Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

Tudi šoštanjski veterani na obisku večnamenske patruljne ladje Triglav 11

novo 1 Območno združenje Zveze slovenskih častnikov Šmarje pri Jelšah (OZSČ Šmarje) je v soboto, 6. aprila 2013 organiziralo strokovno ekskurzijo v Slovensko Istro. Na povabilo predsedstva OZSČ Šmarje so se izleta udeležili tudi predstavniki Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj in veterani Območnega veteranskega združenja Štore. V zgodnjih jutranjih urah so se udeleženci strokovne ekskurzije, šmarski častniki in veterani OZVVS Šmarje, Štore in Šoštanj odpeljali proti osrčju Primorske, v Koper.
Dopoldanski del izleta so pričeli z ogledom ene najlepših vinskih kleti na Slovenskem in največje vinske kleti v Istri - kleti Vinakoper, kjer zorijo vrhunska vina, ki žanjejo priznanja na vinskih ocenjevanjih doma in po svetu. V ogromni kleti Vinakoper, ki velja tudi za eno najsodobnješih vinskih kleti v Sloveniji, ki ima kapaciteto kar 7 milijonov litrov, je refošk le ena od vrhunskih Primorskih sort vina. Zato imajo štiri različne vrste kleti, viteško dvorano in arhiv, kjer so shranjena vina od letnika 1966. Vodička Vinakoper je udeležencem predstavila proizvodnjo vrhunskih vin ter jih ob razlagi popeljala skozi vinske dvorane. Zagotovo jih je očaral sod, ki drži več kot 41.000 litrov in je dolgo veljal za največjega v Evropi. Na koncu vodenega ogleda tudi degustacija vrhunskih vin ni izostala.
Druga postaja je bil obisk nove večnamenske patruljne ladje VNL Triglav 11, ki je zasidrana v velikem logističnem centru Luke Koper. Vstop v Kopersko luko je bilo predhodno potrebno najaviti, saj gre za precej zaprto področje. Ladja Triglav 11 ima trenutno svoj privez v Koperski luki, ki je danes moderno pristanišče in slovensko pomorsko okno v svet in je najsodobneje opremljeno tako za pretovor blaga, kot tudi za skladiščenje. V sklopu Luke deluje kar 12 terminalov: za generalne tovore, za avtomobile, za sadje, za tekoče tovore, za les, potniški in drugi.
V Luki Koper je pred ladjo Slovenske vojske Triglav 11 udeležence strokovne ekskurzije pričakal dežurni poveljnik ladje, štabni vodnik Iztok Prosen, sicer poveljnik artilerijsko raketnega oddelka in jih pred samim ogledom ladje temeljito seznanil s taktično – tehničnimi lastnostmi VNL Triglav 11. V dveh skupinah so se nato udeleženci povzpeli na krov in si pod strokovnim vodenjem dežurnega osebja ladje, temeljito ogledali vsak kotiček ladje. VN ladja Triglav 11 je bila izdelana v Sanktpeterburški ladjedelnici Almaz, iz črnomorskega pristanišča Novorosijsk, pa jo je 11. novembra 2010 z dvigom zastave prevzela Slovenska vojska. Na 1700 navtičnih milj dolgo pot do Slovenije je odplula v noči z nedelje na ponedeljek, 15. novembra 2010, prečkala je pet morij, v Koper pa priplula 21. novembra 2010. Patruljna ladja Triglav 11 je 43. ladja v seriji, preizkušena v Tihem oceanu in v morju ob Kamčatki in Kurilskih otokih, ki je nekajkrat zahtevnejše kot Jadran. Zato je za posadko varno plovilo. Posebna je, ker je prirejena za naše potrebe, lahko podpira potapljače pri delu, na krmi je posebna ploščad, ki se spusti do morske gladine, lahko natovori baraže za preprečevanje onesnaženja morja. Osnovna naloga patruljne ladje je izvajanje nadzora priobalnega pasa in akvatorija teritorialnih vod Slovenije ter izvajanje nalog delovanja potapljačev. Sodeluje pri nalogah zaščite in reševanja ponesrečencev na morju, še posebej v primerih večjih pomorskih nesreč. Lahko sodelujejo tudi s pomorsko šolo in fakulteto za pomorstvo in promet. Ladja Triglav 11 je dolga 49 metrov, široka 9,2metra, ima 2,2 metra ugreza in je težka 375 ton. Poleg odličnih treh motorjev MTU s po 2880 kilovatov moči ima na premcu še premični bočni propeler, zato je zelo okretna. Motorji niso požrešni, ob ekonomski vožnji 13 vozlov porabijo 150 kilogramov goriva, ob največji hitrosti (50 km/uro) pa 1800 kilogramov na uro. Ladja ima sodobno oborožitev: na premcu šestcevni 300-milimetrski top, opremljena je s šestimi raketami, na bokih sta dva težka mitraljeza. V posadki so štirje častniki in 20 podčastnikov ter mornarjev. Slovenija je plovilo pridobila na podlagi odpisa klirinškega dolga Rusije Sloveniji. Osnovna vrednost ladje je znašala 35 milijonov dolarjev, oprema za upravljanje z ognjem, usposabljanje osebja in strelivo pa dodatnih 7,5 milijonov dolarjev, kar je bilo v celoti poplačano iz klirinškega dolga. Še kot zanimivost: obe ladji, ki sta doslej nosili ime Triglav, sta se potopili: prva še v času Avstro-Ogrske (Triglav I), Triglav II pa je potonil v barvah jugoslovanske armade. Ker je posadka zelo usposobljena za delo, se Triglavu 11 to verjetno ne bo zgodilo..
Zadnja postaja je bilo zasluženo pozno kosilo na Kmetiji odprtih vrat »Vlado« v vasi Kastelec pri Črnem Kalu, kjer je bilo za udeležence ekskurzije pripravljeno domače mediteransko kosilo s poudarkom na Istri.
Na potovanju sta častnike in veterane spremljala dobra volja in prijateljstvo, s kakršnim se lahko ponašajo le častniki in veterani. Vodstvo šmarske častniške organizacije je zadovoljno, da je izpolnilo pričakovanja članstva in da je strokovna ekskurzija potekala v dobrem in veselem vzdušju. Enotni so si, da bodo s tradicijo strokovnih potovanj nadaljevali tudi v prihodnje.

