Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Strelci OZVVS Šoštanj na 2. odprtem strelskem tekmovanju ob prazniku občine Grosuplje.

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Grosuplje je v nedeljo, 28. junija 2015, ob pomoči sponzorjev organiziralo 2. Odprto strelsko tekmovanje ob prazniku Občine Grosuplje v streljanju z MK puško, ekipno in posamezno. Tekmovanje je potekalo na strelišču SD Sonja Vesel v Ivančni gorici.

V ekipnem delu tekmovanja je izmed 12-ih ekip (36 strelcev) 1. mesto dosegla ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo GROSUPLJE 1 z 252 krogi;

2. mesto je zasedla ekipa strelskega društva SD SONJA VESEL, Ivančna Gorica z 251 krogi;

3. mesto je zasedla ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje.

Ekipa OZVVS Šoštanj je zasedla 7. mesto z 228 krogi.

V kategoriji posamično je tekmovalo 28 strelcev, kjer je 1. mesto zasedel član Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo GROSUPLJE, Goršič Edo z 91 krogi in 5 deseticami, drugi je bil Renato Uranič OZVVS Kamnik z 91 krogi in 3 deseticami, tretji pa je bil Aleš Stefančič OZVVS Grosuplje z 88 krogi. Franc Oštir je zasedel 5. mesto z 87 krogi, Robert Borovnik 6. mesto z 86 krogi in Jože Čanč 14. mesto z 76 krogi.

Ostali rezultati iz tekmovanja so razvidni v prilogi.

OZVVS Šoštanj

002 012 025

018 015 001

007 009 013

exlogo REZULTATI tekme OZVVS GROSUPLJE 28.06.2015.xls


01 Julij 2015Šoštanjski veterani proslavili Dan državnosti v Skornem pri Šoštanju

Osrednjo proslavo ob Dnevu državnosti v občini Šoštanj so kot vsako leto, tudi tokrat pripravili v Skornem na predvečer tega za Slovenijo izjemno pomembnega praznika, saj je to dan, ko je naša država postala neodvisna. Zbrane na prireditvenem prostoru v Skornem V uvodnem nagovoru je v imenu organizatorja nagovoril Matej Skornšek, predsednik Turističnega društva Skorno, ki je med drugim dejal: »Krajani Skornega smo lahko ponosni, da proslavljamo državni praznik celotne občine Šoštanj v našem kraju. Današnja priložnost pa ni le proslava. Je tudi priložnost, da se ozremo okrog sebe in vase in da se vprašamo, kaj si želimo, česa smo zmožni in kaj smo pripravljeni storiti, da bi se nam naše upanje uresničilo.«


Osrednji govornik na prireditvi je bil župan Občine Šoštanj Darko Menih. V svojem govoru je med drugim povedal: »Številni politiki izkoriščajo slavnostne prireditve za podpihovanje, delitev na črne in rdeče, desne in leve, naše in vaše. Enotni smo samo v tem, da se naša pričakovanja ob samostojnosti niso izpolnila, še več, vedno več je revežev, srednji razred izginja, odvisni smo od peščice bogatašev. Sistemske korupcije, ki povzroča našo vedno večjo revščino in zadolževanje, ne more premagati nobena vlada. Tako imamo kaj malo vzroka za slavje. Pravijo, da se gospodarstvo počasi pobira iz krize, število Slovencev, ki živijo na robu preživetja se povečuje, mladi intelektualci odhajajo v tujino, postajamo apatični za probleme, težave naših bližnjih sosedov, prijateljev ter znancev nas ne zanimajo. Postajamo vedno večji egoisti, kar pa ni dobro. Človek je v osnovi družabno bitje in se ne sme zapirati vase. Moramo si med seboj pomagati, verjeti drug v drugega, v boljši jutri.« Župan je v nadaljevanju vsem zaželel prijetno praznovanje, organizatorjem pa se je zahvalil za odlično prireditev.

