Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Aktualne novice in dogodki

Veterani območnega združenja Šoštanj obeležili slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve

  novo 11. novembra 2012 so se  člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj ob Dnevu spomina na mrtve s polaganjem cvetja in sveč pri spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti« v Kajuhovem parku v Šoštanju spomnili vseh žrtev osamosvojitvene vojne iz leta 1991. V delegaciji so cvetje in sveče položila predsednik in podpredsednik  OZVVS Šoštanj, skupaj z njima pa so se poklonili še ostali člani predsedstva OZVVS Šoštanj.  Poklon je bil simbolni poklon v spomin vsem, ki so v osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991 prelili kri za slovensko domovino in opomin generacijam, ki prihajajo za nami, da se kaj takega nikoli več ne bi ponovilo.  V nadaljevanju dneva  so obiskali tudi grobove  umrlih članov OZVVS Šoštanj  in se jih spomnili s prižiganjem sveč in častnim pozdravom.

 

 

Prispeval Urednik 06 November 2012

 

Predsednik Vlade RS Janez Janša: »Ponosno proslavimo dan, ko je Slovenija svobodno zadihala /21. obletnica odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije/

vlada odhod_jla_slo_26_10_2012novo 1 Predsednik Vlade RS Janez Janša je ob  21. obletnici odhoda zadnjega vojaka JA iz Republike Slovenije  v četrtek, 25. oktobra 2012 gostil sprejem in nagovoril povabljene, ki so z njim utirali pot samostojni Sloveniji in postavili temelje za razvoj suverenega slovenskega naroda. V nagovoru je izpostavil, da je Slovenija takrat bila sposobna stopiti skupaj in da verjame, da bo znala to storiti tudi danes, ko je naša suverenost ogrožena ekonomsko in finančno. V zaključku je poudaril, da si dnevi, ki se jih spominjamo ob tokratni obletnici zaslužijo spomin in da moramo ponosno proslaviti dan, ko je Slovenija svobodno zadihala. V začetku nagovora se je predsednik vlade spomnil, kako so v tem času pred 21 leti, z velikim veseljem spremljali kolone enot JA, ki so se pomikale proti koprskem pristanišču in od tam za vedno odhajale iz Slovenije. »Zaključil se je proces, ki se je začel že leta prej in je svoj višek dosegel v času vojne za samostojno Slovenijo,« je opisal. V nadaljevanju pa izpostavil, da se je takrat v praksi odločalo o tem ali bomo Slovenci postali gospodar na svoji zemlji za večno ali pa nam bodo to preprečili. »Tukaj ste tisti, ki ste odigrali ključno vlogo,« je posebej pozdravil povabljene, ter povedal, da so bili pomembni dnevi po Brionski deklaraciji, ko je Slovenija stopila skupaj in s spretnimi pogajalskimi prijemi nadoknadila tisto, kar so ji nekateri v zadnjem koraku želeli vzeti. Predsednik vlade si je zapomnil, kako je v tem času osamosvajanja bilo v Sloveniji vsak dan več energije in veselja, ampak žal v soseščini tudi vse več spopadov »To je bil čas, ko smo se zavedali, da imamo v tej preizkušnji lastno državo, ki se je postavila na svoje noge, ki se je sposobna braniti pred močnejšim nasprotnikom,« je predsednik vlade opisal takratne razmere in poudaril, da je s tem država stopila na novo pot za mednarodno priznanje. »To so bili dnevi vrhunca slovenskega naroda in mislim, da se moramo spomniti na te čase in jih dostojno proslaviti,« je pozval. »Ko so iz Beograda načrtovali pohod na Slovenijo, so se norčevali iz nas češ da bo problem v Sloveniji, ko bodo šli v akcijo to, da bodo ceste polne beguncev, ki bežijo v Avstrijo in Italijo,« se je spominjal ter povedal, kako so namesto tega ljudje tudi goloroki postavljali pred tanke in kako sta slovenska obramba in policija odigrali zgodovinsko vlogo.
Nenazadnje je predsednik vlade Janez Janša primerjal zgodovino z današnjimi časi, ter poudaril, da če smo se takrat borili za lastno suverenost, se po 21 letih ponovno srečujemo z njeno ogroženostjo. »Ogroža jo gospodarska in finančna kriza in preveliko zadolževanje v zadnjih letih. Narod, ki ni sposoben odplačevati svojih dolgov tujim upnikom, ni popolnoma suveren,« je povedal in poudaril, da smo na tej točki danes ogroženi. »Suverenost je tisto za kar smo se Slovenci enotno postavili v bran pred 21 leti in čas je, da ponovno stopimo skupaj. Mislim, da smo to sposobni in da se bo to zgodilo,« so besede s katerim je zaključi in dodal, da lahko ponovno dokažemo, da uspešna borba za samostojnost ni bila slučaj, ampak da smo dosegli trajno stanje, ki ga lahko vzdržujemo, ter kot država zagotavljamo prebivalcem večjo blaginjo in večjo varnost. 

