Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

23. november - DAN RUDOLFA MAISTRA

novo 1 23. novembra obeležujemo državni praznik, dan Rudolfa Maistra. Ob koncu prve svetovne vojne je namreč tedanji mestni svet razglasil priključitev Maribora k republiki Nemški Avstriji, zato je Maister na svojem območju nemudoma ustanovil slovensko vojsko z okoli 4000 vojaki in 200 častniki ter v noči na 23. november 1918 s svojimi soborci razorožil zaščitno stražo oziroma t. i. zeleno gardo mariborskih Nemcev. Maister in njegovi soborci so nato novembra in decembra zasedli celotno narodnostno mejno območje na Štajerskem in tako preprečili, da bi Maribor in štajersko Podravje priključili Nemški Avstriji. General Maister je s tem  omogočil, da je ta del ozemlja ostal slovenski. Maister, ki je služboval v raznih krajih Slovenije in tedanje avstro-ogrske monarhije, se je rodil 29. marca 1874 v Kamniku. Umrl je leta 1934 na Uncu pri Rakeku, pokopan pa je v Mariboru.
Osrednja državna proslava bo v Kamniku, kjer se je Maister rodil, na njej bo spregovoril predsednik republike Borut Pahor. Na slovesnosti v Kamniku bodo med drugim podelili Maistrova priznanja, ki jih prejmejo Osnovna šola Vič Ljubljana, Vitko Roš in Marja Kodra.

Maistrov dan bodo s slovesnostjo obeležili tudi v Dokležovju pri Beltincih, kjer bo slavnostni govornik predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo Ladislav Lipič.
msword
Govor predsednika ZVVS Ladislava Lipiča ob dnevu Rudolfa Maistra
msword
Janez Menart - ODA O GENERALU RUDOLFU MAISTRU

23 November 2013Teritorialna obramba (TO) je bila naša Slovenska vojska

novo 1 V letošnjem letu smo praznovali in se spominjali dveh pomembnih obletnic, za kateri lahko z gotovostjo rečemo, da sta zgodovinski. Spominjali smo se 45-letnice ustanovitve Teritorialne obrambe Republike Slovenije in 20-letnice ustanovitve Zveze veteranov vojne za Slovenijo.
Teritorialna obramba Republike Slovenije je bila ustanovljena 20. novembra 1968, povezujemo pa ga z intervencijo Sovjetske zveze na Češkoslovaško avgusta istega leta. Od oblikovanja prvih poveljstev in enot ter štabov TO se je razvila v upoštevanja vredno vojaško silo. V vrstah pripadnikov TO in med prebivalstvom je vedno bolj postajala slovenska vojska in le kot taka tudi del oboroženih sil Jugoslavije. Žela je najvišje uspehe in njene brigade so bile velikokrat razglašene za najboljše v državi. Bila je sposobna za samostojno opravljanje nalog in nikakor ne drži govorjenje nekaterih, tudi vidnih političnih akterjev, da ni bila zaupanja vredna vojska in je bila le nekakšen privesek JLA.

                                                                                                  Beri dalje>>

22 November 2013Podpis letnega načrta sodelovanja s Slovensko vojsko za leto 2014

novo 1 Generalmajor Božič podpisal letne načrte sodelovanja za leto 2014 med Slovensko vojsko ter organizacijami, zvezami in društvi, pomembnimi za obrambni sistem. V četrtek, 21. novembra, je načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič v Vojaškem objektu Kadetnica sprejel predstavnike 18 organizacij, zvez in društev, pomembnih za obrambni sistem ter z njimi v imenu Slovenske vojske podpisal letne načrte sodelovanja za leto 2014, s katerimi bo izvedenih 400 različnih dogodkov.
                                                                                              Beri dalje>>
Vir: Slovenska vojska
http://www.slovenskavojska.si/
foto: Carmen Kos, SOJ SV

21 November 2013Vabilo – razpis - II. tekmovanje OZSČ Laško v namiznem tenisu

novo 1 Območno združenje slovenskih častnikov Laško (OZSČ Laško) vabi  člane  Zveze slovenskih častnikov Slovenije (ZSČ), veterane Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) in člane Policijskih veteranskih društev Sever (PVD SEVER), da  se jim pridružijo s svojo tričlansko ekipo na II. tadicionalno tekmovanje Območnega združenja Zveze slovenskih častnikov Laško v namiznem tenisu. Tekmovanje  za pokal OZSČ Laško, bo potekalo v soboto, 30. novembra 2013 s pričetkom ob 08.30 uri,  v Kulturnem domu Marija Gradec. Pokrovitelj tekmovanja je predsednik OZSČ Laško g. Zvonko Zorec.

