Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Šoštanjski veterani obeležili slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve

31. oktobra 2014 so se  člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj ob Dnevu spomina na mrtve s polaganjem cvetja in sveč pri spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti« v Kajuhovem parku v Šoštanju spomnili vseh žrtev osamosvojitvene vojne iz leta 1991. V delegaciji so cvetje in sveče položili predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik, podpredsednik Franc Ravnjak in  član Zdenko Zajc. Poklon je bil simbolni poklon vsem mrtvim  veteranov vojne za Slovenijo iz leta 1991.  Skupaj z njimi so se mrtvim poklonili še ostali člani predsedstva OZVVS Šoštanj. V nadaljevanju dneva  so obiskali tudi grobove vseh umrlih članov OZVVS Šoštanj  in se jih spomnili s prižiganjem sveč in častnim pozdravom.

DSCN2989 DSCN2992 DSCN2993 DSCN2997 DSCN3004 DSCN3013 20141101 153738 20141031 135803 20141102 105542                           

01 November 2014Slovesnost Ob Odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije

V soboto, 25. oktobra 2014 je bila ob 12. uri v večnamenski dvorani Srednje gostinske in turistične šole v Radovljici že 23. tradicionalna slovesnost Ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije, ki sta jo tudi tokrat organizirala Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Zveza policijskih veteranskih društev Sever v sodelovanju s Pokrajinskim odborom ZVVS Gorenjska in Policijskim veteranskim društvom Sever Gorenjska.

Slavnostni govornik na slovesnosti je bil predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar.
Slovesnosti pa so se udeležili tudi: predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, bivši predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk, obrambni minister Janko Veber, ministrica za notranje zadeve mag. Vesna Györkös Žnidar, načelnik Generalštaba Slovenske vojske dr. Andrej Osterman,nekdanji načelnik RŠTO gen. Janez Slapar in poveljujoči ob odhodu zadnjih vojakov iz Kopra Boris Žnidaršič, župan občine Radovljica Ciril Globočnik, ki je vse prisotne na začetku lepo pozdravil in jim zaželel prisrčno dobrodošlico.
Ob odhodu zadnjih vojakov JLA, so vojaške enote zapuščale tudi vojaške objekte na območju Gorenjske, česar smo se spomnili tudi na tokratni slovesnosti v Radovljici. Kraj letošnjega praznovanja prav zaradi dogodkov v času osamosvajanja torej ni bil izbran naključno.

Slavnostni govornik dr. Miro Cerar je poudaril, da bi bila naša osamosvojitev bistveno težja in bistveno bolj tragična, če ne bi bilo vseh teh dejanj vse te pripravljenosti, volje. Ustvarjena je bila pravna podlaga in operativna sposobnost za vsa kasnejša dejanja. Zagotovljena je bila polna politična enotnost. Vse to je bil rezultat trdne volje, odločnosti, zgodovinsko enkratne volje. 25. oktobra 1991 natanko ob 23:45 uri se je zadnji vojak jugoslovanske armade vkrcal na malteški trajekt Venus, ladja pa je slovensko morje zapustila v prvih minutah 26. oktobra 1991. Čas dokončnega umika zadnjih vojakov JA iz vseh vojaških objektov na območju Republike Slovenije je bil za vse pripadnike TO in policiste poln negotovosti, napetosti, nevarnosti izbruha novih oboroženih spopadov. V svojem nagovoru je povdaril, da se je potrebno večkrat spomniti časa osamosvajanja, ko smo se brez manipulativne preračunljivosti zavzeli za demokracijo in samostojno Slovenijo. Enotnost, ki smo jo izkazali v prelomnih zgodovinskih trenutkih je potrebna tudi danes. Slovenci še vedno premoremo solidarnost, pogum in ustvarjalnost. Vsem, ki so aktivno sodelovali pri takratnih aktivnostih, se je zahvalil za njihov prispevek.

Kulturni program, ki ga je pripravila Katja Stušek so izvedli Veteranski pevski zbor OZVVS Zg. Gorenjska s solistoma Janjo Hvala in Darkom Petermanom, harmonikarski orkester Ad hoc, balerine glasbene šole Jesenice, Policijski orkester, povezovala pa je Branka Smole.