Vir: Vlada RS

 

Prispeval Urednik 31 Oktober 2012

 

V Radencih slovesnost ob odhodu zadnjega vojaka JLA

odhod zadnjega_jla_slo_radenci_lipicLetošnjo slovesnost ob 21. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije sta 26. 10. 2012 v Radencih pripravili Zveza veteranov vojne za Slovenijo  in Združenje Sever. Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije, Danilo Türk. Že pred slovesnostjo sta ob 14.30 uri predsednika PO ZVVS Pomurje Niko Brus in PVD Sever za Pomurje Ciril Magdič položila venec k spominskemu obeležju pri krožišču. Za tem sta predsednika ZVVS generalmajor Ladislav Lipič in ZPVD Sever Miha Molan posadila drevo spomina in miru v Senčnem parku. Druženje so nadaljevali v konferenčni dvorani hotela Radin, kjer je potekala skupna seja Predsedstva ZVVS in Upravnega odbora ZPVDS. Janez Konrad, podžupan občine Radenci, je v pozdravnih besedah nagovoril vse prisotne – predsednika Republike dr. Danila Türka, predsednika Odbora za obrambo Franca Jurša, namestnika načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadirja dr. Andreja Ostermana, direktorja Policijske uprave Draga, predsednike in predstavnike drugih veteranskih in domoljubnih društev, predstavnike ministrstva za lokalne zadeve in policije, predstavnike ministrstva za obrambo in slovenske vojske, župane sosednjih občin, veteranke in veterane. Vsem je zaželel dobrodošlico ter izrazil počaščenost ob izvajanju slovesnosti v njihovi občini. Slavnostni govornik dr. Danilo Türk je poudaril, da bi bila naša osamosvojitev bistveno težja in bistveno bolj tragična, če ne bi bilo vseh teh dejanj vse te pripravljenosti, volje. Ustvarjena je bila pravna podlaga in operativna sposobnost za vsa kasnejša dejanja. Zagotovljena je bila polna politična enotnost. Vse to je bil rezultat trdne volje, odločnosti, zgodovinsko enkratne volje. 25. oktobra 1991 natanko ob 23:45 uri se je zadnji vojak jugoslovanske armade vkrcal na malteški trajekt Venus, ladja pa je slovensko morje zapustila v prvih minutah 26. oktobra 1991. Čas dokončnega umika zadnjih vojakov JA iz vseh vojaških objektov na območju Republike Slovenije je bil za vse pripadnike TO in policiste poln negotovosti, napetosti, nevarnosti izbruha novih oboroženih spopadov. 
Na tokratni slovesnosti ob 21. obletnici, ki so jo organizirale Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS),  Zveza policijskih veteranskih društev SEVER (ZPVD Sever), in Občina Radenci, so se spomnili zapuščanja vojaških objektov na območju Pomurja. Celoten dogodek je z glasbo spremljal Policijski orkester Republike Slovenije, katerih člani nastopajo na protokolarnih obveznostih, slovesnostih v okviru Policije, državnih proslavah, dobrodelnih prireditvah, igrajo na mednarodnih športnih prireditvah, samostojnih koncertih doma in v tujini, sodelujejo z Glasbeno mladino ljubljansko in z Zvezo slovenskih godb. Na tiskovni konferenci sta predsednika ZVVS generalmajor  Ladislav Lipič in ZPVD Sever Miha Molan podala skupno izjavo za javnost, na kateri sta poudarila prizadetost in nestrinjanje vseh veterank in veteranov zaradi načina uveljavljanja ukrepov iz Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), saj jih je prekomeren poseg v pravice prizadel. Z odvzemom teh pravic je Zakon o vojnih veteranih izgubil svoj pomen.