                                                                                     Beri dalje >>

Vabilo - razpis - II. tekmovanje OZSČ Laško v namiznem tenisu - Laško 2013

21 November 201323. obletnica odločitve za razpis plebiscita o slovenski samostojnosti

novo 1 Številni akterji iz časa osamosvajanja Slovenije so se 8. novembra 2013 zbrali v Poljčah, kjer so obeležili 23. obletnico odločitve za razpis plebiscita o slovenski samostojnosti – Poljče 1990–2013.
V Poljčah na Gorenjskem  so se 9. in 10. novembra 1990 zbrali tedanji delegati vladne koalicije Demos, ministri in nekateri strokovni sodelavci ter sprejeli zgodovinsko odločitev,  da bodo poslanke in poslanci tedanje Skupščine Republike Slovenije do 20. novembra sprejeli vse zakonske in podzakonske akte ter odločbe in za 23. december razpisali vseljudski referendum o samostojnosti Republike Slovenije, na katerem se bo ljudstvo odločilo o nadaljnjem bivanju v Jugoslaviji oziroma o odcepitvi in osamosvojitvi samostojne države Slovenije.

Tega dogodka se vsako leto s slovesnostjo v  Centru za obrambno usposabljanje MO RS v Poljčah  spominja Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.  Kot je pojasnil novi  izvoljeni predsednik Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, je namen vsakoletnih proslav tudi osveščanje slovenskega naroda, da je "pred nami še kar precej dela, da se bodo vrednote slovenske osamosvojitve znova vrnile in zaživele v našem prostoru".

Slavnostni govornik na prireditvi je bil prvi slovenski zunanji minister
dr. Dimitrij Rupel, ki je v slavnostnem nagovoru izpostavil, da  za izhod iz aktualne krize Slovenija potrebuje novo zbranost in sodelovanje vseh ljudi dobre volje.

08 November 2013Vabilo – razpis za VI. tadicionalni šahovski turnir za prehodni pokal ZVVS

novo 1 Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah vabita člane  Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) in člane Policijskih veteranskih društev Sever (PVD SEVER)  na VI. tadicionalni šahovski turnir za pokal Zveze veteranov vojne za Sovenijo (ZVVS), ki bo potekal v soboto, 23. novembra 2013 s pričetkom ob 09. uri v Stari osnovni šoli, Celjska cesta št. 28, v  Šmarju pri Jelšah.

                                                                                   Beri dalje >>
msword Razpis - VI. šahovski turnir ZVVS - OZVVS Šmarje
msword Prijavnica - VI. šahovski turnir ZVVS - OZVVS Šmarje

04 November 2013Šoštanjski veterani obeležili slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve

Ob Dnevu spomina na mrtve 1. novembra 2013, so se člani OZVVS Šoštanj s polaganjem venca in sveč pri spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti« v Kajuhovem parku v Šoštanju, spomnili vseh žrtev osamosvojitvene vojne iz leta 1991. V delegaciji so venec in sveče položili predsednik Leon Stropnik, člana predsedstva  OZVVS Šoštanj Ivan Juvan in Zdenko Zajc, skupaj z njimi pa so se poklonili še ostali člani predsedstva.  Poklon je bil simbolni poklon v spomin vsem, ki so v osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991 prelili kri za slovensko domovino in opomin generacijam, ki prihajajo za nami, da se kaj takega nikoli več ne bi ponovilo.  V nadaljevanju dneva  so obiskali tudi  grob, žal prezgodaj umrlega poveljnika 89. Območnega štaba TO Velenje Jožeta Ervina Prislana in se mu poklonili s častnim pozdravom, položitvijo cvetja in prižiganjem sveč.

