podporo, na glasovanju in ob izjasnjevanju o zakonu ZUJF-a, pa le tega niso podprli. Tu gre zlasti za SLS, DL (bivši predsednik DZ in predsednik DL je podpiral pobudo veteranov za spremembe, vendar so njegovi poslanci glasovali proti; podporo so izrazili tudi v SDS in spremmeb niso podprli; DeSUS že na razgovoru ni dal podpore, NSI pa z veterani ni želela imeti razgovora). V priponki sta magnetograma razprave, obrazložitve in rezultat glasovanja.
Vir: www.zvvs.si 
pdf akti Nenačelni poslanci Državnega zbora - Javno pismo predsednika ZVVS
pdf akti Magnetogram - 10. t. dnevnega reda, prva obravnava zakona ZUJF
pdf akti Magnetogram - nadaljevanje 10.t. dnevnega reda - obravnava ZUJF
pdf akti Galsovanje poslank in poslancev - končni rezultat

 

Prispeval Urednik 03 Februar 2013

 

Rezultati 9. odprtega prvenstva veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu – Cerkno 2013

novo 1V soboto, 26. januarja  so na SC Cerkno ob prelepem vremenu potekale že 36. Partizanske smučine Cerkno '45, ki še vedno ohranjajo spomin na edinstveno tekmo v patruljnem teku, skokih in veleslalomu,  ki jo je januarja 1945 v osvobojenem Cerknem, a še sredi bojev, organiziral IX. korpus NOV. Nastopili so pripadniki Slovenske vojske, borci in člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB, na 9. odprtem prvenstvu Združenja veteranov vojne za Slovenijo pa so nastopili tudi člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Policijskih veteranskih društev Sever, člani Zveze slovenskih častnikov in člani Vojaških gornikov. Tudi letos je imela prireditev mednarodni značaj, saj so se je udeležili člani Svetovne federacije vojakov gornikov iz Črne gore. Po dvigu zastave je bilo 307 tekmovalcev pripravljenih za spust v spominsko smučino. Pred tekmo so progo simbolično odprli predstavniki smučanja po starem, skupina Edmunda Čibeja iz Društva Gora s Predmeje in novaški lok smučarji Turističnega društva Novaki. Posebej atraktiven je bil doskok treh padalcev Slovenske vojske in pristanek vojaškega helikopterja. Borci, le še trije “pravi”, sicer pa 40 članov društva za ohranjanje vrednot, so v smučini zmagali vsi. Slovenski vojaki, domači in mednarodni gorniki, veterani vojne za Slovenijo, častniki in člani policijskega združenja Sever, pa so tekmovali zares. V najštevilčnejši konkurenci kar 140 veteranov je zmago ponovno odneslo domače OZVVS Idrija-Cerkno pred OZVVS Mežiško dolino in OZVVS Grosupljem, med policijskimi veterani pa je ekipno zlato šlo v PVD Sever za celjsko območje, pred PVD Sever Ljubljana in PVD Sever ZasavjeSlavnostna prireditev s podelitvijo medalj in pokalov se je nadaljevala v Hotelu Cerkno, kjer so v kulturnem programu nastopili učenci OŠ Cerkno pod vodstvom Vanje Lampič in ob spremljavi Pavla Magajneta. Slavnostni govornik je bil  akademik prof. dr. Jože Pirjevec. Predstavnika organizacijskega odbora Partizanskih smučin sta vsem, ki že vrsto let sodelujejo pri organizaciji in izvedbi prireditve podelili zlate medalje in priznanja. Zlate spominske medalje so dobili 3 borci NOB, ki so sodelovali v veleslalomu (Polde Maček, Andrej Marinc in Vladimir Krpan) ter še trije, ki so se udeležili smučarskega teka (Jože Vehar, Rado Hrast, Ivan Čačič). Prireditve se je udeležil tudi Martin Urh, eden od dveh še živečih udeležencev tekem leta 1945, ki je v pozdravnem pismu prisotne pozval: »Naši prepiri so odveč. Bodimo prijatelji«.
exlogo  Startna lista - veleslalom Cerkno 2013
exlogo  Rezultati - veleslalom Cerkno 2013

 

Prispeval Urednik 01 Februar 2013

 

