Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Veterani OZVVS Šoštanj tekmovali na 12. memorialu Vilibalda Vilija Skrta z MK puško

OZVVS Celje je v soboto 25.4. 2015 na strelišču »Petriček« na Gričku pri Celju pripravilo strelsko tekmovanje za 12. memorial Vilibalda Vilija Skrta, nekdanjega poveljnika TO občine Celje v letih 1977 do1991 in nazadnje predsednika OZVVS Celje. Tekmovanja se je udeležilo skupaj 22 ekip. 22 ekip iz OZVVS Celje, Laško, Šoštanj, Velenje, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Štore, Grosuplje, Mislinjska dolina, Vrhnika-Borovnica, Ptuj, Spodnje Savinska- Žalec, Bela Krajna, Sevnica . 1. ekipa je bila iz PVZ Sever za celjsko območje – odbor Celje ter ekipa iz OZ ZZB NOB Hudinja. Na strelišču se je pomerilo 65 strelcev, tekmovalci pa so dosegli dobre rezultate, kljub temu, da gre za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovalo se je z MK puško standardne izvedbe, leže iz roke na razdalji 50 metrov in sicer 5 strelov za poizkus v času 5 minut in deset strelov za oceno v času deset minut. Najboljše rezultate v ekipni razvrstitvi so dosegle: 1. mesto ekipa OZVVS Spodnje Savinske doline- Žalec1. s 252 zadetimi krogi, 2. mesto ekipa OZVVS Celje 1 s 251 zadetimi krogi, 3. mesto ekipa OZVVS Celje 2 s 241 krogi in  OZVVS Šoštanj, je dosegla odlično 10. Mesto z 196 krogi. Najboljše tri ekipe so prejele pokal in praktične nagrade, ki jih je pripravil organizator OZVVS Celje. Prehodni pokal je prejela veteranska  ekipa OZVVS Spodnje Savinske doline- Žalec1. Med posamezniki so bili najuspešnejši: 1. mesto Franci Vovk (OZVVS Mežiške Doline) s 91 krogi, 2. mesto Mladen Melanšek (OZVVS Sp. Savinska) s 89 zadetimi krogi in 3. mesto Drago Guček (OZVVS Celje) 89 zadetimi krogi. 10. mesto Robert Borovnik (OZVVS Šoštanj) s 83 zadetimi krogi, 36. mesto Franc Oštir (OZVVS Šoštanj) s 61. zadetimi krogi ter 41. Damjan Turinek (OZVVS Šoštanj) 52. zadetimi krogi.Tekma je bila organizirana na visoki ravni. Organizatorji iz OZVVS Celje so potrdili, da so dobri organizatorji, prav tako vrhunske strelske ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in strelsko znanje. Turnir na Gričku je bil tudi odlična priložnost za prijateljsko srečanje sosednjih veteranskih organizacij zahodnoštajerske regije in širše ter drugih organizacij in društev, ki so se udeležili že 12. memoriala. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci zadržali v prijetnem prijateljskem klepetu s strelci in veterani. Stkali so nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.