 

V imenu veteranov vojne za Slovenije je zbrane nagovoril Leon Stropnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Ob našem gotovo največjem in najpomembnejšem državnem prazniku se spominjamo zgodovinsko pomembnih dogodkov in časa, ki je bi v marsičem drugačen čas, kot je današnji. Bil je to čas vznesenosti, novega upanja v lepšo prihodnost, bil je čas odločnosti, visoke samozavesti in bil je čas poguma.

Poguma slovenskega naroda, ki se je odločil za samostojno pot v prihodnost, ta pa je bila živeti v lastni, samostojni in suvereni državi, v družini evropskih narodov.

Vsi našteti cilji so se nam uresničili zahvaljujoč celotnemu slovenskemu narodu, ki je z oddajo svojega glasu na plebiscitu dal jasno nalogo takratnemu slovenskemu političnemu vodstvu, da želi imeti lastno državo. Tej jasno izraženi želji smo se pridružili tudi takratni pripadniki TO in slovenske milice ter z orožjem podprli to željo. Zato je prav, da se nekoliko natančneje spomnimo tistega časa, dogodkov in ljudi.

Posebno vlogo je v šaleški dolini odigralo 89. Območno poveljstvo Teritorialne obrambe s poveljnikom, ki se ga posebej častno spominjamo, majorjem Jožetom Ervinom Prislanom, ter z vsemi člani štaba, poveljniki enot ter vsemi pripadniki TO, ki so takrat na položajih izpostavili svoja življenja.

 

Vse se je začelo že s poskusom odvzema orožja TO, ki ga je poveljstvo TO uspešno preprečilo. Takrat so se izkazale družine, ki so tajno hranile to orožje za odločilni čas, ki je bil pred nami.

Zato ob Dnevu državnosti povejmo na glas, da bodo vrednote, ki naj krasijo našo državo poštenost, ponos, pravičnost, svobodoljubje, sožitje v sobivanju, spoštovanje pravic manjšin in skupno medgeneracijsko sporazumevanje.

 

To kar je Slovenija pridobila z osamosvojitvijo in z njeno obrambo v vojni za Slovenijo, ni samo nekaj, česar sadove uživa generacija, ki je pri tem sodelovala, ampak je to nekaj, katere sadove naj pobirajo vse sedanje in prihodnje generacije.


Iskrene čestitke ob Dnevu državnosti in

SREČNO SLOVENIJA!


Prisotne pa je nagovoril še Anton Berložnik, predsednik Zveze borcev za vrednote NOB Skorno-Florjan in Bele Vode.

 

Darko Menih, Matej Skornšek, Leon Stropnik, delegacija OZVVS Šoštanj, Anton Berložnik, Franci Skornšek, podpredsednik TD Skorno, in Matic Mežnar, predsednik KS Skorno-Florjan so položili venca k spomeniku veteranov vojne za Slovenijo v Šoštanju in k spomeniku NOB v Skornem.

 

V kulturnem programu so poleg PO Zarja sodelovali domači umetniki: MePZ Skorno pod vodstvom Vesne Pirečnik, Miha Ovčar in Nejc Slemenšek iz Glasbene šole Gvido pod mentorstvom Marka Berzelaka in Folklorno društvo Oglarji iz Šoštanja.

Leon Stropnik

IMG 4629 IMG 4630 IMG 4633

IMG 4638 IMG 4640 IMG 4646

IMG 4663 IMG 4681 IMG 5476

IMG 5556 IMG 5762 IMG 6367

30 Junij 2015OZVVS Šoštanj na drugem spominskem pohodu po obeležjih iz leta 90/91 na območju občine Šoštanj

Pretekli vikend so veterani območnega združenja vojne za Slovenijo Šoštanj organizirali 2. Tradicionalni Prislanov pohod po obeležjih iz vojne za Slovenijo leta 90/91. Pohod ima spominski, družabni in rekreativni pomen. Namen je obiskati domačije kjer se je v vojnem času hranilo in skrivalo orožje Teritorialne obrambe in kjer so se v tem obdobju dogodili pomembni dogodki tistega odločilnega in prelomnega časa za novonastalo državo. Pohod je poimenovan po takratnem, žal že pokojnem , poveljniku 89. Območnega štaba TO Jožetom Ervinom Prislanom.

