Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

Viktor Brglez (1949 - 2013)

                                           Viktor Brglez
                                           1949 - 2013 
 

Pretresla nas je nenadna in nepričakovana vest, da je prenehalo biti veliko srce prijatelja,  častnika, veterana  vojne za Slovenijo. Teritorialna obramba je bila sestavni del Viktorjevega življenja. Viktor je bil že pred osamosvojitveno vojno od leta 1980 zaposlen v Občinskem štabu Teritorialne obrambe Velenje, od leta 1988 do julija 1991 pa je vodil delo takratnega Sekretariata za ljudsko obrambo občine Velenje. Julija 1991 se je ponovno zaposlil  kot načelnik 89. Območnega štaba  Teritorialne obrambe Velenje, nato pa delo nadaljeval na različnih vojaških dolžnostih v Slovenski vojski vse do leta 2008, ko se je kot polkovnik Slovenske vojske upokojil.  Svoje delo je opravljal vestno in zavzeto, bil je velik borec za samostojno Slovenijo. V Zvezo veteranov vojne za Slovenijo se je včlanil leta 1993 in bil do leta 1998 tudi predsednik veteranov vojne za Slovenijo Zahodnoštajerske regije.  Bil je tudi zelo aktiven v častniški organizaciji. Za svoje požrtvovalno delo je prejel več priznanj in državnih odlikovanj. Zaradi svojega značaja in življenjskega mota pomagati sočloveku je bil Viktor izjemno priljubljen med krajani.

Njegova dejanja bodo vsem, ki smo ga poznali, ostala v večnem spominu.

Od našega Viktorja smo se poslovili v torek,  8. januarja 2013 ob 16.uri na pokopališču Podkraj pri Velenju. Pokopan je bil z vsemi vojaškimi častmi.
Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj

In memoriam - Viktor Brglez (1949 - 2013)

 

Prispeval Urednik 07 Januar 2013

 

Razpis 9. prvenstva veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu – Cerkno 2013

novo 19. prvenstvo veteranov vojne za Slovenije v veleslalomu, ki bo ekipno in posamično razpisuje Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Idrija – Cerkno. Prvenstvo bo potekalo v okviru spominskega tekmovanja »Partizanske smučine-Cerkno 45«. Na tekmovanje so vabljeni tekmovalci območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS), kakor tudi tekmovalci veteranskih društev Sever, ki bodo tekmovali ekipno in posamično, ter tekmovalci Zzveze častnikov slovenije (ZČS) Severne Primorske, ki bodo tekmovali samo posamično. 9. prvenstvo veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu bo potekalo v soboto 26. januarja 2013 na smučiščih Smučarskega centra Cerkno.
Prihod tekmovalcev na smučišče, prevzem kart, dvig štartnih številk, ogled prog bo ob 09. uri, otvoritev tekmovanj ob 9.30 uri, start tekmovalcev na 9. prvenstvu veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu bo ob 10.30 uri, ko tekmujejo člani združenja veteranov Sever in ZSČ, ob 11.uri pa je pričetek tekmovanja za člane ZVVS. Zbor udeležencev pred Hotelom Cerkno in kosilo bo ob 13.30 uri, zaključna slovesnost z razgalsitvijo rezultatov pa ob 14.30 uri.
O osnovnih pravilih tekmovanja, kategorijah in pokalih je več v prilogi razpisa.
Koordinatorja za veteransko prvenstvo v veleslalomu sta: Franci Ferjančič GSM 041-475 312 in Boris Jordan GSM 041-482 519. Prijave pošljite na priloženi prijavnici na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali na naslov: Franci Ferjančič , Cesta na Plužne 8, 5282 Cerkno , v sili tudi na GSM 041-475 312 ali Boris Jordan GSM 041- 482 519.
pdf akti Razpis- 9. prvenstva veteranov vojne za Slovenijo Cerkno 2013
exlogo Prijavnica - Cerkno 2013

 

Prispeval Urednik 03 Januar 2013

 