Leon Stropnik

001 002 004 

005 007 008   

009 011

pdf buttonMemorial Vilija Skrta posamezno CELJE 2015.pdf

doc smallREZULTATI EKIPNO Memorial Vilija Skrta.docx


29 April 2015Uspešno izveden glavni zbor Zveze veteranov vojne za slovenijo v Mežici, dne 11.4.2015

Zveza veteranov vojne za Slovenijo vsako leto na svojem glavnem zboru opravi pregled opravljenega dela v preteklem letu in potrdi zastavljene naloge za tekoče leto. Tako je bilo tudi v soboto, 11. aprila 2015, ko smo se v velikem številu zbrali v Narodnem domu v Mežici.
Glavni zbor je bil tako kot je že utečeno razdeljen na dva dela in sicer na kulturni in delovni del.
Skozi kulturni del nas je prijazno popeljala napovedovalka Špela Šavc, program pa je s svojimi izjemnimi glasovi popestril moški pevski zbor Vres ter odlični Pihalni orkester Mežica.
Slavnostni govornik je bil načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor dr. Andrej Osterman,
V svečanem delu sta predsednik ZVVS Ladislav Lipič in generalni sekretar Mitja Jankovič najzaslužnejšim članom ZVVS podelila najvišja priznanja zlata plaketa, Red III. stopnje in Red I. stopnje. Zlato plaketo so za izjemno in prizadevno dolgoletno delo v ZVVS prejeli: Albin Gutman, Marjan Grabnar, Jože Ribič, Joško Erjavec, Jože Roškar, Jože Klofutar, Janko Blagšič, Jože Ladiha, Friderik Marič, Zdenko Hriberšek, Milan Ošep, Mira Gorenšek, Alojz Cajnko, Zvone Benko, Božidar Šober, Slavko Malešič, Jože Temnikar, Tomo Pančur, Radoslav Biličič in Anton Jelenič.
Red III. stopnje sta za uspešno večletno prizadevno delo, ki je pomembno vplivalo na razvoj, izgrajevanje, delovanje in uveljavljanje ZVVS, PO in OZVVS na državni, regijski in območni ravni prejela Marjan Platiša in Jože Velušček.
Najvišje priznanje Red I. stopnje pa so uspešno deset in več letno prizadevno in ustvarjalno delo v ZVVS ter za izjemne zasluge pri razvoju, izgrajevanju in uveljavljanju ZVVS na državni ravni in v tujini prejeli dr. Tomaž Teropšič, Valter Baldaš in Marko Milič.
Za odlično sodelovanje med ZVVS IN ZPVD Sever pa je priznanje zlati znak prejel nekdanji predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever Miha Molan.
Glavni zbor so svojo pristnostjo počastili tudi naslednji vabljeni gostje: župan občine Mežica gospod Dušan Krebel, županja občine Črna na Koroškem mag. Romana Lesjak, župan občine Prevalje dr. Matija Tasič,  podpredsednik Odbora za obrambo DZ RS Marjan Dolinšek, predsednik Zveze policijskih veteranskih društev Sever dr. Tomaž Čas, častni predsednik ZVVS Srečko Lisjak, predstavnik Zveze društev vojnih invalidov Slovenije ter drugi pomembni gostje.
V drugem delu glavnega zbora so bila predstavljena in potrjena poročila o opravljenem delu v preteklem letu: Poročilo o delu ZVVS za leto 2014 in organov ZVVS, v katerem je predsednik ZVVS Ladislav Lipič opozoril na težaven socialni položaj nekaterih naših članov, katerim je potrebno nameniti več pozornosti, serijo posvetov o vlogi TO pri zavarovanju procesov osamosvojitve RS, ki so jih nekateri PO že izvedli, štirje pa so v fazi priprave in izvedbe. V nadaljevanju je glavni zbor obravnaval in soglasno potrdil Finančno poročilo za leto 2014, Poročilo Nadzornega odbora, poročilo Častnega razsodišča. Glavni zbor je obravnaval in soglasno potrdil tudi Načrt dela in Finančni načrt za leto 2015. Predsednik ZVVS Ladislav Lipič je v uvodu k obema dokumentoma izpostavil, da mineva 25 let od oblikovanja tajne vojaške organizacije poimenovane MSNZ in prav toliko časa od imenovanja prvega slovenskega RŠTO, ki je bil neposredno podrejen takratnemu predsedstvu RS. Navedena dogodka bosta rdeča nit letošnjega praznovanja na vseh ravneh. V nadaljevanju je omenil nov praznik Dan suverenosti, ki ga bomo praznovali 25. oktobra 2015 in je prvi praznik, ki je priznanje vojakom in policistom, ki so sodelovali v oboroženi podpori pri plebiscitni odločitvi, da želimo živeti v lastni in samostojni državi ter serijo posvetov o vlogi TO pri zavarovanju procesov osamosvojitve RS. Prav tako je potrebno omeniti, da potekajo postopki za uveljavitev sprememb Zakona o vojnih veteranih, ki ob primerni gospodarski rasti vrača pravice do dodatnega zdravstvenega zavarovanja.
V zaključnem delu glavnega zbora se je predsednik ZVVS Ladislav Lipič zahvalil organizatorjem letošnjega glavnega zbora OZVVS Mežiška dolina za odlično opravljeno delo, prav tako se je zahvalil vsem udeležencem zbora in delovnemu predsedstvu za uspešno in konstruktivno opravljeno delo ter vsem zaželel srečno vrnitev domov.

Vir: ZVVS

20150411 095053 20150411 121202 20150411 101654   20150411 101759 20150411 103303 20150411 105414 20150411 120946 20150411 122241 20150411 140647 

Leon Stropnik


22 April 2015OZVVS Celje organizira strelsko tekmovanje za 12. memorial Vilibalda Vilija Skrta

novo 1 OZVVS Celje bo  v soboto 25. 4. 2015 na strelišču »Petriček«  na Gričku pri Celju pripravilo strelsko tekmovanje za 12. memorial Vilibalda Vilija Skrta, nekdanjega poveljnika TO občine Celje v letih 1977 do 1991 in nazadnje predsednika Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Celje. Tekmovanja se lahko udeležijo ekipe območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo  kakor tudi ekipe veteranskega združenja Sever. Na strelišču se bodo tekmovalci pomerili z MK orožjem. Tekmovalo se bo z MK puško standardne izvedbe, leže iz roke na razdalji 50 metrov in sicer 5 strelov za poizkus v času 5 minut in deset strelov za oceno v času deset minut. Tekmovalci bodo  imeli na voljo 5 naboje za poskus in deset nabojev za tekmo.  Najboljše tri ekipe bodo prejele pokal in praktične nagrade, ki jih bo  v sodelovanju s Slovensko vojsko pripravil organizator OZVVS Celje, najboljša ekipa pa bo prejela tudi prehodni pokal.  Prijave pošljete do 23. aprila 2015 na naslov Kidričeva ulica 3, 3000 Celje ali na faks (03) 490-34-06 ali e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Podatki naj vsebujejo tudi številko članske izkaznice, katero naj tekmovalci  imajo s seboj.