Letos se je pohoda udeležilo lepo število veteranov in njihovih družinskih članov. Zborno mesto je bilo pri veteranskem obeležju v Kajuhovem parku v Šoštanju. Pravi pohod pa se je začel na izhodiščni točki na Spodnjem Brloškem. Od tu smo se podali do kmetije Rezoničnik, po domače pri Leskovšku. Tam nam je gospodar Roman Rezoničnik obnovil dogodke, ko je njegova družina sprejela prebegli helikopter, ki so ga teritorialci za nekaj dni zamaskirali in pozneje prestavili na drugo skrivno lokacijo. Pot je nadaljevala proti Mršnem vrhu, kjer so nas sprejeli vedno prijazni lovci LD Smrekovec. Pogostili so nas na svojem lovskem bivaku.

Kolona je krenila proti planinski koči na Smrekovcu. Vsi udeleženci so se odpravili še na vrh Smrekovca, ki je tudi najvišja točka občine Šoštanj. Po lovskih poteh je sledil še povratek na kočo. Tudi na koči na Smrekovcu nas spominska tabla spominja, da so pripadniki belovodske čete TO tu čuvali in skrivali helikopter s katerim sta prestopila na stran TO , pilot Jože Kalan in tehnik letalec Bogomir Šuštar. Prijazni oskrbnik koče Tomo Drolc nas je postregel še z vojaško planinskim pasuljem. Pohodniki so se dobre volje podali še na izhodiščno točko pri Spodnjem Brložniku, kjer se je pohod končal.

Zaradi dobre organizacije in zadovoljstva pohodnikov, bo OZVVS Šoštanj zagotovo pohod organizirala še v tretje, drugo leto . Razveseljivo je, da so se spominskemu pohodu priključili tudi družinski člani in mladi.

Zdenko Slatnar

IMG 4685 IMG 4704 IMG 4785

IMG 4688 IMG 4689 IMG 4750

30 Junij 2015Šoštanjski veterani uspešno izvedli 3. strelsko tekmovanje za prehodni pokal občine Šoštanj in OZVVS

Občina Šoštanj in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj sta v sodelovanju s Strelskim društvom Dolič v okviru počastitve dneva Zveze veteranov vojne za Slovenijo in 24. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije v soboto, 20. junija 2015 organizirala 3. strelsko tekmovanje za pokal Občine Šoštanj in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v streljanju z malokalibrsko puško odprtega merka na razdalji 70 m. Tekmovanje je potekalo na zelo lepo urejenem strelišču Strelske družine Dolič v Gornjem Doliču v občini Mislinja, ki ima vsa potrebna dovoljenja za streljanje z lovskim in športnim orožjem. Pokrovitelj 3. tekmovanja z malokalibrsko puško je bila Občina Šoštanj in OZVVS Šoštanj, pokale in medalje za tekmovalce pa je prispeval pokrovitelj tekmovanja, občina Šoštanj. Tekmovanje se je pričelo ob 9. uri in je potekalo ekipno (trije člani) in posamično na razdalji 70 metrov. Na tekmovanju je sodelovalo 28 tekmovalcev in tekmovalk. Tekmovalci so streljali leže z roke brez naslona na tarčo velikosti 50 x 50 cm. Na voljo je bilo neomejeno poskusnih strelov in deset strelov za oceno v roku dvajsetih minut.