Prednovoletni sprejem šoštanjskih veteranov pri županu občine Šoštanj

novo 1 Šoštanjski župan Darko Menih je 31. decembra 2012 že tretjič pripravil ob koncu leta v svojem kabinetu prisrčen prednovoletni sprejem članov predsedstva OZVVS Šoštanj. Župan je uvodoma pozdravil vse prisotne člane predsedstva in jim zaželel veselo, srečno, zdravo in uspešno novo leto 2013. Obljubil je, da bo tudi v letu 2013 šoštanjskim veteranom v okviru finančnih in drugih zmožnosti občine Šoštanj pomagal pri uresničevanju njihovih nalog in aktivnosti na njihovi uspešni samostojni poti.
Sprejem pri županu je bila tudi priložnost za podelitev darila (ročna bomba, priterjena na derezi in podkvi iz I. svetovne vojne), ki ga je prvi in častni predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo in predsednik OZVVS Veteran Nova Gorica Srečko Lisjak, v duhu dobrega medsebojnega sodelovanja z novogoriškimi veterani, predal predsednku OZVVS Šoštanj Leonu Stropniku, da ga preda županu Darku Menihu v spomin na nedavno prijateljsko medsebojno srečanje šoštanjskih in novogoriških veteranov v Novi Gorici.
Člani predsedstva in predsednik šoštanjskega veteranskega združenja Leon Stropnik so županu na kratko orisali zelo uspešno opravljeno delo v letu 2012, ki je bilo v celoti realizirano po letnem načrtu dela. Program dela, ki so si ga šoštanjski veterani zastavili za leto 2013, je prav tako vsebinsko bogat, zanimiv, raznolik in dostopen slehernemu članu naše organizacije. Želijo si, da se člani šoštanjskega veteranskega združenja družijo, zaupajo, pomagajo, ter da jih veterani obveščajo o problemih, ki nastajajo, zato bo v ospredju še naprej rekreativni šport, pohodi, izleti in druge rekreacijsko kulturne aktivnosti. Kot prioritetne naloge so si šoštanjski veterani zastavili odkritje dveh spominskih obeležij. Odkritje spominskega obeležja  na domačiji Rezoničnik v Belih Vodah, kjer je bil od 10.7. 1991 do 16.7.1991 skrit helikopter gazelle z oznako TO-001 Velenje s katerim sta 28.6.1991 iz JA preletela na stran Teritorialne obrambe RS pilot Jože Kalan in tehnik Bogomir Šuštar ter odkritje spominskega  obeležja na Domu veteranov v Belih Vodah, kjer je  bila v nekdanji osnovni šoli med deset dnevno vojno  nastanjena 1. generacija slovenskih vojakov 710. Učnega centra iz Peker pri Mariboru. Mlade vojake 1. generacije je varoval 133. vod TO KS Bele Vode. V domu veteranov v Belih Vodah pa bodo nadaljevali z ureditvijo spominske sobe na dogodke iz osamosvojitvene vojne  1990 - 1991.
Vsi prisotni so na koncu izrazili željo, da bi novoletni županov sprejem postal tradicionalen.

 

Prispeval Urednik 02 Januar 2013

 

Predsednik Vlade RS na sprejemu za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe RS, Ministrstva za notranje zadeve RS in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo

novo 1 “Slovenija je še vedno zadolžena, ko gre za dolg do vas. Do tistih, ki ste izgubili najdražje, do tistih, ki ste izgubili zdravje, do tistih, ki ste bili poškodovani.” S temi besedami je predsednik Vlade RS Janez Janša na obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo. V pozdravnem nagovoru je predsednik vlade poudaril, da v časih, ko obhajamo dvaindvajseto obletnico plebiscita za samostojno Slovenijo in ko praznujemo državni praznik dan samostojnosti in enotnosti, ni toliko optimizma, kot ga je že bilo čutiti marsikdaj v preteklosti v teh dvaindvajsetih letih. A ne glede na nekoliko ne-praznične dneve, ki so še pred nami, je predsednik vlade zbranim gostom dal zagotovilo, da se bo slovenska vlada trudila po svojih najboljši močeh, da razmere izboljša, tudi na področju, ki zadeva veteranske pravice.
Predsednik vlade Janez Janša je gostom v pozdravnem nagovoru povedal še, da je zakon, ki je zmanjšal slovensko zadolževanje, nekoliko posegel tudi v njihove pravice, zaradi česar nekaterih obljub, ki so bile dane v preteklih letih, ni bilo mogoče izpolniti. “A vse te rešitve, ki so šle v smeri zamrznitve teh pravic, imajo predhodno določbo, ki pravi, da to velja le za dve leti oziroma za čas krize. In Slovenija se zaradi ukrepov, ki so bili sprejeti ali sproščeni v zadnjih tednih, začenja pobirati iz krize,” je še poudaril predsednik vlade. Dodal je, da bo ta tempo v prihodnjem letu še hitrejši in tudi čas krize bo minil. V nadaljevanju je predsednik vlade zbranim gostom zagotovil, da dolg do njih “ne bo pozabljen takrat, ko bo v Sloveniji spet normalna rast, ko se bo dalo spet te pravice, ki so bile sedaj nekoliko zmanjšane, ponovno vrniti na ustrezno, prejšnjo raven, pa tudi poskrbeti za nekaj, za kar doslej ni bilo poskrbljeno.”
Ob koncu nagovora je predsednik vlade zaželel vsem ponosno praznovanje dneva slovenske samostojnosti in enotnosti: “Če kdo, potem tisti, ki stojite tukaj, ta dan res lahko praznujete ponosno.” Voščil jim je tudi vesele božične praznike, doživeto božično praznovanje in vse dobro v letu 2013. Tradicionalnega sprejema za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe Republike Slovenije, Ministrstva za notranje zadeve Republike Slovenije in civilnih žrtev ter ranjenih v vojni za Slovenijo so se udeležili tudi predsednik Ustavnega sodišča RS dr. Ernest Petrič, predsednik Državnega sveta RS Mitja Bervar, predsednik SAZU dr. Jože Trontelj in minister za notranje zadeve Vinko Gorenak.
Vir: http://www.kpv.gov.si/
Foto: Tamino Petelinšek/STA