weblink  In memoriam - Jože Ervin Prislan
icon foto Obeležitev slovesnosti ob Dnevu spomina na mrtve

02 November 2013V Cerkljah ob Krki so se veterani OZVVS Šoštanj udeležili slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA

naslovna cerklje odhod jla 2013 smallnovo 1Letošnjo slovesnost ob 22. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije sta 26. 10. 2013  v vojašnici Jerneja Molana v Cerkljah ob Krki priredili Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Združenje Sever. Slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije se je udeležilo tudi osem veterank in veteranov iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj).
Ob obletnici odhoda zadnjih vojakov jugoslovanske vojske v noči iz 25. na 26 oktober 1991, se spominjamo zvoka siren, ki so teritorialcem, rezervistom, policistom in vsem Slovencem sporočile, da je Slovenija končno svobodna država. Statistika spopadov je 44 mrtvih in 146 ranjenih pripadnikov JLA ter 19 mrtvih in 182 ranjenih na slovenski strani, ni pa podatka, koliko slovenskih vojakov je bilo ubitih še ob poizkusu bega iz JLA.  Ubitih je bilo še 12 tujih državljanov ter ujetih 4.693 pripadnikov JLA in 252 zveznih policistov. V vojnih dneh je bilo 72 večjih in manjših spopadov. Uničenih, poškodovanih ali zajetih je bilo 31 tankov, 22 oklepnih transporterjev in 6 helikopterjev JLA.
                                                                                                            Beri dalje >>
icon foto     Fotoreportaža slovesnosti ob 22. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA
rtvslo 36 25 Prispevek MMC RTV SLO - 22. let po odhodu zadnjega armadnega vojaka

28 Oktober 20136. tradicionalno tekmovanje ZVVS, združenja SEVER in ZSČ v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2013

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj pod pokroviteljstvom občine Šoštanj organizira že 6. tekmovanje v lovu rib s plovcem »Šoštanj 2013«, ki bo potekalo v nedeljo, 1. septembra 2013 v Šoštanju na Družmirskem (Šoštanjskem jezeru). Na tekmovanje so vabljeni veterani območnih združenj ZVVS, veterani združenja SEVER, veterani Zveze društev in klubov MORiS ter častniki Zveze slovenskih častnikov. Ekipno tekmovanje in tekmovanje posameznikov bo potekalo pod pokroviteljstvom občine Šoštanj v počastitev občinskega praznika občine Šoštanj ter 22. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo. Najbolje uvrščene ekipe in posamezniki bodo nagrajeni s pokali in medaljami. Najbolje uvrščena ekipa pa bo prejela prehodni pokal. Prehodni pokal je lansko leto je osvojilo OZVVS Šmarje pri Jelšah.
Prijave sprejemamo vključno do srede, 28. avgusta 2013 na naslov: OZVVS Šoštanj, p.p. 5,Trg svobode 12, 3325 Šoštanj ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , ali faks:(03) 8993 650 ali GSM 041- 474 367 (Franc Ravnjak), kjer lahko dobite tudi dodatne informacije.  Prosimo vas, da se zaradi tehnične izvedbe, držite roka in nam pošljete izpolnjene prijavnice.
Razpis-vabilo in prijavnica za 6. tekmovanje v lovu rib s plovcem Šoštanj 2013 se nahaja v prilogi. Vabimo vas, da se tekmovanja udeležite vsaj z eno ekipo (število ekip je neomejeno).
Vljudno vabljeni!                                                        OZ VVS Šoštanj
word icon_small Vabilo – razpis - 6. ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2013 
word icon_small Prijavnica - 6. ribiško tekmovanje v lovu rib s plovcem - Šoštanj 2013