OZVVS Celje

 

 

Memorial Skrta_strelisce_Petricek 9 memorial_Skrta_2012_strelisce

doc smallVILI SKRT XII. MEMORIAL 2015.doc

doc smallPRIJAVNICA 20.04. CELJE 2015 V.S..docx05 April 2015Šoštanjski veterani na 11. obč. tekmovanju v streljanju z MK puško za prehodni pokal občine Kamnik

V soboto, 28.3.2015 je na strelišču Lovske družine Špitalič v Špitaliču, potekalo za prehodni pokal ob prazniku občine Kamnik in v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda že 11. občinsko odprto tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško. Tekmovanja se je udeležilo 17. ekip Območnih združenj veteranov, Strelskega društva Kamnik in Lovskih družin. Turnir so si prišli ogledat tudi gostje, med njimi predstavniki občine Kamnik, ki je tudi pokroviteljica tega že 11. odprtega tekmovanja v streljanju z MK puško. Na strelišču se je pomerilo 54 strelcev, tekmovalci pa so dosegli zelo dobre rezultate, kljub temu, da gre tudi za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovanje je potekalo posamično in ekipno po 3 člani z malokalibrsko puško serijske izdelave z odprtim merkom, in sicer leže brez jermena na tarčo 50 x 50 cm na razdaljo 50 metrov. Serija 3 strelov je bila poskusna in serija 10 strelov za oceno v času deset minut. Najboljši trije iz OZVVS Šoštanj so bili Robert Borovnik (28. mesto), Damjan Turinek (39. mesto) in Jože Čanč (47. mesto) ekipno pa so zasedli 14. mesto.

Leon Stropnik

DSC02570 DSC02535 DSC02539

exlogoposamično Špitalič 2015.xls

exlogoŠpitalič ekipno2015.xls

05 April 2015Šoštanjski veterani imajo novo vodstvo

V soboto je bil v prostorih veteranov vojne za Slovenijo v Belih Vodah 5. redni občni zbor Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Tokrat je bil občni zbor tudi volilni, kajti dosedanjemu vodstvu je potekel prvi mandat od ustanovitve območnega združenja. Člani združenja so pregledali delovanje v preteklem letu ter v obdobju prvega mandata od ustanovitve. Organi društva ter predsednik Leon Stropnik so izčrpno poročali o uresničevanju zadanih ciljev ter posledično tudi o finančnem stanju. Predsednik OZVVS Šoštanj je izpostavil največje uspehe preteklega mandata. Od ustanovitve leta 2010, si je združenje prizadevalo, da postane polnopravni član Zveze veteranov vojne za Slovenijo. To jim je uspelo z njihovim sprejetjem na glavnem zboru ZVVS leta 2013. Pred tem so skupaj z občino Šoštanj postavili spomenik v spomin na dogodke iz leta 1991 v Kajuhovem parku v Šoštanju. Na simbolni ravni je OZVVS Šoštanj pridobila tudi z razvitjem svojega prapora v letu 2014.

V celem mandatu pa se je OZVVS Šoštanj zelo aktivno vključevala na razna športna srečanja veteranov širom Slovenije. Najbolj uspešni so v strelstvu, ribolovu in šahu. Njihove vitrine krasi že kar nekaj pokalov s teh tekem. Veterani iz Šoštanja pa redno sodelujejo na vseh prireditvah v spomin vojne za Slovenijo ter prireditvah ob dnevu državnosti. S spominskimi obeležji in počastitvijo družin pa so se spomnili vseh krajev in ljudi kjer se je hranili orožje v vojni za Slovenijo.

Občni zbor je izvedel volitve novih organov za naslednje obdobje. V pripravi na volitve so sodelovali vsi člani združenja, saj so predloge in kandidature lahko podali vsi. Zaradi uspešnega dela v preteklem mandatu so se člani OZVVS Šoštanj soglasno odločili, da bo združenje še naprej vodil Leon Stropnik. Za prejeto zaupanje se je zahvalil vsem prisotnim in poudaril, da je pot njihovega uspešnega delovanja že zastavljena, tako, da bodo to delo samo nadaljevali. V tem letu že imajo cilj postaviti spominsko obeležje pri nekdanji podružnični šoli v Belih Vodah.