Zdenko Zajc

logo youtube Strokovna ekskurzija častnikov -veteranov Šmarja, Šoštanja in Štor 
      icon foto   Fotoreportaža s strokovne ekskurzije - obisk ladje Triglav 11

logo youtube Vojaška ladja VNL Triglav 11 doma
logo youtube Izjava poveljnika ladje poročnika fregate Andreja Pečarja 
logo youtube Skrivnosti vojaške ladje Triglav
logo youtube Večnamenska ladja VNL Triglav 11
logo youtube Triglav 11 in Ankaran v akciji skupaj na morju

07 April 2013Jubilejno praznovanje ob Dnevu zastave 2013 - Dvig zastave v zemljepisnem središču Slovenije

novo 1 Heraldično, genealoško in veksilološko (zastavoslovno) društvo Heraldica Slovenica bo 7. aprila 2013 že osemnajstič priredilo proslavo ob Dnevu slovenske zastave v zemljepisnem središču Slovenije - GEOSS v Spodnji Slivni pri Vačah.
Čas v katerem živimo je vse bolj nenaklonjen našim vrednotam, državnim simbolom pa tudi simbolom ki predstavljajo našo kulturno identiteto. Na spominskem obeležju, kjer je bila 7. aprila 1848 prvič izobešena naša zastava so nam zlikovci že šestkrat poškodovali in oskrunili državno zastavo Republike Slovenije. To nam pove vse. Namen tradicionalnega prirejanja svečanosti v čast slovenske zastave je ohranjanje slovenske nacionalne identitete.
Svečanosti se bo udeležil tudi predsednik države Borut Pahor, ki se bo ob tej priložnosti vpisal v zlato knjigo novo izvoljenih predsednikov, kar pomeni ustoličenje predsednika v GEOSS-u. Na povabilo se je prijazno odzval tudi kardinal dr. Franc Rode, ki bo imel ob 12.00 uri sveto mašo za domovino v ceskvi sv. Andreja v Vačah. Pri slavnostnem dvigu slovenske državne zastave bo tudi letos sodelovala gardna Enota za protokol Slovenske vojske.
HGV društvo Heraldica Slovenica vabi vse zastavonoše, praporščake Območnih združenj Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS), kulturnih društev Občine Litija,Občine Šmartno in ostalih slovenskih občin, da se jim tudi letos pridružijo s svojimi prapori. Zbor praporščakov bo ob 13.30 uri pred gostiščem Vrabec. Prireditev se bo začela ob 14.00 uri.
Jožef Lajevec
Predsednik Heraldice Slovenice
Informacije na:+386 (0)31 539 230
Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
www.heraldica-slovenica.si 
pdf akti Vabilo - Proslava ob dnevu zastave - GEOSS v Spodnji Slivni

Članki o zgodovini slovenske zastave:

 puscica red Kakšna je zastava Slovenije?
 

 puscica red Prepir o barvah
 

 puscica red 20 let državnega emblema in zastave
             

 puscica red Kratka zgodovina slovenske narodne zastave                                                                           

  

                           dan zastave_slo_zastava                                              

31 Marec 2013Voščilo ob velikonočnih praznikih

novo 1 Spoštovani veteranke in veterani, občanke in občani, obiskovalke in obiskovalci spletne strani veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj!

Velikonočni prazniki nam sporočajo, da vsak konec prinaša tudi nov začetek. Prav to sporočilnost velikonočne skrivnosti nam vliva upanje in z njim tudi veselje novega dne.

Želimo vam lepe, vesele, doživete velikonočne praznike! Imejte se lepo v krogu vam dragih ljudi.