21 Avgust 2013Veterani OZVVS Šoštanj na 12. veteranskem tekmovanju v lovu rib s plovcem Ptuj 2013

novo 1 Prvo avgustovsko soboto 2013 je potekalo pod pokroviteljstvom Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Mestne občine Ptuj že 12. tradicionalno državno ribiško tekmovanje veteranov vojne za Slovenijo, veteranskih društev SEVER in društev Zveze slovenskih častnikov na Ptuju ob ribnikih Ribiške družine Ptuj na Rogoznici in Ribiške družine Markovci v Prvencih. Letos se je tekmovanja udeležilo 43 ekip oziroma 88 tekmovalcev Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo, Veteranskih društev SEVER in Zveze slovenskih častnikov iz vse Slovenije. Tekmovanje je bilo mednarodno, saj so se tekmovanja udeležili tudi dve ekipi veteranov iz Hrvaške in ena ekipa iz Madžarske.
Po prijavi ekip in žrebanju mest za tekmovanje, je ob 9.00 uri potekala svečana otvoritev, kjer so zbrane pozdravili župan MO Ptuj dr. Štefan Čelan, predsednik ZVVS Ladislav Lipič, predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč, vodja tekmovanja Dušan Horvat in predstavnik RD Ptuj Stane Žitnik. Zaradi velikega števila ekip se je tekmovanje odvijalo v treh sekcijah, dve sekciji na Ptuju pri starem in novem ribniku ter sekcija pri ribniku v RD Markovci Prvencih .
Tekmovanje se je začelo ob 10.30 uri in je potekalo v prijetnem vzdušju in napetem pričakovanju, po 13.00 uri, pa se tekmovanje zaključilo, udeleženci pa so se zadržali v prijetnem druženju in čakanju na uradne rezultate.
Ob zaključku sta tekmovalce pozdravila in podelila medalje ter pokale predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo generalmajor Ladislav Lipič in predsednik OZVVS Ptuj Vlado Žgeč. Vse sodelujoče ekipe so prejele tudi Zahvalo za sodelovanje na 12. tekmovanju Veteranov vojne za Slovenijo v lovu rib s plovcem ob 22. obletnici osamosvojitve. Letos je prvo mesto v ekipni konkurenci osvojila ekipa OZVVS Ptuj VI, drugo mesto je osvojila ekipa OZVVS Laško, OZVVS Dolenjska pa je bila tretja. Med posamezniki je slavil Boris Kovačič iz OZVVS Ormož, drugi je bil Drago Bizjak OZVVS Ptuj VI, tretji pa Ervin Berljak iz OZVVS Šmarje I. Tekmovanja se je udeležila tudi ekipa iz Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v sestavi Koželjnik Silvo, Bojan Apatič in Grazer Edo. Šoštanjska veteranska ekipa je med 43 ekipami z 12340 g ulova in doseženimi 58,0 točkami zasedla 19. mesto.
Sodelujoči so pohvalili dobro organizacijo tekmovanja. Spet tekmovanja ne bi mogli izvesti brez pomoči Ribiške družine Ptuj in Markovci ter ekipe marljivih članov OZVVS Ptuj in RD Ptuj. Tekmovanje je potekalo v lepem sončnem brez zapletov.
exlogo 
Rezultati 12. državnega tekmovanja ZVVS v lovu rib s plovcem Ptuj 2013