Leon Stropnik predsednik OZVVS Šoštanj

 

20141025 113830 20141025 131504

                                                                                                

20141025 131517 DSC00679


 

27 Oktober 2014Spoštovani veterani in veteranke

Vabimo vas, da se udeležite strokovne ekskurzije po vzhodnem delu Slovenije 15.11.2014. Obiskali bomo zanimive kraje kjer se bomo seznanili z značilnimi etnografskimi znamenitostmi tega dela Slovenije. Prijazni gostitelji veterani iz Gornje Radgone pa nam bodo opisali tudi kraje in dogodke iz osamosvojitvene vojne 91.


Doživeli bomo čudovit dan. Ena od glavnih dejavnosti našega veteranskega združenja je seveda druženje med člani.


Izkoristimo to priložnost, da se imamo v lepi pokrajini, med prijaznimi ljudmi, čudovito.


S tem pisnim obvestilom vabimo vse veteranke in veterane OZVVS Šoštanj, da se do srede, 12. novembra 2014 prijavite na domoljubni izlet/ekskurzijo na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali pokličete na tel. številko GSM 041-776 300 Leona Stropnika. Prijave za izlet se zbirajo do zapolnitve sedežev na avtobusu. Na razpolago imamo 1 avtobus. Cena izleta na posameznega udeleženca je 15 € katerega poravnate ob prijavi osebno ali pa preko ŽR. TTR: 0242 6025 9001 592 s pripisom soudeležba za strokovno ekskurzijo OZVVS Šoštanj 2014. Sklic: 00 - 01-2014.

 

IZLET V POMURJE – sobota; 15.11.2014 odhod:

6.00 -  Šoštanj za hotelom Kajuh

6.10 – avtobusna postaja Velenje

8.30 – prihod v Radence 

PRISRČNO VABLJENI!

 

Predsednik OZVVS Šoštanj

Leon STROPNIKdoc small Strokovna ekskurzija ozvvs - Šoštanj 2014 vabilo


17 Oktober 2014Veterani Šoštanja organizirali že 7. veteransko tekmovanje v lovu rib s plovcem Šoštanj 2014

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj je pod pokroviteljstvom občine Šoštanj v počastitev občinskega praznika občine Šoštanj organiziralo jubilejno 7. tekmovanje Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Zveze policijskih veteranskih društev SEVER v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2014«. Tekmovanje je potekalo drugo septembrsko soboto na Družmirskem (Šoštanjskem) jezeru. Na prvem tekmovanju leta 2008 je sodelovalo 19 ekip, zaradi slabe vremenske napovedi, pa so mnoge ekipe tekmovanje odpovedale in se ga niso udeležile, tako se je 7. tradicionalnega tekmovanja letos udeležilo šest ekip, s skupno 35 tekmovalci in spremljevalci. Tekmovanje je ob 8.00 uri odprl predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik. Pred tekmovanjem je podrobna pojasnila in propozicije tekmovanja podal še predsednik organizacijskega odbora oz. predsednik RD Šoštanj Franc Ravnjak.Ob prijetnem vzdušju in v precej deževnem vremenu, je čas kar hitro mineval, tekmovalci pa so pod budnim očesom sodnikov iz ribiške družine Šoštanj, kar uspešno polnili svoje mreže s krapi, ploščiči, amurji in drugimi manjšimi ribami. Po treh urah pričakovanj je ob 12. uri sledilo tehtanje in ocenjevanje ulova. Tehtnice so pokazale, da je bila najuspešnejša ekipa domačinov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj drugo mesto je osvojila ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Velenje, tretje mesto pa je dosegla ekipa Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Log Dragomer-Lukovica. Med posamezniki je prvo mesto osvojil Veithauser Vojko iz OZVVS Velenje, drugo mesto je pripadlo Francu Ravnjaku iz OZVVS Šoštanj, tretje mesto pa je osvojil pravtako domačin iz OZVVS Šoštanj Silverij Koželnjik.Prehodni pokal občine Šoštanj na 7. tekmovanju v lovu rib s plovcem za leto 2014 je že drugič zaporedoma osvojila ekipa domačinov iz OZVVS Šoštanj. Pokale in medalje najboljšim ekipam, posameznikom in zmagovalni ekipi, ki je prejela prehodni pokal, je podelil župan občine Šoštanj g. Darko Menih. Za izredno dobro organizacijo tekmovanja gre zahvala predsedniku RD Šoštanj in podpredsedniku predsedstva OZVVS Šoštanj Ravnjak Francu ter Boštjanu Bizjaku. Sodelujoči so pohvalili dobro organizacijo tekmovanja, ki je ob deževnem vremenu potekalo brez zapletov. Tekmovanje so zaključili s prijetnim druženjem v ribiški koči RD Šoštanj ob dobri volji in z upanjem ter obljubami, da se naslednje leto ponovno srečajo na 8. tradicionalnem tekmovanju v lovu rib s plovcem Šoštanj 2015. 