Vir: www.pomurec.com  | Marina Vrbnjak | Radenci, 27.10.2012 
pdf akti  Izjava SEVER (ZPVD Sever) in  Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS)

 

Prispeval Urednik 31 Oktober 2012

 

Predsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide pri DZ RS ga. Alenka Jeraj o ukinjanju pravic po zakonu ZUJF veteranom vojne za Slovenijo

novo 1 Član Zveze veteranov vojne za Slovenijo in član predsedstva Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Šoštanj Zdenko Zajc, ki je bil na  obisku Državnega zbora Republike Slovenije (DZ RS) v ponedeljek,  22. oktobra 2012, je ob tej priložnosti poslanki in predsednici Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki med drugim obravnava tudi predloge zakonov, druge akte in problematiko, ki se nanašajo  tudi na vojne veterane, vojne invalide  in žrtve vojnega nasilja ter vojna grobišča,  gospe  Alenki Jeraj zastavil vprašanje v  zvezi izvajanjem Zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUFJ), ki se nanaša tudi  na zmanjševanje  pravic vojnim veteranov osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. Z zakonom ZUJF se s 1.1.2013  namreč veteranom vojne za Slovenijo 1991 določene pravice iz Zakona o vojnih veteranih ukinjajo.. Odgovor predsednice Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide gospe Alenke Jeraj na to problematiko lahko poslušate na tej povezavi:
Odgovor predsednice Alenke Jeraj na zmanjševanje pravic vojnim veteranom 1991 po sprejetem Zakonu o uravnoteženju javnih financ (ZUJF)

 

Prispeval Urednik 24 Oktober 2012

 

Vabilo na komemoracijo

spomenik branitelejm_91_sostanjnovo 1 V četrtek, 1. novembra  2012 ob 10. uri, se  bo  delegacija veteranov Območnega združenja veteranov vojne za
Slovenijo Šoštanj  ob Dnevu mrtvih  
s polaganjem cvetja in sveč spomnila vseh žrtev osamosvojitvene vojne iz leta 1991 pri spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991« v Kajuhovem parku v Šoštanju in vsem padlim borcem in aktivistom okupatorske morije v letih 1941-45 Združenja borcev za vrednote NOB Šoštanj  pri spomeniku NOB na Trgu svobode v Šoštanju.  Delegacija bo obiskala tudi vse grobove umrlih članov OZVVS Šoštanj  in se jih spomnila s prižiganjem sveč in častnim pozdravom. 

Vabljeni!

 

Prispeval Urednik 24 Oktober 2012

 

OZVVS Idrija - Cerkno zavrača ukinjanje pravic vojnim veteranom

novo 1 V mesecu septembru 2012 so veterani vojne za Slovenijo na območju Upravne enote Idrija prejeli odločbe, s katerimi jim je država dokončno ukinila plačevanje prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Te razmere je na svoji seji, dne 27.9.2012 obravnavalo predsedstvo Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Idrija - Cerkno in v zvezi s tem sprejelo I Z J A V O, ki so jo posredovali Zvezi veteranov vojne za Slovenijo in predsedniku Zveze veteranov vojne za Slovenijo  generalmajorju Ladislavu Lipiču. 
Izjava je v prilogi.
pdf akti Izjava OZVVS Idrija - Cerkno predsednku ZVVS Ladislavu Lipiču

 

Prispeval Urednik 24 Oktober 2012

 

Intervju s predsednikom ZVVS Ladislavom Lipičem na lokalni TV IDEA iz Murske Sobote

novo 1 V četrtek, 11. oktobra 2012 je bil gost lokalne televizije  TV IDEA iz Murske Sobote predsednik  Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav  Lipič.   Novinar TV Idea je s predsednikom Zveze veteranov vojne za Slovenijo  opravil intrvju  o trenutni peroči problematiki veterank in veteranov vojne za Slovenijo, ki se jim je   s  sprejetim zakonom o uravnoteženju javnih financ ( ZUJF),  odvzemajo določene pravice, ki so jih pridobili v skladu  z Zakonom o vojnih veteranih…  

 intrvju lipic_predsednik_zvvs_tv_idea_small INTRVJU s predsednikom ZVVS Ladislavom Lipičem