 

Prispeval Urednik 23 December 2012

 

Šoštanjski veterani izvedli izlet na Primorsko

 novo 1 Veterani OZVVS Šoštanj so po letnem načrtu dela OZVVS Šoštanj za leto 2012, organizirali enodnevni izlet za svoje članstvo. Letos so se odločili, da to svojo aktivnost izpeljejo v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Veteran Nova Gorica. Po vstopnih postajah v Velenju in Šoštanju, kjer so veteranke in veterani napolnili avtobus, so se šoštanjski veterani predzadnjo novembrsko soboto odpeljali proti Ljubljani – Postojni do Nove Gorice, kjer sta jih prijazno sprejela Srečko Lisjak in Boris Jug iz Območnega združenja Veteran Nova Gorica. Novogoriški veterani so jim pripravili bogat program ekskurzije, ki se je pričel z ogledom spomenika Andreja barona Čehovina v Dolancih pri Novi Gorici, najpogumnejšega artiljerca Avsto ogrske vojske. Drugi postanek je bil pred spominskm obeležjem na bivšem mednarodnem mejnnem prehodu Rožna dolina, ki je bilo postavljeno v spomin na uspešno izvedeno bojno akcijo za osvoboditev mednarodnega prehoda Rožna dolina 28. junija 1991. Potek bojne akcije je slikovito opisal glavni protagonist te akcije, polkovnik Srečko Lisjak.
Na Trgu Evrope, kjer je bil leta 2004 vstop Slovenije v Evropsko unijo in je obeležen na prav poseben način, ne z običajnim obeležjem ali spomenikom, temveč z novim skupnim mestnim trgom pred železniško postajo v Novi gorici, jih je pričakala vodja Muzeja o meji, gospa Marinka Velikonja, ki je predstavila Trg Evrope z Mozaikom nove Evrope, ki je postal nov simbol somestja dveh Goric, pa tudi simbol odpravljanja razmejevanj in simbol evropskega združevanja. Z zanimanjem so si veterani ogledali še zelo obiskan Muzej o meji, ki je dobil prostore na Železniški postaji. Ob tej priliki je vodji Muzeja o meji Marinki Velikonja, predsednik OZVVS Veteran Nova Gorica Srečko Lisjak podelil priznanje: Bronasto Plaketo OZVVS Veteran Nova Gorica. Končna postaja je bil Sabotin, 609 m visok hrib, ki se dviga strmo nad Sočo in s svojo sosedo, Sveto goro, obvladuje Goriško ravnino kot kakšen varuh. Na Sabotinu, ki je poln naravoslovnih in kulturnozgodovinskih zanimivosti so bili s strani veterana OZVVS Veteran Nova Gorica Bogdana Potokarja predstavljeni boji iz 1. svetovne vojne na tem krvavem hribu. Veterani pa so si ogledali še ostaline iz tega obdobja, tudi obnovljene kaverne in barake.
Domačini, člani OZVVS Veteran Nova Gorica, so goste iz Šoštanja presenetili, ko je predsednik Srečko Lisjak za župana občine Šoštanj Darka Meniha predal predsedniku OZVVS Šoštanj Leonu Stropniku v spomin na to srečanje ročno bombo, priterjeno na derezi in podkvi iz I. svetovne vojne. Prav tako so šoštanjski veterani podelili predsedniku Lisjaku skromna darila, spomin na občino Šoštanj. Za vse udeležence ekskurzije so v okrepčevalnici na Sabotinu, ki jo vodi veteran Bogdan Potokar, pripravili za prijateljsko združenje iz Šoštanja domačo pojedino. Tam so ob dobri hrani in pijači strnili vtise tega dne in ob zvokih harmonikarja veselo zaplesali v noč. Na potovanju sta veteranke in veterane poleg zvedavosti in želje po obujanju skoraj pozabljenih spominov, spremljala dobra volja in prijateljstvo, s kakršnim se lahko ponašajo le veterani. Vodstvo veteranske organizacije je zadovoljno, da je izpolnilo pričakovanja članstva in da je izlet potekal v dobrem in veselem vzdušju. Enotni so si, da bodo s tradicijo strokovnih potovanj nadaljevali tudi v prihodnje. Tako že prav pridno snujejo načrte za leto 2013.