Zveza veteranov, Združenje Sever in Zveza častnikov podpisale listine o podpori Programu Svit

novo 110. januarja je bila v hotelu Union v Ljubljani novoletna čajanka Programa Svit. Na slovesnosti so predstavnik Zveze veteranov vojne za Slovenijoje,  predstavnik Združenja Sever in predstavnik Zveze slovenskih častnikov podpisali Listino o podpori Programu Svit, s katero so se združenja zavezala,  da bodo njegovi člani in članice podpirali Program Svit in njegove cilje in po svojih močeh pomagali širiti zavedanje o bremenu raka na debelem črevesu in danki. Spodbujali bodo k dejavni udeležbi v presejalnem programu, k skrbi za lastno zdravje in k manjšanju bremena raka v Sloveniji. S to izjavo se je Združenje Sever pridružilo prizadevanjem za ohranjanje zdravja in življenja prebivalcev Slovenije. 
O Programu Svit
Moškim in ženskam, starim od 50 do 69 let, je namenjen državni program Svit - to je program presejanja in zgodnjega odkrivanja predrakavih sprememb in raka na debelem črevesu in danki. 
Ko boste povabljeni v program, je vsekakor modro, da na povabilo odgovorite in se vključite v program.  
Program Svit omogoča odkrivanje prikritih krvavitev v blatu in po potrebi še natančnejšo preiskavo črevesa, ki pojasni vzrok prikrite krvavitve in načrtuje takojšnje učinkovito zdravljenje odkritih bolezenskih sprememb. Program Svit lahko na leto reši življenje najmanj 200 prebivalcem Slovenije, mnogim pa prihrani veliko trpljenja, ki ga povzroči zahrbtna bolezen. Zaradi pravočasne  odstranitve polipov v debelem črevesu in danki bo vsako leto v Sloveniji vsaj 300 obolelih za to obliko raka manj.

Uspeh Programa Svit je odvisen od vključitve čim večjega števila povabljenih v program in njihovega aktivnega sodelovanja.

Kako lahko pomagate Svitu

Program Svit zajema okrog 560.000 prebivalcev Slovenije. Gre za presejalni program, ki od vsakega udeleženca zahteva dejavno osebno udeležbo. Mnogi udeleženci programa bodo pri tem potrebovali pomoč:morda spodbudo, morda strokovni nasvet zdravstvenih delavcev, morda pomoč pri obisku osebnega zdravnika…

Kako lahko prostovoljci pomagajo programu svit?

Na mnogo načinov! Predvsem je dragoceno spodbujanje vseh, ki bodo v program povabljeni, naj v njem tudi res sodelujejo! Program Svit je zasnovan v skladu z najsodobnejšimi medicinskimi spoznanji o raku na debelem črevesu in danki in z evropskimi smernicami za kakovostno izvajanje presejalnih programov. Toda vse prizadevanje zdravstvenih delavcev, ki sodelujejo v programu, ne bo doseglo načrtovanega cilja, če se povabljeni v program ne bodo vključevali. Rak na debelem črevesu in danki je zelo resen zdravstven problem, saj v Sloveniji vsako leto okoli 1400 ljudi zboli za to obliko raka, žal 700 ljudi na leto tudi umre. Predvsem zato, ker v večini primerov bolezen odkrijemo zelo pozno. Dolgo se namreč razvija v telesu brez izrazitih bolezenskih znakov.

PRESEJALNI PROGRAM JE DEJANSKO NAJBOLJ UČINKOVITO OROŽJE ZA ZGODNJE ODKRIVANJE IN TUDI PREPREČEVANJE TE BOLEZNI.

Raka na debelem črevesu ali danki lahko zelo uspešno zdravimo, če bolezen odkrijemo zgodaj. Pa ne le to. Tega raka lahko preprečimo s tem, da pravočasno odkrijemo in odstranimo predrakave spremembe – polipe.

PROGRAM SVIT REŠUJE ŽIVLJENJA! Če se bodo povabljeni v program vključili v dovolj velikem številu (željena 70% udeležba), bo v Sloveniji vsako leto umrlo 200 ljudi manj, 300 ljudi pa za rakom na debelem črevesu ali danki ne bo zbolelo.
Mnogim ljudem bo torej prihranjenega veliko trpljenja, ki ga sicer povzroča ta zahrbtna bolezen.
POMAGAJTE PROGRAMU SVIT PRI REŠEVANJU ŽIVLJENJ!
Številne nevladne organizacije so se s posebno Svečano listino o podpori programu zavezale, da bodo njihovi člani s prostovoljnim delom pomagali Programu Svit. Prav vsak lahko pomaga Programu Svit s tem, da svoje bližnje spodbudi k sodelovanju v programu, ko bodo prejeli vabilo za sodelovanje. Pomagate pa lahko tudi preko svoje nevladne organizacije oziroma društva:
VOJNI VETERANI:
- Poskrbite, da bodo v vaših društvenih prostorih viseli plakati Programa svit in da bodo na voljo zloženke o programu
- V okviru društva in odborov imenujete poverjenike za Program Svit
- Spodbudite vodstvo vašega društva, da za svoje člane in ostalo javnost organizira Svitov Dan s predstavitvijo model  debelega črevesa