Leon Stropnik predsednik OZVVS Šoštanj

P9130060 P9130065


icon foto Slike iz tekmovanja

exlogo Tekma šoštanj 13.09.2014 - REZULTATI

15 September 2014V SPOMIN

Remse milan

Milan Remše

(1949 – 2014)

Mnogo prezgodaj in nepričakovano nas je po težki in zahrbtni bolezni zapustil veteran vojne za Slovenijo Milan Remše.
Milan Remše je bil podčastnik in od leta 1974 pa vse do leta 1994 poveljnik enote za Relejne kurirske zveze pri Občinskem centru zvez Velenje.
V letih 1990 – 1991 je sodeloval pri 89. Območnem štabu za Teritorialno obrambo Velenje, kjer je v strogi tajnosti, s svojim tovornim vozilom sodeloval pri prestavitvi orožja in pomembne opreme v tajna skladišča na različne lokacije posameznih skrbno izbranih kmetij po več krajih na območju Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki.
Za zasluge v osamosvojitveni vojni je Milan prejel znak »Zmagali smo« in spominski znak načelnika Generalštaba Slovenske vojske.
Član našega veteranskega združenja Šoštanj je bil vse od ustanovitve, na članstvo je bil ponosen, kar je dokazoval s svojo prisotnostjo na naših srečanjih.

Njegov prispevek pri obrambi in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije je vreden vsega spoštovanja, zato ga bomo člani veteranskega združenja ohranili v trajnem spominu.

Od pokojnega Milana se bomo z veteranskim pogrebnim protokolom dostojno poslovili 10. avgusta 2014 ob 16. uri na pokopališču v Vinski Gori. Žara pokojnega bo v mrliški vežici na dan pogreba od 10. ure dalje.

Slava in hvala ti, Milan!

OZVVS Šoštanj

09 September 2014Pohod na Goteniški Snežnik - vabilo

Spoštovane veteranke in veterani, dragi prijatelji!

V soboto, 20. septembra 2014, OZVVS Kočevje, ZVVS in Planinsko društvo Kočevje, organizirajo tradicionalni spominski pohod na Goteniški Snežnik, v počastitev spomina na prvi javni postroj pripadnikov kasnejše 1. specialne brigade MORiS, decembra 1990 in začetke vojske nove slovenske države.

Pohodniki se bomo zbrali do 09.00 ure v parku MSNZ v Kočevski Reki. Na pot bomo krenili po pozdravnem nagovoru udeležencem in iskreno bomo veseli, če bomo med njimi lahko pozdravili tudi člane vašega združenja. Morebiti bo to ob številnih obveznostih, ki jih gotovo imate, dobrodošla možnost za malce sprostitve, srečanje znancev, pa tudi obujanje spominov na čas, ki nas druži. Za topel obrok in napitek bo poskrbljeno. Po oceni planincev je ne pretežke hoje za okoli 4 - 5 ur. Pohod bo ob vsakem vremenu in je na lastno odgovornost. Startnine ni.

Prosimo vas, da nam v primeru udeležbe do vključno ponedeljka, 15. septembra 2014, zaradi lažjega planiranja, sporočite število pohodnikov iz vašega združenja v pismeni obliki na naslov OZVVS Kočevje, Reška cesta 005, 1330 Kočevje ali na E-pošto. Za dodatna pojasnila vam posredujemo kontakte osebe z njihovimi GSM in sicer:

Anton Vovko 041 402-350, predsednik OZVVS Kočevje,

E-pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .

V pričakovanju skorajšnjega snidenja pod vznožjem Goteniškega Snežnika tudi letos, vam pošiljamo lep veteranski pozdrav

 

Predsednik   OZVVS Kočevje

            Anton Vovko

 

pohod sneznik_2012 

 

 

 

 

 

29 Avgust 201414. teniško prvenstvo dvojic ZVVS Zasavje 2014

Vabimo vas na 14. teniško prvenstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo v igranju dvojic.

TERMIN: Sobota, 6. SEPTEMBER 2014 s pričetkom ob 8,30 uri.

KRAJ: Tenis klub HRASTNIK, Naselje Aleša Kaple – na Nasipih, HRASTNIK.

ORGANIZATOR: Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Zasavje.

ORGANIZACIJSKI ODBOR:

Marjan DOLINŠEK – predsednik

Emil BOVHAN – član

Ivan RUPNIK – član

TEHNIČNI ODBOR:

Ivan RUPNIK

Rudi HRIBŠEK

Rudi ŽAGAR

Emil BOVHAN

David SREBOTNIK

PRAVICA UDELEŽBE: Tekmujejo lahko vsi člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo.

PRAVILA TEKMOVANJA:

- dvojice se žrebajo za vsak krog posebej (1. krog bo izžreban vnaprej zaradi točnega pričetka tekmovanja),

- igrajo se trije krogi do 7 gemov (rezultat je lahko 7:0, 6:1, 5:2, 4:3, pri rezultatu 3:3 se igra  

podaljšana igra – tei-break),

- dobljeni gemi se vsakemu posamezniku seštevajo,

- v finalni del se uvrsti 16 igralcev, ki zberejo največ točk, v primeru, da ima več igralcev isto število točk se v finale uvrstijo po letih starosti (od najstarejšega proti mlajšemu),

- organizator zagotavlja žogice, ter medalje, zmagovalni par pa prejme prehodni pokal ZVVS.

PREHRANA: Prehrano zagotovi organizator.

PRIJAVE NA TURNIR: Prijave se sprejemajo na priloženi prijavnici do četrtka, 4. septembra 2014 do 15. ure na priloženi prijavnici po e-pošti; Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , na GSM 031/657830 ali po pošti na naslov: OZVVS ZASAVJE , Kidričeva 11a, 1410 Zagorje ob Savi.

Lep pozdrav in nasvidenje v Hrastniku!

PREDSEDNIK ORGANIZACIJSKEGA ODBORA

Marjan DOLINŠEK l.r.

pdf buttonrazpis tenis 2014.pdf

28 Avgust 20147. tradicionalno tekmovanje ZVVS, združenja SEVER in ZSČ v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2014

Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj pod pokroviteljstvom občine Šoštanj organizira že 7. tekmovanje v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2014«, ki bo potekalo v soboto, 13. septembra 2014 v Šoštanju na Družmirskem (Šoštanjskem jezeru). Na tekmovanje so vabljeni veterani območnih združenj ZVVS, veterani združenja SEVER, veterani Zveze društev in klubov MORiS ter častniki Zveze slovenskih častnikov. Ekipno tekmovanje in tekmovanje posameznikov bo potekalo pod pokroviteljstvom občine Šoštanj v počastitev občinskega praznika občine Šoštanj ter 23. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Najbolje uvrščene ekipe in posamezniki bodo nagrajeni s pokali in medaljami. Najbolje uvrščena ekipa pa bo prejela prehodni pokal. Prehodni pokal je lansko leto osvojila OZVVS Šoštanj.
Prijave sprejemamo vključno do
četrtka, 11. septembra 2014 na naslov: OZVVS Šoštanj, p.p. 5,Trg svobode 12, 3325 Šoštanj ali na elektronski naslov:  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.  Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , ali faks:(03) 8993 650 ali GSM 041- 474 367 (Franc Ravnjak), kjer lahko dobite tudi dodatne informacije. Prosimo vas, da se zaradi tehnične izvedbe, držite roka in nam pošljete izpolnjene prijavnice.
Razpis-vabilo in prijavnica za 7. tekmovanje v lovu rib s plovcem Šoštanj 2014 se nahaja
v prilogi. Vabimo vas, da se tekmovanja udeležite vsaj z eno ekipo (število ekip je neomejeno).
Vljudno vabljeni! OZ VVS Šoštanj


doc smallprijavnica za ribiško tekmovanje šoštanj 2014.doc

doc smallvabilo 7 ribiško tekmovanje šoštanj 2014.doc

 