icon foto Fotoreportaža izleta šoštanjskih veteranov na Primorsko

 

Prispeval Urednik 17 December 2012

 

Predpraznično voščilo in čestitka ob dnevu samostojnosti in enotnosti

novo 1 Spoštovani člani in članice, vojni veterani in veteranke OZVVS Šoštanj!

Leto, ki se končuje, je bilo za veteranke in veterane OZVVS Šoštanj zelo uspešno, zato bi se vsem članicam in članom, vojnim veterankam in veteranom šoštanjskega veteranskega združenja radi zahvalili za opravljeno delo in za dosedanje dobro sodelovanje.
Želimo si, da bi se s skupnim prizadevanjem za razvoj stanovske veteranske organizacije tudi v novem letu 2013 veselili novih uspehov.
Vsako prihajajoče leto je leto, ki nam lahko izpolni vsa pričakovanja. Naj bo leto 2013 polno izpolnjenih želja! Predsedstvo OZVVS Šoštanj vsem veterankam in veteranom ter občankam in občanom Šaleške doline želi za, dan samostojnosti in enotnosti, božič ter za novo leto 2013, veliko osebnega zadovoljstva, delovnih uspehov, veliko skupnih doživetij, ter sreče in notranjega miru.
                                                                                                                              Predsedstvo OZVVS Šoštanj

 

Prispeval Urednik 16 December 2012

 

Sklenitev dopolnilnega zavarovanja vojnih veteranov in veterank pod ugodnejšimi pogoji in dodatnimi ugodnostmi

novo 1 Člani in članice, vojni veterani in veteranke Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev Sever!
V medijih in dosedanjih obvestilih ZVVS in ZPVD Sever ste lahko zasledili, da je Zakon za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) odvzel veteranom pravice tudi na področju plačila dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za upravičence po vojnih zakonih (vojni veterani, žrtve vojnega nasilja in vojni invalidi). Spremembe stopijo v veljavo s 1.1.2013. Od takrat dalje si bodo veterani vojne za Slovenijo morali sami plačevati dopolnilno zdravstveno zavarovanje, če bodo prejemki na družinskega člana v letu 2012 presegali 497,15 EUR. Ocenili so, da bo strokovna pomoč pri odločitvah o sklenitvi zavarovanja pod najbolj primernimi pogoji dobrodošla.

V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in Zvezi policijskih veteranskih društev Sever so se odločili, da svojim članom nudijo popolno podporo in pomoč pri odločitvi in morebitni novi sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. V ta namen so sklenili pogodbo o sodelovanju s podjetjem E-SKLEPANJE D.0.0., ki bo članom ZVVS in ZPVD Sever, če bodo to želeli, nudilo vso strokovno pomoč in odgovorilo na vsa vprašanja in dileme pri sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Ker v Sloveniji dopolnilno zdravstveno zavarovanje ponujajo tri zavarovalnice, Vam podjetje E-sklepanje omogoča odločitev, da sklenete zavarovanje pri eni od njih: ADRiATIC SLOVENICA; TRIGLAV ZDRAVSTVENA in VZAJEMNA. Vse tri zavarovalnice vojnim veteranom, nudijo 3% popust na osnovno premijo. Pooblaščeno podjetje Vas bo seznanilo z vsemi dodatnimi ugodnostmi in popusti, ki jih posamezna zavarovalnica nudi Vam, kot članu zveze veteranov in hkrati pomagali, da bodo Vaše odločitve realizirane. V ZVVS in v ZPVD Sever so se potrudili, da Vam pooblaščeno podjetje podari bon za 10 €, ki ga lahko koristite v trgovinah Mercator. Za vse veteranke in veterane je odprta brezplačna telefonska številka 080 6376, preko katere boste prejeli vse odgovore na Vaša zastavljena vprašanja. Kličete lahko vsak dan od 08. do 19. ure, lahko pa jih kontaktirate tudi na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali kar sami oddate naročilo na spletnem portalu www.esklepanje.si. S tern načinom želi ZVVS in ZPVD Sever omogočiti lažje razumevanje sprejetih sprememb in hkrati ponuditi možnost, da prejmete vse odgovore na Vaša vprašanja, ki se vam ob tern porajajo.
Vir: ZVVS
pdf akti Sklenitev dopolnilnega zvarovanja vojnih veteranov /ZVVS/
pdf akti Ugodnosti zavarovalnic zavarovancem s statusom voj. veterana