 

Prispeval Urednik 16 Oktober 2012

 

Območno združenje “VETERAN” Nova Gorica vabi na mašo za domovino v počastitev izgona zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo “VETERAN” Nova Gorica v sodelovanju z vojaškim vikariatom Slovenske vojske VABI veteranke in veterane vojne za Slovenijo, NA MAŠO ZA DOMOVINO V POČASTITEV IZGONA ZADNJEGA VOJAKA JLA IZ SLOVENIJE. Maša bo v soboto,  20. oktobra 2012 ob 16,00 uri na Sveti Gori pri Novi Gorici.

Mašo bo daroval koperski škof  Jurij Bizjak. Zaželjeno je, da se maše veteranke in veterani  udeležijo  v veteranski ali bojni uniformi. Zbor praporščakov bo ob 15,00 uri pri cerkvi na Sveti gori pri Novi Gorici (Sveta gora 2, Solkan).  Po maši bo  prijateljsko veteransko druženje.

OZVVS "VETERAN" Nova Gorica

pdf akti Vabilo na mašo za domovino na Sveti Gori pri Novi Gorici

 

Prispeval Urednik 12 Oktober 2012

 

Sporočilo 12. seje predsedstva Območnega združenja veteranov Spodnje Savinjske doline Žalec predsedstvu Zveze veteranov vojne za Slovenijo

Počilo je! Nezadovoljstvo našega članstva se je začelo čutiti na vsakem koraku. Ljudje, ki so se v letih 1990 (ne oddaja orožja) in 1991 (vojna) odločili za svojo domovino Slovenijo, so danes razočarani. Vsi smo razočarani, pravijo člani predsedstva OZVVS Spodnje Savinjske doline Žalec. Kaj narediti, da bi Slovenija ne tonila in se potopila?  »Za Slovenijo gre« je poziv, ki ga sporočajo pripadniki Dolenjskih teritorialcev.
Smatramo, da gre za klic, ki ga bodo morali slišati in upoštevati tisti, ki  nas vodijo, ki krmarijo našo Slovenijo. Pred dvaindvajsetimi (22) leti nismo pomišljali, nismo se ustrašili  groženj in nato vojne.  Bili smo odločno za pot, ki nas bo popeljala v  lepši jutri, kjer bomo živeli v naši lepi domovini, enotno. A danes je tudi ta del naše  Slovenske zgodovine zbledel.

Preprost človek enostavno ne more verjeti, da se lahko iz enotnosti Slovencev v letu 1990 – 1991 spustimo na nivo,  ki je najmanj demokratičen, kaj šele človeški. Govori in pisanja  o kmečki logiki, recesiji in pripadnosti, do svoje domovine. A, to je to, da kratijo pravice upokojencem, veteranom vseh vrst. Tega nismo želeli. Proti temu je treba nekaj storiti, a žal se večina ljudi v Sloveniji boji povedati, kaj si mislijo. Raje potrpijo, češ, saj bo. To je ena največjih napak Slovenske demokracije, da vlada strah pred maščevanjem  ljudi na oblasti. Pred 22. leti smo  imeli jasno strategijo,  kako naprej, a danes ne vemo kaj bo jutri. Torej, kje so izvoljeni strategi, ki so obljubljali pozitivno sporočilo kam gremo in kaj moramo skupaj storiti, namesto, da se odpira ideološke teme. 
Tuji dopisniki se nam smejijo; saj vas  je komaj za eno naše veliko mesto, pa se ne znate dogovoriti.  Piše: politične kulture v Sloveniji sploh ni. Takšne vulgarnosti in cinizma, kot ga imajo slovenski politiki eden do drugega, v tujini ni (po kom se zgledujemo?)

Lahko obstajajo tudi nasprotja, ampak eden do drugega moramo biti kulturno spoštljivi. Veterani vojne za Slovenijo OZVVS Spodnje Savinjske doline smo ogorčeni in razočarani nad ljudmi, ki vodijo našo državo, ki kratijo pravico in dostojanstvo vseh tistih, ki so s ponosom in življenji krojili Slovensko zgodovino.  Skrbi nas usoda države, države, ki jo imamo radi, saj je naša domovina, druge nimamo. Za to so se borili naši predniki, kakor tudi mi, ki sedaj tu živimo. Zvezi veteranov vojne za Slovenijo: stopite skupaj in ne pustite, da tonemo, saj vendar znamo plavati, kar smo že dokazali. Če bo potrebno se bomo zbrali in naučili tudi tiste, ki tega niso vešči. To naj bo eden od pozivov, naj se ve, da smo veterani pri razvoju naše domovine še vedno prisotni v živo.

