Sporočilo
  • Ta spletna stran uporablja piškotke

    Piškotke uporabljamo, da bi vam omogočili nemoteno in prijetno uporabniško izkušnjo. Piškotke uporabljamo samo za anonimno uporabo podatkov o obisku strani, ne shranjujemo osebnih podatkov. S klikom na Sprejmi in nadaljuj se strinjate z uporabo piškotkov.

    Preberi več

    Direktiva EU o uporabi piškotkov

ZVVS: TEGA SI NISMO ZASLUŽILI!

novo 1 Z veliko zaskrbljenostjo in ogorčenjem spremljamo razmere v naši državi, samostojni Republiki Sloveniji, za katero smo se pripadniki teritorialne obrambe, milice in prostovoljci skupaj s prebivalci leta 1991 z orožjem v roki zoperstavili takratni jugoslovanski armadi in velikosrbski politiki.
Vendar naša predstava o samostojni in lastni državi takrat ni bila takšna, kakršno je slovenska politika iz nje uspela narediti v minulih letih. Plebiscit, podprt z veliko večino glasov državljank in državljanov, ni dal nikomur dovoljenja za pretepanje tistih, ki so to državo gradili dolga desetletja, zdaj pa so izgubili delovna mesta in pravico do najosnovnejšega – pravico do dela! Ali smo si to res zaslužili?
Ljudje imajo pravico do združevanja in izražanja nezadovoljstva, še posebej po vrsti opozoril, ki jih slovenska politika zadnjih nekaj let ni bila sposobna ne dojeti in še manj upoštevati. V Zvezi veteranov vojne za Slovenijo smo mnenja, da sta vzvišenost in cinizem, ki sta bila še posebej izražena ob sprejemanju Zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUJF) ter ignoranca nosilcev politične moči pripeljali do zadnjih dogodkov, ki jih zdaj ti isti politiki želijo prikazati kot vandalizem in nasilje ter ob tem uporabljajo besede, ki jih poznamo iz naše preteklosti in so pripeljale do prelivanja krvi.
Kraje, poneverbe, ponarejanja, kazenske ovadbe, izgube podpisov, kriminalistične preiskave v Državnem zboru - to so besede našega vsakdana! Ali so si to ljudje zaslužili in ali smo hoteli takšno državo? Je prav, da smo iz države s svetlo prihodnostjo postali država, kjer je potrebno skoraj vsak teden organizirati humanitarne koncerte in akcije in s tako nabranimi sredstvi reševati naše sodržavljane? Prav je, da smo solidarni in pripravljeni pomagati sočloveku v stiski, ne sme pa to postati način življenja v naši državi, ko se število ljudi, ki ne morejo dostojno živeti povečuje iz meseca v mesec, odgovorni pa ne storijo ničesar, da bi to drsenje v brezizhodnost zaustavili. Člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo od odgovornih zahtevamo, da prisluhnejo ljudem, ki na ulicah in trgih, kamor so bili povabljeni, izražajo svojo stisko tudi na tak način. Začnite sprejemati ukrepe, da nas boste popeljali iz krize, ki ste jo vi povzročili, skupaj s finančnimi ustanovami, ki jih sedaj rešujete na plečih ljudi, kateri sedaj upravičeno izražajo svoje nezadovoljstvo.
Veteranke in veterani kot državljani in davkoplačevalci se bomo tudi sedaj postavili v bran in zaščito ljudi, ki se borijo za svojo socialno varnost ter za socialno in pravno državo. Tako kot vsi razumni ljudje, tudi veterani obsojamo nasilje, zato pozivamo vse, da policistom pomagajo pri varovanju mirnih in dostojanstvenih protestov.
V imenu Zveze veteranov vojne za Slovenijo. 
Ladislav Lipič l.r.
Predsednik