21 Avgust 2013Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič obiskala Dom veteranov OZVVS Šoštanj

novo 1 Prvo avgustovsko nedeljo 2013, je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič v Belih Vodah nad Šoštanjem organizirala s krajankami in krajani KS Bele Vode srečanje z naslovom »Kako živeti z boleznijo«. Nekdanja ministrica za zdravje svoja prizadevanja za boljše zdravstveno stanje Evropejcev zdaj nadaljuje v Evropskem parlamentu, kjer je članica odbora ENVI – Odbora za okolje, javno zdravje in varno hrano. Srečanja »Kako živeti z boleznijo« so se udeležile tudi veteranke in veterani OZVVS Šoštanj, ki so na srečanju delili tudi svojo zgodbo, kako je, ko se posamenik in družina srečata z boleznijo.
Po srečanju je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič ter krajanke in krajani Belih Vod, ki so se udeležili zanimivega predavanja, obiskali še Dom veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj v Belih Vodah, ki so si ga šoštanjski veterani uredili v bivši Osnovi šoli.
Ob tej priložnosti je predsednik OZVVS Šoštanj Leon Stropnik evropsko poslanko Zofijo Mazej Kukovič in prisotne krajanke in krajane Belih Vod seznanil z dejavnostjo Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj z sedanjim delom in načrti za prihodnost.
Predsednik komisije za zgodovino pri OZVVS Šoštanj Zdenko Zajc, pa jih je ob tej priložnosti seznanil z dogodki v času osamosvojitvene vojne na območju občine Šoštanj in Belih Vod, ko so bili v prostorih bivše OŠ, kjer imajo šoštanjski veterani sedaj Dom veteranov, nastanjeni pripadniki 1. generacije Slovenske vojske 710. Učnega centra iz Peker. Seznanil jih je tudi z zbirko eksponatov iz obdobja osamosvojitvene vojne, ki so jo uredili v Domu veteranov, pripravljajo pa še kronološko razstavo fotografskega in drugega materiala v spomin na dogodke izpred 22 let na območju Šoštanja. Da dogodki iz bližnje preteklosti ne bi ostali pozabljeni, želi OZVVS Šoštanj dogajanja predstaviti v Zborniku Šoštanj v letih 1990 – 1991, ki bo prinesel dragocene podatke in bo lahko dober pripomoček za pripravo celovitih in poglobljenih strokovnih obdelav tega časa. Predsednik komisije za zgodovino je še dodal, da želijo Zbornik Šoštanj v letih 1990 - 1991 izdati in slovesno predstaviti leta 2015 v okviru 5. obletnice delovanja OZVVS Šoštanj in 24. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991.
Evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič je predsedniku OZVVS Šoštanj Leonu Stropniku, sekretarki Vandi Zajc in predsedniku komisije za zgodovino Zdenkotu Zajc čestitala za izjemno dosedanje delo šoštanjskih veteranov in jih podprla pri njihovih načrtih, ki jih imajo z veteranskim domom.
Ob odhodu so ji veterani OZVVS Šoštanj podarili spominski knjigi iz osamosvojitvene vojne 1991 in kovanec ZVVS z logotipom Zveze veteranov. V spominsko knjigo pa je evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič zapisala naslednji tekst:
"Spomin na leto 1991 je živ.
Tudi spomin na številno vojsko
v Belih Vodah in na pilote,
ki so se na tem območju skrivali.
Ohranjajte vrednote osamosvojitve
in jih položite v zibelko tudi zanancem.
                             Zofija Mazej Kukovič »

icon foto   Fotoreportaža obiska evropske poslanke Doma veteranov Šoštanj
icon youtube_05 Videoreportaža obiska evropske poslanke Doma veteranov Šoštanj
icon foto
  Spominska soba v Domu veteranov OZ VVS Šoštanj v Belih Vodah
 