OZVVS Spodnje Savinjske doline

 

Prispeval Urednik 12 Oktober 2012

 

Sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vojnih veteranov in veterank pod ugodnejšimi pogoji in ugodnostmi

novo 1 Z zakonom o uravnoteženju javnih financ (ZUJF), ki je stopil v veljavo 31.5.2012, so se spremenile tudi določbe zakona o vojnih veteranih. Tako bodo nekatere pravice veteranov s 1.1.2013 prenehale veljati, med njimi tudi pravica do plačila premije za dopolnilno zdravstveno zavarovanje iz proračuna. Ta pravica bo veteranom zagotovljena le še ob izpolnjevanju starostnega pogoja – dopolnjenih 55 let, ali v primeru trajne popolne izgube delovne zmožnosti ob hkratnem izpolnjevanju pogojev za starostni dodatek. Z zmanjšanjem in odvzemom pravic vojnim veteranom se Zveza veteranov vojne za Slovenijo in veteransko združenje Sever  niso sprijaznili in še nadaljujejo z aktivnostmi, da bi preprečili uveljavitev teh ukrepov. Hkrati iščejo alternativne možnosti, da bi učinke ZUJF za vojne veterane ublažili.

Številne veteranke in veterani bodo z novim letom izgubili pravico do plačila premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja iz proračuna, zato so  Zveza veteranov vojne za Slovenijo, združenje Sever, Zveza društev upokojencev Slovenije, Zveza klubov upokojencev delavcev MNZ RS in Društvo upokojencev MO RS pozvali zdravstvene zavarovalnice Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica , pri katerih  je do sedaj država plačevala dopolnilno zdravstveno zavarovanje za vojne veterane, da posredujeo ponudbe z ugodnostmi glede dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja po 1.1.2013.

Informacijo o možnostih sklenitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja za vojne veterane in veteranke pod ugodnejšimi pogoji in dodatnimi ugodnostmi, ter ponudbe vseh treh zavarovalnic (Vzajemna, Triglav in Adriatic Slovenica) bo Zveza veteranov vojne za Slovenijo in  Združenje veteranov Sever še ta  mesec po pošti poslali  na domove vsem članov ZVVS in ZS, tako da se bodo veteranke in veterani lažje odločili, komu bodo  zaupali svoje  dopolnilno zavarovanje v prihodnje. Več v priponki..
pdf akti 
Sklenitev dopolnilnega ZZ za VV - informacija

 

 

Prispeval Urednik 11 Oktober 2012

 

Varčevanje razburja tudi veterane – Na njihove pozive vlada ne odgovarja - članek RTV SLO

Varčevanje bo prizadelo tudi veterane, ki so se borili za samostojno Slovenijo. Ti so ogorčeni, ker jim država jemlje nekatere pravice, med drugim do zdravstvenega varstva. Vedno več je prošenj veteranov za finančno pomoč, kljub temu pa jim zdaj država jemlje dodatek 28 evrov, do katerega so bili upravičeni. Veterane je razburilo predvsem to, da je država posegla v njihove že pridobljene pravice, ne da bi z njimi predhodno vzpostavila dialog.
"Članstvo je vznemirjeno," je dejal Marjan Dolinšek, član predsedstva Zveze veteranov vojne za Slovenijo, in dodal, da so že pred meseci člani predlagali, da bi šli na ulice. Vodstvo zveze je skušalo ubrati mirno pot, zato so pošiljali prošnje za sprejem na vladi in pisma poslancem, a odgovorov niso prejeli.
Dolinšek zato opozarja, da je razočaranje med veterani popolno, in dodaja, da je veteranstvo vrednota, ki je ni mogoče kupiti. Sekretar območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Jožef Člekovič pa dodaja, da "nekateri razmišljajo, da država ravna z nami, kot da se takrat niso postavili na pravo stran".
Razburjeni člani zveze veteranov in zveze veteranov policistov Sever bodo, preden se odločijo za nadaljnje ukrepe, počakali na odločitev ustavnega sodišča v presoji 143. člena zakona za uravnoteževanje javnih financ.