Uspešno delo šoštanjskega združenja so na koncu pozdravili tudi župan občine Šoštanj g. Darko Menih, v imenu ZVVS predsednik PO ZVVS Zahodne Štajerske major Zdenko Terpin, ter predstavniki OZVVS Celje, Laško in Žalec.

OZVVS Šoštanj

IMG 4425 IMG 4426 IMG 4428 IMG 4429 IMG 4427 IMG 4437  IMG 4432 IMG 4433 IMG 4435 IMG 4436 IMG 4440 IMG 4441

31 Marec 2015Šoštanjski veterani tekmovali v streljanju z vojaško puško (M-48)

Slovenska vojska si ob osnovnem poslanstvu in nalogah, ki vključujejo tudi pomoč drugim državnim organom in organizacijam ter civilnim združenjem pri zagotavljanju varnosti in blaginje državljanov, stalno prizadeva, da z dodatnimi aktivnostmi, ki jih izvaja na območju RS podpira ohranjanje in krepitev obrambne kulture in domovinske zavesti državljank in državljanov ter podpira in ohranja javno mnenje o obrambnem sistemu in Slovenski vojski. Tako je pričela izvajati strelska tekmovanja z vojaškim orožjem (puška M-48, kal. 7,9 mm) za člane društev Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), Zveze Slovenskih častnikov (ZSČ), Društev upokojencev MORS, Zveze društev in klubov MORiS oz. z društvi s katerimi ima SV sklenjene pogodbe o sodelovanju, kakor tudi z vsemi zainteresiranimi državljani Republike Slovenije.

Slovenska vojska trenutno izvaja strelska tekmovanja na I. ravni domicilnih enot na širših območjih po Sloveniji. Poleg na strelišču Pečovnik – Celje, tekmovanja potekajo še na streliščih Slovenske vojske Crngrob - Ljubljana, Apače – Maribor, Bloke – Novo Mesto, Crngrob – Kranj, Bač/Bloke – Postojna in Mlake – Nova Gorica.

Tako je v petek, 20 in 27. 3. 2015 v času od 08.00 do 15.00 na strelišču Pečovnik v Celju potekalo na I. ravni tekmovanje v ekipni konkurenci v streljanju z vojaško puško M-48, kal. 7,9 mm za društva in organizacije v domicilu 20. PEHP (pehotni polk) iz Celja, ki deluje v okviru 72. Brigade. Ekipa je lahko štela 3 člane, ne glede na spol.
Strelskega tekmovanja na strelišču Pečovnik – Celje, se je udeležilo 34 ekip iz Območnih združenj ZVVS Združenj slovenskih častnikov, PVD SEVER Celje, SD bratov Dobrotinškov Vojnik, Prostovoljnih gasilskih društev.
Izmed 34 ekip je prvo mesto osvojila ekipa OZVVS Celje II. ekipa z 244 osvojenimi krogi, druga je bila ekipa OZVVS Celje I. ekipa z 242 osvojenimi krogi, tretja ekipa OZVVS Šoštanj 2 z 220 krogi, četrta ekipa PGD Slivnica operativci 3 in peta ekipa SK Sv. Jurij Šentjur. Tako se je teh 5. najboljših ekip iz I. ravni uvrstilo v nadaljne tekmovanje, ki bo potekalo na II. ravni.

Skupaj je tekmovalo 105 tekmovalcev. Med posamezniki je prvo mesto osvojil Ivan Pesjak iz OZVVS Celje (92 krogov), drugi je bil Jože Mansutti PGD Slivnica operativci (89 krogov) in tretji Zlatko Travner iz OZSČ Laško (89 krogov).
Najboljši trije iz OZVVS Šoštanj so bili Jože Čanč (7. mesto), Franc Oštir (9. mesto) in Robert Borovnik (53. mesto)

Na DRUGO RAVEN se uvrsti po pet najboljših ekip iz vsakega območja iz I. ravni tekmovanja. Tekmovanja na II. ravni se bodo izvedla v Apačah pri Kidričevem 18. aprila 2015 ob 9. uri.

TRETJA RAVEN pa se bo izvedla na območju celotne države. Na tretjo raven se bo uvrstilo po pet najboljših ekip iz vzhodnega in zahodnega dela države iz druge ravni tekmovanja.

Leon Stropnik

DSC02460 20150401 102015 20150401 102029 exlogoREZULTATI STRELJANJA CELJE 20. IN 27. MAREC 2015

05 April 2015Uspešno izveden Posvet predsednikov in sekretarjev OZVVS v Poljčah, 7.3.2015

V soboto, 7. marca 2015 je bil vojaškem objektu EVOJ 132. Gorskega polka organiziran vsakoletni posvet predsednikov in sekretarjev Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo in članov predsedstva ZVVS. Posveta se je udeležilo 111 udeležencev iz 51 Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo in članov predsedstva ZVVS.