- Spodbudite člane društva, da se udeležijo predstavitev Programa Svit, ki jih po Sloveniji organizirajo zdravstveno vzgojni centri in Zavodi za zdravstveno varstvo v sodelovanju z drugimi organizacijami

 

Prispeval Urednik 01 Februar 2013

 

Mati Domovina – 1. festival slovenske domoljubne pesmi

novo 1»Življenje brez praznikov je kakor dolga cesta brez gostilne!«, nas uči ljudska modrost. Bo držalo, zagotovo. Dve leti je že od dne, ko si je BgGen Tone Krkovič zamislil nekaj, kar je mejilo na praktično nemogoče, ali vsaj neizvedljivo. V počastitev dvajsetletnice samostojne slovenske države je spesnil pesem in jo poimenoval »Mati Domovina«. Tako je na simbolen način želel zapeti materi in domovini, obema hkrati. Zapeti na dvajset načinov, v dvajsetih različnih glasbenih žanrih, preko dvajsetih vrhunskih slovenskih glasbenih izvajalcev. In mu je podvig tudi uspel; nastal je izdelek, ki mu na slovenskem ni para. Dvajset različnih glasbenih priredb Tonetove osnovne skladbe tako tvori prav poseben šopek, namenjen tako Materi, kot Domovini. Nemirni ustvarjalni duh, ki je Tonetu še kako lasten, ga je gnal v nov podvig. Zamisel o 1. festivalu slovenske domoljubne pesmi se je ponujala kar nekako sama po sebi in Tone je z neverjetno energijo zasnoval nekaj, kar smo vsi skupaj nestrpno čakali. Nabor najboljšega od najboljšega kar je slovenski glasbeni ustvarjalni potencial »skup spravil« v preteklosti je bil slišan in viden v Kočevju. Prireditev je bila uvodni poklon Domovini, glasba je  združevala tudi na videz nezdružljivo, v časih, ki so vse prej kot mirni. Presegla je  najrazličnejše, praviloma umetne delitve. In je – omenjena festivalska prireditev – je postala tradicionalna stalnica, ki bo povezovala slovenski živelj doma in po svetu, hkrati pa simbolično spominjala in opominjala na svetle dneve enotnosti slovenskega naroda, ki je rezultirala v samostojni slovenski državi. Ker je to ne le smiselno, temveč celo nujno potrebno, da smo lahko »stali inu obstali«. Še kako je potrebno, da se ustvarja in poje Domovini. Da se jo ceni in spoštuje. Vedno in povsod. Ker je ena sama in edina. Kakor Mati. Ker je vrednota, ki si zasluži našo nenehno pozornost.

NASTOPAJOČI SO BILI: Veliki revijski orkester SNG Opera in balet Ljubljana, Orkester Slovenske vojske, Orkester Slovenske policije, Mešani pevski zbor KGBL Ljubljana, Slovenski oktet, Ansambel Franca Miheliča, Ansambel Spev, Faraoni, Nova legija, Eva Černe, Nuša Derenda, Ana Dežman, Nuška Drašček, Norina Radovan – sopran Branko Robinšak – tenor, Jože Vidic – bariton, Robert Vrčon – bariton, Neža Drobnič, Irena Vrčkovnik, Tomaž Domicelj, Aleksander Mežek ,Oto Pestner, Umetniški vodja: prof. Tomaž Habe, Povezovalca: Nataša Bolčina Žgavec in Roman Končar

1.festival slovenske domoljubne pesmi je bil v sredo, 19. decembra 2012,  ob 20.05 uri, na 1. programu TV Slovenija. Posnetek 1. festivala slovenske domoljubne pesmi Mati Domovina si lahko ogledate na tej povezavi:
kamerca 1. festival slovenske domoljubne pesmi Mati Domovina
Vir: RTVSLO

 

Prispeval Urednik 26 Januar 2013

 