 

Prispeval Urednik 16 December 2012

 

ZVVS: TEGA SI NISMO ZASLUŽILI!

novo 1 Z veliko zaskrbljenostjo in ogorčenjem spremljamo razmere v naši državi, samostojni Republiki Sloveniji, za katero smo se pripadniki teritorialne obrambe, milice in prostovoljci skupaj s prebivalci leta 1991 z orožjem v roki zoperstavili takratni jugoslovanski armadi in velikosrbski politiki.
Vendar naša predstava o samostojni in lastni državi takrat ni bila takšna, kakršno je slovenska politika iz nje uspela narediti v minulih letih. Plebiscit, podprt z veliko večino glasov državljank in državljanov, ni dal nikomur dovoljenja za pretepanje tistih, ki so to državo gradili dolga desetletja, zdaj pa so izgubili delovna mesta in pravico do najosnovnejšega – pravico do dela! Ali smo si to res zaslužili?
Ljudje imajo pravico do združevanja in izražanja nezadovoljstva, še posebej po vrsti opozoril, ki jih slovenska politika zadnjih nekaj let ni bila sposobna ne dojeti in še manj upoštevati. V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo smo mnenja, da sta vzvišenost in cinizem, ki sta bila še posebej izražena ob sprejemanju Zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) ter ignoranca nosilcev politične moči pripeljali do zadnjih dogodkov, ki jih zdaj ti isti politiki želijo prikazati kot vandalizem in nasilje ter ob tem uporabljajo besede, ki jih poznamo iz naše preteklosti in so pripeljale do prelivanja krvi.
Kraje, poneverbe, ponarejanja, kazenske ovadbe, izgube podpisov, kriminalistične preiskave v Državnem zboru - to so besede našega vsakdana! Ali so si to ljudje zaslužili in ali smo hoteli takšno državo? Je prav, da smo iz države s svetlo prihodnostjo postali država, kjer je potrebno skoraj vsak teden organizirati humanitarne koncerte in akcije in s tako nabranimi sredstvi reševati naše sodržavljane? Prav je, da smo solidarni in pripravljeni pomagati sočloveku v stiski, ne sme pa to postati način življenja v naši državi, ko se število ljudi, ki ne morejo dostojno živeti povečuje iz meseca v mesec, odgovorni pa ne storijo ničesar, da bi to drsenje v brezizhodnost zaustavili. Člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo od odgovornih zahtevamo, da prisluhnejo ljudem, ki na ulicah in trgih, kamor so bili povabljeni, izražajo svojo stisko tudi na tak način. Začnite sprejemati ukrepe, da nas boste popeljali iz krize, ki ste jo vi povzročili, skupaj s finančnimi ustanovami, ki jih sedaj rešujete na plečih ljudi, kateri sedaj upravičeno izražajo svoje nezadovoljstvo.
Veteranke in veterani kot državljani in davkoplačevalci se bomo tudi sedaj postavili v bran in zaščito ljudi, ki se borijo za svojo socialno varnost ter za socialno in pravno državo. Tako kot vsi razumni ljudje, tudi veterani obsojamo nasilje, zato pozivamo vse, da policistom pomagajo pri varovanju mirnih in dostojanstvenih protestov.
V imenu Zveze veteranov vojne za Slovenijo. 
Ladislav Lipič l.r.
Predsednik

Vir:ZVVS
pdf akti ZVVS: Tega si nismo zaslužili                                                                                                                                                

 

Prispeval Urednik 06 December 2012

 

10. novoletni veteranski šahovski turnir - razpis

novo 1Policijsko veteransko društvo Sever Specialna enota VABI člane Policijskih veteranskih društev Sever in člane Območnih združenj Zveze veteranov vojne za Slovenijo na 10. novoletni veteranski šahovski turnir, ki bo v sredo, 12. decembra 2012 v prostorih na Podutiški 88, 1000 Ljubljana - Šiška (iz severne ljubljanske obvoznice izhod Podutik-Koseze, smer Koseze, prvo križišče levo). Igralo se bo po pravilih FIDE - hitropotezni šah, 10 minut / igralca posamično, Švicar 9 kol). Prijave se zbirajo do ponedeljka 10.decembra 2012, po pošti na naslov: Podutuška cesta 88, 1000 Ljubljana ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
Prijavnina je 10 € na igralca in se nakaže na naslov PVD Sever-SE, št.TRR: 02059-0253638209 ali pred začetkom tekmovanja. Zagotovljena je hrana in pijača. NAGRADE: pokali, medalje, diplome ter praktične nagrade. Za dodatne informacije lahko kontaktirate Dušana Ličino na GSM 041 877 513 ali telefon 01 58 33 855.