13 Avgust 2013OZVVS Šoštanj zbira dokumentarno gradivo za izdajo zbornika Šoštanj v letih 1990 - 1991

novo 1 Že 22 let se vojni veterani zbiramo in se spominjamo dogodkov, povezanih z osamosvojitvijo Slovenije. Čeprav spomin z leti bledi, je še vedno dovolj svež, da še znamo ločiti kaj je prav in kaj natolcevanje. Žal slovenska država ni poskrbela za sistematično zbiranje dokumentarnega gradiva o osamosvajanju Slovenije in o sami vojni za Slovenijo. To poslanstvo je bilo prepuščeno željam in interesom posameznikov. Nekaj so k temu prispevale tudi posamezne državne inštitucije in veteranske organizacije. So primeri, ko se dogodki osamosvajanja Slovenije zavestno prikazujejo v drugačni luči, s potvarjanjem zgodovinskih dejstev, s prisvajanjem zaslug in podobno. Najbolj boleče je takrat, ko to počnejo naši, se pravi sodelavci, soborci in ne nazadnje naši prijatelji. Da dogodki iz bližnje preteklosti ne bi ostali pozabljeni, se je OZ VVS Šoštanj že ob sami ustanovitvi leta 2010, odločilo za zbiranje in evidentiranje arhivskega in drugega dokumentarnega gradiva ter pričevanj o slovenski osamosvojitveni vojni na območju občine Šoštanj, kjer so med osamosvojitveno vojno 91 delovale enote 89. Območnega štaba TO Velenje in tudi vse ostale strukture kot je Civilna zaščita, Milica, Enota za zveze (Občinski center zvez), Služba za Opazovanje, obveščanje in alarmiranje (Občinski center za obveščanje), Vizualna opazovalna postaja (VOP), Maneverska struktura narodne zaščite, rezervna lokacija Izvršnega sveta, idr….
Dogajanja želimo predstaviti v Zborniku Šoštanj v letih 1990 – 1991, ki bo prinesel dragocene podatke in bo lahko dober pripomoček za pripravo celovitih in poglobljenih strokovnih obdelav tega časa. Zbornik Šoštanj v letih 1990 - 1991 želimo izdati in slovesno predstaviti leta 2015 v okviru 5. obletnice delovanja OZ VVS Šoštanj in 24. obletnice osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. Seveda zbornik ne bo zaključeno delo in ga bomo morali postopoma dopolnjevati z novimi dokumenti, pričevanji in podatki. Tudi sezname vseh udeležencev osamosvojitvene vojne in priprav bomo še dopolnjevali, saj so evidence zelo razpršene in tudi pomanjkljive. K sodelovanju pri zbiranju novih dokumentov in gradiva ter k pisanju spominov pozivamo in vabimo vse člane Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj, vse poveljnike, in namestnike poveljnikov enot 89. Območnega štaba TO Velenje, ki so delovali na območju občine Šoštanj, Civilne zaščite, Milice, Upravnih zvez in Službe Opazovanja, obveščanja in alarmiranja (OOA) ter tudi vse tiste, ki so kakorkoli sodelovali in prispevali svoj delež k osamosvojitvi Slovenije na območju občine Šoštanj. Zbrali smo že tudi veliko zapisov spominov o vojni, kot se takratnih dogodkov spominjajo posamezni aktivni udeleženci. Vse zbrane zapise spominov bomo objavili v Zborniku Šoštanj v letih 1990 – 1991, želimo pa spodbuditi še druge udeležence, da bodo zapisali svoje videnje takratnih dogodkov, kar naj bi spodbudilo morebitno razpravo in pripeljalo do skupne resnice (!), ki jo bomo objavili v Zgodovinskih listih – Zborniku in s tem trajno in celovito dokumentirali dogajanje v letih 1990-1991 na območju občine Šoštanj.
V ta namen je predsedstvo OZ VVS Šoštanj ustanovilo posebno zgodovinsko komisijo, ki ima nalogo zbrati vsa dokumentarna gradiva in pričevanja na dogodke pred, med in po osamosvojitveni vojni.
Zgodovinska komisija prosi vse veteranke, veterane, podjetja, druge organe in organizacije in posameznike na območju občine Šoštanj, da ji:
- Sporočijo, da razpolagajo z dokumentarnim ali drugim gradivom oz. so pripravljeni podati pričevnja o posameznih dogodkih iz osamosvojitvene vojne; 
- Omogočijo vpogled in kopiranje dokumentarnega gradiva s katerim razpolagajo;
- Prostovoljno odstopijo gradiva, opremo, obeležja in drugo, povezano z osamosvojitveno  vojno; 
- Podajo svoja pričevanja o pomemebnih dogodkih in dogajanjih iz tega obdobja (v pisni oblika ali na elektronskem zapisu).
Vsa gradiva bo prevzemala Zgodovinska komisija. O prevzemu bo izdan primopredajni zapisnik. Zgodovinska komisija ima sedež na OZVVS Šoštanj, Trg svobode 12, 3325 Šoštanj. Vse v zvezi zbiranja dokumentarnega gradiva se lahko obrnete na predsednika komisije za zgodovino Zdenkota Zajc, telefon 041-793 724, lahko pa Komisijo tudi kontaktirate na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
Vse tiste veteranke in veterane, ki še niso obiskali veteranskih prostorov OZVVS Šoštanj v Belih Vodah, pa ponovno obveščamo, da smo si v bivši OŠ Bele Vode uredili tudi svoj Dom veteranov, v katerem smo uredili sobo za druženje, arhiv in spominsko sobo, v kateri smo že razstavili številne eksponate in druge dokumente iz osamosvojitvene vojne 1991. Seveda nadaljujemo z urejanjem spominske sobe, v katero bomo namestili še vitrine in plakate, kjer bodo prikazani zanimivi dokumenti, fotografije in druge muzealije iz osamosvojitvene vojne 1990 – 1991 iz območja občine Šoštanj.
Predsedstvo OZ VVS Šoštanj z vodstvom občine Šoštanj že nekaj časa intenzivno išče rešitev, da bi se v doglednem času spominska soba iz Doma veteranov Bele Vode prestavila v središče Šoštanja, kjer bi bila stalna zbirka in spominska soba na čas osamosvajanja R Slovenije na območju Šoštanja vedno na ogled večjemu številu obiskovalcev (Vila Majer, sklop Muzeja usnjarstva Šoštanj, ki se bo širil idr……) 
Vljudno vabljeni k sodelovanju in pripravi Zbornika Šoštanj v letih 1990 – 1991.
icon foto Spominska soba v Domu veteranov Šoštanj v Belih Vodah
pdf akti Javni poziv za zbiranje dokumentarnega gradiva (OZVVS Šoštanj)
pdf akti Poziv za fizično in pravno zaščito vseh dokumentov in muzealij
pdf akti Kratka navodila za zbiranje gradiva (Mag. Tomaž Teropšič, etnolog)
pdf akti Zbiranje gradiva za lokalno zgodovino (mag. Tomaž Teropšič, etnolog)
pdf akti Terenska fot. topografija Slovenije (mag. Tomaž Teropšič, etnolog)