Vir: TV Slovenija, MMC RTV SLO, L. L., Duška Lah, Mojca Dumančič, (8. oktober 2012 ob 21:11)
   Prispevek RTV SLO - Varčevanje razburja tudi veterane

rtv slo_manj_pravic_vojne_veterane_mala Prispevek RTV SLO - Država varčuje tudi pri veteranih

 

Prispeval Urednik 10 Oktober 2012

 

Šoštanjski veterani na X. strelskem tekmovanju za memorial Jožeta Ervina Prislana

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Velenje je v sodelovanju Strelske družine Dolič prvo oktobrsko soboto  na strelišču Strelske družine Dolič  v Gornjem Doliču v občini Mislinja pripravilo jubilejno deseto strelsko tekmovanje za memorial Jožeta Ervina Prislana, dogoletnega poveljnika 89. Območnega štaba TO  Velenje in prvega  poveljnika OŠTO Velenje v samostojni Sloveniji.  Jože Ervin Prislan je po osamosvojitveni vojni  1991 in organizacijskih spremembah svojo pot  nadaljeval v enotah Slovenske vojske  in General štabu Slovenske vojske, kjer je opravljal odgovorne častniške dolžnosti. Sodeloval  je  v več humanitarnih akcijah Slovenske vojske izven  naše države. Poleg službe je opravljal tudi pomembne naloge v   velenjski veteranski in častniški organizaciji in bil član prvega najvišjega organa Združenja veteranov vojne za Slovenijo. Za svoje delo je prejel več državnih odlikovanj in priznanj.   V spomin nanj, na njegovo delovanje, ne samo na vojaškem, ampak tudi športno družbenem področju, ki je pustilo pomemben pečat v obdobju njegovega delovanja, so se člani veteranske in častniške organizacije Velenje v soglasju s svojci  leta 2003 odločili,  da športni del na tradicionalnih srečanjih veteranske in častniške organizacije poimenujemo  v »Memorial Jožeta Ervina Prislana«.  Pet memorialnih tekmovanj so imeli v sklopu tradicionalnih srečanj velenjske veteranske in častniške organizacije, leta 2008  pa so se odločili, da to tekmovanje razširijo in nanj povabijo vsa Območna združenja Zveze veteranov vojne za Slovenijo, veteranska združenja Sever ter častniške organizacije Zveze slovenskih častnikov. Tokratnega tekmovanja se je udeležilo skupaj 14 ekip območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih častnikov ter policijskih veteranov združenja Sever.  Turnir so si prišli ogledat tudi  gostje, med njimi predstavanik občine Mislinja,  v imenu MO Velenje, ki je bila tudi pokroviteljica tega tekmovanja pa Tone Brodnik. Na strelišču se je pomerilo 46 strelcev, tekmovalci pa so dosegli zelo dobre rezultate, kljub temu, da gre za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovalo se je z MK puško serijske izvedbe, leže iz roke na razdalji 50 metrov in sicer 5 strelov za poizkus in deset strelov za oceno v času dvajset minut.  Najboljši rezultat v ekipni razvrstitvi je dosegla I. ekipa OZVVS Celje z 530 zadetimi krogi, druga je bila ekipa OZVVS Spodnja Savinjska dolina z 527  krogi,  tretja pa  I. ekipa OZVVS Velenje z 496 krogi. V posamični razvrstitvi je bil najboljši strelec Alojz Zagoričnik iz OZVVS Sp. Savinjska dolina z 183 osvojenimi krogi, drugi z 181 krogi je bil Slavko Frece iz OZVVS Celje, tretji pa z 180 krogi Mladen Melanšek, prav tako iz OZVVS Sp. Savinjska dolina.  Tekmovanja so se udeležile tudi dve ekipe iz   OZVVS Šoštanj v sestavi Zdenko Slatnar, Jože Čanč, Robert Borovnik ter Ivan Juvan, Jože Juvan in Zdenko Zajc. V skupni razvrstitvi je  I. ekipa OZVVS Šoštanj osvojila 6. mesto, II. ekipa OZVVS Šoštanj pa 12. mesto.  Najboljše tri ekipe so prejele pokale in medalje. Prehodni pokal pa je  prejela  I. ekipa OZVVS Celje.  Organizatorji X. strelskega memoriala iz velenjske veteranske organizacije  so potrdili, da so odlični organizatorji, prav tako vrhunske strelske ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in strelsko znanje na sodobno urejenem strelišču Strelske družine Dolič. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci zadržali v prijetnem prijateljskem klepetu s strelci in veterani, stkali  nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.   Vsi skupaj  so bili enotnega mnenja, da morajo slediti poglavitni želji in nameri, da bi bila ta in podobna tekmovanja najprej namenjena srečanjem in prijateljevanju, izmenjavi mnenj in izkušenj, ter šele nato športna tekmovanja.