Vir: Policijsko veteransko društvo »Sever« Specialna enota /  http://www.pvds-se.si/pvdse/.
pdf akti Razpis/ 10. novoletni sahovski turnir

 

Prispeval Urednik 27 November 2012

 

Zveza veteranov vojne za Slovenijo sedaj!

novo 1 Ne pred, med in po osamosvojitveni vojni za Slovenijo, nismo veterani te vojne nikoli ničesar zahtevali, sprejeli smo samo tisto, kar nam je za naš prispevek podarila naša država z Zakonom o vojnih veteranih. Tudi nismo nikoli zahtevali, koliko sredstev iz državnega proračuna moramo dobivati za delovanje, skrbeli smo le, da smo s svojimi programi in delom uporabo teh sredstev upravičili.
                                                                                     Beri dalje>>
Vir: Jože Kuzman, podpredsednik ZVVS
 

Prispeval Urednik 27 November 2012

 

Sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vojnih veteranov in veterank - dopolnitev

novo 1 V začetku oktobra 2012 smo vas s prispevkom  Sklenitev dopolnilnega zdravstevnega zavarovanja vojnih veteranov in veterank pod ugodnejšimi pogoji in ugodnostmi seznanili, da bomo številni veterani in veteranke z novim letom (1.1.2013) izgubili pravico do plačila premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ) iz proračuna. Nezadržno se bliža 31.12.2012, ko si bo potrebno urediti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Do sedaj je država za veterane vojne za Slovenijo plačevala dopolnilno zdravstveno zavarovanje (DZZ) pri treh zdravstvenih zavarovalnicah in sicer pri Vzajemna zdravstvena zavarovalniva, d.v.z., Triglav zdravstvena zavarovalnica, d.d. in Adriatic Slovenica, zavarovalna družba d.d..  Vsem tem trem zavarovalnicam je Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveza združenj Sever  in druge veteranske organizacije posredovale pobudo, da pripravijo ugodne ponudbe za dopolnilno zdravstveno zavarovanje vojnih veteranov po 1.1.2013. V priponki vam pošiljamo izboljšane ponudbe zavarovalnic, pri katerih imajo vojni veterani sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Opozarjamo vas, da s terena prihajajo   informacije, da posamezne zavarovalnice ali zavarovalne agencije mimo dogovora pošiljajo svojim zavarovancem (predvsem vojnim veteranom) obrazce za podlajšanje zavarovanja. Zavedati se je treba,  da si zavarovalnica na tak način zagotovlja zadržanje zavarovanca vsaj še za eno leto, predno je možno zamenjati zavarovalnico, zavarovalna agencija pa s tem ustvarja zaslužek. Premislite dobro, predno  se boste odločili za podaljšanje ali spremembo zavarovalne pogodbe, ki jo je za vas sklenila območna Upravna enota in do 31.12.2012 za vas plačevala dopolnilno zdravstveno zavarovanje (DZZ). Kratkoročnim učinkom ponudb ne nasedajte!

msword Ponudba Adriatic Slovenica, zavarovalna družba d.d..
msword Priloga k ponudbi Adriatic Slovenica, zavarovalna družba d.d.
msword Ponudba Triglav zdrtavstvene zavarovalnice, d.d.
msword Ponudba Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, d.v.z.
msword Obrazec k ponudbi Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, d.v.z.
ico-pdf Obrazec k ponudbi Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, d.v.z.
exlogo Seznam poslovalnic Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, d.v.z.

 

Prispeval Urednik 22 November 2012

 

Vabilo veterankam in veteranom OZVVS Šoštanj na izlet/ekskurzijo po Severnoprimorski