DSCN1763 DSCN1802

26 Avgust 2014Šoštanjski veterani na 29. spominskem pohodu na Triglav

Slovenske veteranske in borčevske organizacije so letos pripravile že 29. spominski pohod na Triglav, ki se je začel v petek 11. julija 2014 zjutraj, zaključil pa v soboto na zaključni prireditvi ob 13. uri na Rudnem polju na Pokljuki. Spominski pohod veteranskih organizacij na Triglav organizirajo Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Sever, Zveza slovenskih častnikov in Zveza borcev za vrednote NOB. Pohoda na Triglav, ki jim predstavlja simbol upora in slovenstva, se vsako leto udeleži več sto ljudi iz vse Slovenije in zamejstva. 

Spominskega pohoda na Triglav so se letos četrtič udeležili tudi štirje veterani  Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Kljub slabemu vremenu in manjšemu številu pohodnikov smo se odločili, da osvojimo vrh, ki je bil zavit v gosto meglo. Enim je to uspelo že prvi dan, drugi pa so se podali na vrh drugo jutro. Po osvojitvi očaka smo se podali nazaj v dolino. 
Pohodnike je ob povratku na cilj na Pokljuki pozdravila velika množica ljudi iz vse Slovenije, ki spoštujejo partizanske vrednote in cenijo slovensko zmago v osamosvojitveni vojni in se na Rudnem polju udeležijo zaključne prireditve s kulturnim programom, v katerem so sodelovali orkester slovenske vojske, partizanski pevski zbor, solisti Darko Peterman, Marija Pogorelc, harmonikar Niko Kraigher, citrarka Cirila Zupanc, citatorka Rebeka Hudovernik, Marjetka Popovski in skupina Cvet v laseh iz Izole. Slavnostni govornik pa je bil predsednik Zveze policijskih veteranskih združenj Sever dr. Tomaž Čas, ki je vse navzoče prisrčno pozdravil in povdaril pomen veteranstva.

Leon Stropnik

Veterani Triglav 2014 028 2 Veterani Triglav 2014 101 2

Veterani Triglav 2014 008 1 Veterani Triglav 2014 002 3 

Veterani Triglav 2014 013 2 Veterani Triglav 2014 016 3

Veterani Triglav 2014 021 1 Veterani Triglav 2014 075 1 

 

21 Julij 2014Veterani Šoštanja na prvem Prislanovem pohodu

V okviru praznovanja dneva državnosti, 23. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije ter v spomin na legendarnega komandanta območnega poveljstva Teritorialne obrambe Ervina Prislana, je bil v organizaciji OZVVS Šoštanj in občine Šoštanj izveden prvi Prislanov pohod. Pohod je bil organiziran zadnjo soboto v mesecu juniju po poteh spominskih obeležij, kjer so v letih 1990 in 1991 tajno čuvali orožje takratne TO in prebegli helikopter Gazela na območju občine Šoštanj.

Kakšnih štirideset udeležencev pohoda se je v lepem sončnem sobotnem jutru zbralo pred spomenikom v Kajuhovem parku, kjer so krenili na pot. Pot je udeležence vodila po domačijah, ki so pred več kot dvajsetimi leti hranili orožje ter skrbeli za vojaški helikopter, ki je s posadko prebegnil na našo stran.

Pohodniki so se ustavili v Šoštanju pri Jelenkotu Vidic, v Ravnah pri Toplišek Ivanu ter Sovič Francu, zaključili pa so v Zavodnjah pri Juvan Ivanu na Žoharjevi domačiji. Pri Žoharju je udeležence pohoda pozdravil župan občine Šoštanj Darko Menih. Veterani pa so skuhali odličen bograž za vse pohodnike.