Predsedstvo OZVVS Šoštanj

29 Marec 2013Šoštanjski veterani na 9. občinskem tekmovanju v streljanju z MK puško za prehodni pokal občine Kamnik

novo 1 V soboto, 23.3.2013 je na strelišču Lovske družine Špitalič v Špitaliču, potekalo za prehodni pokal ob prazniku občine Kamnik in v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda že 9. občinsko odprto tekmovanje v streljanju z malokalibrsko puško.
Tekmovanja se je udeležilo 15 ekip Območnih združenj veteranov, Strelskega društva Kamnik in Lovskih družin. Turnir so si prišli ogledat tudi gostje, med njimi predstavniki občine Kamnik, ki je tudi pokroviteljica tega že 9. odprtega tekmovanja v streljanju z MK puško. Na strelišču se je pomerilo 52 strelcev, tekmovalci pa so dosegli zelo dobre rezultate, kljub temu, da gre tudi za občasne strelce z MK orožjem. Tekmovanje je potekalo posamično in ekipno po 3 člani z malokalibrsko puško serijske izdelave z odprtim merkom, in sicer leže brez jermena na tarčo 50 x 50 cm na razdaljo 50 metrov. Serija 3 strelov je bila poskusna in serija 10 strelov za oceno v času deset minut.
Najboljši rezultat v ekipni razvrstitvi je dosegla ekipa OZVVS Velenje (Viktor Slatinek, Milan Hrovat, Martin Hudales), ki je zasedla 1. mesto z 292 zadetimi krogi, druga je bila ekipa OZVVS Celje (Drago Guček, Slavko Frece, Marjan Zdovc) z 291 krogi, tretja pa ekipa SDV Kamnik – I. ekipa (Renato Urančič, Janez Volkar,Zdravko Vrankar) z 284 krogi. Nehvaležno četrto mesto je osvojila ekipa OZVVS Grosuplje. V posamični razvrstitvi je bil najboljši strelec iz OZVVS Velenje Milan Hrovat z 99 osvojenimi krogi, drugi z 99 krogi je bil Renato Urančič iz SDV Kamnik – I. ekipa, tretji pa Viktor Slatinek iz OZVVS Velenje.
Tekmovanja se je udeležila tudi ekipa iz OZVVS Šoštanj v sestavi Jože Čanč, Robert Borovnik, Damijan Turinek in Stanislav Lipičnik. Šoštanjska veteranska ekipa je zasedla osmo mesto z 280 osvojenimi krogi.
Tekmovalce je pozdravil in jim čestital podžupan občine Kamnik, ki je ekipam in najboljšim strelcem podelil bronasta, srebrna in zlata priznanja, najboljši ekipi iz OZVVS Velenje pa prehodni pokal OZVVS Kamnik - Komenda. Organizatorji iz OZVVS Kamnik – Komenda so potrdili, da so odlični organizatorji, prav tako vrhunske strelske ekipe, ki so pokazale izjemno tekmovalnost in strelsko znanje na lepo urejenem strelišču Strelske družine Špitalič.
Turnir v Špitaliču je bil ponovno odlična priložnost za prijateljsko srečanje sosednjih veteranskih in drugih organizacij, ki so se udeležili 9. odprtega strelskega prvenstva. Po zaključenem tekmovanju so se udeleženci zadržali v prijateljskem druženju, navezali nova prijateljstva in poglobili sodelovanje.
exlogo Rezultati 9. občinskega odprtega tekmovanja Kamnik 2013

25 Marec 2013Ustavno sodišče razveljavilo tri odstavke 143. člena Zujfa - nove odločbe Zpiza aprila

novo 1 Nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek – Travnik je julija 2012 na Ustavno sodišče RS vložila zahtevo za oceno ustavnosti 143. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF). Za vložitev zahteve se je varuhinja odločila na podlagi pobud, ki jih je prejela od, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveze policijskih veteranskih društev Sever, Zveze združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja Slovenije, Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS),Sindikata upokojencev KS 90 Slovenije, Združenja žrtev okupatorjev 1941-1945 Kranj, Klub upokojenih delavcev MNZ "Maksa Perca" Maribor, Društva izgnancev Slovenije 1941-1945 ter več kot 130 ogorčenih upokojencev, ki so se obrnili na Varuha, ker so menili, da je prišlo do globoko krivičnega in protiustavnega posega v njihovo pravico do pokojnine.
Ustavno sodišče je tako na zahtevo nekdanje varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek - Travnik 14.3.2013 presodilo, da so trije odstavki (2., 3. in 4.) 143. člena zakona za uravnoteženje javnih financ (Zujf), ki ga je državni zbor sprejel junija 2012, v nasprotju z ustavo, zato jih je razveljavilo - z utemeljitvijo, da je zakonodajalec spregledal načelo enakosti. Varčevalni zakon je namreč lani znižal pokojnino nekaj več kot 26.000 upokojencem, ki jim delno ali celotno plačilo pokojnine zagotavlja proračun. Ustavno sodišče je Zavodu za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz) naložilo naj vsem omenjenim prejemnikom pokojnin, ne glede na to, ali so se pritožili ali ne, brez odlašanja izda nove odločbe, ki bi povrnile stanje pred uveljavitvijo Zujfa. Odločitev je bila sprejeta soglasno. Zujf je, kot je znano, pokojnine, višje od 622 evrov, zmanjšal za od 100 do 350 evrov okoli 8000 upokojencem, ki so delali v drugih republikah nekdanje SFRJ, 7500 udeležencem NOB in španske vojne, 3900 internirancem in beguncem, 2700 bivšim vojaškim zavarovancem, 1500 delavcem organov za notranje zadeve in »zaporov«, 1300 osebam z aktivno službo v JLA in 1100 osebam na podlagi zakona o popravi krivic. Na Zpizu so ob tem poudarili, da bodo odločitev ustavnega sodišča spoštovali in izvršili.