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj) v  skladu z Letnim programom dela za leto 2012, organizira v  soboto, 24. novembra  2012,   domoljubni veteranski izlet/ekskurzijo za vse člane OZVVS Šoštanj. Vabimo vse veteranke in veterane OZVVS Šoštanj, da se  do srede 21. novembra 2012 prijavite na izlet/ekskurzijo na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali pokličete na tel. številko GSM 041-776 300 Leona Stropnika ali 041-793 724 Zdenkota Zajc. Prijave za izlet se zbirajo do zapolnitve sedežev na avtobusu.  Na razpolago imamo 1 avtobus  s 50 sedeži.  Cena izleta na posameznega udeleženca je 15 €. Prispevek za izlet lahko poravnate na TTR OZVVS Šoštanj pri Banki NLB d.d, Ljubljana:  0242 6025 9001 592  s sklicem  00 24092012 ali vplačate prispevek preko Potdrila o vplačilu pri Leonu Stropniku (041-793 724) ali   Zdenkotu Zajc (041-793 724).  Tokratni izlet/ekskurzija bo potekal po Severnoprimorski regiji.  Odhod je ob 06. uri izpred avtobusne postaje v Šoštanju, pot pa se nadaljuje  po avtocesti proti Ljubljani – Postojni do Nove Gorice, kjer nas bodo sprejeli kolegi veterani iz Območnega združenja VETERAN Nova Gorica. Podrobnejši program  jesenskega   izleta/ekskurzije  članov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj po Severnoprimorski je podan v Vabilu priloge. 

Vljudno vabljeni!
pdf akti  Vabilo veterankam in veteranom OZVVS Šoštanj - izlet po Severnoprimorski

 

Prispeval Urednik 19 November 2012

 

Šoštanjski veterani na 5. hitropoteznem šahovskem turnirju za prehodni pokal ZVVS

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah  je v sodelovanju z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in Občino Šmarje pri Jelšah v soboto, 17. novembra 2012 v Kulturnem domu Šmarje, organiziralo jubilejni 5. hitropotezni šahovski turnir za prehodni pokal Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Po uvodnem pozdravu predsednika združenja OZVVS Šmarje pri Jelšah g. Vladislava Amiča in nagovoru župana občine Šmarje pri Jelšah g. Jožeta Čakša, je le ta potegnil protokolarno  prvo potezo in s tem pričel 5. šahovski turnir Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki je potekal po švicarskem sistemu sedmih kol in s tempom dvakrat 10 minut za partijo. Šahovski turnir, ki je potekal v odlični organizaciji in prijetnem vzdušju,  se je udeležilo 11 ekip s po tremi igralci in rezervo  domala vse Slovenije.  Zanimanje za turnir ZVVS se povečuje in turnir pridobiva na veljavi, kar pa je tudi razlog za organiziranje tega turnirja tudi v prihodnje. Za korektno tekmovanje je skrbel šahovski sodnik, g. Adolf Marš, ki je uvodoma tekmovalce opozoril na pravila tekmovanja. Po izredno zanimivih in izenačenih štiriurnih borbah na črno – belih poljih  so zasluženo zmagali šahisti iz OZVVS Dolenjske iz Novega mesta s tem prejeli tudi prehodni pokal Zveze veteranov vojne za Slovenijo.  Za ekipo OZVVS Šoštanj, ki je zasedla 10. mesto, so uspešno igrali Alojz Plaskan, Ivan Kovač, Martin Razbornik in Črt Urbašek.  Organizatorji uspelega srečanja šahistov – veteranov ZVVS in Sever so tri prvouvrščene ekipe nagradili s pokali, igralci najboljših ekip pa so prejeli spominske medalje. 
Vse ekipe so  za sodelovanje na turnirju prejele tudi zahvale. Po podelitvi pokalov in medalj so se veterani – šahisti v bližnjem gostišču Štravs zadržali v sproščenem druženju ob topli malici in pijači.  Organizatorji, ki so odlično organizirali turnir, že načrtujejo izvedbo 6. šahovski turnir za prehodni pokal ZVVS 2013.

 

Prispeval Urednik 19 November 2012

 