Najboljši rezultat v skupni ekipni razvrstitvi je dosegla ekipa OZVVS Velenje (Viktor Slatinek, Martin Hudales in Milan Hrovat) 1. mesto z 290 zadetimi krogi, OZVVS Kamnik (Janez Volkar, Zdravko Vrankar in Renato Uranič), ki je zasedla 2. mesto z 281 zadetimi krogi, tretja je bila ekipa OZVVS Zg. savinjsko – zadrečka dolina (Peter Bezovšek, Ivko Poličnik in Andrej Kolenc) z 281 krogi, četrta pa domača ekipa OZVVS Šoštanj (Robert Borovnik, Franc Oštir, Jože Čanč) z 274 krogi. V posamični razvrstitvi je bil najboljši strelec Viktor Slatinek iz OZVVS Velenje z 99 osvojenimi krogi, drugi z 97 krogi in 5 muši je bil Zdravko Vrankar iz OZVVS Kamnik, tretiji pa Jože Gorjanc z 97 krogi in 2 muši iz OZVVS Grosuplje. Istočasno je potekalo tudi tekmovanje v posamični konkurenci za najboljšega strelca iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Najboljši trije strelci so bili Robert Borovnik, ki je prejel zlato medaljo in prehodni pokal v trajno last po treh zaporednih zmagah, drugo mesto je zasedel Jože Čanč, tretji pa je bil Franc Oštir. V ženski konkurenci je prvo mesto zasedla Marija Oštir, drugo mesto je osvojila Sonja Čanč in tretje mesto Lidija Stropnik. Medalje in pokale je poleg predsednika Leona Stropnika podeljeval tudi župan občine Mislinja gospod Bojan Borovnik, ki nas je prijetno nagovoril, zaželel prijetno počutje v njihovi občini in nam tudi za v prihodnje zaželel mirno roko in ostro oko.

Leon Stropnik

IMG 4551 IMG 4583 IMG 4585

IMG 4594 IMG 4604 IMG 4615

IMG 4616 IMG 4625 IMG 4627

exlogo Rezultati 3 strelskega tekmovanja z MK puško za pokal občine Šoštanj in OZVVS Šoštanj 20.06. 2015 Dolič.xls

21 Junij 2015Šoštanjski veterani na 14. veteranskih ekipnih športnih igrah v Dobrovniku

Občina Dobrovnik, leži na območju, kjer je nekoč bilo Panonsko morje. Razprostira se na 31 km2. Zajema tri naselja in sicer Strehovci, Žitkovci in Dobrovnik. Slednja dva ležita na narodnostno mešanem območju, kjer je večji del prebivalstva pripadnikov madžarske narodnosti. Vas Strehovci leži izven dvojezičnega območja. V občini deluje Dvojezična osnovna šola. V Dobrovniku poleg Slovencev in Madžarov živi še manjša romska skupnost, vsi prebivalci pa živijo v medsebojnem spoštovanju in strpnosti.

Na severozahodnem delu občine se razprostirajo dobrovniško - strehovske gorice posejane z vinogradi in sadovnjaki, med katerima ležijo obširni gozdovi s čudovitim akumulacijskim jezerom, medtem ko je na južni in zahodni strani tipična panonska nižina, z njivami in travniki.

Pravo bogastvo občine je zanimiva kulturna dediščina ter narava, ki jo poznajo predvsem domačini, zadnje čase pa jo spoznavajo tudi tuji turisti. Prav povsod je najti veliko prijaznih in veselih ljudi, ki rade volje postrežejo obiskovalca z pristno domačo hrano in dobro kapljico. Skozi njihovo občino peljejo različne tematske poti. Zelo so znane kolesarske in pohodniške poti, ki jih povezujejo z ostalimi turističnimi kraji v Sloveniji in na Madžarskem.

V soboto, 13. junija 2015 so na tekmovališčih dvojezične osnovne šole v Dobrovniku potekale 14. veteranske ekipne športne igre, ki se jih je udeležilo devet veteranov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Veteranske športne igre sta organizirali obe krovni veteranski organizaciji, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Lendava in Policijskim veteranskim društvom Sever za Pomurje, ki je v sodelovanju z Komisijo za šport pri zvezi veteranov pripravil že 14. veteranske ekipne športne igre. Člani območnih veteranskih organizacij so igre sprejeli kot že tradicionalno obliko druženja, hkrati pa ni manjkal športni in tekmovalni duh. V vseh panogah je sodelovalo 38. ekip z več kakor 700. tekmovalci in če prištejemo še spremljevalce, je bilo udeležencev preko 850.