11. pohod spomina in prijateljstva – Vrba 2013

novo 1 V petek, 8. februarja 2013, organizira Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zgornja Gorenjska ob Slovenskem kulturnem prazniku 11. pohod spomina in prijateljstva iz Radovljice do Prešernovega spomenika na Bledu in dalje skozi Piškovco v Vrbo. Zbor in prijava pohodnikov bo od 07.ure dalje pred srednjo Gostinsko turistično šolo, Kranjska cesta 24, v Radovljici, od koder bodo pohodniki ob 07.50 uri krenili na okoli 15 km dolgo pot, ki ni  zahtevna, saj poteka po ravninskem predelu. Pohod  bo izveden v vsakem vremen, obleko in opremo prilagodite vremenskim razmeram.
Ob Prešernovem spomeniku na Bledu bo ob 10.30 krajši kulturni program, pohodniki pa bodo ob 11.15 pot nadaljevali skozi Piškovco v Vrbo, kamor bodo prispeli predvidoma nekaj pred 13. uro, kjer bo osrednja prireditev pri spomeniku v Vrbi. Po proslavi bo organiziran avtobusni prevoz do izhodiščne točke ob Domu veteranov v Radovljici, kjer bo za pohodnike pripravljena malica in napitek.
Udeleženci pohoda ob prijavi vplačajo 5 €, za kar organizator zagotavlja čaj  ob sprejemu in na pohodu, avtobusni prevoz Vrba – Radovljica, ter enolončnico z napitkom ob povrnitvi na zbirno mesto. Vodje pohodnikov Območnih združenj VVS in drugih  Združenj ob prihodu  predložijo  dokončen seznam udeležencev, kjer jim  bodo dodeljeni boni za hrano in pijačo. Udeležencem desetih  pohodov bodo podeljene jubilejne značke. Zaželjeno je, da  Območna združenja  VVS in drugi  zagotovijo na pohodu praporščaka s praporom, ter da številčno udeležbo  predhodno sporočijo (poimenski seznam) do torka, 5. februarja po pošti na naslov: OZVVS Zgornja Gorenjska Ljubljanska 60, 4240 Radovljica ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Dodatne informacije: Janez Koselj – 041 486 946.

pdf akti POVABILO na 11. pohod spomina in prijateljstva Vrba 2013
pdf akti Karta prihoda na zbirno mesto pohodnikov - Radovljica, Gostinska šola
pdf akti Karta poti 11. pohoda spomina in prijateljstva Radovljica - Vrba 

 

Prispeval Urednik 21 Januar 2013

 

Predstavljamo vam domoljuba Braneta Franca Gradišnika

novo 1 Brane Franc Gradišnik, vsestranski poklicni glasbenik je na glasbeni sceni že trideset let. Izhaja iz kmečke družine iz Vinske Gore pri Velenju. Tam je preživel lepa mladostna leta in se zaljubil v harmoniko. Na te kraje ima najlepše spomine. V Mestinje v občini Šmarje pri Jelšah, kjer sedaj živi, ga je pripeljala dobra prijateljica.
Že zelo zgodaj je spoznal, da mu je glasba, predvsem igranje na harmoniko, glavna usmeritev v življenju. Tako se je odločil, da bo postal poklicni glasbenik, kar traja že trideset let. V tem času se je pokazalo, da zna pisati pesmi, ki so spevne. Tako so nastajale pesmi z različnimi temami, za različne priložnosti, pa tudi po naročilu je že pisal. Napisal in posnel je preko 120 lastnih skladb. Veliko je potoval po Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji in Hrvaški, kjer je širil predvsem našo slovensko glasbo. Povsod je bil lepo sprejet, kar pričajo povabila na gostovanja.
Kot poklicni glasbenik je opremljen z vsemi potrebnimi glasbenimi in elektronskimi instrumenti. Tako igra in poje na večjih prireditvah, pripravi glasbeni nastop, poje svoje in druge pasmi, skratka rad zabava ljudi.
Brane Franc Gradišnik je član območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah in Območnega združenja veteranov Šoštanj ter član policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje - odbor Velenje. Pri osamosvajanju Slovenije ni deloval operativno na terenu, je pa zato, tako se je operativno vodstvo odločilo, igral na harmoniko in pel slovenske domoljubne pesmi na raznih lokacijah. Tudi na Rogli, kjer je bil lociran operativni štab. Domoljubnost, zavednost Sloveniji in bodrenje vsem, ki so se uprli okupaciji Slovenije, so bili prežeti v njegovi glasbi in pesmih.
Kot zavednemu Slovencu in članu  omenjenih veteranskih društev se mu je porodila ideja in napisal je melodijo in besedilo ter uglasbil več veteranskih  pesmi: Slovenski veterani, Slovenski policist in Specialec policist. Napisal in uglasbil pa je že četrto veteransko pesem z naslovom Šmarski veterani, ki jo bo Brane Gradišnik prvič predstavil in  zapel na občnem zboru OZVVS Šmajre pri Jelšah, ki bo potekal konec meseca januarja v Šmarju pri Jelšah. Vesel in ponosen je, da so se pesmi pri veteranih »prijele«, skladba z besedilom  Slovenski policist, pa je postala tudi himna društvu veteranov  Sever Velenje. Za požrtvovalno delo v Zvezi veteranov vojne za Slovenijo mu je Zveza veteranov vojne za Slovenijo podelila bronasto plaketo, združenje policijskih veteranskih društev Sever pa za prispevek k pomembnim uspehom delovanja združenja Sever bronasti in srebrni znak združenja SEVER.
Brane nastopa po Sloveniji, kamor ga povabijo. Zelo rad pa se odzove, ko ga povabijo na razne prireditve in slovesnosti veteranske organizacije širom Slovenije, kjer jim zapoje pesem o Slovenskih veteranih in Slovenskem policistu. Pesmi je zapel ob predstavitvi knjige Prikrita modra mreža v Rogaški Slatini, pel  pa je tudi  na raznih  prireditvah pri veteranih iz OZVVS Zgornje Posočje, Šmarje pri Jelšah, Šoštanj, Celje, Štore, Velenje, Slovenska Bistrica in še bi lahko naštevali. Na  10. veteranskih ekipnih  igrah Zveze veteranov vojne za Slovenijo v Slovenski Bistrici,  je  zapel pesem Slovenski veterani tudi udeležencem  iger.  
Začrtano poklicno pot želi  Brane nadaljevati, saj kot pravi, so vedno kakšna nova spoznanja in izivi. Ob tem želi še dalje spodbujati k zavednosti in pripadnosti Sloveniji.