Razpis plebiscita je bila najpomembnejša odločitev v zgodovini Slovenije

novo 1 Številni akterji iz časa osamosvajanja Slovenije so se 09. novembra 2012 zbrali v Poljčah, kjer so obeležili 22. obletnico odločitve za razpis plebiscita. Kot je poudaril premier Janez Janša, je bila takrat sprejeta najpomembnejša odločitev v zgodovini Slovenije. Enotnost, ki je bila dosežena takrat, pa bi bila potrebna tudi za ubranitev suverenosti danes. 9. in 10. novembra leta 1990 so se v Poljčah na Gorenjskem zbrali tedanji delegati vladne koalicije Demos, ministri in nekateri strokovni sodelavci. Sprejeli so odločitev za razpis referenduma, na katerem bi se ljudstvo odločilo o nadaljnjem bivanju v Jugoslaviji oziroma o odcepitvi in ustanovitvi samostojne države Slovenije. Slavko Kmetič, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki je pripravilo današnjo slovesnost, je izpostavil, da je bila odločitev v Poljčah predpogoj za osamosvojitev Slovenije. “Na tem sestanku sta bila prisotna razum in pogum, zato imamo danes samostojno Slovenijo,” je poudaril. Minister za obrambo Aleš Hojs pa je dodal, da so bile v Poljčah sprejete usodne in najbolj pomembne odločitve za slovenski narod. Janša je spomnil, da so se v Poljčah pred 22 leti usklajevali o ključnih korakih slovenske osamosvojitve. Demosov poslanski kljub je po tehtni in dolgi razpravi sprejel odločitev, ki je bila najpomembnejša za slovensko osamosvojitev, je poudaril Janša. Dodal je, da je bila odločitev tvegana, ampak se je pozneje izkazalo, da je bila to edina rešilna določitev, da smo Slovenci za razmeroma majhno ceno izšli iz krvavega vrtinca, ki se je vnel v Jugoslaviji. Vendar je bila Slovenija takrat politično razdeljena, zato je bil naslednji korak po Demosovi odločitvi pridobivanje širše politične podpore, medtem ko podpora med ljudmi ni bila vprašljiva. Stekla so pogajanja in Demosova koalicija je z opozicijo uskladila zakon o plebiscitu ter se politično poenotila. 
“Tudi danes je Slovenija na preizkušnji in to na zelo resni. Tudi danes gre za vprašanje suverenosti, in sicer za nevarnost, da postanemo preveč odvisni od tistih, pri katerih smo se v zadnjih letih pretirano zadolžili,” je izpostavil Janša. Dodal je, da se je sedanja vlada po zgledu povezovalnosti iz časa Demosa trudila, da ukrepe, ki so nujno potrebni za izhod iz krize in dolgoročno stabilizacijo razmer v Sloveniji, čim bolj uskladi s socialnimi partnerji in politično opozicijo. Spomnil je, da je bil predlog za skupno partnerstvo za izhod iz krize in razvoj zavrnjen. Ob tem pa upa, “da bodo naslednji dnevi in tedni prinesli enak razplet kot po srečanju Demosovega poslanskega kluba v Poljčah, ko je bila ta zgodovinska politična odločitev podprta tudi od ostalih političnih sil, in da slovenska suverenost ne bo ogrožena”. Tudi radovljiški župan Ciril Globočnik je prepričan, da vse pridobljeno s slovensko samostojnostjo lahko ohranimo in okrepimo le s sodelovanjem, razumnostjo, strpnostjo in solidarnostjo. “Strnimo vrste pri oblikovanju skupne vizije in ukrepov za premagovanje izzivov, pred katerimi se je znašla naša mlada država,” je pozval in dodal, da smo že v bolj kritični situaciji dokazali, da to znamo in zmoremo.

Vir:sta
Foto: Vasja Šabeder

 

Prispeval Urednik 09 November 2012

 

V. tadicionalni šahovski turnir za prehodni pokal Zveze veteranov vojne za Sovenijo (ZVVS)

novo 1 Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah vabita člane  Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) in člane Policijskih veteranskih društev Sever (PVD SEVER)  na V. tadicionalni šahovski turnir za pokal Zveze veteranov vojne za Sovenijo (ZVVS), ki bo v soboto, 17. novembra 2012 s pričetkom ob 09. uri. Šahovski turnir bo potekal  po pravilih FIDE za hitropotezni šah v Kulturnem domu (spodnja dvorana), Aškerčev trg št. 20, v Šmarju pri Jelšah.  Ekipa šteje tri igralca in rezerva. Pravico do tekmovanja imajo člani OZVVS in PVD SEVER. Za eno združenje lahko tekmuje le ena ekipa. Prijavnina znaša 10,00 EUR za tekmovalca in se nakaže na TRR OZVVS Šmarje pri Jelšah, TRR: 0600-0092-9576-325. Zmagovalna ekipa prejeme prehodni pokal ZVVS ter pokale prvim trem ekipam, medalje pa za tekmovalce prvih treh ekip. Za vse udeležence je zagotovljen topli obrok, in uvodni napitek. Za dodatne informacije kontaktirajete sekretarja Gobec Ferdinanda GSM: o41-868-246 ali predsednika Amič Vladislava  na GSM: 041-763-695Prijava najpozneje do četrtka, 15.11.2012 po pošti na naslov:Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah, Aškerčev trg 24, p.p. 14, 3240 Šmarje pri Jelšah ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Vabljeni!
pdf akti  Razpis - V. šahovski turnir ZVVS - OZVVS Šmarje
pdf akti  Prijavnica - V. šahovski turnir ZVVS - OZVVS Šmarje

 

Prispeval Urednik 08 November 2012

 

stran 17 od 24