Tekmovanja v šestih športnih panogah (streljanje z zračno puško, košarka, šah, pikado, met bombe in vlečenje vrvi) so potekala tekoče in brez resnejših težav. Komisija za pritožbe letos ni imela dela in navkljub veliki tekmovalnosti na igrah niso zabeležili telesnih poškodb.

Veterani iz OZVVS Šoštanj so tekmovali v treh disciplinah: v streljanju z zračno puško, metu bombe in pikadu. V pikadu so med 25. ekipami dosegli 55. točk in zasedli 14. mesto, v streljanju z zračno puško so z 61. točkami med 38. ekipami dosegli 11. mesto in v metu bombe z 75. točkami med 26. ekipami dosegli 7. mesto. Med 38. ekipami je OZ VVS Šoštanj z 191. točkami dosegel solidno 21. mesto.

Ekipni zmagovalci letošnjih športnih iger so postali tekmovalci iz OZVVS Zgornja Gorenjska, 2. mesto je osvojila ekipa OZVVS Spodnja Savinska dolina, 3. mesto pa ekipa OZVVS Ruše. Med ekipami Sever so zmagali tekmovalci PVD Sever Celje, pred PVD Sever Pomurje in PVD Sever Maribor.

Na zaključni prireditvi so najboljše tri ekipe v posamezni panogi prejele medalje in pokale prvi trije v skupni uvrstitvi pa pokale. Skupni zmagovalci iz OZ VVS Zgornja Gorenjska in pa PVD Sever Celje, pa še prehodne pokale.

Udeleženci so bili z izvedbo iger zadovoljni in so izražali čestitke za dobro organizacijo letošnjim organizatorjem OZVVS Lendava in PVD Sever za Pomurje. Lepo vreme, zanimive in razburljive tekme, izredno prijetno ozračje, nobene poškodbe in ob koncu obljuba vseh – na svidenje na 15. veteranskih športnih ekipnih igrah.

Leon Stropnik

DSCN5035 DSCN5038 DSCN5042

DSCN5047 DSCN5049 DSCN5056

pdf button 14. veteranske športne igre rezultati.pdf

15 Junij 201530. spominski pohod veteranov vojne za Slovenijo na Triglav-razpis

30. spominski pohod veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS in SEVER), članov Združenja borcev za vrednote NOB in Zveze slovenskih častnikov na Triglav je posvečen Triglavu - simbolu Slovenstva, partizanskim patruljam, ki so se v letu 1944 povzpele na vrh Triglava. Pohod in zaključna prireditev predstavlja eno osrednjih domovinskih prireditev veteranskih združenj v Sloveniji. Letošnji 30. tradicionalni pohod bo potekal 10. in 11. julija 2015. Na pot se krene v petek, 10. julija, ob 6. uri, z Rudnega polja. Organizirani pohodniki iz posameznih smeri Primorske ali od drugod na pot krenejo po svojih programih in s svojim varovanjem. Iz Rudnega polja pot vodi nad Velim poljem, mimo Vodnikovega doma preko Planike na vrh Triglava, kjer bo ob 13.30 uri krajša kulturna slovesnost. Vzpon na vrh od doma Planika in Triglavskega doma bo dovoljen samo v zanesljivem vremenu. Nekaj pomembnih dejstev: na Kredarici ima Zveza veteranov vojne za Slovenijo za prenočevanje 151 mest. Pri razvrščanju po kočah bo upoštevan lanski razpored nočitev. Stroške organizacije pohoda v višini 17 € po udeležencu bo poravnalo Območno združenje veteranov Šoštanj, stroške bivanja (18 € Planika in Staničeva koča in Kredarica 20 €) pa plačajo pohodniki na račun društva. Pohoda se lahko udeležijo člani ZVVS, Združenja SEVER, ZSČ in ZB za vrednote NOB, ki so zdravstveno in kondicijsko sposobni premagati to obremenitev. Pohoda se udeleži vsak na lastno odgovornost. Organizator nudi vsem udeležencem spominsko majico, kapo, značko in topli obrok ob povratku na Rudnem polju. Prijave pošljite na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. na GSM 041-776 300 najkasneje do 11.6.2015. Kasneje prijave ne bodo več možne. Prijavijo naj se le tisti, ki se bodo pohoda zanesljivo udeležili.