Veterani območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj so pohod, poleg obujanja spominov ter počastitev spomina na Jožeta Ervina Prislana, izkoristili tudi za prijateljsko druženje ter rekreacijo v naravi. Ob zaključku pohoda so bili enotni, da je pohod dobro uspel ter, da se srečajo naslednje leto na drugem Prislanovem pohodu, ki jih bo vodil naprej od Zavodenj do Belih Vod po ostalih domačijah, ki so sodelovale pri osamosvajanju Slovenije.

Leon Stropnik


IMG 3727 IMG 3738IMG 3769 IMG 3797IMG 3871 IMG 3794


Slike iz prvega Prislanovega pohoda po obeležjih iz leta 90 in 91 na območju občine Šoštanj

 

 

 

 

01 Julij 2014Šoštanjski veterani proslavili Dan državnosti v Skornem in Šoštanju

Osrednjo proslavo ob Dnevu državnosti v občini Šoštanj so kot vsako leto, tudi tokrat pripravili v Skornem na predvečer tega za Slovenijo izjemno pomembnega praznika, saj je to dan, ko je naša država postala neodvisna. Zbrane na prireditvenem prostoru v Skornem je najprej pozdravil predstavnik organizatorjev, predsednik domačega Turističnega društva Skorno Matej Skornšek, ki je v svojem nagovoru izpostavil pomen domovine, da je biti sam svoj gospodar v svoji domovini vrednota, ki je nenadomestljiva.
Osrednji govornik na prireditvi je bil
župan Občine Šoštanj Darko Menih, ki je svoj govor začel z mislijo: »Zelo se moti človek, ki misli, da lahko živi brez ljudi, še bolj pa tisti, ki misli, da ljudje ne morejo živeti brez njega.«

27. junija 1991 so se začeli oboroženi spopadi med jugoslovanskimi enotami, slovensko teritorialno obrambo in slovensko policijo. Mnogi jugoslovanski vojaki niso vedeli, za kaj se borijo in so se predajali slovenskim silam. Vojna je bila končana 3. julija. Pogajanja so tri mesece zamrznila osamosvojitev, vendar je oktobra v koprskem pristanišču zadnji jugoslovanski vojak zapustil Slovenijo. Občina je postala institucija, na katero vlada prelaga vedno več dolžnosti, istočasno pa zmanjšuje finančna sredstva. Ob elementarnih nesrečah vlada vsem prizadetim obljublja pomoč, na katero vedno pozabi in tako potem ostane vse na bremenu občinskega proračuna. Neprestano menjavanje ministrov in zaposlenih na ministrstvih zaradi političnih vzrokov povzroča pravi nered. Nenehno spreminjanje zakonov o prostorskem načrtovanju pomeni za vse občine veliko oviro za sprejemanje občinskih prostorskih načrtov, ki so osnova za razvoj občine. Nekdo je zapisal:«Človek ni na svetu zato, da bi bil srečen, in tudi ne zato, da bi bil zgolj pošten, temveč zato, da uresniči velike stvari za človeštvo, da postane plemenit in preseže nizkotnost.« Vsako leto znova na različnih prireditvah pravimo, da je že čas, da se nehamo prepirati, vse to bi se morali naučiti iz naše preteklosti. Letošnje leto je leto volitev in spet pred nami priložnost, da izvolimo naše prave predstavnike. Državljanska dolžnost je, da gremo na volitve in izvolimo ljudi, v katere zaupamo.

Zahvaljujem se organizatorju današnje prireditve Turističnemu društvo Skorno, nastopajočim in vsem, ki so kakorkoli pomagali, da bo današnja prireditev dosegla svoj namen.

V nadaljevanju je zbrane nagovoril Leon Stropnik, predsednik Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, prazniki so čas in trenutki praznovanja. Je čas , ko se lahko za trenutek oddahnemo in poveselimo. Dan državnosti je dan našega ponosa, ko smo pred več kot dvajsetimi leti stopili na pot lastne slovenske države. Svoje države, na katero smo čakali vse od karantanskih knezov naprej. Šoštanjčani smo lahko ponosni. V času slovenske samostojnosti smo ustvarili mesto, ki bi moralo biti potopljeno pa je ponovno zraslo. Danes mesto Šoštanj spet živi in spet lahko rečemo, da je lepo živeti v Šoštanju. Šoštanjski veterani pa smo v letu 2014 zaokrožili našo zgodbo z ustanovitvijo območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo. S pomočjo naših članov, občine Šoštanj in podpornikov smo razvili prapor veteranskega društva. Ta prapor nas bo predstavljal na simbolni ravni in s ponosom ga bomo razvili na prireditvah kot je današnja. Vendar sedanja situacija v gospodarstvu in perspektivi mladih ni rožnata in ni takšna, da bi bili lahko zadovoljni. Če smo bili leta 1991 pogumni v svojih dejanji, moramo tudi sedaj pogumno zahtevati od politike in odgovornih ljudi v državi, da se zavejo svoje odgovornosti do te države in do državljanov.