pdf akti Tiskovno sporočilo Ustavnega sodišča
pdf akti  Odločba ustavnega sodišča

25 Marec 2013Posvet s predsedniki in sekretarji območnih združenj veteranov vojne za Solovenijo v Pekrah

novo 1 V soboto, 09.03.2012 je v Izobraževalnem centru v Pekrah potekal tradicionalni posvet s predsedniki in sekretarji območnih združenj ZVVS. Udeležilo se ga je 90 članov, ki so zastopali skoraj vsa društva. Osnovni namen posveta je bil pogovor in uskladitev delovanja zveze tako na organizacijskem kot na finančnem področju.
Uvodoma je predsednik ZVVS Ladislav Lipič predstavil niz aktivnosti, ki jih je izvajala zveza in so bila v glavnem povezana z ukinjanjem pravic vojnim veteranom, kakor tudi z ustavitvijo financiranja v drugi polovici leta 2012 s strani pristojnega ministrstva.
Vsi razpravljavci so se strinjali, da so bili storjeni koraki pravilni in potrebni. Dejstvo, da so nas prepoznali kot organizatorje protestov in predvsem reakcija Policije s prekrškovno prijavo pa lahko smatramo kot pravno agresijo.
Predsednik ZVVS se bo v kratkem sestal tudi z župani, ki delujejo v Skupnosti slovenskih občin, ter jim predstavil delovanje veteranske organizacije in jih pozval, da tudi v bodoče skrbijo za primerno financiranje območnih združenj. Udeleženci so se tudi dogovorili, da v kolikor vsa prizadevanja za vrnitev veteranskih pravic ne bodo uspešna, bomo skupaj z Združenjem Sever in ostalimi veteranskimi organizacijami sprožili akcijo zbiranja 5000 podpisov volivcev in na ta način prisilili parlament k ponovni obravnavi našega predloga.
Prisotni so bili seznanjeni tudi z analizo porabe sredstev za leto 2012 ter podali nekaj konstruktivnih predlogov za nadaljnje delo. Kljub finančnim težavam pa je Zveza izvedla večino predvidenih naloge. Razpravo o porabi sredstev smo združili tudi z razpravo o pripravi programa dela za leto 2013, saj sta neločljivo povezani. Pričakovano je bilo, da bo podanih več predlogov, katere so tiste prioritetne naloge, za katera je potrebno zagotoviti denarna sredstva. Kljub temu tudi obstoječa razprava omogoča pripravo programa dela in finančnega vrednotenja programa za leto 2013.
Predstavniki območnih združenj so bili seznanjeni še s pripravo prvega posveta o Vlogi TO pri vzpostavljanju in varovanju slovenske osamosvojitve. Posvet, ki bo na republiški nivoja, bo v prostorih Državnega sveta v torek, 15. maja. Načrtovani so še vsaj trije pokrajinski posveti in sicer na za področje Dolenjske, Primorske in Gorenjske.
Predstavljen je bil tudi projekt ureditve Kataloga spominskih obeležij tajnih skladišč orožja iz leta 1990-1991. Projekt se izvaja skupaj z Združenjem Sever. Vsa območna združenja bodo v naslednjih dneh prejela obvestilo in obrazec, na katerem bodo sporočila podatke o tajnih skladiščih ter tudi zaprosilo za slikovno dokumentacijo.
Vir: www.zvvs.si  