OZVVS Šoštanj

Veterani Triglav 2014 028 2 Veterani Triglav 2014 075 1 Veterani Triglav 2014 008 1

doc small RAZPIS_2015 za ZVVS.doc

exlogo Prijavnica za OZ VVS.xls

09 Junij 2015»2. Prislanov pohod po poteh spominskih obeležij«

OBMOČNO ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO ŠOŠTANJ

in
OBČINA ŠOŠTANJ

v okviru praznovanja Dneva državnosti, 24. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije, 22. obletnice delovanja ZVVS in dneva 151.helikopterske eskadrilje (15. HEB)

vabita veteranke in veterane ter njihove družinske člane na

»2. Prislanov pohod po poteh spominskih obeležij«

Pohod je organiziran in se izvaja v spomin na odločnost, hotenje in

pogum družin na območju Šoštanja, ki so v procesu osamosvajanja in vojne za samostojno Slovenijo v letih 1990-1991 za Teritorialno

obrambo hranili orožje, strelivo, opremo ter helikopter JLA (Gazela), ki je 28.6.1991 prebegnil na stran Teritorialne obrambe.

Pohod bo v soboto, 27. junija 2015  ob 8,00 uri.

Zborno mesto je v Šoštanju pred spomenikom

»Braniteljem slovenske samostojnosti« v Kajuhovem parku

Veteranski pozdrav!

OZVVS Šoštanj
  

IMG 3727 IMG 3794

doc small VABILO_2_PRISLANOV_POHOD_PO_OBELEŽIJH.docx

08 Junij 2015Vabilo na slovesnost ob Dnevu državnosti in 24. obletnici samostojnosti Republike Slovenije

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, vas vljudno vabi na osrednjo občinsko prireditev ob Dnevu državnosti in 24. obletnici samostojnosti Republike Slovenije, ki bo v sredo, 24. junija 2015 ob 18.00 uri pod šotorom na športnem igrišču v Skornem pri Šoštanju. Osrednjo prireditev prireja Turistično društvo Skorno, ki bo pripravilo program prireditve v sodelovanju z Občino Šoštanj. Slavnostni govornik na prireditvi bo župan občine Šoštanj Darko Menih.

Po uradnem delu pa prisrčno vabljeni, na veselico z ansamblom POSKOČNI MUZIKANTI in SKOR BANDOM.

OZVVS Šoštanj

IMG 3707 IMG 3714

pdf buttonvabilo TD Skorno ob Dnevu državnosti.pdf

08 Junij 20153.strelsko tekmovanje za pokal OZVVS Šoštanj in občine Šoštanj

Spoštovani strelski prijatelji in veterani!

Naša želja je, da izpeljemo strelsko tekmovanje z serijsko malo kalibersko puško, tako kot lansko leto.

Da tekmo le izvedemo smo se odločili za malokalibrsko puško. Da bo tekma malo drugačna kot po navadi, smo se odločili za ne standardno razdaljo 70 metrov. 

OBČINA ŠOŠTANJ, OBMOČNO ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO ŠOŠTANJ in STRELSKO DRUŠTVO DOLIČ

Vas v okviru počastitve dneva ZVVS in 24. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije


vljudno vabijo,

da se v soboto, 20. junija 2015 udeležite 3. strelskega tekmovanja za pokal OZVVS Šoštanj in občine Šoštanj v streljanju s malokalibrsko puško na razdalji 70m. Tekmovanje bo potekalo na strelišču v Gornjem Doliču 59/A v občini Mislinja. Vabimo vas, da se nam pridružite s svojo tričlansko ekipo ali posamezno. Pokrovitelj tekmovanja je župan Šoštanja Darko Menih.