Posvet je bil tudi tokrat razdeljen na dva dela.

V prvem delu so se vabilu za izvedbo predavanj odzvali dr. Vladimir Prebilič, izredni profesor na Fakulteti za družbene vede, ki nam je prestavil rezultate raziskave »Mladi in domoljubje«, dr. Andreja Barle Lakota, državna sekretarka Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport, ki je podala pogled ministrstva na omenjeno raziskavo in dr. Denis Čaleta, docent na Fakulteti za državne in evropske študije, ki nas je seznanil s sodobnimi viri ogrožanja predvsem na področju terorizma. V nadaljevanju sta podpredsednik ZVVS Marjan Grabnar in generalni sekretar ZVVS Mitja Jankovič spregovorila o sprejetem Pravilniku o merilih za sofinanciranje dejavnosti društev ali zvez vojnih veteranov, ki prinaša veliko novosti in tudi spremenjena merila za financiranje dejavnosti, kot smo jih poznali do sedaj.

V drugem delu posveta je bil predstavljen osnutek Finančnega poročila za leto 2014, osnutek Načrta dela za leto 2015, ki sta bila podlaga za razpravo v nadaljevanju in razjasnitev morebitnih vprašanj pred bližajočim Glavnim zborom ZVVS 2015.

Udeleženci so izrazili zadovoljstvo in pohvale nad zanimivostjo odlično izvedenih predavanj v prvem delu in samo organizacijo posveta.

Leon Stropnik

20150307 122523 20150307 123844 20150307 090948 20150307 102222 20150307 095332 20150307 090955 20150307 091045      20150307 140516 

11 Marec 2015Šoštanjski veterani sodelovali na 12. državnem prvenstvo v smučanju in streljanju – Golte 2015

V soboto, 7. februarja 2015 se je ekipa OZVVS Šoštanj v sestavi Dreu Branko, Dreu Roman in Dreu David udeležila 12. državnega prvenstva v smučanju in streljanju Golte 2015. Ekipno so osvojili 9. mesto posamezno pa je David Dreu zasedel 9. mesto Roman Dreu 17. mesto Branko Dreu pa 90 mesto. Zaradi neugodnih snežnih razmer na progi Beli zajec in zaradi zagotovitve varnosti  tekmovalk  in tekmovalcev je bilo tekmovanje v veleslalomu izvedeno na progi Blatnik namesto na progi Beli zajec, na smučiščih RTC Golte. Tekmovanja se je udeležilo 117 tekmovalk in tekmovalcev. Zaradi ločenosti in oddaljenosti smučišča od strelišča, so tekmovalce vozili iz cilja tekme na Blatniku na strelišče na Moravi. Prevoz je opravila enota 20. MTOB iz SLO vojske iz Celja. V organizaciji SV je bilo tudi na strelišču Morave poskrbljeno za pokrit ogrevan šotor, kjer so se tekmovalci  lahko pripravili na streljanje. Za zagotovitev zdravstvene oskrbe je tudi tokrat poskrbela zdravstvena služba SV in je svoje delo opravila preventivno, saj ni bilo poškodovanih tekmovalcev. Tekmovanju so poleg tekmovalcev prisostvovali gostje: predsednik ZSČ generalmajor Alojz Štainer, pomočnik načelnika Generalštaba SV brigadir Miha Škrbinc,  poveljnik 20. MTB podpolkovnik Boštjan Novak, predsednik PO ZŠP Zdenko Terpin  in drugi predstavniki  SV in lokalnega okolja. Podeljene so bile vse medalje in pokali v naslednjih kategorijah:
•    Ekipe ZSČ in SV
•    Ekipe veteranov in PVD Sever
•    Ekipno ženske
•    Ekipno najstarejši udeleženci

Poleg medalj in pokalov za prva tri mesta ekipno sta bila podeljena tudi prehodna pokala ZSČ in ZVVS.

V dobri organizaciji in prijetnem vremenu ter postrežbi RTC Golte, je tekmovanje po mnenju vseh prisotnih dobro uspelo, z napotilom, da se organizira in izvede tudi v letu 2016.


20150207 100232_5 20150207 114205 20150207 114219

20150207 114239 20150207 131528 20150207 131554


exlogo rezultati Golte 2015


13 Februar 20152. srečanje družin MSNZ ter predsedstva OZVVS iz območja občine Šoštanj

V Gostišču Janez v Lajšah pri Šoštanju, so zadnji ponedeljek v decembru  oživeli spomini na čas slovenskega osamosvajanja. To je spomin na čas, ko so iz skladišč teritorialne obrambe, policije in manevrskih struktur odpeljali orožje na tajne lokacije, na domove 6 družin na območju občine Šoštanj,  ki so sodelovale v projektu »Tajna skladišča 1990 – 1991«, in so varovale in skrivale poleg orožja in  streliva takratne Teritorialne obrambe tudi prebegli helikopter JLA Gazela.