Vir:ZVVS
pdf akti ZVVS: Tega si nismo zaslužili                                                                                                                                                

06 December 201210. novoletni veteranski šahovski turnir - razpis

novo 1Policijsko veteransko društvo Sever Specialna enota VABI člane Policijskih veteranskih društev Sever in člane Območnih združenj Zveze veteranov vojne za Slovenijo na 10. novoletni veteranski šahovski turnir, ki bo v sredo, 12. decembra 2012 v prostorih na Podutiški 88, 1000 Ljubljana - Šiška (iz severne ljubljanske obvoznice izhod Podutik-Koseze, smer Koseze, prvo križišče levo). Igralo se bo po pravilih FIDE - hitropotezni šah, 10 minut / igralca posamično, Švicar 9 kol). Prijave se zbirajo do ponedeljka 10.decembra 2012, po pošti na naslov: Podutuška cesta 88, 1000 Ljubljana ali na e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. .
Prijavnina je 10 € na igralca in se nakaže na naslov PVD Sever-SE, št.TRR: 02059-0253638209 ali pred začetkom tekmovanja. Zagotovljena je hrana in pijača. NAGRADE: pokali, medalje, diplome ter praktične nagrade. Za dodatne informacije lahko kontaktirate Dušana Ličino na GSM 041 877 513 ali telefon 01 58 33 855.

Vir: Policijsko veteransko društvo »Sever« Specialna enota /  http://www.pvds-se.si/pvdse/.
pdf akti Razpis/ 10. novoletni sahovski turnir

27 November 2012Zveza veteranov vojne za Slovenijo sedaj!

novo 1 Ne pred, med in po osamosvojitveni vojni za Slovenijo, nismo veterani te vojne nikoli ničesar zahtevali, sprejeli smo samo tisto, kar nam je za naš prispevek podarila naša država z Zakonom o vojnih veteranih. Tudi nismo nikoli zahtevali, koliko sredstev iz državnega proračuna moramo dobivati za delovanje, skrbeli smo le, da smo s svojimi programi in delom uporabo teh sredstev upravičili.
                                                                                     Beri dalje>>
Vir: Jože Kuzman, podpredsednik ZVVS

27 November 2012Sklenitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja vojnih veteranov in veterank - dopolnitev

novo 1 V začetku oktobra 2012 smo vas s prispevkom  Sklenitev dopolnilnega zdravstevnega zavarovanja vojnih veteranov in veterank pod ugodnejšimi pogoji in ugodnostmi seznanili, da bomo številni veterani in veteranke z novim letom (1.1.2013) izgubili pravico do plačila premije dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ) iz proračuna. Nezadržno se bliža 31.12.2012, ko si bo potrebno urediti dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Do sedaj je država za veterane vojne za Slovenijo plačevala dopolnilno zdravstveno zavarovanje (DZZ) pri treh zdravstvenih zavarovalnicah in sicer pri Vzajemna zdravstvena zavarovalniva, d.v.z., Triglav zdravstvena zavarovalnica, d.d. in Adriatic Slovenica, zavarovalna družba d.d..  Vsem tem trem zavarovalnicam je Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Zveza združenj Sever  in druge veteranske organizacije posredovale pobudo, da pripravijo ugodne ponudbe za dopolnilno zdravstveno zavarovanje vojnih veteranov po 1.1.2013. V priponki vam pošiljamo izboljšane ponudbe zavarovalnic, pri katerih imajo vojni veterani sklenjeno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Opozarjamo vas, da s terena prihajajo   informacije, da posamezne zavarovalnice ali zavarovalne agencije mimo dogovora pošiljajo svojim zavarovancem (predvsem vojnim veteranom) obrazce za podlajšanje zavarovanja. Zavedati se je treba,  da si zavarovalnica na tak način zagotovlja zadržanje zavarovanca vsaj še za eno leto, predno je možno zamenjati zavarovalnico, zavarovalna agencija pa s tem ustvarja zaslužek. Premislite dobro, predno  se boste odločili za podaljšanje ali spremembo zavarovalne pogodbe, ki jo je za vas sklenila območna Upravna enota in do 31.12.2012 za vas plačevala dopolnilno zdravstveno zavarovanje (DZZ). Kratkoročnim učinkom ponudb ne nasedajte!

msword Ponudba Adriatic Slovenica, zavarovalna družba d.d..
msword Priloga k ponudbi Adriatic Slovenica, zavarovalna družba d.d.
msword Ponudba Triglav zdrtavstvene zavarovalnice, d.d.
msword Ponudba Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, d.v.z.
msword Obrazec k ponudbi Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, d.v.z.
ico-pdf Obrazec k ponudbi Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, d.v.z.
exlogo Seznam poslovalnic Vzajemne zdravstvene zavarovalnice, d.v.z.