Naša pravica in odgovornost je da zahtevamo državo v kateri nam bo lepo in v kateri bomo s ponosom živeli ter da bodo to občutili predvsem mladi.

To kar je Slovenija pridobila z osamosvojitvijo in z njeno obrambo v vojni za Slovenijo, ni samo nekaj, česar sadove uživa generacija, ki je pri tem sodelovala, ampak je to nekaj, katere sadove naj pobirajo vse sedanje in prihodnje generacije.

Zbrane pa je še nagovoril Anton Berložnik, predstavnik zveze borcev za vrednote NOB.
Pred spomenikom »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991 v Kajuhovem parku«, so župan Darko Menih, delegacija veteranov OZ VVS Šoštanj in predsednik TD Skorno položili venec, ter se z minuto molka poklonili vsem žrtvam osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.
V kulturnem programu so sodelovali
Pihalni orkester Zarja Šoštanj, otroški pevski zbor Klementine Mežnar in mažoretke pod vodstvom Ksenije Urbanc Glinšek iz KS Skorno-Florjan, program pa je povezovala Mateja Stropnik. Za zabavo je poskrbel ansambel Smeh in pa Modrijani.

Leon Stropnik

IMG 3692 IMG 3696

30 Junij 2014»1. Prislanov pohod po poteh spominskih obeležij«

 

OBMOČNO ZDRUŽENJE VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO ŠOŠTANJ

in
OBČINA ŠOŠTANJ

v okviru praznovanja Dneva državnosti, 23. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije, 21. obletnice delovanja ZVVS in dneva 151. helikopterske eskadrilje (15. HEB)

 vabita veteranke in veterane ter njihove ožje člane na 

»1. Prislanov pohod po poteh spominskih obeležij«, kjer so v letih 1990-1991 tajno čuvali orožje takratne TO in prebegli helikopter Gazela na območju občine Šoštanj.

Pohod je organiziran in se izvaja v spomin na odločnost, hotenje in

pogum družin na območju Šoštanja, ki so v procesu osamosvajanja in vojne za samostojno Slovenijo za Teritorialno obrambo hranili orožje, strelivo, opremo ter prebegli helikopter JLA, ki je 28.6.1991 prebegnil na stran TO. 

Pohod bo v soboto, 28. junija 2014  ob 8,30 uri

s startom v Šoštanju pred spomenikom

»Braniteljem slovenske samostojnosti« v Kajuhovem parku 

Pot nas bo vodila po poteh spominskih obeležij - plošč na domačijah pri Vidic Zvonetu (Cankarjeva c.2, Šoštanj), Toplišek Ivanu (Ravne 48a), Sovič Francu (Ravne 52) in Juvan Ivanu (Zavodnje 56), kjer bo zaključek I. dela Prislanovega pohoda po poteh spominskih obeležij TO.

Pot je sorazmerno lahka, dolga približno 7 km. Za pohod je potrebna ustrezna terenska obleka in oprema. Prav tako sta zaželjena dobra volja. Na cilju I. dela trase pri Žoharjevi domačiji v Zavodnjah, bo poskrbljeno za pijačo in prigrizek. Zagotovljen bo tudi prevoz do izhodišne točke (Kajuhov park). Pohoda se udeležujete na lastno odgovornost.

Vaše udeležbe bomo zelo veseli, obenem pa bi želeli, da nam do 26. junija 2014 potrdite udeležbo na mob. telefon ; O41-776 300 (L.Stropnik), ali 041-793 543 (V. Zajc) ali e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.    

V primeru dežja, bo pohod naslednjo soboto 5. julija 2014.
Obudimo spomine na takratne dogodke, spomnimo se vrednot, ki so nas skozi

desetletja pripeljale do samostojne države Slovenije.