pdf akti REZULTATI EKIPNA RAZVRSTITEV - X. memorial Jožeta E. Prislana
pdf akti  REZULTATI POSAMEZNO - X. memorial Jožeta E. Prislana
pdf akti  REZULTATI EKIPNO - X. memorial Jožeta E. Prislana

 

Strelsko tekmovanje za X. memorial Jožeta Ervina Prislana 2012

 

 

Prispeval Urednik 10 Oktober 2012

 

Ekipa veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj zmagala na II. tekmovanju v pripravi in kuhanju vojaškega obroka

Območno združenje slovenskih častnikov Laško je predzadnjo soboto v septembru 2012 pripravilo že II. tekmovanje v pripravi in kuhanju vojaškega obroka – »Štajerske kisle juhe« za prehodni pokal Območnega združenja slovenskih častnikov Laško in občine Laško. Tekmovanja se je udeležilo 15 ekip iz območnih združenj Zveze veteranov vojne za Slovenijo, območnih združenj  Zveze slovenskih častnikov in ekip  Policijskega veteranskega združenja Sever.  Tekmovanje je potekalo v Zgornji Rečici pri Laškem na domačiji Jeran, otvorili pa so ga načelnik general štaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič, pokrovitelj tekmovanja župan občine Laško Franc Zdolšek in predsednik Območnega združenja slovenskih častnikov Laško stotnik Zvonko Zorec, ki so vsem udeležencem zaželeli dobre kuharske rezultate.   Tekmovanja se je udeležila tudi štiričlanska ekipa OZVVS Šoštanj v sestavi Vanda Zajc, Anica Juvan, Sonja Čanč in Leon Stropnik. Za  pripravo vojaškega obroka so imele ekipe na razpolago štiri ure,  njihovo delo,  kot je urejenost tekmovalcev in delovnega prostora, pravilna priprava kurišča , usklajenost sestavin z recepturo, kakovost pripravljene jedi, pa  je budno spremljala tričlanska  ocenjevalna komisija organizatorja tekmovanja. Ekipa OZVVS Šoštanj  je s svojo mojstrovino  dosegla izjemen uspeh in sicer I. mesto v pripravi in kuhanju Štajerske kisle juhe, ter tako prejela prehodni pokal, ki  ga je  na I. tekmovanju 2011 prejela ekipa Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje. Po končanem tekmovanju  so obiskovalci in ostali udeleženci  tople obroke »Štajerske kisle juhe » tudi poizkusili. Drugo mesto je osvojila ekipa Policijskega veteranskega društva Sever za celjsko območje, tretje pa ekipa OZSČ Radeče - Marija Reka. Doseženi kuharski  rezultati so bili razglašeni po zaključnem tekmovanju, kjer sta  bivši načelnik generalštaba slovenske vojske general major  Albin Gutman, ki predseduje tudi  Zvezi slovenskih častnikov ter župan občine Laško Franc Zdolšek podelila pokale in medalje najboljšim ekipam in posameznikom.  Organizatorji OZSČ Laško so se izkazali kot dober organizator, prav tako kuharske  ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in kuharsko znanje. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci ob dobri kulinarični ponudbi zadržali v prijetnem prijateljskem klepetu, stkali nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.