22 November 2012Šoštanjski veterani na 5. hitropoteznem šahovskem turnirju za prehodni pokal ZVVS

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah  je v sodelovanju z Zvezo veteranov vojne za Slovenijo in Občino Šmarje pri Jelšah v soboto, 17. novembra 2012 v Kulturnem domu Šmarje, organiziralo jubilejni 5. hitropotezni šahovski turnir za prehodni pokal Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Po uvodnem pozdravu predsednika združenja OZVVS Šmarje pri Jelšah g. Vladislava Amiča in nagovoru župana občine Šmarje pri Jelšah g. Jožeta Čakša, je le ta potegnil protokolarno  prvo potezo in s tem pričel 5. šahovski turnir Zveze veteranov vojne za Slovenijo, ki je potekal po švicarskem sistemu sedmih kol in s tempom dvakrat 10 minut za partijo. Šahovski turnir, ki je potekal v odlični organizaciji in prijetnem vzdušju,  se je udeležilo 11 ekip s po tremi igralci in rezervo  domala vse Slovenije.  Zanimanje za turnir ZVVS se povečuje in turnir pridobiva na veljavi, kar pa je tudi razlog za organiziranje tega turnirja tudi v prihodnje. Za korektno tekmovanje je skrbel šahovski sodnik, g. Adolf Marš, ki je uvodoma tekmovalce opozoril na pravila tekmovanja. Po izredno zanimivih in izenačenih štiriurnih borbah na črno – belih poljih  so zasluženo zmagali šahisti iz OZVVS Dolenjske iz Novega mesta s tem prejeli tudi prehodni pokal Zveze veteranov vojne za Slovenijo.  Za ekipo OZVVS Šoštanj, ki je zasedla 10. mesto, so uspešno igrali Alojz Plaskan, Ivan Kovač, Martin Razbornik in Črt Urbašek.  Organizatorji uspelega srečanja šahistov – veteranov ZVVS in Sever so tri prvouvrščene ekipe nagradili s pokali, igralci najboljših ekip pa so prejeli spominske medalje. 
Vse ekipe so  za sodelovanje na turnirju prejele tudi zahvale. Po podelitvi pokalov in medalj so se veterani – šahisti v bližnjem gostišču Štravs zadržali v sproščenem druženju ob topli malici in pijači.  Organizatorji, ki so odlično organizirali turnir, že načrtujejo izvedbo 6. šahovski turnir za prehodni pokal ZVVS 2013.

19 November 2012Vabilo veterankam in veteranom OZVVS Šoštanj na izlet/ekskurzijo po Severnoprimorski

novo 1 Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj (OZVVS Šoštanj) v  skladu z Letnim programom dela za leto 2012, organizira v  soboto, 24. novembra  2012,   domoljubni veteranski izlet/ekskurzijo za vse člane OZVVS Šoštanj. Vabimo vse veteranke in veterane OZVVS Šoštanj, da se  do srede 21. novembra 2012 prijavite na izlet/ekskurzijo na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript. ali pokličete na tel. številko GSM 041-776 300 Leona Stropnika ali 041-793 724 Zdenkota Zajc. Prijave za izlet se zbirajo do zapolnitve sedežev na avtobusu.  Na razpolago imamo 1 avtobus  s 50 sedeži.  Cena izleta na posameznega udeleženca je 15 €. Prispevek za izlet lahko poravnate na TTR OZVVS Šoštanj pri Banki NLB d.d, Ljubljana:  0242 6025 9001 592  s sklicem  00 24092012 ali vplačate prispevek preko Potdrila o vplačilu pri Leonu Stropniku (041-793 724) ali   Zdenkotu Zajc (041-793 724).  Tokratni izlet/ekskurzija bo potekal po Severnoprimorski regiji.  Odhod je ob 06. uri izpred avtobusne postaje v Šoštanju, pot pa se nadaljuje  po avtocesti proti Ljubljani – Postojni do Nove Gorice, kjer nas bodo sprejeli kolegi veterani iz Območnega združenja VETERAN Nova Gorica. Podrobnejši program  jesenskega   izleta/ekskurzije  članov Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj po Severnoprimorski je podan v Vabilu priloge. 