31 Julij 2013Vabilo na razpis 12. tradicionalnega tekmovanja v lovu rib s plovcem Ptuj 2013

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Ptuj bo pod pokroviteljstvom Zveze veteranov vojne za Slovenijo in Mestne občine Ptuj organiziralo že 12. tradicionalno državno tekmovanje Zveze veteranov vojne za Slovenijo v lovu rib s plovcem Ptuj 2013. Tekmovanje v lovu rib s plovcem za pokal MO Ptuj bo potekalo v soboto, 3. avgusta 2013 s pričetkom ob 09. uri ob ribnikih Ribiške družine Ptuj na Rogoznici in Ribiške družine Gorišnica v Moškanjcih na Ptuju. Ekipno tekmovanje bo potekalo pod pokroviteljstvom Mestne občine Ptuj v počastitev občinskega praznika MO Ptuj, tekmovanje posameznikov pa pod pokroviteljstvom ZVVS.
Ob 14. uri bo razglasitev rezultatov ter podelitev priznanj in medalj najbolje uvrščenim tekmovalcem. Vsak udeleženec prejeme tudi spominski znak tekmovanja.
Lovijo se naslednje vrste rib: krap, baboška, ploščič, androga, rdečeoka in rdečeperka.
Prijave pošljite na naslov: Zveza veteranov vojne za Slovenijo, Območno združenje Ptuj,
Vičava 1, 2250 Ptuj, lahko pa tudi na E-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. , ali na mobilni telefon: 031 380-570 (Stanko Žitnik) in 040 325-706 (Dušan Horvat), kjer lahko dobite tudi dodatne informacije. Odškodnina za tekmovanje je 15 € po tekmovalcu, spremljevalci 8 €. Lahko jo plačate na TR št.: Sl56 04202 0000430326 ali neposredno ob poimenski prijavi ekipe na kraju tekmovanja.
Pravico nastopa na tekmovanju imajo člani, ki izpolnjujejo pogoje iz 7. člena Pravil športnih iger/ tekmovalci rojeni leta 1973 in starejši/. Tekmovanje bo potekalo ekipno. Ekipa šteje 3 člane in vodja ekipe. Krmljenje dovoljeno, razen s plavajočo hrano. Lovi se po pravilniku RZS o lovu rib s plovcem. Nadaljevanje srečanja in druženja bo ob dobri jedači in kapljici
OZVVS Ptuj vljudno prosi, da se tekmovanja udeležite!
pdf akti Vabilo na razpis 12. tekmovanja v lovu rib s plovcem Ptuj 2013
pdf akti Prijavnica - Ptuj 2013

23 Julij 2013stran 15 od 28