13 Marec 2013Brigadir GŠ SV Dobran Božič podpisal letne načrte sodelovanja za l. 2013

novo 1 Načelnik Generalštaba Slovenske vojske brigadir Dobran Božič je 11.3.2013 v Vojašnici generala Maistra v Mariboru sprejel predstavnike 19 organizacij, zvez in društev, pomembnih za obrambni sistem, ter z njimi v imenu Slovenske vojske podpisal letne načrte sodelovanja za leto 2013.
V kratkem nagovoru je načelnik generalštaba brigadir Božič poudaril, da je dosedanje tovrstno sodelovanje potekalo dobro, hkrati pa je prepričan, da se bodo kljub manjšim finančnim sredstvom načrtovani projekti speljali tudi v prihodnje.
S Slovensko vojsko so letni načrt sodelovanja za leto 2013 podpisale Zveza združenj borcev za vrednote narodnoosvobodilnega boja, Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Zveza policijskih veteranskih društev Združenja Sever, Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, Zveza slovenskih častnikov, Zveza društev generala Maistra, Gasilska zveza Slovenije, Zveza društev in klubov Moris, Društvo upokojenih pripadnikov Slovenske vojske in civilnega dela Ministrstva za obrambo, Letalska zveza Slovenije, Smučarska zveza Slovenije, Planinska zveza Slovenije, Javni zavod Triglavski narodni park, Strelska zveza Slovenije, Društvo MEPI – Mednarodno priznanje za mlade, Zveza radioamaterjev Slovenije, Zveza tabornikov Slovenije, Slovenska potapljaška zveza in Turistična zveza Slovenije.
Pri tovrstnem sodelovanju jim Slovenska vojska nudi logistično podporo pri izvedbi dogodkov s tehniko, moštvom in objekti Slovenske vojske. Sodelovanje med Slovensko vojsko ter organizacijami, zvezami in društvi, pomembnimi za obrambni sistem, temelji na vzajemni in obojestranski koristi, zaupanju in pomoči. Slovenska vojska si na ta način zagotavlja del svoje prepoznavnosti in promocije v civilnem okolju.
Vir: MORS

13 Marec 20139. občinsko odprto tekmovanje v streljanju z MK puško - Kamnik 2013

novo 1 OZVVS Kamnik – Komenda v organizaciji Zveze veteranov vojne za Slovenijo in sodelovanju z občino Kamnik, vabi veterane vojne za Slovenijo, da se udeležite 9. občinskega odprtega tekmovanja v streljanju, za prehodni pokal ob prazniku občine Kamnik z malokalibersko (MK) puško, ki bo v soboto, 23. marca 2013, ob 9.30. uri, pri Lovskem domu v Špitaliču (cesta Kamnik – Vransko). Tekmovanje bo potekalo posamično in ekipno po 3 člani z malokalibrsko puško serijske izdelave z odprtim merkom, in sicer leže brez jermena na tarčo 50 x 50 cm na razdaljo 50 metrov. Serija 3 poskusno in 10 za rezultat. Najboljšim strelcem bodo podeljena bronasta, srebrna in zlata priznanja, najboljši ekipi pa prehodni pokal OZVVS Kamnik. Prijavnina 5€ po tekmovalcu mora biti poravnana pol ure pred začetkom tekmovanja za tekmovalce, prijavljene na strelišču.
Prijave pošljite na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali na naslov OZVVS Kamnik, Glavni trg 24, 1241 Kamnik, št. TR 0231 0009 0203 317 pri NLB najkasneje do 19.3.2013.
Veteranski pozdrav.
OZVVS Kamnik – Komenda
mag. Zvonko Cvek, l.r.
Predsednik
pdf akti Vabilo na 9.občinsko odprto tekmovanje -Kamnik 2013
pdf akti Ekipni rezultati 8. tekmovanja z MK puško - Kamnik 2012
pdf akti Ekipni rezultati 7. tekmovanja z MK puško - Kamnik 2011

05 Marec 2013V Kočevju podelitev priznanj zaslužnim osamosvojiteljem

moris brigadanovo 1 V Kočevju so v soboto, 16.2.2013 pripravili slovesnost s podelitvijo priznanj pripadnikom specialne brigade Moris in prvi generaciji nabornikov Teritorialne obrambe RS v letih 1990-1991. Zbrane je nagovoril predsednik republike Borut Pahor, ki je izpostavil potrebo po novem intelektualnem zaletu in oblikovanju narodne enotnosti glede prihodnosti. "Gre za podelitev spominskih znakov za obdobje 1990/91 ljudem, ki so bili pozabljeni polnih dvajset let. To so bili pripadniki takratne specialne brigade Moris in prvi naborniki teritorialne obrambe," je za STA povedal generalni sekretar Zveze Moris Peter Vaš. Spominske in bojne znake ministrstva za obrambo je podelila zveza Moris skupaj z veteranskima društvoma Moris Kočevska Reka in Medvednjak 1991. Podelili so 810 spominskih odličij, med drugim tudi svojcem pokojnih. Med prejemniki so tudi premier Janez Janša, general Janez Slapar, Igor Bavčar, brigadir Tone Krkovič, Lojze Peterle in Jelko Kacin. Janša se je po Vaševih besedah opravičil.

Odločitev, da ukažejo prvo postrojitev nastajajoče slovenske vojske, po Pahorjevih besedah ni bila samo pogumna, temveč tudi politično modra. Postroj takratne 30. razvojne skupine teritorialne obrambe v Kočevski reki je označil za enega prelomnih trenutkov zgodovinskega loka osamosvojitvenega procesa.