Vljudno vabljeni!
pdf akti  Vabilo veterankam in veteranom OZVVS Šoštanj - izlet po Severnoprimorski

19 November 2012Razpis plebiscita je bila najpomembnejša odločitev v zgodovini Slovenije

novo 1 Številni akterji iz časa osamosvajanja Slovenije so se 09. novembra 2012 zbrali v Poljčah, kjer so obeležili 22. obletnico odločitve za razpis plebiscita. Kot je poudaril premier Janez Janša, je bila takrat sprejeta najpomembnejša odločitev v zgodovini Slovenije. Enotnost, ki je bila dosežena takrat, pa bi bila potrebna tudi za ubranitev suverenosti danes. 9. in 10. novembra leta 1990 so se v Poljčah na Gorenjskem zbrali tedanji delegati vladne koalicije Demos, ministri in nekateri strokovni sodelavci. Sprejeli so odločitev za razpis referenduma, na katerem bi se ljudstvo odločilo o nadaljnjem bivanju v Jugoslaviji oziroma o odcepitvi in ustanovitvi samostojne države Slovenije. Slavko Kmetič, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve, ki je pripravilo današnjo slovesnost, je izpostavil, da je bila odločitev v Poljčah predpogoj za osamosvojitev Slovenije. “Na tem sestanku sta bila prisotna razum in pogum, zato imamo danes samostojno Slovenijo,” je poudaril. Minister za obrambo Aleš Hojs pa je dodal, da so bile v Poljčah sprejete usodne in najbolj pomembne odločitve za slovenski narod. Janša je spomnil, da so se v Poljčah pred 22 leti usklajevali o ključnih korakih slovenske osamosvojitve. Demosov poslanski kljub je po tehtni in dolgi razpravi sprejel odločitev, ki je bila najpomembnejša za slovensko osamosvojitev, je poudaril Janša. Dodal je, da je bila odločitev tvegana, ampak se je pozneje izkazalo, da je bila to edina rešilna določitev, da smo Slovenci za razmeroma majhno ceno izšli iz krvavega vrtinca, ki se je vnel v Jugoslaviji. Vendar je bila Slovenija takrat politično razdeljena, zato je bil naslednji korak po Demosovi odločitvi pridobivanje širše politične podpore, medtem ko podpora med ljudmi ni bila vprašljiva. Stekla so pogajanja in Demosova koalicija je z opozicijo uskladila zakon o plebiscitu ter se politično poenotila. 
“Tudi danes je Slovenija na preizkušnji in to na zelo resni. Tudi danes gre za vprašanje suverenosti, in sicer za nevarnost, da postanemo preveč odvisni od tistih, pri katerih smo se v zadnjih letih pretirano zadolžili,” je izpostavil Janša. Dodal je, da se je sedanja vlada po zgledu povezovalnosti iz časa Demosa trudila, da ukrepe, ki so nujno potrebni za izhod iz krize in dolgoročno stabilizacijo razmer v Sloveniji, čim bolj uskladi s socialnimi partnerji in politično opozicijo. Spomnil je, da je bil predlog za skupno partnerstvo za izhod iz krize in razvoj zavrnjen. Ob tem pa upa, “da bodo naslednji dnevi in tedni prinesli enak razplet kot po srečanju Demosovega poslanskega kluba v Poljčah, ko je bila ta zgodovinska politična odločitev podprta tudi od ostalih političnih sil, in da slovenska suverenost ne bo ogrožena”. Tudi radovljiški župan Ciril Globočnik je prepričan, da vse pridobljeno s slovensko samostojnostjo lahko ohranimo in okrepimo le s sodelovanjem, razumnostjo, strpnostjo in solidarnostjo. “Strnimo vrste pri oblikovanju skupne vizije in ukrepov za premagovanje izzivov, pred katerimi se je znašla naša mlada država,” je pozval in dodal, da smo že v bolj kritični situaciji dokazali, da to znamo in zmoremo.