Letos je minilo 24 let od odločitve takratnega Občinskega Štaba za TO Velenje, da se oborožitev in strelivo, ki je bilo skladiščeno v skladišču takratnega Občinskega štaba TO,  zaradi varnosti dispenzira tudi v tajna skladišča na območju Šoštanja. Posamezniki in posamezne družine  so tako na neuradnih tajnih lokacijah v času od 05.10.1990 do 18.7.1991 hranili in varovali večje količine orožja, streliva in MES. Pomembno in častno vlogo je  pri tem imelo šest družin  iz območja sedanje občine Šoštanj  in sicer družina  Mazej iz Belih Vod, družina Sovič (po domače Krištan) iz Raven pri Šoštanju,  družini Juvan (po domače Žohar) iz Zavodenj in Rezoničnik (po domače Leskovšek) iz Belih Vod, ki so poleg orožja in streliva čuvali tudi prebegli helikopter JLA Gazela na stran TO, ki je bil preimenovan v TO-001 Velenje.  Pri družini Vidic iz Šoštanja in družini Toplišek iz Raven pa je bilo v letih 1990 in 1991 tajno skladišče  orožja Postaje  milice Velenje. V spomin na te dogodke je občina Šoštanj in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj  skupaj z družinami, ki so prejele častni naziv »Slovenska družina« organizirala 2. srečanje družin MSNZ, ki so sodelovali v projektu »Tajna skladišča 1990-1991«.

Družine, ki so prostovoljno  sprejele in varovale to orožje, so bile  vredne zaupanja, kot so  danes  vredne priznanja, izraza hvaležnosti in zahvale, za takratni pogum.  Vsi, ki so pripravljali projekt zbiranja in tajnega skladiščenja orožja so vedeli kakšne so lahko posledice tega dejanja. Ta dogodek je bil sestavni del dejavnosti priprav na prihajajočo vojno, ki se je začela po devetih mesecih 26. 06. 1991. Ni treba posebej poudarjati, da je bila sprejeta obveznost in skrb za čuvanje tako velikih količin streliva, orožja ter prebeglega helikopterja za družine izredno nevarno in tvegano dejanje,  kjer  so pokazali veliko hrabrost in pripadnost osamosvojitvenim težnjam slovenskega naroda,  pri tem dejanju pa izpostavili  svoja življenja za samostojno Slovenijo. 

Na ponedeljkovem srečanju družin MSNZ je župan Darko Menih  prisotnim udeležencem MSNZ podelil  tudi knjižna dela in se jim v svojem nagovoru zahvalil za opravljeno zahtevno in herojsko nalogo. Z predsednikom organizacije Leonom Stropnikom pa sta obljubila, da bodo ta srečanja tradicionalna vsako leto.

Po uradnem delu je sledilo prijetno družabno srečanje in obujanje spominov na čas osamosvajanja.  

Vanda Zajc
Sekretarka OZVVS Šoštanj


20141229 132459 20141229 132506 20141229 133024 20141229 133032 20141229 133036


03 Januar 2015Zaključna seja predsedstva POZŠP

V četrtek 18.12.2014 smo se predsedniki OZVVS, člani predsedstva veteranov zahodno-štajerske pokrajine zbrali na zaključni seji na izletniški kmetiji Mirnik v Ljubečni pri Celju. V uvodnih besedah nas je pozdravil predsednik POZŠP major Zdenko Trpin in nas seznanil z dogodki na nivoju ZVVS in nam povedal, kaj moramo še postoriti do konca leta. Na koncu uradnega dela pa smo strnili misli in zadovoljni ugotovili, da smo bili v letu 2014 zelo delovni in uspešni na vseh področjih veteranstva. Po končanem uradnem delu pa se je ob dobri hrani in kapljici razvila prijetna debata in zaželeli smo si veliko zdravja in sreče v letu 2015.

Leon Stropnik predsednik OZVVS Šoštanj

20141218 184909 20141218 184925 20141218 184740 20141218 184703 20141218 184646

28 December 2014Predpraznično voščilo in čestitka ob dnevu samostojnosti in enotnosti

altnovo 1 Spoštovani člani in članice, vojni veterani in veteranke OZVVS Šoštanj!