Ob tem je Pahor poudaril, da narodna enotnost glede izhoda iz zdajšnje krize ne bo padla z neba. Tako kot je narodna enotnost v začetku 90. let nastajala postopoma, je prepričan, da je treba spodbuditi tudi neko intelektualno vrenje v organiziran dialog o prihodnosti naše države. Treba je razmišljati o obrisih naše države in družbe, kot bi jo želeli zapustiti našim otrokom, je dejal in svoji zamisli nadel delovni naslov "Slovenija 2030".

Ni mogoče, da bi uspešno reševali posamične probleme, ki jih dodatno poglablja kriza, ne da bi imeli neko osnovno vizijo glede našega razvoja, vključujoč njegovo etično razsežnost, je pojasnil Pahor.

Na vprašanje, zakaj se je toliko let čakalo na to podelitev, je Vaš za STA še pojasnil, da je Krkovič kot takratni poveljnik specialne brigade Moris leta 1994, ko so prve spominske in bojne znake začeli delati, dejal, da se to dela "za domovino in da teh znakov ne bodo delali".

"Čez čas pa so te bojne znake začeli na veliko delati. Ti ljudje pa so bili dejansko pozabljeni, ker se nihče ni upal z njimi operirati, ker so jih politično leta 1994 izigrali," je poudaril Vaš in spomnil na politično afero Depala vas.

Da je prišlo do podelitve spominskih in bojnih odličij, pa se lahko po Vaševih besedah zahvalijo bivši obrambni ministrici Ljubici Jelušič, ki je leta 2011 za to pokazala veliko razumevanje.
S podelitvijo spominskih in bojnih znakov se bo Zveza Moris tem ljudem zahvalila za korektno in pošteno delo, ki so ga opravili v času 1990 - 1991, je še dodal Vaš.

Letos praznujemo tudi 160. obletnico izida Koslerjevega "Zemljovida slovenske pokrajine in dežel" in 165. obletnico rojstva slovenske nacionalne zastave, ki sta jo na Dunaju zasnovala skupaj z Antonom Globočnikom. Ta je bila prvič izobešena 6. aprila 1848 v Ljubljani.

Prav zato so v zvezi Moris za dan podelitve spominskih in bojnih znakov veteranom izbrali 189. rojstni dan Petra Koslerja, ene osrednjih osebnosti slovenskega narodno-političnega gibanja v času prebujanja narodov v letu 1848, ki se je rodil v Kočah pri Kočevski Reki 16. februarja 1824.

Vir: STA, M. B.

Video RTV SLO: Podelitev priznanj MORISU..

17 Februar 2013Javni poziv veterana Franca Pojbiča predsedniku ZVVS - (domnevno kršenje statuta, podrejanje članstva, zloraba položaja ....)

novo 1 Franc Pojbič, aktivni udeleženec vojne za Slovenijo in veteran vojne za Slovenijo, ki je  oktobra 1990 na poziv "skupine za pripravo obrambe republike Slovenije " brez razmišljanja, tvegal takratno službo v JLA, svoje imetje, življenja dveh majhnih otrok, žene in svojega, ter se odločil za sodelovanje v vojni za Slovenijo, je na ZVEZO VETERANOV VOJNE ZA SLOVENIJO in njenega predsednika generalmajorja Ladislava Lipiča naslovil: JAVNI POZIV ZARADI DOMNEVNEGA KRŠENJA STATUTA, PODREJANJA ČLANSTVA, ZLORABE POLOŽAJA PREDSEDNIKA IN  ZAVAJANJE JAVNOSTI OB NEUPOŠTEVANJU TEMELJEV IN OSNOVNIH NAČEL DEMOKRACIJE V ZVVS.  Franc Pojbič  je postal član ZVVS 17. januara 2012 in pripada Območnemu združenju veteranov vojne za Slovenijo Šentjur (OZVVS Šentjur pri Celju). Na osnovi 12. in 13. člena Statuta zveze veteranov vojne za Slovenije in v smislu ubranitve dobrega imena ZVVS, v povezavi s predsednikovim umeščanjem celotnega članstva ZVVS v  središče "upora proti Vladi RS", je poslal  predsedniku Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislavu Lipiču 27 vprašanj, ki so razvidna iz priloge javnega poziva Franca Pojbiča zaradi domnevenga kršenja statuta ZVVS, podrejanja članstva, zlorabe….
Vir: www.zvvs.si 

pdf akti  Javni poziv veterana Franca Pojbiča predsedniku ZVVS 
pdf akti Odgovor predsednika ZVVS na Javni poziv

09 Februar 2013Članarina za leto 2013

24 julij spomenik sostanjnovo 1Spoštovane veteranke in veterani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo  Šoštanj! 