Vir:sta
Foto: Vasja Šabeder

09 November 2012V. tadicionalni šahovski turnir za prehodni pokal Zveze veteranov vojne za Sovenijo (ZVVS)

novo 1 Zveza veteranov vojne za Slovenijo in Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah vabita člane  Območnih združenj veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) in člane Policijskih veteranskih društev Sever (PVD SEVER)  na V. tadicionalni šahovski turnir za pokal Zveze veteranov vojne za Sovenijo (ZVVS), ki bo v soboto, 17. novembra 2012 s pričetkom ob 09. uri. Šahovski turnir bo potekal  po pravilih FIDE za hitropotezni šah v Kulturnem domu (spodnja dvorana), Aškerčev trg št. 20, v Šmarju pri Jelšah.  Ekipa šteje tri igralca in rezerva. Pravico do tekmovanja imajo člani OZVVS in PVD SEVER. Za eno združenje lahko tekmuje le ena ekipa. Prijavnina znaša 10,00 EUR za tekmovalca in se nakaže na TRR OZVVS Šmarje pri Jelšah, TRR: 0600-0092-9576-325. Zmagovalna ekipa prejeme prehodni pokal ZVVS ter pokale prvim trem ekipam, medalje pa za tekmovalce prvih treh ekip. Za vse udeležence je zagotovljen topli obrok, in uvodni napitek. Za dodatne informacije kontaktirajete sekretarja Gobec Ferdinanda GSM: o41-868-246 ali predsednika Amič Vladislava  na GSM: 041-763-695Prijava najpozneje do četrtka, 15.11.2012 po pošti na naslov:Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Šmarje pri Jelšah, Aškerčev trg 24, p.p. 14, 3240 Šmarje pri Jelšah ali na elektronski naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Če ga želite videti, omogočite Javascript.
Vabljeni!
pdf akti  Razpis - V. šahovski turnir ZVVS - OZVVS Šmarje
pdf akti  Prijavnica - V. šahovski turnir ZVVS - OZVVS Šmarje

08 November 2012Veterani območnega združenja Šoštanj obeležili slovesnosti ob dnevu spomina na mrtve

  novo 11. novembra 2012 so se  člani Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Šoštanj ob Dnevu spomina na mrtve s polaganjem cvetja in sveč pri spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti« v Kajuhovem parku v Šoštanju spomnili vseh žrtev osamosvojitvene vojne iz leta 1991. V delegaciji so cvetje in sveče položila predsednik in podpredsednik  OZVVS Šoštanj, skupaj z njima pa so se poklonili še ostali člani predsedstva OZVVS Šoštanj.  Poklon je bil simbolni poklon v spomin vsem, ki so v osamosvojitveni vojni za Slovenijo leta 1991 prelili kri za slovensko domovino in opomin generacijam, ki prihajajo za nami, da se kaj takega nikoli več ne bi ponovilo.  V nadaljevanju dneva  so obiskali tudi grobove  umrlih članov OZVVS Šoštanj  in se jih spomnili s prižiganjem sveč in častnim pozdravom.

 

06 November 2012Predsednik Vlade RS Janez Janša: »Ponosno proslavimo dan, ko je Slovenija svobodno zadihala /21. obletnica odhoda zadnjega vojaka JA iz Slovenije/