Z. Zajc

icon avdio Veteranska pesem - Slovenski veterani
icon avdio Veteranska pesem - Slovenski policist
icon avdio Veteranska pesem - Specialec policist
icon avdio Veteranska pesem - Šmarski veterani


 

Prispeval Urednik 16 Januar 2013

 

Razpis 10. državnega prvenstva ZVVS v smučanju in streljanju GOLTE 2013

novo 1 10. državno prvenstvo  Zveze veteranov vojne za Slovenijo v smučanju in streljanju bo potekalo  na smučiščih rekreacijsko-turističnega centra Golte nad Mozirjem v soboto, 16. februarja  2013 s pričetkom starta ob  10.uri. Organizator prvenstva je Zveza veteranov vojne za Slovenijo  pod pokroviteljstvom General štaba Slovenske vojske. Izvedbeni del tekmovanja bosta izpeljali območni združenji veteranov in častnkov Velenje v sodelovanju s Slovensko vojsko in Golte d.o.o., Slovenija.
 Več >>>

pdf akti Razpis 10. državnega prvenstva ZVVS v smučanju in streljanju Golte 2013
pdf akti Prijavnica 10. državnega prvenstva v smučanju in streljanju Golte 2013
pdf akti Začasno strelišče za MK puško "Morava" na Golteh
image jpeg  Proga Beli zajec - višinska razlika
image jpeg Proga Beli zajec - karta
image jpeg Kako do RTC Golte Slovenija

 

Prispeval Urednik 14 Januar 2013

 

VABILO - Predavanje načelnika GŠ SV brigadirja mag. Dobrana Božiča o preobrazbi in reorganizaciji OS in SV

novo 1 Območno združenje slovenskih častnikov Laško,  vabi članice in člane območnih in občinskih organizacij Zveze slovenskih častnikov, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, PVZ Sever, ZBNOB in predstavnike Slovenske vojske s celjskega in zasavskega območja  na delovno srečanje z Načelnikom Generalštaba Slovenske vojske, brigadirjem mag. Dobranom Božičem, ki bo  potekalo v sredo, 23. januarja  2013 v Kongresnem centru Thermane Laško - v modri dvorani (novi del zdraviliškega kompleksa) s pričtkom ob 17. uri. Na delovnem srečanju bo načelnik GŠ SV, brigadir mag. Dobran Božič predstavil tematiko z naslovom: “Preobrazba in reorganizacija obrambnih sil in Slovenske vojske  z novostmi v luči spreminjanja strateških konceptov obrambe in zaščite Republike Slovenije”.
Organizator OZSČ Laško  prosi, da se udeleženci srečanja, ki imajo svečane uniforme združenj ali terenske uniforme ZSČ in ZVVS,   dogodka udeleležijo v le-teh, ostali pa v civilni obleki. Za uspešno izvadbo srečanja prosijo, da  do 16. januarja 2013 javite  število udeležencev vašega združenja  oziroma društva. Za morebitna dodatna pojasnila so vam na razpolago na tel. št.: 041-405-113 ali 041-885-237.

pdf akti  Vabilo - predavanje načelnika GŠ SV brigadirja mag. Dobrana Božiča 

 

Prispeval Urednik 14 Januar 2013

 

stran 16 od 24