Za nami je leto intenzivnega dela, saj se je naše šoštanjsko veteransko združenje v letu 2012 pojavilo kar na  30 veteranskih prireditvah in aktivnostih širom Slovenije in tako častno zastopalo  Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj.  Bilo je polno velikih doživetij, sprememb, ki nam postavljajo vprašanja: ali se  zavedamo, da moramo to svojo domovino imeti radi,  jo spoštovati in se zanjo boriti, kot pred 22. leti? Kje  so tisti pravi, pošteni in  pristni medsebojni odnosi? Veterani se sprašujemo, kje so vrednote, merila, ki smo si jih zadali ob osamosvojitvi?  Čas je naredil svoje in ne  morem mimo teh vprašanj, ki skrbijo tudi nas veterane,  naša dolžnost pa je, da vse to, kar gre Sloveniji,  priznamo in s  ponosom zremo nazaj ter s programom naprej v lepši in realnejši jutri. Razmere, v katerih  Zveza veteranov vojne za Slovenijo sedaj deluje,  so težavne, predvsem na finančnem področju.  Vodstvo Zveze veteranov sedaj  z gotovostjo trdi,  da ni nobenih pogojev več, da bi Zveza veteranov  dobila takšen obseg finančnih  sredstev, kot je bila navajena  v minulih letih. Vse to pa zahteva razmislek, kako naprej. Izdelava realističnih programov dela, bolj usmerjenih v ohranjanje spomina na osamosvojitev in celotno slovensko zgodovino, domoljubje, sodelovanje s sorodnimi veteranskimi organizacijami in slovensko vojsko ter skrb za svoje članstvo bo ena od zahtevnih nalog, ki bo zahtevalo razumevanje vseh nas. Na vaš cenjeni naslov smo vam poslali pismo, s katerim vas pozivamo k nadaljnjemu uspešnemu sodelovanju. V osnutku  Letnega načrta dela za leto 2013, ki nam bo vodilo v tekočem letu in ga bomo sprejeli na 3. rednem občnem zboru v začetu aprila,  smo upoštevali  dosedanje izkušnje, aktivnosti ob obletnicah osamosvojitve, obveznosti organizacije ter vrsto nalog, ki jih dopolnjujejo Pravila  OZVVS  Šoštanj. Glavni cilji  so krepitev zveze veteranov, ohranjanje spomina na dogodke 1990/1991, krepitev domoljubja in bojevniških tradicij slovenskega naroda, skrb za članstvo,  obveščanje javnosti o našem delu, zbiranju arhivskega gradiva iz osamosvojitvene vojne idr.. V osnutku Terminskega koledarja aktivnosti  in osnutku Letnega načrta dela 2013 so vključene aktivnosti in naloge, ki smo jih objavili na spletni strani našega združenja.  Želimo, da bi se  v  čim večjem številu vključili  in udeležili  naših  aktivnosti, kot bodo  vsakoletna tradicionalna veteranska srečanja, pohodi, športne igre in ostali dogodki.… Veseli bomo, če  boste v  Terminskem koledarju aktivnosti OZVVS Šoštanj za leto 2013  našli  aktivnost, s katero se morda v prostem času ukvarjate tudi vi. Na osnovi  Terminskega koledarja aktivnosti  si lahko načrtujete svojo udeležbo in vključevanje v posamezne  aktivnosti, ki so skozi leto časovno  opredeljene. Poleg pisma in  Terminskega koledarja aktivnosti OZVVS Šoštanj za leto 2013, ste na vaš naslov prejeli tudi  položnico za plačilo članarine za leto 2013 v višini 14 evrov. Ker članarina v celoti pripada Območnemu združenju Šoštanj, ki  bo financiralo svojo dejavnost tako kot lansko leto, predvsem s sredstvi vplačane članarine,  Vas naprošamo, da znesek poravnate do 28.2.2013.
Spoštovane veteranke, veterani!
Zelo se veselimo sodelovanja  z vami in upamo, da bo  sodelovanje tudi v letu 2013 dobro steklo,  se širilo ter krepilo. V pričakovanju dobrega sodelovanja z vami, vas lepo pozdravljam.
Predsednik OZVVS Šoštanj 
Leon Stropnik
pdf akti  Poročilo o delu OZVVS Šoštanj za  2012
pdf akti Terminski koledar aktivnosti OZVVS Šoštanj za 2013 (osnutek)
pdf akti Letni načrt dela OZVVS Šoštanj za 2013 (osnutek)