vlada odhod_jla_slo_26_10_2012novo 1 Predsednik Vlade RS Janez Janša je ob  21. obletnici odhoda zadnjega vojaka JA iz Republike Slovenije  v četrtek, 25. oktobra 2012 gostil sprejem in nagovoril povabljene, ki so z njim utirali pot samostojni Sloveniji in postavili temelje za razvoj suverenega slovenskega naroda. V nagovoru je izpostavil, da je Slovenija takrat bila sposobna stopiti skupaj in da verjame, da bo znala to storiti tudi danes, ko je naša suverenost ogrožena ekonomsko in finančno. V zaključku je poudaril, da si dnevi, ki se jih spominjamo ob tokratni obletnici zaslužijo spomin in da moramo ponosno proslaviti dan, ko je Slovenija svobodno zadihala. V začetku nagovora se je predsednik vlade spomnil, kako so v tem času pred 21 leti, z velikim veseljem spremljali kolone enot JA, ki so se pomikale proti koprskem pristanišču in od tam za vedno odhajale iz Slovenije. »Zaključil se je proces, ki se je začel že leta prej in je svoj višek dosegel v času vojne za samostojno Slovenijo,« je opisal. V nadaljevanju pa izpostavil, da se je takrat v praksi odločalo o tem ali bomo Slovenci postali gospodar na svoji zemlji za večno ali pa nam bodo to preprečili. »Tukaj ste tisti, ki ste odigrali ključno vlogo,« je posebej pozdravil povabljene, ter povedal, da so bili pomembni dnevi po Brionski deklaraciji, ko je Slovenija stopila skupaj in s spretnimi pogajalskimi prijemi nadoknadila tisto, kar so ji nekateri v zadnjem koraku želeli vzeti. Predsednik vlade si je zapomnil, kako je v tem času osamosvajanja bilo v Sloveniji vsak dan več energije in veselja, ampak žal v soseščini tudi vse več spopadov »To je bil čas, ko smo se zavedali, da imamo v tej preizkušnji lastno državo, ki se je postavila na svoje noge, ki se je sposobna braniti pred močnejšim nasprotnikom,« je predsednik vlade opisal takratne razmere in poudaril, da je s tem država stopila na novo pot za mednarodno priznanje. »To so bili dnevi vrhunca slovenskega naroda in mislim, da se moramo spomniti na te čase in jih dostojno proslaviti,« je pozval. »Ko so iz Beograda načrtovali pohod na Slovenijo, so se norčevali iz nas češ da bo problem v Sloveniji, ko bodo šli v akcijo to, da bodo ceste polne beguncev, ki bežijo v Avstrijo in Italijo,« se je spominjal ter povedal, kako so namesto tega ljudje tudi goloroki postavljali pred tanke in kako sta slovenska obramba in policija odigrali zgodovinsko vlogo.
Nenazadnje je predsednik vlade Janez Janša primerjal zgodovino z današnjimi časi, ter poudaril, da če smo se takrat borili za lastno suverenost, se po 21 letih ponovno srečujemo z njeno ogroženostjo. »Ogroža jo gospodarska in finančna kriza in preveliko zadolževanje v zadnjih letih. Narod, ki ni sposoben odplačevati svojih dolgov tujim upnikom, ni popolnoma suveren,« je povedal in poudaril, da smo na tej točki danes ogroženi. »Suverenost je tisto za kar smo se Slovenci enotno postavili v bran pred 21 leti in čas je, da ponovno stopimo skupaj. Mislim, da smo to sposobni in da se bo to zgodilo,« so besede s katerim je zaključi in dodal, da lahko ponovno dokažemo, da uspešna borba za samostojnost ni bila slučaj, ampak da smo dosegli trajno stanje, ki ga lahko vzdržujemo, ter kot država zagotavljamo prebivalcem večjo blaginjo in večjo varnost. 

Vir: Vlada RS

31 Oktober 2012V Radencih slovesnost ob odhodu zadnjega vojaka JLA

odhod zadnjega_jla_slo_radenci_lipicLetošnjo slovesnost ob 21. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije sta 26. 10. 2012 v Radencih pripravili Zveza veteranov vojne za Slovenijo  in Združenje Sever. Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije, Danilo Türk. Že pred slovesnostjo sta ob 14.30 uri predsednika PO ZVVS Pomurje Niko Brus in PVD Sever za Pomurje Ciril Magdič položila venec k spominskemu obeležju pri krožišču. Za tem sta predsednika ZVVS generalmajor Ladislav Lipič in ZPVD Sever Miha Molan posadila drevo spomina in miru v Senčnem parku. Druženje so nadaljevali v konferenčni dvorani hotela Radin, kjer je potekala skupna seja Predsedstva ZVVS in Upravnega odbora ZPVDS. Janez Konrad, podžupan občine Radenci, je v pozdravnih besedah nagovoril vse prisotne – predsednika Republike dr. Danila Türka, predsednika Odbora za obrambo Franca Jurša, namestnika načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadirja dr. Andreja Ostermana, direktorja Policijske uprave Draga, predsednike in predstavnike drugih veteranskih in domoljubnih društev, predstavnike ministrstva za lokalne zadeve in policije, predstavnike ministrstva za obrambo in slovenske vojske, župane sosednjih občin, veteranke in veterane. Vsem je zaželel dobrodošlico ter izrazil počaščenost ob izvajanju slovesnosti v njihovi občini. Slavnostni govornik dr. Danilo Türk je poudaril, da bi bila naša osamosvojitev bistveno težja in bistveno bolj tragična, če ne bi bilo vseh teh dejanj vse te pripravljenosti, volje. Ustvarjena je bila pravna podlaga in operativna sposobnost za vsa kasnejša dejanja. Zagotovljena je bila polna politična enotnost. Vse to je bil rezultat trdne volje, odločnosti, zgodovinsko enkratne volje. 25. oktobra 1991 natanko ob 23:45 uri se je zadnji vojak jugoslovanske armade vkrcal na malteški trajekt Venus, ladja pa je slovensko morje zapustila v prvih minutah 26. oktobra 1991. Čas dokončnega umika zadnjih vojakov JA iz vseh vojaških objektov na območju Republike Slovenije je bil za vse pripadnike TO in policiste poln negotovosti, napetosti, nevarnosti izbruha novih oboroženih spopadov. 
Na tokratni slovesnosti ob 21. obletnici, ki so jo organizirale Zveza veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS),  Zveza policijskih veteranskih društev SEVER (ZPVD Sever), in Občina Radenci, so se spomnili zapuščanja vojaških objektov na območju Pomurja. Celoten dogodek je z glasbo spremljal Policijski orkester Republike Slovenije, katerih člani nastopajo na protokolarnih obveznostih, slovesnostih v okviru Policije, državnih proslavah, dobrodelnih prireditvah, igrajo na mednarodnih športnih prireditvah, samostojnih koncertih doma in v tujini, sodelujejo z Glasbeno mladino ljubljansko in z Zvezo slovenskih godb. Na tiskovni konferenci sta predsednika ZVVS generalmajor  Ladislav Lipič in ZPVD Sever Miha Molan podala skupno izjavo za javnost, na kateri sta poudarila prizadetost in nestrinjanje vseh veterank in veteranov zaradi načina uveljavljanja ukrepov iz Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), saj jih je prekomeren poseg v pravice prizadel. Z odvzemom teh pravic je Zakon o vojnih veteranih izgubil svoj pomen.