OZVVS ŠOŠTANJ

20140607 090049 20140607 120605

doc smallVABILO NA 3 STRELSKO_TEKMOVANJE Z MK PUŠKO ZA_POKAL_OBCINE_SOSTANJ IN OZVVS ŠOŠTANJ 20.06.2015 DOLIČ.docx

doc smallOZVVS ŠOŠTANJ PRIJAVNICA ZA STRELSKO TEKMO 20 06 2015.docx

02 Junij 2015Šoštanjski veterani na 6 Memorialu Štefana Šemrova v organizaciji OZVVS Laško

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Laško je dne 23.05.2015 organiziralo strelsko tekmovanje za 6. Memorial Štefana Šemrova.

Štefan Šemrov je bil poveljnik TO zahodno štajerske pokrajine, organizator manevrske strukture in eden ključnih poveljnikov v letih osamosvajanja. Po činu je bil polkovnik. Tekmovanje so izvedli na strelišču Strelske družine Dušan Poženel v Hudi Jami 1, to je na poti v Rečico. Tekmovanje je bilo z malokalibrsko pištolo serijske izdelave (Margolin) na razdaljo 25m na standardno pištolsko tarčo. Strelska ekipa je štela 3 člane. Tekmovanja se je udeležilo 11 ekip iz OZVVS, PVDS, ZSČ.

Streljalo se je 5 poskusnih strelov v času 5 minut in 10 strelov za oceno v času 10 minut. Orožje, naboje in tarče je priskrbel organizator. Zaradi zagotovitve enakih pogojev na strelišču osebno orožje ni bilo dovoljeno. Ekipa OZVVS Šoštanj v sestavi Robert Borovnik, Franc Oštir in Jože Čanč je v hudi konkurenci osvojila odlično 3. mesto z 269 krogi. Zmagala je ekipa OZVVS Celje z 285 krogi, drugo uvrščena je bila domača ekipa PVDS Laško z 275 krogi. Kljub slabemu vremenu je bilo vzdušje med tekmovalci odlično, organizatorji pa so poskrbeli za dober vojaški obrok z željo, da se naslednjo leto zopet srečajo.

Leon Stropnik

007 011 016

006 013 009

  25 Maj 2015Spoštovane veteranke in veterani OZVVS Šoštanj vljudno vabljeni na 14. Veteranske igre ZVVS

14. Veteranske igre bodo potekale v dvojezični osnovni šoli Dobrovnik in zunanjih igriščih v organizaciji OZVVS Lendava in PVDS za Pomurje, dne, 13.06.2015. Na veteranskih igrah lahko sodelujejo le člani Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (v nadaljevanju OZVVS) in člani Policijskih veteranskih društev SEVER (v nadaljevanju PVDS). Tekmovalci morajo pri sebi imeti dokument, iz katerega je razvidno članstvo omenjenih društev. Pravilnost prijave preverjajo odgovorne osebe Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Združenja Sever. Rok prijave za sodelovanje na Veteranskih igrah je petek, 29. maj 2015 zaradi prijave, ki jo moramo poslati na ZVVS do 01.06.2015. Tekmovali bomo v disciplinah streljanje z zračno puško, met bombe na cilj, pikado ter šah, ekipa šteje tri člane. Vse zaiterisirane vljudno vabim, da se prijavijo na elektronski naslov OZVVS Šoštanj. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. do roka datuma za prijavo.

Leon Stropnik

 