II. tekmovanje v pripravi in kuhanju vojaškega obroka za prehodni pokal občine Laško in OZSČ Laško
 

Prispeval Urednik 09 Oktober 2012

 

Območni združenji slovenskih veteranov in častnikov Velenje organizirata strelsko tekmovanje za X. memorial Jožeta Ervina Prislana

novo 1 OZVVS Velenje in OZSČ Velenje, v sodelovanju s strelskim društvom Dolič V A B I T A v soboto, 6. oktobra 2012 v Dolič strelisce sd dolic(občina Mislinja) na ekipno strelsko tekmovanje za  X. memorial JOŽETA ERVINA PRISLANA, dogoletnega poveljnika 89. Območnega štaba TO  Velenje in prvega  poveljnika OŠTO Velenje v samostojni Sloveniji. Sočasno bo potekalo tudi posamezno tekmovanje za prehodni pokal za vse člane OZSČ in OZVVS Velenje. Pravico do nastopa na tekmovanju imajo člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, člani Zveze policijskih veteranskih društev »SEVER« in člani občinskih in območnih združenj Zveze slovenskih častnikov. Na strelišču se bodo tekmovalci pomerili z  MK puško standardne izvedbe, leže iz roke na razdalji 50 metrov in sicer pet poizkusnih strelov in deset strelov za rezultat,  čas streljanja je 20 minut. Strelivo priskrbi organizator. Pokale prejmejo prve tri uvrščene ekipe (vsak član zmagovalne ekipe pa prejme medaljo – zlato, srebrno, bronasto, glede na mesto uvrstitve). Zmagovalna ekipa prejme prehodni pokal. Za uvrstitve v streljanju z MK puško - posamezno prejmejo prvi trije najbolje uvrščeni tekmovalci medalje, prvo uvrščeni pa prehodni pokal. Štartnina znaša 45 EUR na ekipo in se plača ob prijavi ekipe, 6.10.2012 med 8. in 9. uro na tekmovališču (strelišču SD Dolič) sekretarki Tratnik Marijani. Prijave za tekmovanje v streljanju z MK puško – ekipno in posamezno sporočite do vključno torka, 02.10.2012, sekretarki Tratnik Marijani na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. . Po razglasitvi rezultatov bo prijetno druženje udeležencev. Za mirno roko pri tekmovanju bo poskrbljeno z malico in pijačo. Tekmovanje bo ob vsakem vremenu. 

Vljudno vabljeni!

pdf akti Razpis - X. memorial Jožeta Ervina Prislana 2012
pdf akti Pravila tekmovanja za izvedbo X. MJEP 2012
pdf akti Prijavnica - X. memorial Jožeta Ervina Prislana 2012
pdf akti Kako do strelišča SD Dolič


 

Prispeval Urednik 27 September 2012

 

Izjava za javnost predsedstva Zveze veteranov vojne za Slovenijio

novo 1 Člani predsedstva Zveze veteranov vojne za Slovenijo smo na svoji seji razpravljali tudi o posledicah, ki jih je s svojimi ukrepi povzročil Zakon o urejanju javnih financ. Velikemu številu veteranov vojne za Slovenijo odvzel večino pravic, določenih v Zakonu o vojnih veteranih. 
Številni poskusi, s katerimi so se veterani želeli vključiti v iskanje bolj ustreznih rešitev za blažitev krize, niso bili uspešni. Nasprotno, ves čas se poskušajo vzpodbujati spori in nesoglasja med veteranskimi organizacijami, kar pa odločno zavračamo in poudarjamo - v prihodnje nič o veteranih brez veteranov! S takšnim početjem in takšnimi ukrepi se zanika prispevek vseh veteranov za samostojno Slovenijo! Prispevka veteranov, ki so z orožjem v roki branili novo nastajajočo državo, nam ne more vzeti nihče, z nobeno pretvezo ali zastraševanjem, še najmanj pa z odvzemom finančnih sredstev! 
Predsedstvo ZVVS je ponovno izkazalo pripravljenost za sodelovanje pri iskanju najbolj ustreznih rešitev pri zaščiti pravic svojih članic in članov. V primeru, da do tega ne bo prišlo, bo o nadaljnjih ukrepih odločal izredni Glavni zbor, kot najvišji organ Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

generalmajor Ladislav Lipič
        predsednik
Vir: strokovna služba ZVVS
pdf akti Izjava za javnost ZVVS

 

Prispeval Urednik 26 September 2012

 

stran 18 od 24