Leto, ki se končuje, je bilo za veteranke in veterane OZVVS Šoštanj zelo uspešno, zato bi se vsem članicam in članom, vojnim veterankam in veteranom šoštanjskega veteranskega združenja radi zahvalili za opravljeno delo in za dosedanje dobro sodelovanje.
Želimo si, da bi se s skupnim prizadevanjem za razvoj stanovske veteranske organizacije tudi v novem letu 2015 veselili novih uspehov.
Vsako prihajajoče leto je leto, ki nam lahko izpolni vsa pričakovanja. Naj bo leto 2015 polno izpolnjenih želja! Predsedstvo OZVVS Šoštanj vsem veterankam in veteranom ter občankam in občanom Šaleške doline želi za, dan samostojnosti in enotnosti, božič ter za novo leto 2015 veliko osebnega zadovoljstva, delovnih uspehov, veliko skupnih doživetij, ter sreče in notranjega miru.
Predsedstvo OZVVS Šoštanj

23 December 2014Šoštanjski veterani izvedli izlet v Pomurje

Veterani OZVVS Šoštanj so po letnem načrtu dela za leto 2014, organizirali enodnevni izlet za svoje članstvo. Letos so se odločili, da to svojo aktivnost izpeljejo v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Gornja Radgona. Po vstopnih postajah v Šoštanju in Velenju, kjer so veteranke in veterani napolnili avtobus, so se šoštanjski veterani tretjo novembrsko soboto odpeljali proti hotelom v Radencih, kjer so jih pričakali prijazni veterani iz Gornje Radgone predsednik Jože Makovec, Niko Brus, ter Milan Kuzmič, ki je bil soavtor programa izleta šoštanjskih veteranov. Prav tako pa nas je pričakal naš član Maksimiljan Korošec, ki zaradi bolezni domuje v domu za ostarele v Radencih. Gornjeradgonski veterani so nam pripravili bogat program ekskurzije, ki se je pričel z ogledom hotela Radenci, kjer nas je na začetku pozdravil predsednik krajevne skupnosti Radenci Niko Brus, nato pa nas je čez hotel popeljala prijazna animatorka in nam predstavila 130-letno zgodovino mineralnih toplic Radenci in pa pokušino njihove naravne mineralne vode. Iz Radencev smo se odpravili malo stran, v oljarno Šaruga. Tam so nam na kratko predstavili njihovo zgodovino in potek dela. Ogledali in poizkusili smo njihove izdelke in videli kako pridejo iz zrna do olja. Njihove izdelke smo lahko tudi kupili. Ustavili smo se v baru Vojni veteran, kjer so se nam pridružili Anton Pintarič- praporščak, Zdravko Stolnik – predavatelj, Martin Novak – urejevalec spletne strani. Skupaj se odpravimo v gasilski dom Gornja Radgona, kjer nam Zdravko Stolnik na kratko predstavi dogodke iz leta 1990 in 1991. Predstavitev je bila zanimiva in tudi slikovno prikazana. Po kratkem okrepčilu se odpravimo in skupaj s praporščakoma položimo venec na spominsko obeležje

» NIKOLI VEČ in ALEJE VELIKIH«. V neposredni bližini si ogledamo zgradbo in muzej ŠPITAL iz 17. stoletja, v katerem najdemo različne arheološke in vojaške najdbe. Sledi ogled radgonske kleti POD SLAPOM, kjer nam predstavijo pridelavo penečih vin. Sprehodimo se skozi njihove kleti in z začudenjem opazujemo milijone steklenic, v katerih zori ta peneči biser. V najlepši kleti POD SLAPOM to penino tudi poizkušamo in opazujemo kako iz skale teče naravni vir vode.

V poznih popoldanskih urah, ko smo že malo utrujeni od žlahtne kapljice, se odpeljemo do Kmečkega turizma Benko. Tam smo ob dobri hrani in pijači strnili vtise tega dne in ob zvokih harmonikarja Martina Štrigla veselo zaplesali v večerne ure. Na potovanju sta veteranke in veterane poleg zvedavosti in želje po obujanju skoraj pozabljenih spominov, spremljala dobra volja in prijateljstvo, s kakršnim se lahko ponašajo le veterani. Vodstvo veteranske organizacije je zadovoljno, da je izpolnilo pričakovanja članstva in da je izlet potekal v dobrem in veselem vzdušju. Enotni so si, da bodo s tradicijo strokovnih potovanj nadaljevali tudi v prihodnje. Tako že prav pridno snujejo načrte za leto 2015.