04 Februar 2013ZUJF - zavrnjena sprememba 101. člena

novo 1Na pobudo veteranov (ZVVS, Združenje SEVER) je bil v parlamentarno proceduro vložen predlog sprememb Zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF). S spremembo 101. člena bi bilo namreč preprečeno, da bi bila pravica do dodatnega zdravstvenega zavarovanja trajno odvzeta. Ta pravica naj bi veteranom zopet pripadala, ko bi bila rast bruto domačega proizvoda v Sloveniji nad 2.5%. Z uveljavitvijo teh sprememb bi pravica do dodatnega zdravstvenega zavarovanja pripadla tudi prejemnikom varstvenega dodatka ali veteranskega dodatka, ta pravica pa bi bila zagotovljena še ranjenim, ki jih je približno 100 in vzdrževanim članom padlih v vojni za Slovenijo, to so vdove, otoci in starši, takih pa je okoli 54 upravičencev.
Razprava na ZUJF - uvrstitev ukrepa dodatnega zavarovanja med začasne ukrepe ter glasovanje o omenjenem ukrepu je potekalo v Državnem zboru (DZ) DZ 31.1.2013. Sprememb ZUJF-a niso podprle koalicijske stranke in je bil jasno zavrnjen (Navzočih je bilo 86 poslank in poslancev, za je glasovalo 38, proti pa 47 poslank in poslancev. Sklep ni bil sprejet, zato je zakonodajni postopek o predlogu zakona končan). Ne gre toliko za vprašanje zavrnitve ali sprejema, kot za dvoličnost poslancev in poslank. Ko so bili predstavniki veteranskih organizacij na razgovoru pri posameznih poslanskih skupinah glede te spremembe, so obljubljali podporo, na glasovanju in ob izjasnjevanju o zakonu ZUJF-a, pa le tega niso podprli. Tu gre zlasti za SLS, DL (bivši predsednik DZ in predsednik DL je podpiral pobudo veteranov za spremembe, vendar so njegovi poslanci glasovali proti; podporo so izrazili tudi v SDS in spremmeb niso podprli; DeSUS že na razgovoru ni dal podpore, NSI pa z veterani ni želela imeti razgovora). V priponki sta magnetograma razprave, obrazložitve in rezultat glasovanja.
Vir: www.zvvs.si 
pdf akti Nenačelni poslanci Državnega zbora - Javno pismo predsednika ZVVS
pdf akti Magnetogram - 10. t. dnevnega reda, prva obravnava zakona ZUJF
pdf akti Magnetogram - nadaljevanje 10.t. dnevnega reda - obravnava ZUJF
pdf akti Galsovanje poslank in poslancev - končni rezultat

03 Februar 2013Rezultati 9. odprtega prvenstva veteranov vojne za Slovenijo v veleslalomu – Cerkno 2013

novo 1V soboto, 26. januarja  so na SC Cerkno ob prelepem vremenu potekale že 36. Partizanske smučine Cerkno '45, ki še vedno ohranjajo spomin na edinstveno tekmo v patruljnem teku, skokih in veleslalomu,  ki jo je januarja 1945 v osvobojenem Cerknem, a še sredi bojev, organiziral IX. korpus NOV. Nastopili so pripadniki Slovenske vojske, borci in člani Zveze združenj borcev za vrednote NOB, na 9. odprtem prvenstvu Združenja veteranov vojne za Slovenijo pa so nastopili tudi člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Policijskih veteranskih društev Sever, člani Zveze slovenskih častnikov in člani Vojaških gornikov. Tudi letos je imela prireditev mednarodni značaj, saj so se je udeležili člani Svetovne federacije vojakov gornikov iz Črne gore. Po dvigu zastave je bilo 307 tekmovalcev pripravljenih za spust v spominsko smučino. Pred tekmo so progo simbolično odprli predstavniki smučanja po starem, skupina Edmunda Čibeja iz Društva Gora s Predmeje in novaški lok smučarji Turističnega društva Novaki. Posebej atraktiven je bil doskok treh padalcev Slovenske vojske in pristanek vojaškega helikopterja. Borci, le še trije “pravi”, sicer pa 40 članov društva za ohranjanje vrednot, so v smučini zmagali vsi. Slovenski vojaki, domači in mednarodni gorniki, veterani vojne za Slovenijo, častniki in člani policijskega združenja Sever, pa so tekmovali zares. V najštevilčnejši konkurenci kar 140 veteranov je zmago ponovno odneslo domače OZVVS Idrija-Cerkno pred OZVVS Mežiško dolino in OZVVS Grosupljem, med policijskimi veterani pa je ekipno zlato šlo v PVD Sever za celjsko območje, pred PVD Sever Ljubljana in PVD Sever ZasavjeSlavnostna prireditev s podelitvijo medalj in pokalov se je nadaljevala v Hotelu Cerkno, kjer so v kulturnem programu nastopili učenci OŠ Cerkno pod vodstvom Vanje Lampič in ob spremljavi Pavla Magajneta. Slavnostni govornik je bil  akademik prof. dr. Jože Pirjevec. Predstavnika organizacijskega odbora Partizanskih smučin sta vsem, ki že vrsto let sodelujejo pri organizaciji in izvedbi prireditve podelili zlate medalje in priznanja. Zlate spominske medalje so dobili 3 borci NOB, ki so sodelovali v veleslalomu (Polde Maček, Andrej Marinc in Vladimir Krpan) ter še trije, ki so se udeležili smučarskega teka (Jože Vehar, Rado Hrast, Ivan Čačič). Prireditve se je udeležil tudi Martin Urh, eden od dveh še živečih udeležencev tekem leta 1945, ki je v pozdravnem pismu prisotne pozval: »Naši prepiri so odveč. Bodimo prijatelji«.
exlogo  Startna lista - veleslalom Cerkno 2013
exlogo  Rezultati - veleslalom Cerkno 2013

01 Februar 2013stran 18 od 28