V upanju čim večjega števila udeležencev pohoda, pričakujemo tudi

vašo udeležbo in s tem priznanje dogodkom in opravljenim nalogam v preteklosti skozi vsa obdobja do samostojnosti Republike Slovenije. 

Veteranski pozdrav!

doc smallvabilo_1_prislanov_pohod_po_obeleijh_28_6_2014.doc

 

18 Junij 2014Šoštanjski veterani na 13. veteranskih ekipnih športnih igrah v Šmarjah pri Jelšah

V soboto, 14. junija 2014  so  na tekmovališčih v Šmarje pri Jelšah potekale 13. veteranske ekipne športne igre, ki se jih je tokrat drugič kot samostojna organizacija udeležilo trinajst veteranov  Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj. Veteranske športne igre sta  organizirali obe krovni veteranski organizaciji, Zveza veteranov vojne za Slovenijo in  Zveza policijskih veteranskih društev Sever  v sodelovanju z Območnim združenjem veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah in Policijskim veteranskim društvom Sever  za celjsko območje odbor Šmarje pri Jelšah. Za izvedbo iger je bil pri OZVVS Šmarje pri Jelšah imenovan organizacijski odbor, ki je v sodelovanju  s Komisijo za šport pri zvezi veteranov  pripravil že 13. veteranske ekipne športne igre.  Člani območnih veteranskih organizacij so igre sprejeli kot že tradicionalno obliko druženja, hkrati pa ni manjkal športni in tekmovalni duh.  V vseh panogah je sodelovalo 31 ekip z več kakor 550 tekmovalci in če prištejemo še spremljevalce, je bilo udeležencev preko 600. 

Tekmovanja v šestih športnih panogah (streljanje z zračno puško, košarka, šah, pikado, met bombe in vlečenje vrvi) so potekala tekoče in brez resnejših težav. Komisija za pritožbe letos ni imela dela in navkljub veliki tekmovalnosti na igrah niso zabeležili telesnih poškodb.

Veterani iz OZ VVS Šoštanj so tekmovali v štirih disciplinah: v streljanju z zračno puško, metu bombe, pikadu in vlečenju vrvi. V pikadu so med 19 ekipami dosegli 110 točki in zasedli odlično 3. Mesto v sestavi (Leon Stropnik, Branko Stropnik, Črt Urbašek, Klemen Miklavžina, Martin Štrigl) v vlečenju vrvi so med 17 ekipami dosegli 55 točk in zasedli 14. mesto, v streljanju z zračno puško so z 65 točkami med 28 ekipami dosegli 9. mesto in v metu bombe z 51 točkami med 21 ekipami 16. mesto. 
Med 31 ekipami je OZ VVS Šoštanj z 281 točkami dosegel solidno 15. mesto. 

Ekipni zmagovalci letošnjih športnih iger so postali tekmovalci iz OZ VVS Zgornja Gorenjska, 2. mesto je osvojila ekipa OZ VVS Šmarje pri Jelšah, 3. mesto pa ekipa OZ VVS Spodnja Savinjska dolina. Med ekipami Sever so zmagali tekmovalci PVD Sever Celje, pred PVD Sever Maribor in PVD Sever Ljubljana. 

Na zaključni prireditvi so najboljše tri ekipe v posamezni panogi prejele medalje in pokale prvi trije v skupni uvrstitvi pa pokale. Skupni zmagovalci iz OZ VVS Zgornja Gorenjska in pa PVD Sever Celje, pa še prehodne pokale.

Udeleženci so bili z izvedbo iger zadovoljni in so izražali čestitke za dobro organizacijo letošnjim organizatorjem OZ VVS Šmarje pri Jelšah in PVD Sever za celjsko območje-odbor Šmarje. Lepo vreme, zanimive in razburljive tekme, izredno prijetno ozračje, nobene poškodbe in ob koncu obljuba vseh – na svidenje na 14. veteranskih ekipnih igrah. 

Leon Stropnik

DSC03121 20140614 151802

exlogo13 veteranske ekipne športne igre rezultati.xls

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.779006785454431.1073741869.194696017218847&;type=1

17 Junij 2014stran 12 od 28