Leon Stropnik Predsednik OZVVS Šoštanj


DSCN3069 DSCN3076 DSCN3093 DSCN3096 DSCN3103 DSCN3118 DSCN3146 DSCN3181

 

icon foto Fotogalerija iz drugega domoljubnega izleta po Pomurju

16 November 2014OZVVS Šoštanj ima Status društva, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe

altnovo 1S ponosom in velikim veseljem ponovno obveščamo vse spoštovane veteranke in veterane, prijatelje in simpatizerje Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, da nam je Ministrstvo za obrambo Republike Slovenije, dne 31.05. 2013 z odločbo številka 093-49/2013-6, ki jo je podpisal Minister za obrambo Republike Slovenije Roman Jakič - podelilo:
Status društva, ki deluje v javnem interesu na področju obrambe.
Iz tega statusa izhajajo določene obveznosti, ki jih Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj ima tako do Ministrstva za obrambo Republike Slovenije, predvsem pa tudi do vseh šoštanjskih veterank in veteranov za še boljšim delom v združenju veteranov Šoštanj, hkrati pa tudi določene pravice. Podelitev statusa vse veteranke in veterane OZ VVS Šoštanj zavezuje, da bodo v prihodnosti še bolj zavzeto delovali in po vseh svojih močeh razširjali domoljubje in blagovno znamko njihovega društva ter prispevali k popularizaciji zgodovinopisja, spominskih slovesnosti, športnih aktivnosti, družabnosti, humanitarne dejavnosti, in prijateljstva. Na seznam upravičencev smo se s pridobitvijo zgornjega statusa društva v javnem interesu uvrstili tudi mi in ta status začeli z letošnjim letom.
Izpolnite obrazec in podarite del vaše dohodnine OZVVS Šoštanj
V skladu s 142. členom Zakona o dohodnini – ZDoh-2 (Uradni list RS, št. 51/10) lahko davčni zavezanec rezident zahteva, da se do 0,5% dohodnine, odmerjene po tem zakonu od dohodkov, ki se vštevajo v letno davčno osnovo, nameni za financiranje splošno - koristnih namenov. Za splošno - koristne namene se štejejo humanitarni nameni (vključno z varstvom človekovih pravic), nameni varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, invalidski, dobrodelni, ekološki, kulturni, športni, religiozni in drugi nameni, ki se opravljajo v okviru dejavnosti rezidentov Slovenije, ki so po posebnih predpisih ustanovljeni za opravljanje navedenih dejavnosti kot nepridobitnih dejavnosti, in katerim je s posebnim zakonom ali na podlagi posebnega zakona, zaradi opravljanja te dejavnosti priznan poseben status ali določeno, da je njihova dejavnost v javnem interesu ali da je dobrodelna. Uredba predvideva, da lahko davčni zavezanci upravičencu iz seznama nameni 0,1%, 0,2%, 0,3%, 0,4% ali 0,5% dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 0,5% dohodnine. Med upravičenci, katerim je mogoče nameniti del dohodnine, je tudi Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, ki je domoljubna, samostojna, nestrankarska, nepridobitna in nevladna zveza Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo. Ta združuje tiste udeleženke in udeležence priprav na vojno ali vojne za Slovenijo, ki so ne glede na njihova politična in svetovno nazorska prepričanja aktivno sodelovali v pripravah na vojno oziroma neposrednih obrambnih aktivnostih v vojni za obranitev samostojne in neodvisne Republike Slovenije v obdobju od 17. maja 1990 do 26. oktobra 1991.
Še naprej je možno donirati do 0,5 % dohodnine organizacijam, ki izpolnjujejo določene pogoje. Prosimo vse veteranke in veterane vojne za Slovenijo, veteranke in veterane OZ VVS Šoštanj, prijatelje in simpatizerje, da namenijo del dohodnine Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, Trg svobode 12, 3325 Šoštanj, davčna številka 45200122. OZ VVS Šoštanj bo prejel vašo donacijo, če dostavite izpolnjen obrazec na DURS do 31. decembra 2014. Vse lahko storite kadar koli prek sistema eDavki na spletni stani http://edavki.durs.si, pisno ali ustno na zapisnik pri davčnem organu. Obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije, dobite na spletni strani Davčne uprave in ga lahko pošljete izpolnjenega po pošti tudi na naslove pristojnih davčnih uradov. Obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije lahko snamete tudi TUKAJ.
Obrazec izpolnite takole:

Ime oziroma naziv upravičenca

Davčna številka upravičenca

Odstotek (%)

OZ VVS Šoštanj

4

5

2

0

0

1

2

2

       0,5%*

 *Višino odstotka izberite sami, namenite lahko (največ) do 0,5%
Če namenite 0,5% dohodnine Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, boste ta del sredstev namesto v proračun namenili našemu območnemu veteranskemu združenju Šoštanj, vaša dohodnina pa bo ob tem ostala nespremenjena. Sredstva bomo porabili za dejavnosti Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, v katerih ne manjka humanitarne dejavnosti, zgodovinopisja, spominskih slovesnosti, športnih aktivnosti, družabnosti in prijateljstva.
Iskrena HVALA vsem, ki boste del dohodnine namenili za Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj.
Veselimo se vaše podpore in se vam zanjo že vnaprej lepo zahvaljujemo. 
pdf akti Odločba Ministra za obrambo št.:093-49/2013-6 z dne 31.5.2013
pdf akti Obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije (.pdf)
word icon_small 
Obrazec Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije (.doc)

07 November 2014stran 11 od 28