20140614 081633 20140614 151818 20140614 152512

pdf buttonrazpis VŠI 2015.pdf

24 Maj 2015Veterane Šoštanja obiskali veterani iz OZVVS Trebnje

Tretjo majsko soboto so se na izlet odpravili člani OZVVS TREBNJE in se med svojim potepanjem ustavili v Šaleški dolini. Prijatelji iz gasilskega društva Šalek so jim pokazali muzej gasilsko vaške opreme in  zasebni muzej Oder Darka. Ogledali so si Muzej Premogovništva Velenje, se okrepčali v restavraciji JEZERO in se oglasili tudi pri nas v Šoštanju. Pozdravila sta jih župan Občine Šoštanj Darko Menih in predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik. Na kratko smo jim predstavili mesto in orisali delovanje občine, ter jim voščil dobrodošlico. Ob spomeniku v Kajuhovem parku smo se skupaj poklonili braniteljem slovenske samostojnosti iz leta 91. Predsednik OZVVS Trebnje Matjaž Melanšek se nam je zahvalil za lep sprejem in nas povabil tudi k njim na Dolenjsko. Pospremili smo jih na ogled Muzeja Usnjarstva, kjer so lahko občudovali spomin na to propadlo industrijo. Naš član Franc Ravnjak, ki je tudi podpredsednik OZVVS Šoštanj in predsednik Ribiške družine Šoštanj, nas je povabil na Ribiški dom in jim delo ribičev tudi na kratko predstavil.

Po prijetnem klepetu in izmenjavi prijateljskih vezi smo se razšli z obojestransko željo, da se še kdaj srečamo.


Leon Stropnik


IMG 4451 IMG 4449 IMG 4462

IMG 4471 IMG 4478 IMG 4494

IMG 4497 IMG 4523

19 Maj 2015Ekipa OZVVS Šoštanj tekmovala v pripravi in kuhanju vojaškega golaža ob Dnevu odprtih vrat Vojašnice

V soboto 09. maja 2015, je ob Dnevu odprtih vrat Vojašnica Celje organizirala že 5. tekmovanje v kuhanju vojaškega golaža, ki ga Vojašnica Celje oz. 20. MOTB Celje tradicionalno organizira med ekipami Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze slovenskih časnikov, Policijskega veteranskega društva Sever Celje ter Policijske uprave Celje s katerimi sodeluje Slovenska vojska.

Tokratnega tekmovanja se je udeležilo 8 ekip, med njimi tudi štiričlanska ekipa OZVVS Šoštanj v sestavi Leon Stropnik, Alenka Slatnar, Majda Vučak ter harmonikaš Martin Štrigl. Poleg štiričlanske ekipe OZVVS Šoštanj so sodelovale še ekipe: ZSČ Laško, ZSČ Hrastnik, ZSČ Velenje, OZVVS Celje, Policijsko veteransko združenje SEVER za celjsko območje, Policijska uprava Celje Tekmovanje je otvoril poveljnik vojašnice Franc Rozman Stane Celje podpolkovnik Boštjan Močnik, ki je vsem udeležencem zaželel dobre kuharske rezultate. Za pripravo vojaškega golaža v kotličku (15 porcij), so imele ekipe na razpolago 4. ure časa, njihovo delo, kot je priprava mize in dekoracija delovnega prostora, priprava kurišča in delo s kuriščem, priprava artiklov hrane in kuhanje golaža, urejenost, izgled ter domiselnost tekmovalcev, izgled in okus pripravljene jedi ter urejenost delovnega prostora po končanem kuhanju, je budno spremljala tričlanska ocenjevalna komisija organizatorja tekmovanja. Prvo mesto je osvojila ekipa OZVVS Laško. Doseženi kuharski rezultati so bili razglašeni po zaključnem tekmovanju, kjer sta podpolkovnik Boštjan Močnik ter stotnica Aleksandra Ferlež podelila prvi ekipi pokal Vojašnice Celje, vsi ostali sodelujoči pa so prejeli zahvalo organizatorja. Organizatorji iz Vojašnice Celje, so se izkazali kot dober organizator, prav tako vse kuharske ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in kuharsko znanje. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci zadržali v prijetnem prijateljskem klepetu, stkali nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.

Po končanem tekmovanju so obiskovalci, ki so si ob Dnevu odprtih vrat prišli ogledat Vojašnico Celje in ostali udeleženci, tople obroke okusnega vojaškega golaža lahko tudi poizkusili.

Leon Stropnik

 20150509 102016 DSC03644 20150509 145050  

 20150509 135633 20150509 144946


12 Maj 2015stran 10 od 28