Vir: www.pomurec.com  | Marina Vrbnjak | Radenci, 27.10.2012 
pdf akti  Izjava SEVER (ZPVD Sever) in  Zveze veteranov vojne za Slovenijo (ZVVS)

31 Oktober 2012Vabilo na komemoracijo

spomenik branitelejm_91_sostanjnovo 1 V četrtek, 1. novembra  2012 ob 10. uri, se  bo  delegacija veteranov Območnega združenja veteranov vojne za
Slovenijo Šoštanj  ob Dnevu mrtvih  
s polaganjem cvetja in sveč spomnila vseh žrtev osamosvojitvene vojne iz leta 1991 pri spomeniku »Braniteljem slovenske samostojnosti 1991« v Kajuhovem parku v Šoštanju in vsem padlim borcem in aktivistom okupatorske morije v letih 1941-45 Združenja borcev za vrednote NOB Šoštanj  pri spomeniku NOB na Trgu svobode v Šoštanju.  Delegacija bo obiskala tudi vse grobove umrlih članov OZVVS Šoštanj  in se jih spomnila s prižiganjem sveč in častnim pozdravom. 

Vabljeni!

24 Oktober 2012Predsednica Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide pri DZ RS ga. Alenka Jeraj o ukinjanju pravic po zakonu ZUJF veteranom vojne za Slovenijo

novo 1 Član Zveze veteranov vojne za Slovenijo in član predsedstva Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo (OZVVS) Šoštanj Zdenko Zajc, ki je bil na  obisku Državnega zbora Republike Slovenije (DZ RS) v ponedeljek,  22. oktobra 2012, je ob tej priložnosti poslanki in predsednici Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, ki med drugim obravnava tudi predloge zakonov, druge akte in problematiko, ki se nanašajo  tudi na vojne veterane, vojne invalide  in žrtve vojnega nasilja ter vojna grobišča,  gospe  Alenki Jeraj zastavil vprašanje v  zvezi izvajanjem Zakona o uravnoteženju javnih financ (ZUFJ), ki se nanaša tudi  na zmanjševanje  pravic vojnim veteranov osamosvojitvene vojne za Slovenijo 1991. Z zakonom ZUJF se s 1.1.2013  namreč veteranom vojne za Slovenijo 1991 določene pravice iz Zakona o vojnih veteranih ukinjajo.. Odgovor predsednice Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide gospe Alenke Jeraj na to problematiko lahko poslušate na tej povezavi:
Odgovor predsednice Alenke Jeraj na zmanjševanje pravic vojnim veteranom 1991 po sprejetem Zakonu o uravnoteženju javnih financ (ZUJF)

24 Oktober 2012stran 20 od 28